Kaupunki

Pula lastensuojelun työn­tekijöistä kärjistyi Helsingissä – kolmesta yksiköstä ovat hävinneet lähes kaikki sosiaali­työntekijät, ja kaupunki anelee väkeä ylityö­talkoisiin

Pahin pula on Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Lassilassa. Yksi tekee kymmenen työt, kuvailee väsynyt sosiaalityöntekijä.

Helsinki lähetti sosiaalityöntekijöilleen lokakuun alussa hätähuudon: kaupunki pyytää sähköpostitse ylityötalkoisiin.

Päätöksentekoon pystyviä työntekijöitä ei nimittäin ole lähes lainkaan kolmessa paikassa, jotka linjaavat, kenestä tulee lastensuojelun asiakas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikat ovat Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Lassilassa. Normaalisti tehtävistä vastaa kussakin yksikössä 9–11 sosiaalityöntekijää. Nyt syksyllä määrä on ollut pahimmillaan yksi. Tämän viikon lopulla määrä on lastensuojelun johdon mukaan noin kolme yksikköä kohden.

HS haastatteli kolmea näissä tehtävissä olevaa sosiaalityöntekijää eri puolilta kaupunkia. He eivät esiinny nimillään, koska työntekijöitä on heidän mukaansa erikseen pyydetty vaikenemaan tilanteesta Helsingin imagon vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksiköiden virallinen nimi on lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki. Virka-aikaan nämä työryhmät hoitavat lastensuojelun päivystystä. Hätätapaukset pystytään nytkin hoitamaan, mutta kitkutellen, haastatellut arvioivat.

Yksiköiden varsinainen työ on palvelutarpeen arviointi, jolle laki asettaa kolmen kuukauden aikarajan. Sen tarkoituksena on miettiä yhdessä perheen kanssa, tuleeko perheestä varsinaisen lastensuojelun asiakas vai onko oikeampi apu esimerkiksi kotipalvelu tai perhetyö.

”Voi arvata, miten hyvin tämä onnistuu, kun yksi tekee kymmenen työt. Meillä on suurin huoli siitä, miten tämä vaikuttaa lapsiin, mutta olemme itsekin loppuun uupuneita”, kertoo yksi sosiaalityöntekijä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinki yrittää parhaillaan rekrytoida tyhjille paikoille päteviä sosiaalityöntekijöitä.

Ammattilaisten löytäminen lastensuojeluun on ollut valtakunnallinen ongelma jo vuosia. Esimerkiksi Paraisilla oli tästä syystä kriisi ja Vantaalla on ollut rekrytointivaikeuksia ennen päätöstä palkankorotuksista.

Sosiaalityöntekijät kertovat, että Itä-Helsingissä tilanne on ollut poikkeuksellisen paha kesästä lähtien ja Lassilassa jo vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Työ on vaativaa ja vastuullista, eikä palkkaus vastaa toiveita.”

”Helsingissä pystytään onneksi pieniä paikkakuntia paremmin jakamaan töitä toisille yksiköille. Asiakaspalvelu toimii, eikä päätösten tekeminen lain vaatimissa rajoissa ole vaarantunut”, vakuuttaa lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski.

Hän pitää sattumana, että työvoimapula osuu juuri Itäkeskukseen, Vuosaareen ja Lassilaan. Hätähuutoon on myös tullut vastauksia. Ensi viikolla kolmessa yksikössä aloittaa osa-aikaisina viisitoista kokenutta työntekijää, joiden varsinainen työpaikka on muualla Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lastensuojeluun on ylipäätään vaikea saada tarpeeksi työntekijöitä. Työ on vaativaa ja vastuullista, eikä palkkaus vastaa toiveita”, Nummikoski sanoo.

Sosiaalityöntekijät ovat yksi niistä ammattiryhmistä, joille valmistellaan Helsingissä palkankorotusta. Tässä vaiheessa neuvotteluja ei vielä tiedetä tarkkoja euromääriä tai sitä, keille korotukset osuvat.

Nummikoski sanoo, että Helsingissä houkutellaan töihin myös mahdollisuudella työnohjaukseen, koulutukseen ja työhön osana moniammatillista tiimiä.

Palvelutarpeen työryhmiä suurempi määrä sosiaalityöntekijöitä työskentelee lastensuojelun avopalveluissa ja sijaishuollossa. Niissäkin rekrytointivaikeudet ja uupumus ovat valtakunnallisia ilmiöitä.

Helsinki on päättänyt rajata asiakasmääriä sosiaalityöntekijää kohden, mikä saattaa vähitellen helpottaa kiirettä.

Haastatellut työntekijät näkevät tilanteen paljon synkempänä. Kolmen yksikön ahdinkoon he keksivät useita mahdollisia syitä: kehyskuntiin verrattuna kehnompi palkka ja suuremmat asumiskustannukset, osassa huono johtaminen ja ikävä ilmapiiri, jatkuva riittämättömyyden tunne, tarve puhua vaikeista asioista kollegojen kanssa.

Pienemmät käytännön asiatkin voivat karkottaa. Esimerkiksi Itäkeskuksen perhekeskuksessa joutuu uudessa avokonttorissa odottamaan vuoroaan tilaan, jossa voi rauhassa puhua luottamuksellisia puheluita.

Työryhmissä on muitakin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mutta osa päätöksistä vaatii sosiaalityöntekijän allekirjoituksen ollakseen laillinen.

Jo ennen lokakuun hätähuutoa paikkaajia on haettu muualta, lastensuojelun lisäksi muun muassa perheneuvoloista. Tämä taas johtaa siihen, että muissa perheiden palveluissa jonot voivat pidentyä, vaikka nimenomaan niihin ohjaamalla oli tarkoitus vähentää lastensuojelun ylikuormitusta.

”Tässä jatketaan tilkkutäkkiä siirtämällä tilkkuja päästä toiseen. Tilanne on absurdi. Tuntuu, että meidän työtämme ei arvosteta”, sanoo eräs sosiaalityöntekijä.

 

”Ihmiset väsyvät, kun työtä ei ole mahdollista tehdä eettisesti kestävällä tavalla.”

Työryhmissä on myös alan opiskelijoita esimerkiksi kerran viikossa päivän kerrallaan. Aiemmin sosiaalityöntekijöiden työpareina oli sosiaaliohjaajiakin, mutta kaupunki siirsi heidät hiljattain muihin tehtäviin. Osa irtisanoutui.

”Ihmiset väsyvät, kun työtä ei ole mahdollista tehdä eettisesti kestävällä tavalla”, sanoo yksi sosiaalityöntekijä. Hänestä ylityötalkoilla ei pystytä kunnolla ratkomaan pitkään kytenyttä ongelmaa. Hän haluaisi tehdä mahdollisimman laadukasta työtä.

Sosiaalityöntekijät kertovat myös, että he ovat lukuisia kertoja yrittäneet puhua huolistaan. Heidän mukaansa ovi on käynyt tiheään muuallakin kuin kolmessa kaupunginosassa. Siksi pitäisi uusien rekrytointien lisäksi miettiä, mikä saisi ihmiset jäämään.

Kiire ja suuri vastuu ovat tuttuja sosiaalityöntekijöille ilman ylitöitäkin. Muualla kaupungissa perheiden elämää mullistavia päätöksiä pystytään kuitenkin tekemään kuten kaupunki lupaa – siis niin, että palvelutarpeen arvioinnissa perheitä kuunnellaan ja useat eri ammattilaiset tapaavat heitä monta kertaa kasvokkain.

Kriisiyksiköissä ainoan sosiaalityöntekijän aika saattaa mennä vaikka sellaiseen tapaukseen, jossa lapsi on pakko sijoittaa kodin ulkopuolelle kiireellisesti. Muiden perheiden tapaamiset voivat pahimmillaan supistua yhteen puhelinsoittoon.

”Tämä asettaa perheet eriarvoiseen tilanteeseen asuinpaikan perusteella”, sosiaalityöntekijä sanoo.

Fakta

Näin palvelutarvetta arvioidaan


 Palvelutarpeen arviointiin ja tukeen ohjataan Helsingissä perheitä, joilla on kuormittava elämäntilanne. Siihen voi liittyä esimerkiksi vanhempien uupumusta, kasvatuksen pulmia, mielenterveysongelmia, vuorovaikutusongelmia, päihteitä tai köyhyyttä.

 Arvioinnista huolehtii seitsemän alueellista työryhmää Kalliossa, Itäkeskuksessa, Kivikossa, Vuosaaressa, Lassilassa, Maunulassa ja Malmilla. Työryhmissä on useita eri ammattikuntia, mutta osan päätöksistä voi virallisesti tehdä vain sosiaalityöntekijä.

 Arvioinnin tarpeen voi aiheuttaa lastensuojeluilmoitus mutta yhtä hyvin perheen oma avunpyyntö. Helsinki lupaa, että arvioinnissa olevaa perhettä tavattaisiin 1–5 kertaa.

 Pieni osa päätyy arvioinnin tuloksena lastensuojelun asiakkaiksi. Toisille tarjotaan jotain peruspalvelua ilman lastensuojelua, esimerkiksi perhetyötä tai neuvolapsykologia.

 Virka-aikaan työryhmät päivystävät kiireellisissä lastensuojeluasioissa. Helsingissä toimii edelleen myös sosiaalipäivystys ympäri vuorokauden.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  2. 2

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  3. 3

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  6. 6

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  7. 7

   Kymmenen japanilaista yliopistoa muunteli pääsykoe­tuloksia, neljä yritti pitää naiset poissa lääkäri­koulutuksesta

  8. 8

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  9. 9

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  10. 10

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää