Heidi Foxell ei suostu sankariksi

Hyvinkään ammuskelussa keväällä 2012 hengenvaarallisesti loukkaantunut Heidi Foxell, 30, on kamppaillut elämästään kuuden ja puolen vuoden ajan. Hän kertoo tapahtumista omin sanoin torstaina julkaistussa elämäkerrallisessa kirjassa.

Kun Heidi Foxell, 30, kertoo arjestaan, on pakko pysähtyä kuuntelemaan. Antaa hänen siis kertoa siitä itse. Paina alla olevaa toista-nappia, niin kuulet.Lokakuisena päivänä vuonna 2018 aurinko paistaa niin matalalta ja kirkkaasti, että Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan rivitaloasunnon olohuoneessa joutuu suorastaan siristelemään silmiään.

Heidi Foxellille asunto on erävoitto vaikeuksista. Vuosien sairaalajaksojen ja niistä seuranneen laitostumisen jälkeen hän pystyy vihdoin asumaan omassa kodissaan.

Asunto on remontoitu Foxellin toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi. Pyörätuoliramppi vie sekä ulko-ovelta sisään että takaovesta aidatulle pienelle pihalle.

Entiselle maajoukkuejalkapalloilijalle ja jo nuorena yksin pärjäämään oppineelle kävelykyvyn menettäminen on ollut kova pala.

”Minulla ei ikinä ole ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin tulla poliisiksi. Se on aina ollut se, mitä olen halunnut”, Foxell sanoo.

Alla olevalla videolla Foxell kertoo, miksi suostui hänestä kertovan kirjan tekoon.

Pyörätuoli olohuoneen sohvan vieressä muistuttaa tapahtumista, joiden vuoksi Foxellin unelmat ovat runsaan kuuden vuoden aikana olleet moneen kertaan tauolla.

Hän on se nuori naispoliisi, poliisikokelas, joka toukokuussa 2012 loukkaantui hengenvaarallisesti Hyvinkään keskustassa tapahtuneessa ammuskelussa. Jos Foxell ei olisi ollut kohtalokkaana yönä työvuorossa, hän todennäköisesti työskentelisi jo unelma-ammatissaan.

Ampumisen jälkeen on tosin tapahtunut muutakin.

Foxellin tapauksessa voisi sanoa, että vastoinkäymisten määrä näyttää ulkopuolisenkin silmin epäreilulta.18-vuotiaan miehen ampuma luoti osui Foxellia vatsaan. Se tuhosi pahasti hänen sisuskalunsa ja elämänsä sellaisena kuin hän oli siihen tottunut.

Ammutuksi joutumisesta lähtien Foxellin elämä on ollut kamppailua ja hengenlähtö on ollut lähellä useita kertoja. Hänelle on vuosien aikana tehty yli 150 eri operaatiota.

Pahimmillaan Foxellia on leikattu useita kertoja viikossa. Osa leikkauksista oli suunniteltuja, mutta osa tehtiin, koska hänen tilansa heikkeni äkillisesti eikä mitään muuta ollut tehtävissä.

Foxell on kuntoutunut ja menettänyt kävelykykynsä uudelleen, kärsinyt hirvittävistä kivuista, sairastunut leukemiaan ja halunnut luovuttaa. Samaan aikaan hän on halunnut taistella ja uskonut pääsevänsä ylös teho-osaston vuoteesta, ulos sairaalasta ja lopulta poliisiksi.

Kuuden ja puolen vuoden aikana Foxellin elämä on ollut kamppailua sekä fyysisesti että henkisesti. Siitä muistuttaa myös Foxellin vasempaan kämmensyrjään tatuoitu Bulletproof, luodinkestävä.


Foxellista on vuosien aikana tuntunut, että hän haluaisi kertoa itse oman tarinansa. Pari vuotta asiaa harkittuaan hän päätti suostua toimittaja Teemu Potapoffin ehdottamaan kirjahankkeeseen.

Torstaina julkaistussa elämäkerrallisessa kirjassa Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina häntä ei kuvailla ”sankaripoliisiksi” eikä ”voimanaiseksi” tai muillakaan ylisanoilla, joista hän ei tunnista itseään.

Moni asia on tällä hetkellä hyvin. Opinnot Poliisiammattikorkeakoulussa etenevät hyvää tahtia, ja Foxell täyttelee työkseen rikosilmoituksia Vantaalla Itä-Uudenmaan poliisin pääpoliisiasemalla.

”Tässä joutuu opettelemaan uudelleen rikosnimikkeet. Jotenkin olen vaan unohtanut kaiken”, Foxell kertoo.

Työ ja opinnot pitävät mielen virkeänä, vaikka lähiaikoina on edessä taas yksi leikkaus.

Olohuoneen lattialla vähän yli vuoden ikäinen kleinspitz-narttu Noxy vilkaisee välillä emäntäänsä puruluun järsimisen lomassa. Touhukkaan oloinen pieni koira on saanut nimensä roomalaisten yön jumalattarelta.

”Ajattelen sen nimen niin, että Noxy on minulle valo yössä”, Foxell kertoo.Maaliskuun lopulla 2014, kahden vuoden sairaalajakson jälkeen, kuntoutumisessa tapahtui iso harppaus.

Foxell käveli ensimmäistä kertaa yksin Meilahden sairaalan kanttiiniin ja pystyi tekemään fysioterapeuttinsa tukemana pidempiä kävelylenkkejä kuin koko hoitojaksonsa aikana. Toipuminen alkoi olla voiton puolella.

Foxell oli jo pitkään oksennellut syömisen jälkeen. Siksi hän oli sopinut yhdessä luottolääkärinsä, sairaalan kirurgisen päivystyksen ylilääkärin Ari Leppäniemen kanssa vatsan tähystyksestä.

Rutiininomainen tutkimustoimenpide oli tarkoitus tehdä anestesiassa Foxellin kunnon vuoksi.

Jokin meni pieleen. Leppäniemi ei ehtinyt saliin ajoissa valvomaan toimenpidettä. Sairauskertomukseen ilmeisesti huonosti perehtynyt anestesialääkäri nukutti Foxellin vain kevyesti.

Kun lääkärit alkoivat työntää kameraa kurkkuuni, kehoni reagoi. Oksensin suuni täyteen ja vedin samalla oksennusta keuhkoihini, Foxell kertoo kirjassa.

Viisi päivää myöhemmin hän heräsi sairaalan teho-osastolla.

”Ari sanoi, että hengenlähtö oli lähempänä kuin silloin, kun minua ammuttiin.”

Myöhemmin todettiin, että toimenpiteessä tapahtunut hoitovirhe aiheutti hänelle myös selkäydinvamman. Jalat lakkasivat toimimasta.


Hoitovirhe ei ainoastaan vienyt kävelykykyä ja aiheuttanut suunnatonta pettymystä. Siitä alkoivat myös hirveät uudet kivut.

Pyörätuoli on ainakin tällä hetkellä välttämättömyys. Foxell ei tiedä, pääseekö hän siitä koskaan eroon.

”Se vaan ihmetyttää, että miten pystytään mokaamaan näin pahasti. Se vei mut pyörätuoliin, ja siitä mä olen ikuisesti katkera.”

Asiaa on vaikea käsitellä, koska Foxell kokee, ettei sairaala ole ottanut vastuuta hoitovirheestä.

”Sitä ei ole pyydetty minulta anteeksi.”Kehon rajoituksiin totuttelu on vaatinut aikaa, mutta Foxell on päättänyt mennä elämässään eteenpäin.

Hän on suunnitellut menevänsä Noxyn kanssa agility-kurssille. Keväällä hän haluaa myös päästä laskettelemaan. Ajatuksena on ollut hankkia esimerkiksi kelkka, joka sopisi istuma-asennossa laskemiseen.

Ruotsin Östersundissa on keväällä ampumahiihdon maailmanmestaruuskisat, joita Foxell toivoo pääsevänsä katsomaan. Samalla voisi vähän lasketella hiihtokeskuksen rinteitä.

”Toivottavasti en tule siinä alas sitten syöksylaskua loppuun asti... ettei käy huonosti”, hän vitsailee.

Kuolemaa Foxell on ehtinyt ajatella paljon. Viimeksi se kävi lähellä vuoden 2016 kesällä. Tuolloin Foxellilla diagnosoitiin leukemia. Nopeasti aloitettu hoito tehosi, ja sairaus saatiin hoidettua.

Foxell kertoo kirjassa halunneensa luovuttaa ja suunnitelleensa jopa itsemurhaa.

Urheilullisesta elämästä nauttinut Foxell on sairaalassa ja kotona vietettyjen varsin liikkumattomien vuosien aikana kaivannut eniten kunnon hikoilua.

”Vähän tarvitsisin myös jotain adrenaliinia, suoraan sanottuna.”Foxell pystyy puhumaan kokemastaan rauhallisesti ja analyyttisesti.

”Olen antanut tälle Hyvinkään tapahtumalle kasvot, ja haluan siksi muistuttaa ihmisiä siitä, että ikinä ei tiedä, mitä voi tapahtua.”

Vahvuuden takana on paljon sisua, rohkeutta ja vuosien terapiaistuntoja. Se, mitä Foxellin keholle on tehty, vaikuttaa myös toiveisiin, joita kenellä tahansa nuorella ihmisellä on.

”Sen pitää olla erittäin vahva ihminen, joka sen pystyy hyväksymään... tai jota se ei haittaisi, minkä näköinen olen.”


Puolikas nainen. Sillä tavalla Foxell kuvailee nyt itseään. Hän ei pysty kävelemään eikä koskaan saamaan omia biologisia lapsia. Kymmenet vatsan ja alaruumiin alueen leikkaukset sekä jaloista tehty ihonsiirto ovat jättäneet arpensa.

”Se on vaikea aihe minulle edelleen ja tosi masentavaa. Varmaan sen takia tunnen itseni tosi yksinäiseksi.”

Osasta ystäviä – entisistä jalkapallokavereista, poliisikoulun opiskelutovereista ja entisistä työkavereista – on kuitenkin tullut hyvin läheisiä. Samoin äidistä, joka on muuttanut Vaasasta Vantaalle ollakseen tyttärensä lähellä.Foxell toivoo, että hänen tarinansa ja kirjansa antaisivat voimia ja rohkeutta niille, jotka painivat omien vaikeuksiensa kanssa.

”Jokainen päivä on lahja. Kaikesta voi selvitä.”

Nyt Foxellin tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät: hän aikoo valmistua poliisiksi runsaan vuoden kuluttua.

”En tiedä, teenkö sitä työtä päivääkään, mutta aion lukea itseni poliisiksi ja piste. Se on ainoa asia, jota haluan yli kaiken, ja sen mä aion myös toteuttaa.”

Perhana. Foxell ei ehkä suostu sankariksi, mutta hyvin sisukas hän on.

Tästä on kyse

Hyvinkään ammuskelussa kuoli kaksi ja loukkaantui seitsemän


 18-vuotias Eero Hiltunen avasi tulen Hyvinkään keskustassa toukokuun 26. päivän yönä vuonna 2012.

 Hiltunen tuomittiin helmikuussa 2013 Hyvinkään käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhasta, seitsemästä murhan yrityksestä ja vaaran aiheuttamisesta.

 Hyvinkään poliisilaitoksella opintoihinsa sisältynyttä harjoittelua suorittanut Heidi Foxell, 24, oli ammuskelun sattuessa yövuorossa.

 Foxell ja hänen työparinsa eivät saaneet hätäkeskukselta oikeaa tietoa ampujan sijainnista ja joutuivat suoraan tulilinjalle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  3. 3

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  4. 4

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  8. 8

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  9. 9

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi
  3. 2 tuntia sitten
  4. Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    
  5. Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?
  6. Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön
  7. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  8. Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?
  9. Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita
  10. Yritysten pitäisi investoida rohkeammin
  11. Irtisanomiskiista voisi jo unohtua
  12. Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?
  13. Näytä lisää