Kaupunki

Tällainen oli mies, joka testamenttasi 7,3 miljoonaa euroa taloyhtiölleen Helsingissä – Onni Lindforsille talo Siltasaaressa edusti ”lapsuuden onnellista aikaa”

Lindfors kertoo historiikissa, että muut ruotsinkieliset pojat eivät katsoneet hänen veljeilyään suomenkielisten kanssa hyvällä.

HS kertoi tiistaina Helsingin Kalliossa sijaitsevasta taloyhtiöstä, joka sai entiseltä asukkaaltaan miljoonaperinnön. Perintö tuli taloyhtiölle suurelta osin yllätyksenä.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan mukaan talo edusti perinnön antaneelle Onni Lindforsille ”lapsuuden onnellista aikaa”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindfors kuoli hoitokodissa 87-vuotiaana viime vuoden tammikuussa. Mutta kuka oli 7,3 miljoonan omaisuuden taloyhtiölle testamentannut mies?

Onni Erik Lindfors syntyi Helsingissä 27. tammikuuta 1930. Vuosikymmentä leimasivat jyrkät vastakohtaisuudet ja poliittiset ääri-ilmiöt: oikeistossa pelättiin kommunisteja, vasemmistossa taas vallankaappausta hautovia oikeistoradikaaleja eli lapuanliikettä. Heinäkuussa 1930 Helsinkiin marssi 12 000 lapualaista.


1930-luvun alkuvuosina työttömyys ja pula riivasivat Suomea, ja vuonna 1939 syttyi toinen maailmansota. Lindforsin kotitalossa Pitkänsillanranta 17:ssä liikkui sodan aikaan isoja rottia, jotka veivät ruokaa varastoista ongelmaksi asti. Etenkin vuoden 1944 suurpommitukset aiheuttivat talolle myös raskaita vaurioita.

Vuonna 2012 julkaistussa asunto-osakeyhtiö Saariniemen 100-vuotishistoriikissa Lindfors kertoo lapsuus- ja nuoruusvuosistaan talossa. Muisteluissa näkyy myös ajan poliittinen tilanne.


Lindfors kertoo olleensa villi poika. Kerran sattui niin, että samassa talossa asunut kuvanveistäjä Emil Halonen kyllästyi Lindforsin ja tämän ystävien riehumiseen ja möykkäämiseen kadulla. Halonen viskasi naskalien päälle ikkunasta roppakaupalla kipsiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindfors kumppaneineen ei tästä lannistunut, vaan pojat nappasivat kipsistä paloja ja piirtelivät niillä kaikki lähialueen kadut täyteen erilaisia kuvia. Osa kuvista oli ”vähemmän sallittuja”, Lindfors kirjoittaa.

Talvisin Lindfors poikajengeineen vietti aikaa Eläintarhanlahden jäällä, joskus jäälautoilla hyppien. Lopputulos oli se, että kotiin mentiin housut märkinä ja vanhemmat sitten lämmittivät lapsiaan ”ajan tapaan selkäsaunalla”.

 

Sisällissodan rintamalinjat näkyivät 1950-luvulle. Hissien rakentamisesta käyty kiista noudatti vanhaa valko-punajakoa.

Ruotsinkielisen Lindforsin jengiin kuului myös suomenkielisiä poikia. Siksi Lindfors sai liikanimen ”gollo”. Se oli haukkumanimi, jolla tuohon aikaan kutsuttiin suomenkielisiä. Haukkujina olivat muut ruotsinkieliset pojat, jotka eivät katsoneet Lindforsin veljeilyä suomenkielisten kanssa hyvällä.

Muisteluissa Lindfors kertoo itsensä ja perheensä yrittäneen pysyä poissa pahimmista kieliryhmien välisistä tappeluista ja muista poliittisista kiistoista.

Sisällissodan rintamalinjat näkyivät Lindforsin mukaan taloyhtiössä pitkälle 1950-luvulle. Esimerkiksi hissien rakentamisesta käyty kiista noudatti vanhaa valko-punajakoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindfors kertoo historiikissa myös isästään, joka keräsi taidetta. Isällä oli kuulemma tapana pantata kultakellonsa voidakseen ostaa kiinnostavan taulun. Hän tosin lunasti kellon aina takaisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindfors säilytti isänsä tauluja kotonaan. Kuoleman jälkeen tauluja, huonekaluja ja muun muassa Lindforsin isän miekkakokoelma myytiin Hagelstamin huutokaupassa.

Koska Lindforsilla ei ollut jälkeläisiä tai elossa olevia lähisukulaisia, hänen elämänvaiheistaan ei asunto-osakeyhtiön historiikin lisäksi juuri löydy tietoa.

Tiedetään, että Lindfors opiskeli insinööriksi ruotsinkielisessä teknillisessä oppilaitoksessa Tekniska läroverketissä (nykyisin osa ammattikorkeakoulu Arcadaa) ja että hän työskenteli hissiyhtiö Koneessa. Lindfors oli naimaton ja asui ennen hoitokotiin muuttamistaan viimeiset vuodet äitinsä kanssa Pitkänsillanranta 17:ssä.

Lindforsin isoisä Oskar Lindfors oli liikemies, joka allekirjoitti vuonna 1912 perustajajäsenenä asunto-osakeyhtiö Saariniemen kantaosakekirjan. Toinen allekirjoittaja oli rakennusmestari Heikki Kaartinen, joka sekä suunnitteli Pitkänsillanranta 17:n talon että toimi sen rakennuttajana.

Asunto-osakeyhtiö Saariniemi rakennettiin paikalle, jolla oli aiemmin sijainnut varakkaan, Saksassa koulutuksensa saaneen tapettitehtailija Georg Rieksin kaksikerroksinen huvila.


Rieksin vuonna 1858 perustama tapettitehdas oli aikoinaan Euroopan suurimpia, ja hänen hulppea huvilansa oli Siltasaaren länsipäädyn komein. Sen edustalla oli hoidettu ruohokenttä, istutettuja lehmuksia, hedelmätarha ja laituri. Myös itse tapettitehdas sijaitsi Siltasaaressa 1880-luvulle asti.

Siltasaari kaavoitettiin vuonna 1893 asuinkäyttöön, minkä seurauksena tehdastoiminta väistyi. Rieksin entisen tapettitehtaan tuotantorakennus katkaistiin kolmeen osaan. Tehdassalista tuli ensimmäinen pysyvä tila sirkukselle, joka toimi Siltasaaressa vuosisadan vaihteessa.

Tästä ovat saaneet alkunsa Paasivuorenkadun ja -puistikon alkuperäiset nimet Sirkuskatu ja Sirkustori.

Juttua varten on haastateltu myös Helsingin kaupunginmuseon tutkijaa Petteri Kummalaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perinnöt
 • Helsinki
 • Kallio
 • Historia
 • Helsingin historia
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  7. 7

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  8. 8

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  9. 9

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  10. 10

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi
  3. 2 tuntia sitten
  4. Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    
  5. Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?
  6. Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön
  7. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  8. Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?
  9. Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita
  10. Yritysten pitäisi investoida rohkeammin
  11. Irtisanomiskiista voisi jo unohtua
  12. Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?
  13. Näytä lisää