Kaupunki

Päiväkoti Jätkäsaaressa on niin ahdas, että viisivuotiaat on sijoitettu eteiseen – Johtaja: ”Tilat ovat tehokkaassa ja järkevässä käytössä”

Päiväkodin vt. johtaja sanoo ottavansa vanhempien huolen vakavasti. Hänen näkemyksensä mukaan tilat ovat järkevässä käytössä. Tilojen käyttöön on kuitenkin mahdollista tehdä muutoksia.

Jätkäsaaressa sijaitsevan päiväkoti Saukon tilanahtaus hermostuttaa osaa lasten vanhemmista. Helsingin Sanomia lähestynyt vanhempi kertoo, että viisivuotiaiden eli ”viskarien” Hallit-niminen ryhmä toimii päiväkodissa suuren osan päivästä eteisessä.

”Kymmenen lasta toimii päiväkodissa sisällä ollessaan eteisessä, syö eteisessä ja lepää eteisessä portaiden alla. Päiväkodin työntekijöiden pukuhuonetta esiteltiin meille elokuussa mahdollisena leikkipaikkana”, vanhempi kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on huolissaan siitä, että päiväkodilla ei ole tarjota lapsille liikuntatilaa niille päiville, kun sää ei suosi ulkona olemista.

”Olemme vanhempainyhdistyksessä olleet aloitteellisia myös kaupungin suuntaan ja esittäneet viereisiä kaupungin vuokraamia tyhjillään olevia toimistotiloja päiväkodin väliaikaiseen käyttöön – turhaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n haastattelema toinen vanhempi on samoilla linjoilla. Hän sanoo, että tila on lapsille rauhaton, koska se toimii läpikulkutilana ulos ja sisään.

 

”Lapset valittavat, että päivälevolla on kylmä.”

”Tilaa ei ole riittävästi leikkimiseen, tutkimiseen ja liikkumiseen tässä rauhattomassa ja usein meluisassakin tilassa.”

Toinen ongelma on vanhemman mukaan ulko-ovesta tuleva veto, josta on ollut häiriötä esimerkiksi silloin, kun lapset nukkuvat ”ohuilla telttapatjoilla” eteisessä olevien portaiden alla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lapset valittavat, että päivälevolla on kylmä. Nyt he ovat kuitenkin saaneet ottaa omat peitot ja tyynyt mukaan.”

”En mitenkään pysty näkemään, että myöskään eteistilaa olisi suunniteltu tähän käyttöön ja jos on, niin en ymmärrä miksi.”

 

”Päiväkodin tilat ovat tehokkaassa ja järkevässä käytössä.”

Vanhemman mukaan tilaongelma on ollut olemassa koko päiväkoti Saukon olemassaolon ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Useimmiten se on ratkaistu siten, että yksi ryhmä on ”ulkoistettu” niin sanotuksi taide- ja luontopainotteiseksi ryhmäksi, joka on toiminut pääsääntöisesti ulkona.”

Päiväkodin vt. johtaja Mia Puumalainen sanoo kuulevansa osasta vanhempien huolenaiheita ensimmäistä kertaa vasta nyt. Tällainen huoli on esimerkiksi tilan vetoisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on ihan aiheellinen huoli”, Puumalainen sanoo.

Puumalainen lupaa selvittää asian. Hieman myöhemmin hän soittaa takaisin. Käy ilmi, että päiväkodin väliovet ovat jääneet kesän jäljiltä auki.

”Voi olla, että se veto loppuu tällä.”

Puumalainen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että vanhemmat pitävät huolta lapsistaan ja tuovat toiveitaan päiväkodin kuultavaksi. Yleisesti ottaen tilojen sopivuudesta päiväkotitoimintaan Puumalainen on kuitenkin HS:n haastattelemien vanhempien kanssa eri mieltä.

”Päiväkodin tilat ovat tehokkaassa ja järkevässä käytössä.”

Puumalainen ei koe viisivuotiaiden käyttämää tilaa rauhattomaksi. Esimerkiksi ruokailujen ja päiväunien aikana läpikulkua tilassa ei ole, koska silloin muutkin ryhmät ovat vetäytyneet omiin tiloihinsa, Puumalainen sanoo.


Hän kertoo, että lapset viettävät kolme kertaa viikossa aamupäivän päiväkodin ulkopuolella. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että päiväkoti olisi liian ahdas. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa päiväkoteja käyttämään ”koko kaupunkia oppimisympäristönä”.

”On ihana nähdä miten lapset vapautuvat, kun he pääsevät ulos. Miten onnellisia he ovat, kun mennään esimerkiksi katsomaan syksyn puita, jotka vaihtavat väriä.”

Portaiden alla nukkuminen kuulostaa Puumalaisen näkökulmasta pahemmalta kuin mitä se on. Hänelle tila tuo mieleen ennemminkin majaleikit.

Puumalainen kuitenkin korostaa, että päiväkodin pitää nyt kysyä lapsilta miten he kokevat asian. Hänen mukaansa päiväkodin tilojen käyttöä voidaan järjestellä monella tavalla, joten erilaisia ratkaisuja nykyjärjestelyyn on löydettävissä.

Puumalainen kertoo, että osa vanhempien huolista on tullut päiväkodin tietoon. Tämmöisiä huolia ovat esimerkiksi juuri tilanahtaus ja sisäliikuntapaikan puute. Puumalaisen esimies aluepäällikkö Kirsi Mustila on Puumalaisen mukaan vastannut vanhemmille.

Periaatteessa kaikki kaupungin tilat, esimerkiksi koulujen liikuntasalit, ovat myös päiväkotien varattavissa. Käytännössä ruuhkien vuoksi tiloihin ei kuitenkaan ole aina ihan helppoa päästä. Puumalaisen näkökulman mukaan lapsille tulee kuitenkin joka viikko vähintäänkin riittävästi liikuntaa. Jos se ei tapahdu sisätilossa, se tapahtuu ulkona, Puumalainen sanoo.

Yksityisten tilojen vuokraaminen päiväkodin liikuntatilaksi ei ole Puumalaisen mukaan ihan yksinkertaista, koska kaupungin pitäisi ensin varmistua, että kyse on varhaiskasvatukseen sopivasta tilasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Päiväkoti
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  4. Tunti sitten
  5. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  6. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  7. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  8. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  9. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  10. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  11. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Helsinki on valmis myymään Lapinlahden sairaalan – alueelle on mahdollista myös rakentaa
  14. Näytä lisää