Kaupunki

Sipoon murhasta epäilty salkunhoitaja väijyi kolmea ihmistä, asensi paikantimia heidän autoihinsa – satelliitti paljasti tarkoin juonitun Mikkeli-huijauksen

Epäilty pyrki rakentamaan itselleen vedenpitävän alibin, mutta gps-satelliitin välittämä lokitieto vesitti suunnitelman.

Poliisin tekemät laite- ja datalöydöt tukevat vahvasti epäilyä, jonka mukaan Sipoossa viime heinäkuussa toteutettu henkirikos oli kylmäverinen ja pilkuntarkasti suunniteltu murha.

Esitutkinta on vielä kesken, mutta poliisi on jo julkaissut valokuvia, joissa näkyy epäillyn liikkeitä murhan aikoihin sekä monenlaista kotietsinnässä takavarikoitua tavaraa. Tutkinnan kannalta merkityksellisiä esineitä on löytynyt muun muassa epäillyn Helsingin Kaartinkaupungissa sijaitsevasta kerrostalokodista, hänen autostaan ja mahdollisen seuraavaksi uhriksi suunnitellun ihmisen autosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi epäilee 34-vuotiaan helsinkiläismiehen ampuneen 49-vuotiaan miehen teloitustyyliin Sipoon Söderkullassa maanantaina 23. heinäkuuta 2018. Henkirikos tehtiin uhrin kotona, ja ruumis löytyi kädet ja jalat sidottuna rikospaikalta.

Torstaina 2. elokuuta epäilty ampui itsensä, kun poliisi oli rynnäköimässä hänen asuntoonsa Kaartinkaupungissa. Ennen itsemurhaa epäilty ampui oven läpi kohti poliiseja.


Tutkinta eteni läpimurtoon ja kiinniottoyritykseen runsaassa viikossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen asia, joka yhdisti epäillyn uhriin oli katkeruutta pursunnut sähköpostiviesti. Epäilty ja uhri olivat olleet aiemmin alainen ja esimies työeläkeyhtiö Ilmarisessa. Poliisi epäilee murhan motiivin olleen se, ettei alainen pystynyt sulattamaan hänen mielestään olemassa ollutta työtaakan ja palkan määrän välistä epäsuhtaa.

Samassa sijoitusyksikössä esimiehenä työskennellyt mies näyttää joutuneen maksamaan tästä hengellään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun poliisi oli saanut tietoonsa uhrille lähetetyn sähköpostiviestin, tapahtui samaan aikaan myös monenlaisia muita murhamysteerin ratkeamisen kannalta olennaisia tutkinnallisia edistysaskelia. Lopulta niin monet merkit osoittivat 34-vuotiaan miehen suuntaan, että poliisi sai syyn lähteä hakemaan hänet Kasarmikadulla sijaitsevasta asunnosta.

Poliisi on saanut selville, että epäilty oli valmistautunut poliisin kintereilleen saamiseen rakentamalla itselleen alibia henkirikoksen tapahtuma-ajalle. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että mies myös sinällään onnistui siinä.

Lopulta poliisi veti kuitenkin pidemmän korren.

”Ei siinä mikään pieleen mennyt – hän teki sen niin, kuten oli suunnitellutkin. Hän oli käynyt tekemässä tekopäivää seuraavana päivänä maastolenkin ja vaihtoi kelloonsa päivää edeltävän ajan, jonka mukaan näytti, että hän olisi ollut murhan tekoaikaan lenkillä Mikkelissä”, Minkkinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miehellä oli siis käytössään urheilukello, jolla pystyy tallentamaan muistiin reitin ja muita tietoja juoksulenkeistä sekä muista kuntoilusuorituksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gps-kellossa lokitietoihin jää kuitenkin myös satelliitin välittämä oikea aika. Se kertoi aukottomasti, että lenkki oli todellisuudessa tehty vasta vuorokausi henkirikoksen jälkeen.

Kellon peukaloinnissa ei siis otettu huomioon satelliitin välittämää tietoa.

”Olisiko sitä voinutkaan ottaa huomioon? Ei kai satelliitteihin pysty vaikuttamaan”, Minkkinen pohtii.

Epäilty kävi todistettavasti myös murhapäivänä Mikkelissä, mutta ilman lenkkeilyä ja selvästi ennen henkirikosta. Mies tallentui siellä autoineen ABC-huoltamon valvontakameraan, minkä jälkeen matka jatkui todisteiden mukaan rikospaikalle eli uhrin omakotitalolle Sipooseen.

Huoltoasemavierailu tapahtui iltapäivällä, ja miehen epäillään tehneen murhan samana iltana. Mikkelistä ajaa Sipooseen autolla hieman yli parissa tunnissa.


Sama auto taltioitui sekä ennen verityötä että sen jälkeen valvontakameroihin myös Sipoossa.


Valvontakameramateriaalia seulonut Itä-Uudenmaan poliisin rikostutkija kirjasi perjantaina 27. heinäkuuta ylös seuraavanlaisen havainnon: ”Tämä auto, joka tuli uhrin asunnon suunnalta stop-merkin läpi kiireellä ja jatkoi (moottoritietä) kohti Sipoonlahden Nestettä, olisi profiililtaan ja käytökseltään sopivampi ehdokas tarkemman tarkastelun alle.”

Arvio osui oikeaan.


Esitutkinnan aikana tehtyjen esinelöytöjen perusteella poliisi on saanut selville, että 34-vuotias mies seurasi uhrin ja kahden muun ihmisen liikkeitä ennakkoon. Vahvimpia todisteita tästä ovat poliisin haltuunsa saamat paikannuslaitteet.

”Poliisi poisti niitä toisen seurannassa olleen henkilön autosta henkirikoksen jälkeen. Tekijä itse oli poistanut paikantimen uhrin autosta henkirikoksen jälkeen”, Minkkinen kertoo.

Paikantimien välittämää dataa oli puolestaan epäillyn asunnosta löytyneissä elektronisissa laitteissa. Kun käytössä on oikea ohjelmisto, voi paikantimen piirtämää sijaintitietoa seurata vaikka älypuhelimella.

”Epäillyltä takavarikoiduista kännyköistä ja tietokoneista on löytynyt näyttöä.”


Henkilö, jonka autosta poliisit paikantimen löysivät, oli niin ikään työskennellyt epäillyn kanssa samaan aikaan Ilmarisella. On mahdollista, että myös hän oli vaarassa joutua henkirikoksen uhriksi.

Poliisin selvittämien tietojen perusteella paikantimen avulla seurattiin vielä kolmattakin ihmistä. Poliisi ei ole kuitenkaan Minkkisen mukaan saanut toistaiseksi selville, kuka hän on.

Yksi miehen syyllisyyden puolesta puhuva seikka on se, että hänen asunnostaan Kasarmikadulla löytyi samanlaisia nippusiteitä, joilla uhrin kädet ja jalat oli sidottu ennen ampumista.


Asunnosta takavarikoitu asevalikoima on mittava. Kaikki aseet olivat kuitenkin luvallisia. Epäilty oli aktiivinen reserviläinen, mikä näkyi myös aseharrastuneisuutena.

Yksi miehen asunnossa olleista aseista on Ruger .22 -pistooli.

”Alustavien lausuntojen mukaan se on todennäköinen murha-ase”, Minkkinen sanoo.


Minkkinen toivoo, että esitutkinta valmistuisi vielä tämän vuoden puolella. Aikataulu on tutkinnan loppuvaiheessa enää kiinni siitä, milloin poliisi saa käsiinsä kaikki työn alla olevat lausunnot. Muun muassa dna-analyysi on vielä kesken.

”Ei ole meistä riippuvaista, milloin ne lausunnot tulevat.”

Syyteharkintaan ja tuomioistuimeen asia ei tule kuitenkaan etenemään koskaan. Tämä johtuu siitä, että epäilty on kuollut, eikä poliisi epäile tapaukseen liittyvän muita tekijöitä.

Myös tällaisia löytöjä poliisi on tehnyt esitutkinnan aikana:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikosepäilyt
 • Sipoo
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  6. 6

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  7. 7

   Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

   Tilaajille
  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  10. 10

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää