Kaupunki

Vantaan ykkös­poliitikko rehkii 7 000 eurolla vuodessa – huomattavasti pienemmässä kaupungissa Lohjalla palkkio on 24 000 euroa

Kunnanhallitusten puheenjohtajille maksetaan palkkiota tai palkkaa kaikissa Manner-Suomen kunnissa, mutta summa vaihtelee. Vantaalla Sari Multala kieltäytyi kuukausipalkkiosta. Lohjalla palkkiotasoa saatetaan harkita uudelleen.

”Olisin voinut valita toisenkin vaihtoehdon. Käytin henkilökohtaista harkintaa ja valitsin vuosipalkkion”, Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok) sanoo.

Hän puhuu kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettavasta vuosipalkkiosta. Vantaalla se on 7 000 euroa vuodessa. Toinen vaihtoehto olisi ollut osapäivätoiminen kuukausipalkkio, joka olisi ollut paljon suurempi: 2 750 euroa kuukaudessa eli 33 000 euroa vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Multala on kansanedustaja ja nauttii kansanedustajan palkkiota. Hänellä olisi sen lisäksi täysi oikeus osa-aikaiseen kaupunginhallituksen puheenjohtajan kuukausipalkkioon.

”Totta kai käytän paljon aikaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävien hoitoon. Olen kuitenkin katsonut tarkoituksenmukaiseksi nostaa vain vuosipalkkiota”, Multala sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuntaliitto tutki Manner-Suomen kuntien ja kaupunkien luottamushenkilöiden palkkioita. Se listasi kunnanhallitusten jäsenten sekä valtuutettujen kokous-, kuukausi- ja vuosipalkkioita sekä hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajiston palkkiot.

Palkkiosummat heittelehtivät melko tavalla eri kuntien välillä. Yleinen sääntö on, että kunnan koko näkyy palkkion suuruudessa. Mitä enemmän asukkaita, sitä isompia ovat luottamushenkilöiden palkkiot.Eri kunnissa kaupunginhallituksen puheenjohtajien toimenkuvat on voitu järjestellä eri tavoilla. Yleisimmin puheenjohtajat hoitavat tehtäväänsä päivätyönsä ohessa. Tällöin he nauttivat kaikki Manner-Suomen kunnat mukaan lukien keskimäärin kolmentuhannen euron suuruista vuosipalkkiota.

Manner-Suomessa 18 kunnassa on päätoiminen tai osa-aikainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja tai pormestari. Esimerkiksi Espoossa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok) on osa-aikainen, ja kaupunki maksaa hänelle 31 920 euron vuosipalkkion sekä 380 euroa kokoukselta.


Markkula jäi elokuun alusta eläkkeelle Aalto-yliopistosta: ”Jokainen joutuu miettimään, mikä se asetelma omalla kohdalla on. Palkkiohan on käytännössä ansionmenetyskorvaus. Olen itse ollut sitä mieltä, ettei voi olla kuin yksi päätoiminen työ, josta saa päätoimisen palkan”, hän myötäilee kollegansa Multalan ratkaisua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkula toteaa kuitenkin, että työn määrä sallisi kokopäiväisyydenkin. Tehtävään kuuluu hänen mukaansa paljon muutakin kuin ne tunnit, joista maksetaan palkkiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aikaahan tässä työssä menee paljon enemmän. Onneksi on iltoja ja viikonloppuja”, Markkula sanoo.

Varsinkin isoissa kaupungeissa ykköspoliitikkojen kasvanut työmäärä on tunnistettu. On palkattu osa-aikaisia ja kokopäiväisiä kaupunginhallituksen puheenjohtajia, ja palkkioita on korotettu. Markkulan mukaan Espoossakin joudutaan pohtimaan, millainen järjestely kaupungissa jatkossa on.

”Kaupunginhallituksen puheenjohtajat voivat kaikki olla osa-aikaisina. Se on ollut Espoon malli, ja kaupunginjohtaja johtaa virkaorganisaatiota. On hyvä, että tästä keskustellaan. Seuraavaksi harkitaan, mikä on ensi valtuustokauden alusta Espoon malli. Onko se sitten pormestarimalli?” Markkula miettii.

Pormestarimallissa ylin päättäjä on poliittinen luottamushenkilö, kun virkamiesjohtoisessa mallissa se on kaupunginjohtaja tai kunnanjohtaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkkiotaso nousi keskusteluun syyskauden aluksi Lohjalla. Valtuustossa tehtiin aloite puheenjohtajan palkkion tarkistamisesta eli käytännössä alentamisesta. Lohjan kaupunginhallitus on siirtänyt aloitteen virkamiesvalmisteluun.

Lohjan kaupunginvaltuusto päätti viime vuoden syksyllä, että kaupunginhallituksen Jussi Patiselle (kok) maksetaan palkkiota 2 000 euroa kuukaudessa, mistä kertyy vuodessa siis 24 000 euroa.

Lohjalla on noin 46 000 asukasta. Patisen 24 000 euron vuosipalkkio on korkea, jos sitä vertaa esimerkiksi noin 43 000 asukkaan Järvenpäähän, jossa kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosikorvaus on 3 200 euroa, tai runsaan 42 000 asukkaan Nurmijärven kollegan 4 000 euron vuosipalkkioon.

Palkkion tarkistamista koskevan valtuustoaloitteen tehneen Jan Tallqvistin (Meidän Lohja) mukaan aloitteen taustalla ei niinkään ole palkkion suuruus, vaan se, että hänen mukaansa osa valtuutetuista hyväksyi palkkion väärässä luulossa: Monet luulivat palkkiota korvaukseksi Patisen ansionmenetyksestä. Vasta myöhemmin selvisi, että osa-aikainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja nauttii korvauksen lisäksi täyttä palkkaa opettajan työstään.

”Palkkion määrä on toisarvoinen. Pääpointti on se, että suuri osa valtuutetuista luuli, että se [palkkio] sisältää ansionmenetyskorvauksen kahdesta päivästä”, Tallqvist sanoo.

Kahdella päivällä Tallqvist viittaa tiistai- ja perjantaipäiviin, jotka Patinen on tähän saakka saanut sovitusti käyttää kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtäviin.

”Lohjan hallintosäännössä lukee, että kaupunki voi osoittaa omalle työntekijälleen säännöllistä työaikaa luotttamustehtävän hoitamiseen”, Patinen vastaa Tallqvistin kritiikkiin.

Syysloman jälkeen tilanne Patisen työpaikalla koulussa muuttuu niin, että hän ei voi enää säännöllisesti käyttää työaikaansa puheenjohtajan tehtäviin, vaan jokainen poissaolo pitää erikseen anoa virkavapaana ja etsiä sijainen opettajaksi. Virkavapaapäivien osalta on oikeus korvaukseen ansionmenetyksestä.

Patinen muistuttaa, että kunnan ykköspoliitikon tehtäväkenttä on paisunut.

”Someaikana pitää olla koko ajan tavoitettavissa. Luottamustehtävien kirjo on valtava – puhelinkeskusteluja, edustusta, hautajaisia, kukkaterveisiä, palavereja, iltakokouksia.”

Suomessa jotkin kaupungit ovat muuttaneet ykköspoliitikkojensa tehtävänkuvaa ammattimaisempaan suuntaan. Valtuustokauden 2017–2021 alussa hallituksen puheenjohtajille maksetaan määräajalta palkkiota tai palkkaa kaikissa Manner-Suomen kunnissa, Kuntaliiton Uutta kunnista 4/18 -julkaisussa kerrotaan.

Palkkioiden keskiarvo on 2 947 euroa. Lisäksi 18 kunnan hallituksen puheenjohtajalle tai pormestarille maksetaan varsinaista palkkaa.

Helsingin seudulla kaupunginhallituksessa puhetta johtaa pormestari kahdessa kaupungissa, Helsingissä ja Tuusulassa. Helsingissä Jan Vapaavuori (kok) saa palkkaa 168 000 euroa vuodessa. Tuusulan pormestarin Arto Lindbergin (sd) vuosipalkka on 90 000 euroa.

Vuosi- tai kuukausipalkkioiden lisäksi luottamushenkilöille maksetaan kokouspalkkiot. Ne vaihtelevat muutamasta kympistä lähes 400 euroon kokoukselta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntatalous
 • Kuntapolitiikka
 • Johtaminen
 • Vantaa
 • Espoo
 • Lohja
 • Tuusula
 • Helsinki
 • Palkkiot
 • Palkat
 • Luottamushenkilöt
 • Pormestari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  3. 3

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  5. 5

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  6. 6

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  7. 7

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  8. 8

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  9. 9

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  10. 10

   Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  8. 8

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun Tilaajille
  3. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  4. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  5. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  6. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  7. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  8. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  9. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  10. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  11. Sotkuinen asunto toi rikostuomion Helsingin vuokra-asunnossa asuneelle miehelle – Oikeus: Oli päivänselvää, että paperien päälle tippuva tupakka sytyttää tulipalon
  12. Näytä lisää