Kaupunki

”Hullu minä olen, kun tänne tulen” – Magnus Nyholm on asunut viikon kalseassa veneessä Kauppatorilla ja myynyt satoja kiloja silakkaa

Kalastaja Magnus Nyholm on myynyt markkinoilla jo 33 vuoden ajan.

Kun illan viimeiset raitiovanut viilettävät sumuista Etelärantaa pitkin lokakuun puolivälissä, kalastaja Magnus Nyholm käpertyy nukkumaan Kauppatorin laidalla seisovan veneensä hyttiin. Nyholm on nimittäin myymässä kalaa Stadin Silakkamarkkinoilla, ja vene toimii reilun viikon pituisten markkinoiden ajan paitsi myyntikojuna, myös pienenä kotina.

Raitiovaunujen humina on tullut vuosien varrella Porvoon Tirmossa asuvalle Nyholmille, 53, tutuksi. Onhan tämä hänen 33. vuotensa markkinoilla, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1743. Vaikka moni asia on sittemmin muuttunut, markkinoiden perusidea on pysynyt samana: kalastajat kalastavat kalansa ja saapuvat viikoksi torille myymään tuotteitaan.


Monelle Silakkamarkkinoiden myyjälle kalastus on suvussa sukupolvelta toiselle kulkenut elinkeino. Nyholm oli markkinoilla ensimmäistä kertaa vasta lapsena kalastajavanhempiensa apurina. Myös hänen kaikki neljä isovanhempaansa olivat kalastajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyholm on tehnyt töitä kalastajana parikymppisestä lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ne olivat hyviä aikoja silloin 80-luvulla. Totta kai töitä oli paljon, mutta kalastus oli kannattavaa. Nyt se on siinä ja siinä”, veneensä ruorissa sinisessä haalarissa istuva Nyholm sanoo.

Nyholm kertoo, että 1990-luvun alussa Kauppatorille oli Silakkamarkkinoiden aikaan levittäytynyt jopa 70 venettä. Se oli kuitenkin hänen mielestään liikaa. Asiakkaita ei riittänyt kaikille.

Nyt tilanne on päinvastainen. Tänä vuonna silakkamarkkinoilla on 15 kalastajavenettä ja yhtä monta kalastajamökkiä. Myyjien vähentynyt määrä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että asiakkaita olisi jäljellä olevia myyjiä kohden entistä enemmän.

Niin, kalakanta ja luonto ovat muuttuneet kolmenkymmenen vuoden aikana. Nyholmin mukaan kanta ei enää nykyisellään riitä ainoastaan kalan pyytämiseen ja myymiseen eli siihen, että kalastajat myisivät pelkkää kalaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On pakko jalostaa.”

Siksi Nyholmin tiskistä löytyy esimerkiksi merirosvosilakkaa, maustekalaa, valkosipulisilakkaa, suutarilohta ja sitruunasilakkaa noin 200 gramman kokoisissa rasioissa. Hinnat vaihtelevat noin viidestä kahdeksaan euroon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyMyös naapuriveneen Hannu Hellsten kertoo, että esimerkiksi suolasilakan menekki on vähentynyt. Sen tilalle ovat tulleet Nyholminkin mainitsemat jalostetut kalatuotteet, kuten sinappisilli.

Hellsten myy maustekalaa pyöreissä rasioissa, joissa on joko 160 tai 260 grammaa kalaa. Hintaa tuotteilla on 7 ja 10 euroa.

Hellsten on myynyt markkinoilla 50 vuoden ajan. Hän kertoo, että entisaikojen parhaimpina päivinä markkinoille saatettiin tuoda jopa tuhat kiloa kalaa venekuntaa kohden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Hellsten arvioi, että kukin venekunta pyytää markkinoita varten 500–600 kiloa kalaa. Kun veneitä on 15, tarkoittaa se yhteensä noin 2 500–3 000 kiloa kalaa.

Silakkamarkkinat kestävät viikon, ja tuotteita tulee olla riittävästi jokaiselle päivälle. Nyholmin mukaan markkinoille valmistautuminen onkin monivaiheinen operaatio. Sekä Hellsten että Nyholm valmistautuvat markkinoille kuukauden verran.

Valmisteluun kuuluu tietenkin kalastaminen, mutta myös tukussa ravaaminen. Suolaa, etikkaa ja sokeria kun kuluu valmisteluissa paljon.

Kun raaka-aineet on hankittu silakat fileoidaan ja liotetaan useamman vuorokauden ajan etikkasuolavedessä. Lopuksi kaloista poistetaan nahat.

Nyholmin mukaan avain markkinoille valmistautumiseen ovat jokavuotiset talkoot, joihin osallistuu myös muutama Nyholmin ystävä ja naapuri. Viime viikon torstaina Nyholmin kotona järjestetyissä talkoissa oli mukana myös Nyholmin 80-vuotias äiti, jonka alkuperäisten reseptien pohjalta Nyholmin tuotteita yhä tehdään.


Silakkamarkkinat vaativat siis valtavasti työtä kalastajilta. Herääkin kysymys, onko silakkamarkkinoille osallistuminen myyjän näkökulmasta kannattavaa?

Hellstenin mukaan kyllä. Hänen mukaansa lähestulkoon kaikki markkinoille pyydetty kala menee kaupaksi.

Nyholm taas näkee asian toisin.

”No hullu minä olen, kun tänne tulen,” Nyholm naurahtaa.

”Jos laskee kaikki työtunnit, niin tuntipalkkaa ei tule”.

Kalastus ja markkinoilla myyminen ovat kuitenkin Nyholmille elämäntapa. Siksi hän palaa markkinoille yhä uudestaan.

”Niin kauan kuin henki pihisee.”

Silakkamarkkinoita vietetään Helsingin Kauppatorilla sunnuntaista perjantaihin 7.–12. lokakuuta klo 7–19 ja lauantaina 13. lokakuuta klo 7–15.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kauppatori
 • Silakkamarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  7. 7

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  8. 8

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää