Kaupunki

Lakko vaikuttaa Helsingissä tiistainakin: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin” – Espoossa vaikutus kattavampi, Vantaalla ”tilanne rauhallinen”

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton (JHL) kaksipäiväisen lakon takia ruokapalveluissa jouduttiin erityisjärjestelyihin.

Lakko ei tiistainakaan täysin pure Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa.

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton (JHL) kaksipäiväisen lakon takia on jouduttu tekemään erityisjärjestelyjä, mutta merkittävä osa lapsista ja nuorista sai maanantaina ja saa myös tiistaina joko tavanomaisen lounaan tai kaupungin tarjoamat eväät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tavanomaisina päivinä Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa sekä oppilaitoksissa jaetaan yli 70 000 ateriaa. Tiistaina valtaosa lapsista ja nuorista saa lounaan normaalisti. Vajaalle 20 000:lle lähetetään eväspaketti Helsingin Palvelukeskuksen keskuskeittiöltä Vantaan Pakkalasta.

”Ruokalistan mukainen lounas on saatu järjestettyä pääosassa toimipisteitä. Noin 116 toimipisteessä joudutaan tiistaina turvautumaan [kaupungin toimittamiin] eväisiin. Jogurttia, ruisleipää, kalkkunaleikettä, hedelmää, pillimehua, semmoinen retkieväspaketti”, luonnehti ruokapalvelujen asiantuntija Airi Rintamäki Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue myös: Tältä näyttää koulujen eväsruoka lakkopäivänä – Veikko Arveli, 11, aikoo hakea huomisen lounaan kaupasta: ”Lihapiirakat on aika hyviä”

Kotoa tuotuja eväitä voidaan tarvita muutamassa tapauksessa. Erityisruokavalioita ja allergioita ei välttämättä pystytä ottamaan huomioon, jos lounas on kaupungin tarjoamaa evästä.

Eväslounaan tarjoavissa päiväkodeissa aamupalaa ja välipalaa ei ole odottamassa. Välipalaa ei ole valmiina myöskään koulujen iltapäiväkerhoissa.

Kaupungilla on palvelunumero, jonka kautta voi tarkistaa tietyn koulun tai päiväkodin tilanteen kello 8–18: 09 310 27138.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palvelukeskuksen ruokajakelun rinkiin kuuluu noin 320 helsinkiläistä päiväkotia ja noin 150 koulua ja ammattioppilaitosta. Lisäksi Palvelukeskus toimittaa ateriat vanhusten palvelutaloihin sekä vanhusten kotipalveluihin. Vanhusten palvelut on rajattu JHL:n lakon ulkopuolelle.

Jos hoito- ja hoiva-alan palvelut lasketaan mukaan, ruokapalveluiden päivittäisiä asiakkaita on noin 100 000, asiakkuuksien yksikönjohtaja Mikael Neuvonen Helsingin Palvelukeskuksesta laskeskeli maanantaina aamupäivällä.

”Pääosalle lapsista ja nuorista pystytään toimittamaan ateriapalvelut näiden kahden päivän ajan”, Neuvonen arveli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinki on kilpailuttanut ruokailuja. Suurimman osan ruuista tuottaa kaupungin oma ruokapalvelu. Noin 15 ruokalassa aterioista vastaavat yksityiset Sodexo tai Fazer Food Services, joiden toimintaan lakko ei vaikuta lainkaan.

Espoossa useimpia päiväkoti-ikäisten vanhempia kehotetaan edelleen pakkaamaan eväitä mukaan tiistaina. Maanantaina arvioitiin, että tiistaina aterioita ei voida toimittaa noin 75 päiväkotiin tai ryhmäperhepäiväkotiin, joiden ruuan toimittaa Espoo Catering.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muiden Espoo Cateringin piirissä olevien päiväkotien tilanne varmistuu vasta tiistaiaamuna.

Ruokahuolto toimii varmasti normaalisti vain niissä päiväkodeissa, joissa ateriat toimittaa Palmia tai Folkhälsan.

”Kouluista suurin osa saa ruuan, ja ymmärtääkseni kaikki saavat jotakin. Osa on eväsruokailua”, kaupungin ruokapalvelujohtaja Minna Ahola kertoi maanantaina.

Evästä tarjoavissa kouluissa ei Espoossakaan taivuta kaikkiin erityisruokavalioihin.

Espoossa JHL:n lakon vaikutus tuntuu olevan suhteellisesti suurempi kuin Helsingissä. Kaupungissa on yhteensä 250 kaupungin päiväkotia ja ryhmäperhepäiväkotia sekä noin 100 koulua. Espoo Catering valmistaa ja toimittaa lounaita myös Espoon henkilöstöravintoloihin.

”Ne ovat tänään ja luultavasti huomennakin kiinni”, Ahola arveli maanantaina.

Espoo päivittää ajantasaisesti tietoa lakon vaikutuksista verkkosivulleen osoitteessa www.espoo.fi.

Vantaalla ”tilanne on rauhallinen”, kommentoi varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen JHL:n lakon ensimmäisen päivän ruokajakelua päiväkoteihin.

”Noin 43 päiväkodissa ruokapalvelut toimivat normaalisti. Tiedämme jo maanantain perusteella, että on enemmän yksiköitä, joihin olemme pystyneet toimittamaan ateriat”, Askola-Vehviläinen sanoi maanantaina iltapäivällä.

Askola-Vehviläinen arvelee, että lukumäärä vastaa noin puolta Vantaan päiväkotilapsista. ”Niihin, joihin ei ole pystytty toimittamaan ruokaa, perheet ovat tuoneet lapsen nimellä eväät.”

Vantaalla suurimman osan kaupungin päiväkotien ja koulujen ruuista tuottaa kaupungin oma yhtiö Vantti. Vantin toimitusjohtaja Liisa Sarjala arvioi, että Vantin vastuulla olevista toimipisteistä ”yhteen kolmasosaan päiväkodeista ja puoleen kouluista on tuotettu maanantaina ruokapalvelut. Muissa on eväslinja.”

Vantaa päivittää tietoja lakon vaikutuksista verkkosivullaan www.vantaa.fi

Oikaisu 22. 10. kello 13.14: Airi Rintamäen nimi oli alun perin virheellisesti Aili Rintamäki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työtaistelut
 • Helsinki
 • Päiväkodit
 • Koulu
 • JHL
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  4. 4

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

  9. 9

   Sikariklubi vastaa oikeuden päätökseen: Tupakkakoppia ei ainakaan tule

  10. 10

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää