Kaupunki

Otaniemen uudet tilat turhauttavat opiskelijoita – Vierailijaryhmät kokoontuvat tuijottamaan, kuinka taideopiskelijat puurtavat lasiseinien takana

Aalto-yliopiston uusi Väre-rakennus on ollut opiskelijoiden käytössä noin kuukauden ajan.

Otaniemessä otettiin loppukesästä käyttöön uusi Aalto-yliopiston Väre-rakennus.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusi tila valmistui kesällä ja se otettiin käyttöön lukukauden alussa. Kuukauden päivät käytössä ollut rakennus on saanut kiitosta arkkitehtuuristaan ja tyylistään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla, kun opiskelijat ovat päässeet tutustumaan uuteen rakennukseen, myös sen toiminallisuus ja käyttömahdollisuudet ovat herättäneet keskustelua.

Aiemmin Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tilat sijaitsivat Arabian kampuksella, vanhassa tehdasrakennuksessa. Muutos uuteen tilaan on ollut suuri, opiskelijat kertovat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa taideopiskelijoita edustavan opiskelijajärjestö TOKYO:n puheenjohtaja Matti Jänkälä on kuullut opiskelijoilta palautetta tilojen käytettävyydestä.

”Tilat ovat uusia, rakennus on kallis, eikä sitä ehkä uskalleta käyttää samoin kuin Arabiassa sijainnutta vanhaa tehdasrakennusta. Siellä elämän jäljet saivat näkyä”, Jänkälä kuvailee.

Nyt muun muassa uuden rakennuksen talotekniikka määrittelee, missä opiskelijat voivat työskennellä. Esimerkiksi öljyväreillä ei voi maalata paikoissa, joissa ei ole ilmastointia, Jänkälä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi rakennuksen suurimmista haasteista liittyykin juuri opetettavien aineiden erityisyyteen. Väreessä opiskellaan aineita, joissa tarvitaan paljon konkreettista tavaraa. Työskentely ei tapahdu vain tietokoneella vaan esimerkiksi sisustusarkkitehtiopiskelijoilla saattaa olla kannettavanaan kolmimetrisiä laudanpätkiä tai puolimetrisiä viivoittimia, Jänkälä kuvailee.

Nykyisellään ne eivät mahdu säilytettäväksi kaappeihin, joita tiloihin on varattu.

Aiemmassa toimipisteessä opiskelijoilla oli omat työpisteensä, jossa he saattoivat säilyttää tavaroitaan kurssien ajan. Nyt tiloja vaihdetaan useammin, eikä omia työpisteitä ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tilaa jaetaan eri tavoin kuin aiemmin. Samalla joudumme pohtimaan mihin tavarat voi jättää turvalliseen säilytykseen”, Jänkälä sanoo.

Myös rakennuksen avoimet työskentelytilat ovat herättäneet keskustelua, sillä monissa työtiloissa seinät ovat lasia. Se on häirinnyt osaa opiskelijoista, sillä luovaa työtä tehdessä ylimääräiset silmäparit saattavat häiritä keskittymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avoimuus on osa uuden rakennuksen ideologiaa, jolla halutaan viestiä läpinäkyvästi, miten talossa työskennellään.

”Yksityistä työskentelytilaa ei ole niin paljoa kuin aiemmin. Toisille se voi olla epämukavaa”, Jänkälä sanoo.

Jänkälä huomauttaa, että kyseessä on suuri muutos sekä siirtymäaika, joka tiedettiinkin aiheuttavan keskustelua. Niin opettajat kuin opiskelijatkin opettelevat uusien tilojen käyttöä.

Käytön myötä esiin nousseeseen kritiikkiin on kiinnitetty huomiota, kehitysideoita käydään läpi säännöllisesti ja niihin pyritään etsimään ratkaisuja. Esimerkiksi suurien, lasisten seinien eteen on suunniteltu verhoja, jotka estäisivät täyden näköyhteyden.

”Kaikki nämä ovat ratkaistavissa olevia ongelmia, eikä tarkoituksen ole etsiä syyllistä”, Jänkälä sanoo.

”Opettelemme kaikki uudenlaisia työtapoja, eikä asioita tehdä enää samoin kuin ennen. Se vaatii totuttelua.”

Jänkälä kiittelee, että opiskelijoita kuultiin myös suunnitteluvaiheessa ja moni asia saatiin ratkaistua jo etukäteen.

Jänkälä ymmärtää, että epäkohdat herättävät opiskelijoissa suuria tunteita ja turhautumista. Opiskelijajärjestöillä on halu ratkaista asiat mahdollisimman nopeasti, jotta ne eivät vaikuttaisi esimerkiksi opintoaikojen venymiseen, Jänkälä sanoo.

”Vaikka siirtymäkausi on luonnollinen asia, ei sen pitäisi tapahtua kenenkään opintojen ja hyvinvoinnin kustannuksella”

Esimerkiksi maisteritutkinnon suorittaminen kestää kaksi vuotta. Siirtymäajan muutokset voivat venyttää valmistumista, mikäli asettuminen vie aikaa kursseilta, Jänkälä sanoo.

”Opiskelijoilla ei ole varaa hukata lukukautta. Vaikka korkeakoulun visiot katsovatkin pitkälle, on kuitenkin kyse myös oikeista ihmisistä, jotka elävät tätä siirtymäkautta”, Jänkälä sanoo.

Myös Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan asumisesta, kiinteistöistä ja palveluista vastaava hallituksen jäsen Emma Savelan mukaan uudessa rakennuksessa on koettu niin ilon kuin ärsytyksenkin hetkiä. Kaikkiaan opiskelijat ovat solahtaneet uuteen rakennukseen kohtalaisen hyvin, Savela sanoo.

”Kun on uusi rakennus, alussa voi olla haasteita. Mutta tästä tulee varmasti monelle opiskelijalle hyvä paikka. Aina ei voi etukäteen varautua kaikkeen”, Savela sanoo.

Savelan mukaan tarkoituksena on saada työskentelytiloista mahdollisimman toimivia opiskelijoiden, opetushenkilökunnan ja muiden käyttäjien yhteistyön tuloksena.

Rakennus on myös uusi ja kiinnostaa ihmisiä. Siksi siellä on käynyt myös paljon vierailijoita, Savela sanoo.

”Kun aikaa kuluu, työskentelyrauha varmasti palaa ja tilanne normalisoituu”, Savela sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Otaniemi
 • Opiskelijat
 • Aalto-yliopisto
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  2. 2

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  3. 3

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  8. 8

   Kymmenen japanilaista yliopistoa muunteli pääsykoe­tuloksia, neljä yritti pitää naiset poissa lääkäri­koulutuksesta

  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää