Kaupunki

Pula lastensuojelun työn­tekijöistä kärjistyi Helsingissä – kolmesta yksiköstä ovat hävinneet lähes kaikki sosiaali­työntekijät, ja kaupunki anelee väkeä ylityö­talkoisiin

Pahin pula on Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Lassilassa. Yksi tekee kymmenen työt, kuvailee väsynyt sosiaalityöntekijä.

Helsinki lähetti sosiaalityöntekijöilleen lokakuun alussa hätähuudon: kaupunki pyytää sähköpostitse ylityötalkoisiin.

Päätöksentekoon pystyviä työntekijöitä ei nimittäin ole lähes lainkaan kolmessa paikassa, jotka linjaavat, kenestä tulee lastensuojelun asiakas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikat ovat Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Lassilassa. Normaalisti tehtävistä vastaa kussakin yksikössä 9–11 sosiaalityöntekijää. Nyt syksyllä määrä on ollut pahimmillaan yksi. Tämän viikon lopulla määrä on lastensuojelun johdon mukaan noin kolme yksikköä kohden.

HS haastatteli kolmea näissä tehtävissä olevaa sosiaalityöntekijää eri puolilta kaupunkia. He eivät esiinny nimillään, koska työntekijöitä on heidän mukaansa erikseen pyydetty vaikenemaan tilanteesta Helsingin imagon vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksiköiden virallinen nimi on lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki. Virka-aikaan nämä työryhmät hoitavat lastensuojelun päivystystä. Hätätapaukset pystytään nytkin hoitamaan, mutta kitkutellen, haastatellut arvioivat.

Yksiköiden varsinainen työ on palvelutarpeen arviointi, jolle laki asettaa kolmen kuukauden aikarajan. Sen tarkoituksena on miettiä yhdessä perheen kanssa, tuleeko perheestä varsinaisen lastensuojelun asiakas vai onko oikeampi apu esimerkiksi kotipalvelu tai perhetyö.

”Voi arvata, miten hyvin tämä onnistuu, kun yksi tekee kymmenen työt. Meillä on suurin huoli siitä, miten tämä vaikuttaa lapsiin, mutta olemme itsekin loppuun uupuneita”, kertoo yksi sosiaalityöntekijä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinki yrittää parhaillaan rekrytoida tyhjille paikoille päteviä sosiaalityöntekijöitä.

Ammattilaisten löytäminen lastensuojeluun on ollut valtakunnallinen ongelma jo vuosia. Esimerkiksi Paraisilla oli tästä syystä kriisi ja Vantaalla on ollut rekrytointivaikeuksia ennen päätöstä palkankorotuksista.

Sosiaalityöntekijät kertovat, että Itä-Helsingissä tilanne on ollut poikkeuksellisen paha kesästä lähtien ja Lassilassa jo vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Työ on vaativaa ja vastuullista, eikä palkkaus vastaa toiveita.”

”Helsingissä pystytään onneksi pieniä paikkakuntia paremmin jakamaan töitä toisille yksiköille. Asiakaspalvelu toimii, eikä päätösten tekeminen lain vaatimissa rajoissa ole vaarantunut”, vakuuttaa lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski.

Hän pitää sattumana, että työvoimapula osuu juuri Itäkeskukseen, Vuosaareen ja Lassilaan. Hätähuutoon on myös tullut vastauksia. Ensi viikolla kolmessa yksikössä aloittaa osa-aikaisina viisitoista kokenutta työntekijää, joiden varsinainen työpaikka on muualla Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lastensuojeluun on ylipäätään vaikea saada tarpeeksi työntekijöitä. Työ on vaativaa ja vastuullista, eikä palkkaus vastaa toiveita”, Nummikoski sanoo.

Sosiaalityöntekijät ovat yksi niistä ammattiryhmistä, joille valmistellaan Helsingissä palkankorotusta. Tässä vaiheessa neuvotteluja ei vielä tiedetä tarkkoja euromääriä tai sitä, keille korotukset osuvat.

Nummikoski sanoo, että Helsingissä houkutellaan töihin myös mahdollisuudella työnohjaukseen, koulutukseen ja työhön osana moniammatillista tiimiä.

Palvelutarpeen työryhmiä suurempi määrä sosiaalityöntekijöitä työskentelee lastensuojelun avopalveluissa ja sijaishuollossa. Niissäkin rekrytointivaikeudet ja uupumus ovat valtakunnallisia ilmiöitä.

Helsinki on päättänyt rajata asiakasmääriä sosiaalityöntekijää kohden, mikä saattaa vähitellen helpottaa kiirettä.

Haastatellut työntekijät näkevät tilanteen paljon synkempänä. Kolmen yksikön ahdinkoon he keksivät useita mahdollisia syitä: kehyskuntiin verrattuna kehnompi palkka ja suuremmat asumiskustannukset, osassa huono johtaminen ja ikävä ilmapiiri, jatkuva riittämättömyyden tunne, tarve puhua vaikeista asioista kollegojen kanssa.

Pienemmät käytännön asiatkin voivat karkottaa. Esimerkiksi Itäkeskuksen perhekeskuksessa joutuu uudessa avokonttorissa odottamaan vuoroaan tilaan, jossa voi rauhassa puhua luottamuksellisia puheluita.

Työryhmissä on muitakin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mutta osa päätöksistä vaatii sosiaalityöntekijän allekirjoituksen ollakseen laillinen.

Jo ennen lokakuun hätähuutoa paikkaajia on haettu muualta, lastensuojelun lisäksi muun muassa perheneuvoloista. Tämä taas johtaa siihen, että muissa perheiden palveluissa jonot voivat pidentyä, vaikka nimenomaan niihin ohjaamalla oli tarkoitus vähentää lastensuojelun ylikuormitusta.

”Tässä jatketaan tilkkutäkkiä siirtämällä tilkkuja päästä toiseen. Tilanne on absurdi. Tuntuu, että meidän työtämme ei arvosteta”, sanoo eräs sosiaalityöntekijä.

 

”Ihmiset väsyvät, kun työtä ei ole mahdollista tehdä eettisesti kestävällä tavalla.”

Työryhmissä on myös alan opiskelijoita esimerkiksi kerran viikossa päivän kerrallaan. Aiemmin sosiaalityöntekijöiden työpareina oli sosiaaliohjaajiakin, mutta kaupunki siirsi heidät hiljattain muihin tehtäviin. Osa irtisanoutui.

”Ihmiset väsyvät, kun työtä ei ole mahdollista tehdä eettisesti kestävällä tavalla”, sanoo yksi sosiaalityöntekijä. Hänestä ylityötalkoilla ei pystytä kunnolla ratkomaan pitkään kytenyttä ongelmaa. Hän haluaisi tehdä mahdollisimman laadukasta työtä.

Sosiaalityöntekijät kertovat myös, että he ovat lukuisia kertoja yrittäneet puhua huolistaan. Heidän mukaansa ovi on käynyt tiheään muuallakin kuin kolmessa kaupunginosassa. Siksi pitäisi uusien rekrytointien lisäksi miettiä, mikä saisi ihmiset jäämään.

Kiire ja suuri vastuu ovat tuttuja sosiaalityöntekijöille ilman ylitöitäkin. Muualla kaupungissa perheiden elämää mullistavia päätöksiä pystytään kuitenkin tekemään kuten kaupunki lupaa – siis niin, että palvelutarpeen arvioinnissa perheitä kuunnellaan ja useat eri ammattilaiset tapaavat heitä monta kertaa kasvokkain.

Kriisiyksiköissä ainoan sosiaalityöntekijän aika saattaa mennä vaikka sellaiseen tapaukseen, jossa lapsi on pakko sijoittaa kodin ulkopuolelle kiireellisesti. Muiden perheiden tapaamiset voivat pahimmillaan supistua yhteen puhelinsoittoon.

”Tämä asettaa perheet eriarvoiseen tilanteeseen asuinpaikan perusteella”, sosiaalityöntekijä sanoo.

Fakta

Näin palvelutarvetta arvioidaan


 Palvelutarpeen arviointiin ja tukeen ohjataan Helsingissä perheitä, joilla on kuormittava elämäntilanne. Siihen voi liittyä esimerkiksi vanhempien uupumusta, kasvatuksen pulmia, mielenterveysongelmia, vuorovaikutusongelmia, päihteitä tai köyhyyttä.

 Arvioinnista huolehtii seitsemän alueellista työryhmää Kalliossa, Itäkeskuksessa, Kivikossa, Vuosaaressa, Lassilassa, Maunulassa ja Malmilla. Työryhmissä on useita eri ammattikuntia, mutta osan päätöksistä voi virallisesti tehdä vain sosiaalityöntekijä.

 Arvioinnin tarpeen voi aiheuttaa lastensuojeluilmoitus mutta yhtä hyvin perheen oma avunpyyntö. Helsinki lupaa, että arvioinnissa olevaa perhettä tavattaisiin 1–5 kertaa.

 Pieni osa päätyy arvioinnin tuloksena lastensuojelun asiakkaiksi. Toisille tarjotaan jotain peruspalvelua ilman lastensuojelua, esimerkiksi perhetyötä tai neuvolapsykologia.

 Virka-aikaan työryhmät päivystävät kiireellisissä lastensuojeluasioissa. Helsingissä toimii edelleen myös sosiaalipäivystys ympäri vuorokauden.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttätyöntekijä sai potkut

  2. 2

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  3. 3

   Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa

  4. 4

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  5. 5

   Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa

  8. 8

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  9. 9

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  10. 10

   Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  2. 2

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  3. 3

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  4. 4

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  5. 5

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  6. 6

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  9. 9

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  10. 10

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä Tilaajille
  3. Metsähallituksen riippusillat tarkastettiin – yksi silloista todettiin huonokuntoiseksi
  4. Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”
  5. Kaupungilta ei herunut senttiäkään, pyöräilyaktiivit ottivat ohjat omiin käsiinsä – Haaveiltu hyppyri rakennettiin talkoilla parissa päivässä Järvenpäässä
  6. Trumpin edustaja keskustelee ydinohjussopimuksesta tänään Moskovassa – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa
  7. Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti
  8. ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”
  9. Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan
  10. HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa
  11. Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa
  12. Näytä lisää