Kaupunki

Lauttasaaren sillan yksi ajokaista ollaan poistamassa, onkijoille ja pyöräilijöille tulossa paremmat olot – ”Onnellisten saarella” virisi vastarinta

Liikennesuunnitelman mukaan huolet ovat liioiteltuja. Uusi siltaratkaisu ei motita Lauttasaarta hälytysajoneuvojen saavuttamattomiin. Tulevaisuudessa autojen liikkuminen olisi vaikeampaa, mutta muutos on ”kohtuullinen”.

Lauttasaaren sillalla alkaa ensi kesänä suuri remontti. Sen jälkeen sillalla on näillä näkymin yksi ajokaista vähemmän keskustan suuntaan.

Nykyisin sillalla on kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin. Remonttia perustellaan muun muassa sillä, että sillasta halutaan viihtyisämpi ja turvallisempi jalankulkijoille ja pyöräilijöille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suunnitelmaa perustellaan myös Helsingin kokonaisvaltaisella tavoitteella ohjata kaupunkilaisten liikkumista pois yksityisautoilusta:

”Liikkumisen kehittämisohjelmassa on asetettu suunnittelua ohjaavaksi tavoitteeksi liikenteen kasvun ohjaaminen kestäviin kulkutapoihin”, todetaan Lauttasaaren sillan liikennesuunnitelmassa.

Helsingin liikennesuunnittelun vallankumouksesta voi lukea lisää tästä HS:n laajasta artikkelista.


Ajokaistan poistamissuunnitelmat ovat herättäneet lauttasaarelaisten keskuudessa voimakkaita tunteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaistojen poistoa vastustetaan adressilla, jonka on pannut alulle Lauttasaari-seuran puheenjohtaja Katri Penttinen. Siinä huomautetaan, että saaren väkiluku on lisärakentamisen vuoksi voimakkaassa kasvussa ja tämä lisännee myös autojen määrää.

”Yhdenkin autokaistan poistaminen saattaa johtaa autoliikenteen täydelliseen puuroutumiseen Lauttasaarentiellä, sen risteysalueilla ja Lauttasaaren sillalla”, aloitteessa kirjoitetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Penttinen on huolissaan onnellisten saareksikin kutsutun Lauttasaaren asukkaiden turvallisuudesta.

”Pahimmillaan liikenne seisoisi täysin, jolloin pelastusajoneuvojen pääsy saarelle, jossa asuu jo nyt yli 24 000 asukasta, hidastuisi kohtalokkaasti.”

Viikko sitten julkaistun adressin on allekirjoittanut tähän mennessä 765 ihmistä.

Aihe herättää vilkasta keskustelua myös lauttasaarelaisten Facebook-ryhmässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Stadin virkamiesten ja päättäjien järjenjuoksu on kauan sitten kadonnut”, kirjoittaa yksi ryhmäläinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuka perustaisi Vähemmän asukkaita Lauttasaareen -ryhmän?” kysyy toinen hymiöllä varustetussa kommentissaan.

Toisaalta kaistanpoistosuunnitelmille löytyy ryhmästä myös ymmärrystä.

”Voiko joku valaista, miksi tuon sillan pitäisi olla nelikaistainen?” kysyy yksi kirjoittajista.


Aiemmin kesällä kaupunki kaavaili, että molempien suuntien liikenteestä voitaisiin poistaa yksi ajokaista. Nyt poliitikkojen pureksittavaksi etenevä ehdotus on eräänlainen kompromissi tästä.

Mutta miten paljon kaistan poistaminen vaikeuttaa autoilijoiden matkoja?

Liikennesuunnitelmasta selviää, että huolet ovat liioiteltuja. Uusi siltaratkaisu ei liikennesuunnittelijoiden mukaan motita Lauttasaarta hälytysajoneuvojen saavuttamattomiin. Tulevaisuudessa autojen liikkuminen olisi vaikeampaa, mutta muutos on ”kohtuullinen”.

”Eri kulkumuodoille ja toiminnoille on riittävästi tilaa, kolmas kaista mahdollistaa jouston häiriötilanteissa, ja välityskyky on kohtuullinen sekä aamu- että iltaruuhkassa”, suunnitelmassa sanotaan.

Liikenteen sujuvuusongelmat liittyvät ennen kaikkea Lauttasaarentien risteyksiin, joiden kautta autoilijat pyrkivät Lauttasaaren sillalle.

Liikenteen mahdollisesta kasvusta johtuvia ruuhkia voidaan kuitenkin liikennesuunnittelijoiden mukaan hillitä kaistamuutoksilla. Siihen, miten silta välittää liikennettä, vaikuttaa enemmän liikennevalojen ajoitus kuin kaistojen määrä, suunnittelijat arvioivat.

Autoliikenteen määrä sillalla on muutenkin vähentynyt. Muutos vuodesta 2000 tähän vuoteen on ollut 46 prosenttia. Lauttasaareen pääsee Ruoholahdesta myös Länsiväylän kautta.


Lauttasaaren sillan liikennejärjestelyiden muuttaminen tuli ajankohtaiseksi sillan peruskorjauksen takia, kaupungilta on tiedotettu.

Vuonna 1969 valmistunut silta on huonossa kunnossa. Ensi kesänä alkavassa peruskorjauksessa kunnostetaan ja vahvistetaan sillan rakenteita. Kaistamuutokset tehdään korjausten yhteydessä.

Sillan eteläpuolella jalkakäytävästä tulee kaupungin katusuunnitelman mukaan neljä metriä leveä. Näin pyritään varmistamaan, että silta säilyy ongintapaikkana myös tulevaisuudessa.


Kaupunginhallituksen keväällä tekemän päätöksen mukaan sillan nopeusrajoitus muuttuu 50:stä 40 kilometriin tunnissa. Sillalla oleva nostoläppä on tarkoitus sulkea.

Lauttasaaren silta on Helsingin vilkkain pyöräväylä. Kaupungin tiedotteen mukaan sillan yli tehtiin vuoden 2017 aikana 1,1 miljoonaa pyörämatkaa. Tuoreessa liikennesuunnitelmassa pyörätie erotetaan jalankulkualueesta turvallisuuden vuoksi viiden senttimetrin korotuksella.

Katusuunnitelman lisäksi kaupunki laatii parhaillaan liikennesuunnitelmaa siitä, millaisia muutoksia Lauttasaaren sillan päihin Lauttasaarentielle ja Porkkalankadulle tarvitaan.

Yhden kaistan ympärille syntynyt riita kertoo paljon siitä, millaisella nuoralla kaupungin virkamiehet ja poliitikot nyt taiteilevat.

Toisaalta hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n kaltaiset tahot vaativat maailman kaikilta päättäjiltä voimakkaita toimia ilmastokatastrofin estämiseksi. Kaupunkien keinovalikoimassa juuri liikennesuunnittelu on yksi avainkorteista.

Toisaalta yksityisautoilu on monelle kaupunkilaisille edelleen selvästi kätevin ja miellyttävin liikkumismuoto. Autoilu koetaan vapaudeksi, johon puuttuminen herättää närää.

Näitäkin toiveita äänestäjien valitsemat päättäjät pyrkivät kuuntelemaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Lauttasaari
 • Helsinki
 • Autot
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Verkkokauppa Asoksen epätoivoisesta joulukaupasta on tullut vaateketjujen kannalta painajaismainen näytelmä – tästä siinä on kyse

  2. 2

   Viron poliisi otti kiinni kymmenen Danske Bankin työntekijää

  3. 3

   NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

  4. 4

   Uutta tietoa noin 10-vuotiaan espoolaistytön epäillystä pahoinpitelystä: Väkivalloin kaadettu tyttö iski päänsä maahan, vietti yön sairaalassa

  5. 5

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Facebookin uusimmasta skandaalista pitäisi ajatella? Yritys meni taas yhden rajan yli ja teki jopa yksityisistä viesteistämme kauppa­tavaraa

  7. 7

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Tullin salainen ase: Helsinki-Vantaalle koulutetaan huippuunsa viritetty makkarakoira

  9. 9

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  10. 10

   Viikingit kasvattivat kissoja turkiseläiminä, mutta keskiajalla kissojen koossa tapahtui poikkeuksellinen muutos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  4. 4

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  5. 5

   Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen ajoi Namuravintolan konkurssiin saadakseen verovähennyksiä – Verottajalle jäämässä 29 000 euron saatavat

  6. 6

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  8. 8

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  9. 9

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää