Kaupunki

Pula lastensuojelun työn­tekijöistä kärjistyi Helsingissä – kolmesta yksiköstä ovat hävinneet lähes kaikki sosiaali­työntekijät, ja kaupunki anelee väkeä ylityö­talkoisiin

Pahin pula on Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Lassilassa. Yksi tekee kymmenen työt, kuvailee väsynyt sosiaalityöntekijä.

Helsinki lähetti sosiaalityöntekijöilleen lokakuun alussa hätähuudon: kaupunki pyytää sähköpostitse ylityötalkoisiin.

Päätöksentekoon pystyviä työntekijöitä ei nimittäin ole lähes lainkaan kolmessa paikassa, jotka linjaavat, kenestä tulee lastensuojelun asiakas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikat ovat Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Lassilassa. Normaalisti tehtävistä vastaa kussakin yksikössä 9–11 sosiaalityöntekijää. Nyt syksyllä määrä on ollut pahimmillaan yksi. Tämän viikon lopulla määrä on lastensuojelun johdon mukaan noin kolme yksikköä kohden.

HS haastatteli kolmea näissä tehtävissä olevaa sosiaalityöntekijää eri puolilta kaupunkia. He eivät esiinny nimillään, koska työntekijöitä on heidän mukaansa erikseen pyydetty vaikenemaan tilanteesta Helsingin imagon vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksiköiden virallinen nimi on lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki. Virka-aikaan nämä työryhmät hoitavat lastensuojelun päivystystä. Hätätapaukset pystytään nytkin hoitamaan, mutta kitkutellen, haastatellut arvioivat.

Yksiköiden varsinainen työ on palvelutarpeen arviointi, jolle laki asettaa kolmen kuukauden aikarajan. Sen tarkoituksena on miettiä yhdessä perheen kanssa, tuleeko perheestä varsinaisen lastensuojelun asiakas vai onko oikeampi apu esimerkiksi kotipalvelu tai perhetyö.

”Voi arvata, miten hyvin tämä onnistuu, kun yksi tekee kymmenen työt. Meillä on suurin huoli siitä, miten tämä vaikuttaa lapsiin, mutta olemme itsekin loppuun uupuneita”, kertoo yksi sosiaalityöntekijä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinki yrittää parhaillaan rekrytoida tyhjille paikoille päteviä sosiaalityöntekijöitä.

Ammattilaisten löytäminen lastensuojeluun on ollut valtakunnallinen ongelma jo vuosia. Esimerkiksi Paraisilla oli tästä syystä kriisi ja Vantaalla on ollut rekrytointivaikeuksia ennen päätöstä palkankorotuksista.

Sosiaalityöntekijät kertovat, että Itä-Helsingissä tilanne on ollut poikkeuksellisen paha kesästä lähtien ja Lassilassa jo vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Työ on vaativaa ja vastuullista, eikä palkkaus vastaa toiveita.”

”Helsingissä pystytään onneksi pieniä paikkakuntia paremmin jakamaan töitä toisille yksiköille. Asiakaspalvelu toimii, eikä päätösten tekeminen lain vaatimissa rajoissa ole vaarantunut”, vakuuttaa lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski.

Hän pitää sattumana, että työvoimapula osuu juuri Itäkeskukseen, Vuosaareen ja Lassilaan. Hätähuutoon on myös tullut vastauksia. Ensi viikolla kolmessa yksikössä aloittaa osa-aikaisina viisitoista kokenutta työntekijää, joiden varsinainen työpaikka on muualla Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lastensuojeluun on ylipäätään vaikea saada tarpeeksi työntekijöitä. Työ on vaativaa ja vastuullista, eikä palkkaus vastaa toiveita”, Nummikoski sanoo.

Sosiaalityöntekijät ovat yksi niistä ammattiryhmistä, joille valmistellaan Helsingissä palkankorotusta. Tässä vaiheessa neuvotteluja ei vielä tiedetä tarkkoja euromääriä tai sitä, keille korotukset osuvat.

Nummikoski sanoo, että Helsingissä houkutellaan töihin myös mahdollisuudella työnohjaukseen, koulutukseen ja työhön osana moniammatillista tiimiä.

Palvelutarpeen työryhmiä suurempi määrä sosiaalityöntekijöitä työskentelee lastensuojelun avopalveluissa ja sijaishuollossa. Niissäkin rekrytointivaikeudet ja uupumus ovat valtakunnallisia ilmiöitä.

Helsinki on päättänyt rajata asiakasmääriä sosiaalityöntekijää kohden, mikä saattaa vähitellen helpottaa kiirettä.

Haastatellut työntekijät näkevät tilanteen paljon synkempänä. Kolmen yksikön ahdinkoon he keksivät useita mahdollisia syitä: kehyskuntiin verrattuna kehnompi palkka ja suuremmat asumiskustannukset, osassa huono johtaminen ja ikävä ilmapiiri, jatkuva riittämättömyyden tunne, tarve puhua vaikeista asioista kollegojen kanssa.

Pienemmät käytännön asiatkin voivat karkottaa. Esimerkiksi Itäkeskuksen perhekeskuksessa joutuu uudessa avokonttorissa odottamaan vuoroaan tilaan, jossa voi rauhassa puhua luottamuksellisia puheluita.

Työryhmissä on muitakin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mutta osa päätöksistä vaatii sosiaalityöntekijän allekirjoituksen ollakseen laillinen.

Jo ennen lokakuun hätähuutoa paikkaajia on haettu muualta, lastensuojelun lisäksi muun muassa perheneuvoloista. Tämä taas johtaa siihen, että muissa perheiden palveluissa jonot voivat pidentyä, vaikka nimenomaan niihin ohjaamalla oli tarkoitus vähentää lastensuojelun ylikuormitusta.

”Tässä jatketaan tilkkutäkkiä siirtämällä tilkkuja päästä toiseen. Tilanne on absurdi. Tuntuu, että meidän työtämme ei arvosteta”, sanoo eräs sosiaalityöntekijä.

 

”Ihmiset väsyvät, kun työtä ei ole mahdollista tehdä eettisesti kestävällä tavalla.”

Työryhmissä on myös alan opiskelijoita esimerkiksi kerran viikossa päivän kerrallaan. Aiemmin sosiaalityöntekijöiden työpareina oli sosiaaliohjaajiakin, mutta kaupunki siirsi heidät hiljattain muihin tehtäviin. Osa irtisanoutui.

”Ihmiset väsyvät, kun työtä ei ole mahdollista tehdä eettisesti kestävällä tavalla”, sanoo yksi sosiaalityöntekijä. Hänestä ylityötalkoilla ei pystytä kunnolla ratkomaan pitkään kytenyttä ongelmaa. Hän haluaisi tehdä mahdollisimman laadukasta työtä.

Sosiaalityöntekijät kertovat myös, että he ovat lukuisia kertoja yrittäneet puhua huolistaan. Heidän mukaansa ovi on käynyt tiheään muuallakin kuin kolmessa kaupunginosassa. Siksi pitäisi uusien rekrytointien lisäksi miettiä, mikä saisi ihmiset jäämään.

Kiire ja suuri vastuu ovat tuttuja sosiaalityöntekijöille ilman ylitöitäkin. Muualla kaupungissa perheiden elämää mullistavia päätöksiä pystytään kuitenkin tekemään kuten kaupunki lupaa – siis niin, että palvelutarpeen arvioinnissa perheitä kuunnellaan ja useat eri ammattilaiset tapaavat heitä monta kertaa kasvokkain.

Kriisiyksiköissä ainoan sosiaalityöntekijän aika saattaa mennä vaikka sellaiseen tapaukseen, jossa lapsi on pakko sijoittaa kodin ulkopuolelle kiireellisesti. Muiden perheiden tapaamiset voivat pahimmillaan supistua yhteen puhelinsoittoon.

”Tämä asettaa perheet eriarvoiseen tilanteeseen asuinpaikan perusteella”, sosiaalityöntekijä sanoo.

Fakta

Näin palvelutarvetta arvioidaan


 Palvelutarpeen arviointiin ja tukeen ohjataan Helsingissä perheitä, joilla on kuormittava elämäntilanne. Siihen voi liittyä esimerkiksi vanhempien uupumusta, kasvatuksen pulmia, mielenterveysongelmia, vuorovaikutusongelmia, päihteitä tai köyhyyttä.

 Arvioinnista huolehtii seitsemän alueellista työryhmää Kalliossa, Itäkeskuksessa, Kivikossa, Vuosaaressa, Lassilassa, Maunulassa ja Malmilla. Työryhmissä on useita eri ammattikuntia, mutta osan päätöksistä voi virallisesti tehdä vain sosiaalityöntekijä.

 Arvioinnin tarpeen voi aiheuttaa lastensuojeluilmoitus mutta yhtä hyvin perheen oma avunpyyntö. Helsinki lupaa, että arvioinnissa olevaa perhettä tavattaisiin 1–5 kertaa.

 Pieni osa päätyy arvioinnin tuloksena lastensuojelun asiakkaiksi. Toisille tarjotaan jotain peruspalvelua ilman lastensuojelua, esimerkiksi perhetyötä tai neuvolapsykologia.

 Virka-aikaan työryhmät päivystävät kiireellisissä lastensuojeluasioissa. Helsingissä toimii edelleen myös sosiaalipäivystys ympäri vuorokauden.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja

  4. 4

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  5. 5

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  6. 6

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  7. 7

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  9. 9

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  10. 10

   Seksielämässä puhumattomuuden seuraukset voivat olla rajuja – mutta joskus on hyvä olla hiljaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  7. 7

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  3. ”Muutumme kaikki juhasipilöiksi, jotka eivät osaa puhua muusta kuin sosiaaliturvan leikkauksista ja siitäkin vain bisnespaska­puheen kielellä” – kirjailija maalaa uhan joka vaanii taiteen alasajossa Tilaajille
  4. Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja
  5. Petra Olli painii MM-kullasta – huima välierä ratkesi aivan viime sekunneilla
  6. Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”
  7. Tunti sitten
  8. Saudi-Arabian konsulaatin autosta löytyi kaksi matkalaukkua Istanbulissa – laukuissa on ilmeisesti murhatun toimittajan omaisuutta
  9. Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”
  10. Urheilukentän katsomo paloi Helsingin Myllypurossa
  11. Kimi Räikköseen liitetty kourimisväite ei etene oikeuteen – kanadalaisnainen syyttää yhä suomalaista F1-kuskia
  12. Brittipoliitikot haluavat kieltää lailla peniskuvien lähettämisen ja hameen alta kuvaamisen – Kyselyn mukaan 41 prosenttia naisista on saanut ei-toivottuja peniskuvia
  13. Näytä lisää