Kaupunki

Pula lastensuojelun työn­tekijöistä kärjistyi Helsingissä – kolmesta yksiköstä ovat hävinneet lähes kaikki sosiaali­työntekijät, ja kaupunki anelee väkeä ylityö­talkoisiin

Pahin pula on Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Lassilassa. Yksi tekee kymmenen työt, kuvailee väsynyt sosiaalityöntekijä.

Helsinki lähetti sosiaalityöntekijöilleen lokakuun alussa hätähuudon: kaupunki pyytää sähköpostitse ylityötalkoisiin.

Päätöksentekoon pystyviä työntekijöitä ei nimittäin ole lähes lainkaan kolmessa paikassa, jotka linjaavat, kenestä tulee lastensuojelun asiakas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikat ovat Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Lassilassa. Normaalisti tehtävistä vastaa kussakin yksikössä 9–11 sosiaalityöntekijää. Nyt syksyllä määrä on ollut pahimmillaan yksi. Tämän viikon lopulla määrä on lastensuojelun johdon mukaan noin kolme yksikköä kohden.

HS haastatteli kolmea näissä tehtävissä olevaa sosiaalityöntekijää eri puolilta kaupunkia. He eivät esiinny nimillään, koska työntekijöitä on heidän mukaansa erikseen pyydetty vaikenemaan tilanteesta Helsingin imagon vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksiköiden virallinen nimi on lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki. Virka-aikaan nämä työryhmät hoitavat lastensuojelun päivystystä. Hätätapaukset pystytään nytkin hoitamaan, mutta kitkutellen, haastatellut arvioivat.

Yksiköiden varsinainen työ on palvelutarpeen arviointi, jolle laki asettaa kolmen kuukauden aikarajan. Sen tarkoituksena on miettiä yhdessä perheen kanssa, tuleeko perheestä varsinaisen lastensuojelun asiakas vai onko oikeampi apu esimerkiksi kotipalvelu tai perhetyö.

”Voi arvata, miten hyvin tämä onnistuu, kun yksi tekee kymmenen työt. Meillä on suurin huoli siitä, miten tämä vaikuttaa lapsiin, mutta olemme itsekin loppuun uupuneita”, kertoo yksi sosiaalityöntekijä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinki yrittää parhaillaan rekrytoida tyhjille paikoille päteviä sosiaalityöntekijöitä.

Ammattilaisten löytäminen lastensuojeluun on ollut valtakunnallinen ongelma jo vuosia. Esimerkiksi Paraisilla oli tästä syystä kriisi ja Vantaalla on ollut rekrytointivaikeuksia ennen päätöstä palkankorotuksista.

Sosiaalityöntekijät kertovat, että Itä-Helsingissä tilanne on ollut poikkeuksellisen paha kesästä lähtien ja Lassilassa jo vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Työ on vaativaa ja vastuullista, eikä palkkaus vastaa toiveita.”

”Helsingissä pystytään onneksi pieniä paikkakuntia paremmin jakamaan töitä toisille yksiköille. Asiakaspalvelu toimii, eikä päätösten tekeminen lain vaatimissa rajoissa ole vaarantunut”, vakuuttaa lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski.

Hän pitää sattumana, että työvoimapula osuu juuri Itäkeskukseen, Vuosaareen ja Lassilaan. Hätähuutoon on myös tullut vastauksia. Ensi viikolla kolmessa yksikössä aloittaa osa-aikaisina viisitoista kokenutta työntekijää, joiden varsinainen työpaikka on muualla Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lastensuojeluun on ylipäätään vaikea saada tarpeeksi työntekijöitä. Työ on vaativaa ja vastuullista, eikä palkkaus vastaa toiveita”, Nummikoski sanoo.

Sosiaalityöntekijät ovat yksi niistä ammattiryhmistä, joille valmistellaan Helsingissä palkankorotusta. Tässä vaiheessa neuvotteluja ei vielä tiedetä tarkkoja euromääriä tai sitä, keille korotukset osuvat.

Nummikoski sanoo, että Helsingissä houkutellaan töihin myös mahdollisuudella työnohjaukseen, koulutukseen ja työhön osana moniammatillista tiimiä.

Palvelutarpeen työryhmiä suurempi määrä sosiaalityöntekijöitä työskentelee lastensuojelun avopalveluissa ja sijaishuollossa. Niissäkin rekrytointivaikeudet ja uupumus ovat valtakunnallisia ilmiöitä.

Helsinki on päättänyt rajata asiakasmääriä sosiaalityöntekijää kohden, mikä saattaa vähitellen helpottaa kiirettä.

Haastatellut työntekijät näkevät tilanteen paljon synkempänä. Kolmen yksikön ahdinkoon he keksivät useita mahdollisia syitä: kehyskuntiin verrattuna kehnompi palkka ja suuremmat asumiskustannukset, osassa huono johtaminen ja ikävä ilmapiiri, jatkuva riittämättömyyden tunne, tarve puhua vaikeista asioista kollegojen kanssa.

Pienemmät käytännön asiatkin voivat karkottaa. Esimerkiksi Itäkeskuksen perhekeskuksessa joutuu uudessa avokonttorissa odottamaan vuoroaan tilaan, jossa voi rauhassa puhua luottamuksellisia puheluita.

Työryhmissä on muitakin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mutta osa päätöksistä vaatii sosiaalityöntekijän allekirjoituksen ollakseen laillinen.

Jo ennen lokakuun hätähuutoa paikkaajia on haettu muualta, lastensuojelun lisäksi muun muassa perheneuvoloista. Tämä taas johtaa siihen, että muissa perheiden palveluissa jonot voivat pidentyä, vaikka nimenomaan niihin ohjaamalla oli tarkoitus vähentää lastensuojelun ylikuormitusta.

”Tässä jatketaan tilkkutäkkiä siirtämällä tilkkuja päästä toiseen. Tilanne on absurdi. Tuntuu, että meidän työtämme ei arvosteta”, sanoo eräs sosiaalityöntekijä.

 

”Ihmiset väsyvät, kun työtä ei ole mahdollista tehdä eettisesti kestävällä tavalla.”

Työryhmissä on myös alan opiskelijoita esimerkiksi kerran viikossa päivän kerrallaan. Aiemmin sosiaalityöntekijöiden työpareina oli sosiaaliohjaajiakin, mutta kaupunki siirsi heidät hiljattain muihin tehtäviin. Osa irtisanoutui.

”Ihmiset väsyvät, kun työtä ei ole mahdollista tehdä eettisesti kestävällä tavalla”, sanoo yksi sosiaalityöntekijä. Hänestä ylityötalkoilla ei pystytä kunnolla ratkomaan pitkään kytenyttä ongelmaa. Hän haluaisi tehdä mahdollisimman laadukasta työtä.

Sosiaalityöntekijät kertovat myös, että he ovat lukuisia kertoja yrittäneet puhua huolistaan. Heidän mukaansa ovi on käynyt tiheään muuallakin kuin kolmessa kaupunginosassa. Siksi pitäisi uusien rekrytointien lisäksi miettiä, mikä saisi ihmiset jäämään.

Kiire ja suuri vastuu ovat tuttuja sosiaalityöntekijöille ilman ylitöitäkin. Muualla kaupungissa perheiden elämää mullistavia päätöksiä pystytään kuitenkin tekemään kuten kaupunki lupaa – siis niin, että palvelutarpeen arvioinnissa perheitä kuunnellaan ja useat eri ammattilaiset tapaavat heitä monta kertaa kasvokkain.

Kriisiyksiköissä ainoan sosiaalityöntekijän aika saattaa mennä vaikka sellaiseen tapaukseen, jossa lapsi on pakko sijoittaa kodin ulkopuolelle kiireellisesti. Muiden perheiden tapaamiset voivat pahimmillaan supistua yhteen puhelinsoittoon.

”Tämä asettaa perheet eriarvoiseen tilanteeseen asuinpaikan perusteella”, sosiaalityöntekijä sanoo.

Fakta

Näin palvelutarvetta arvioidaan


 Palvelutarpeen arviointiin ja tukeen ohjataan Helsingissä perheitä, joilla on kuormittava elämäntilanne. Siihen voi liittyä esimerkiksi vanhempien uupumusta, kasvatuksen pulmia, mielenterveysongelmia, vuorovaikutusongelmia, päihteitä tai köyhyyttä.

 Arvioinnista huolehtii seitsemän alueellista työryhmää Kalliossa, Itäkeskuksessa, Kivikossa, Vuosaaressa, Lassilassa, Maunulassa ja Malmilla. Työryhmissä on useita eri ammattikuntia, mutta osan päätöksistä voi virallisesti tehdä vain sosiaalityöntekijä.

 Arvioinnin tarpeen voi aiheuttaa lastensuojeluilmoitus mutta yhtä hyvin perheen oma avunpyyntö. Helsinki lupaa, että arvioinnissa olevaa perhettä tavattaisiin 1–5 kertaa.

 Pieni osa päätyy arvioinnin tuloksena lastensuojelun asiakkaiksi. Toisille tarjotaan jotain peruspalvelua ilman lastensuojelua, esimerkiksi perhetyötä tai neuvolapsykologia.

 Virka-aikaan työryhmät päivystävät kiireellisissä lastensuojeluasioissa. Helsingissä toimii edelleen myös sosiaalipäivystys ympäri vuorokauden.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  3. 3

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  4. 4

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  7. 7

   Moottorikelkkailija löytyi kuolleena Pyhäselän jäältä Liperissä

  8. 8

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  9. 9

   Mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisien kanssa Brysselissä – oikeistoryhmien mielenilmaukseen osallistui yli 5 000 ihmistä

  10. 10

   Etelään satamassa vihdoin runsaasti lunta, joka jäänee ainakin jouluun asti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  3. 3

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  8. 8

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Tampereen uuden yliopiston synnytys oli riitaisa prosessi – rehtori Liisa Laakso sai mennä, kampukselle tuli konsultteja ja uuden rehtorin ”Wau-ajattelu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää