Kaupunki

28 pojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty 50-vuotias mies astui käräjille kasvojaan piilotellen – Syyte: Mies jahtasi uhrejaan Kampissa ja Helsingin rautatieasemalla

Hyväksikäyttövyyhteä käsitellään torstaista alkaen Helsingin käräjäoikeudessa vahvennetussa kokoonpanossa, jossa on kaksi käräjätuomaria ja kolme lautamiestä. HS on paikalla oikeudenkäynnissä.

Lähes 30 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty mies asteli Helsingin käräjäoikeuden saliin torstaina hieman aamuyhdeksän jälkeen.

50-vuotias syytetty piilotteli kasvojaan Rikosseuraamuslaitoksen punaharmaan pusakan hupun alla, kun lehtikuvaajat saivat olla ensimmäisen istuntopäivän aluksi hetken käräjäsalissa. Kuvaajien poistuttua mies otti hupun päästään, nosti pöytään osoittanutta katsettaan ja suoristi hieman ryhtiään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytetty on hoikka mies, jolla on lyhyet vaaleat hiukset. Hänet tuotiin käräjille vankikuljetuksella Vantaan vankilasta.

Laajassa hyväksikäyttövyyhdessä on syytteiden mukaan uhreina 28 alle 16-vuotiasta poikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytteiden mukaan mies haali uhreja pääasiassa Helsingin keskustasta, muun muassa Kampista ja päärautatieasemalta. Poliisin esitutkinnassa selvittämien tietojen perusteella miehen epäillään lähestyneen poikia sen varjolla, että hän välitti nuuskaa ja alkoholia.

Poliisi kertoi jo esitutkinnan alussa, että miehen epäillään pyytäneen nuuskasta ja alkoholista maksuksi seksuaalissävytteisiä tekoja: keskusteluja, kuvia tai koskettelua.

Syyttäjä katsoo hyväksikäyttösarjan tekojen alkaneen vuoden 2016 alussa ja jatkuneen 5. helmikuuta 2018 saakka. Tuolloin mies jäi kiinni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kihlakunnansyyttäjä Yrjö Reenilä kertoi ennen istunnon alkua uusia tietoja tapauksesta. Poliisi oli hänen mukaansa päässyt kiinni hyväksikäyttövyyhteen Tullin tekemän kotietsinnän kautta.

Tullin kotietsintä ei liittynyt seksuaalirikoksiin vaan erilliseen rikosepäilyyn. Epäilykset laajasta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä heräsivät, kun viranomaiset löysivät siihen viittaavaa materiaalia miehen hallussa olleilta laitteilta.

Uhrit ovat Reenilän mukaan 13–15-vuotiaita poikia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yli sata syytekohtaa

Syyttäjä Reenilä sai poliisilta syyteharkintaan kaikkiaan 31 esitutkintapöytäkirjaa. Syytekohtia on yli sata.

Reenilä nosti aiemmin miestä vastaan syytteet 26:sta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 12:sta seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta, 22:sta seksuaalipalvelujen ostamisen yrityksestä nuorelta, viidestä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja yhdestä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seksuaalirikoksiin liittyvien syytteiden lisäksi miestä vastaan nostettiin syytteet myös 29:stä tupakan myyntirikoksesta ja 19 alkoholirikoksesta.

Reenilä on tehnyt syytteiden nostamisen jälkeen joitakin syyttämättäjättämispäätöksiä. Ne eivät kuitenkaan koske syytteitä seksuaalisista hyväksikäytöistä.

Varsinainen syytteiden lukeminen tapahtui oikeussalissa torstaina.

Vyyhden laajuudesta kertoo paljon se, että Helsingin käräjäoikeus on varannut pääkäsittelyyn kaikkiaan 16 istuntopäivää. Oikeudenkäynnin on määrä päättyä vasta marraskuun lopussa.

Hyväksikäyttövyyhteä käsitellään käräjäoikeudessa vahvennetussa kokoonpanossa, jossa on kaksi käräjätuomaria ja kolme lautamiestä.

Media ja muu yleisö saivat olla salissa vain hetken, minkä jälkeen käsittely julistettiin suurelta osin salaiseksi. Käräjäoikeus perusteli salauspäätöstä erityisesti sillä, että sen yhteydessä paljastuu paljon arkaluontoista tietoa uhreista.

Joiltakin osin käsittely tulee kuitenkin toisena puheenjohtajana oikeudenkäynnissä olevan Veera Kankaanrinnan mukaan olemaan julkinen. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun käsittelyssä ovat syytteet sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Salaamiskäytäntö on tyypillinen, kun kyseessä ovat seksuaalirikokset.

Useita aiempia tuomioita lasten hyväksikäytöstä

Syytetty on tuomittu aiemmin useita kertoja vankeuteen lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ainakin kahdesti nimeään vaihtanut mies käyttää nykyisin Mika Kallio -nimeä.

Vuonna 2009 Kallio esimerkiksi tuomittiin lasten hyväksikäytöstä neljän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuolloinkin kyse oli laajasta vyyhdestä, jossa oli 34 uhria.

Ensimmäisen tuomionsa mies sai vuonna 1996, jolloin hän oli 28-vuotias. Hän asui tuolloin Etelä-Pohjanmaalla pikkukaupungissa. Miehen rikoshistoriasta voi lukea tarkemmin HS:n syyskuussa julkaisemasta artikkelista.

Kokenut syyttäjä Yrjö Reenilä kertoi aiemmin HS:lle kohdanneensa urallaan vain muutamia tämän mittaluokan hyväksikäyttövyyhtejä. Huomionarvoista on myös se, että kyse ei ole mistään hyväksikäyttöringistä vaan yhdestä epäillystä.

”Tämän laajuiset ovat aika harvinaisia Suomen maassa”, Reenilä arvioi.

Reenilä ei halua vielä kertoa, kuinka pitkää rangaistusta hän vaatii syytetylle. Kyse on joka tapauksessa ehdottomasta vankeudesta.

Reenilä ilmoittaa rangaistusvaatimuksensa vasta pääistunnon viimeisenä päivänä marraskuun lopussa.

”Silloin kaikki on kirkastunut”, Reenilä totesi salin ovella torstaiaamuna.

Oikaisu 11.10. kello 13.56: Kihlakunnansyyttäjä Yrjö Reenilää kutsuttiin yhdessä kappaleessa virheellisesti Antti Reeniläksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anne Berner halusi antaa vauraalle Ahvenan­maalle 15 miljoonan euron lisä­rahoituksen soten varjolla – kokoomus ja siniset torppasivat

  2. 2

   WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

  3. 3

   Oulun poliisi: On epäselvää, oliko seksuaali­rikoksista epäilty mies sittenkään kiinni otettuna Saksassa

  4. 4

   EU toi pöytään kovat ehdot äkillisen brexitin varalle – Lento­liikenteestä taataan vain ”perustaso”

  5. 5

   Ihmisten pitäisi paijata toisiaan enemmän, sanoo tutkija – Tällainen on kosketus, joka tuntuu lähes jokaisesta hyvältä

  6. 6

   Poliisipäälliköiden oikeuden­käynnin tuomarin sivallukset istunto­salissa ovat täysin poikkeuksellisia

  7. 7

   ”Typerä nainen” – Video näyttää oppositio­johtajan väitetyn tuhahduksen, joka voi koitua Theresa Mayn voitoksi

  8. 8

   Urheiluliike XXL kertoi myyneensä tavaraa liian halvalla – Osake lähti syöksy­kierteeseen ja toimitus­johtaja erosi

  9. 9

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  10. 10

   Tubettaja haukkui Miss Universum -kilpailijan pukua rumaksi – asu oli thaiprinsessan suunnittelema ja nyt arvostelijaa uhkaavat oikeustoimet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  4. 4

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  5. 5

   Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen ajoi Namuravintolan konkurssiin saadakseen verovähennyksiä – Verottajalle jäämässä 29 000 euron saatavat

  6. 6

   WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

  7. 7

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  8. 8

   Verkkokauppa Asoksen epä­toivoisesta joulu­kaupasta on tullut vaate­ketjujen kannalta painajaismainen näytelmä

  9. 9

   NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

  10. 10

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää