Kaupunki

Linnanmäen Valokarnevaali näkyi täysin piittaamattomana pysäköintinä ja laajoina liikennejumeina – ”Autoja oli aika törkeästi puistossa”

13. kerran järjestetty Valokarnevaali-syyslomatapahtuma keräsi suuremman yleisömäärän kuin koskaan. Massatapahtuma toi mukanaan myös lieveilmiöitä Alppiharjuun.

Linnanmäen huvipuiston sunnuntaina päättynyt kolmastoista Valokarnevaali-syyslomatapahtuma oli paitsi yleisömenestys myös todellinen pysäköinnin villi länsi.

Huvipuistovieraat jättivät autojaan luvatta muun muassa Alppipuiston nurmikoille. Liikennesumput yltyivät ajoittain niin sakeiksi, että normaali autolla liikkuminen ja asukaspysäköinti muuttuivat Alppiharjussa likimain mahdottomiksi tehtäviksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin pysäköinninvalvonta osasi aiempien vuosien kokemusten perusteella varautua Valokarnevaaliin, ja Linnanmäen ympäristössä partioi tavanomaista enemmän pysäköinnintarkastajia.

Koko Helsingissä jaettiin viime viikonloppuna hurja määrä pysäköintivirhemaksuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lauantaina 400–500 enemmän kuin normiviikonloppuna”, kertoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.

 

”Autoja oli aika törkeästi puistossa.”

Suuri osa viime lauantain pysäköintivirhemaksuista tuli Linnanmäen lähistöltä. Niistä 170 jaettiin Alppiharjussa, ja Taka-Töölön luku kasvoi 248:aan. Pysäköinninvalvonta laskee mukaan Taka-Töölön alueeseen esimerkiksi Vauhtitien, jonka varrelta on lyhyt matka Linnanmäelle.

Oma osansa Taka-Töölön väärinpysäköinnissä oli todennäköisesti myös Helsingin jäähallissa järjestetyllä Helsinki International Horse Show’lla. Suurin pysäköintikaaos liittyi kuitenkin selvästi Valokarnevaaliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lauantai oli pahin päivä, ja pääsääntöisesti silloin oli puistopysäköintiä. Autoja oli aika törkeästi puistossa, ja vaikka pysäköinnintarkastajat olivat ihan näkyvillä, niin silti autoa sinne jätettiin”, Kossila sanoo.

Pysäköinninvalvonta sai Kossilan mukaan jo ennen Valokarnevaalia yhteydenottoja Alppiharjun asukkailta. Pääviesti oli se, että pian kannattaa tulla kitkemään väärinpysäköintiä. Muistot aiemmilta vuosilta olivat kirkkaana niin asukkaiden kuin pysäköinnintarkastajienkin mielessä.


”Tämä on valitettavasti ollut sellainen tapahtuma, että ihmiset ottavat aikamoisia riskejä ja vaarantavat ihan liikenneturvallisuutta pysäköinneillään”, Kossila toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pysäköinninvalvonnan toiminta kirvoitti Kossilan mukaan myös kiittävää palautetta Valokarnevaalin aikaan.

”Asukkaat huomasivat, että olimme töissä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Tänä vuonna meillä oli poikkeuksellisen haastava tilanne, koska meillähän on parhaillaan rakenteilla Linnanmäen historian suurin ratalaite Taiga.”

Pysäköintiongelmat eivät tulleet yllätyksenä Linnanmäen huvipuistollekaan. Toimitusjohtaja Pia Adlivankin vakuuttaa, että niitä myös yritettiin korjata kaikin mahdollisin keinoin.

Keskeisin taktiikka oli ennaltaehkäisy.

”Sanoimme kaikessa markkinoinnissa tänä vuonna, että älkää tulko omalla autolla vaan tulkaa julkisilla. Loppuviimein emme kuitenkaan pysty vaikuttamaan siihen, millä ihmiset tulevat”, Adlivankin sanoo.

Linnanmäki oli myös palkannut noin 20 ylimääräistä liikenteenohjaajaa, jotka työskentelivät jopa korttelien päässä huvipuistosta.

Pysäköintikaaos oli toimenpiteistä huolimatta tosiasia. Sen myöntää myös Adlivankin.

”Tänä vuonna meillä oli poikkeuksellisen haastava tilanne, koska meillähän on parhaillaan rakenteilla Linnanmäen historian suurin ratalaite Taiga. Meidän on ollut pakko säilöä radan osia yläparkkipaikalla.”

Taiga-vuoristorata on Linnanmäen ensi kauden uutuus. Rakentaminen on käynnissä jo nyt, jotta huvilaite saadaan ajoissa valmiiksi.

Taigan osien lisäksi yläparkkipaikalle mahtui vain invapysäköintialue.

”Joku kysyi, miksi se on tyhjillään. Se ei kyllä ollut tyhjillään vaan täyttyi illan myötä”, Adlivankin sanoo.

Kesäisin Linnanmäellä ei ole niin pahoja pysäköintiongelmia kuin Valokarnevaalin aikaan. Adlivankin arvioi tämän johtuvan siitä, että tuolloin asiakkaina on enemmän turisteja, jotka tulevat huvipuistoon Helsingin hotelleista.

Valokarnevaalien asiakaskunta on suurelta osin Helsingin seudulta. Syyssäässä valitaan myös ehkä herkemmin kulkuvälineeksi oma auto kuin mahdolliset värjöttelyt joukkoliikennepysäkeillä.

Linnanmäki tekee Adlivankinin mukaan parhaansa, jotta pysäköintikaaos siirtyisi lähitulevaisuudessa historiaan.

”Tiedostamme kyllä tämän todellisen ongelman, ja meillä on suunnitelmia sen ratkaisemiseksi. Ne ovat pitkäkestoisia suunnitelmia, mutta uskomme, että parin vuoden sisällä meillä on hyvä ratkaisu parkkiongelmaan.”

Linnanmäellä on esimerkiksi vetämässä kaavamuutos, joka sallisi uuden pysäköintihallin rakentamisen. Huvipuisto aikoo myös tehdä yhteistyötä rakenteilla olevien, riittävän lähelle nousevien pysäköintilaitosten kanssa.

Jälkimmäisessä vaihtoehdossa ideana on se, että asiakkaat kuljetettaisiin loppumatka Linnanmäen järjestämillä bussikuljetuksilla tai muilla joukkoliikennevälineillä.

Linnanmäki on Adlivankinin mukaan saanut Valokarnevaalin pysäköintiongelmista paljon kriittistä palautetta.

”Ei ole kyse vain siitä, että asiakkaamme eivät löydä parkkipaikkoja. Kyse on siitäkin, että lähialueiden asukkaiden asukaspysäköintipaikat viedään. Tiedän, että se on todella turhauttavaa heistä.”

Sunnuntaina päättynyt Valokarnevaali sujui Adlivankinin mukaan muilta osin erittäin hyvin. Myös tapahtuman kävijäennätys rikottiin, joskaan Linnanmäki ei vielä julkista tapahtuman tarkkoja lukuja.

”Valokarnevaalien kävijämäärä oli selvästi suurempi kuin aiempina vuosina”, Adlivankin kertoo.

”Kävijämäärät jakautuivat tosi mukavasti kaikille yhdelletoista päivälle. Varmasti hyvä sää vaikutti siihen, mutta myös se, että Valokarnevaalista on muodostunut syyslomaperinne monille perheille.”

Koko kauden asiakasmäärä ylsi Linnanmäellä jälleen yli miljoonan. Tämä rajapyykki rikkoutui Valokarnevaalin alussa.

Fakta

Pysäköintivirhemaksu Helsingissä


 Helsingissä voi saada virheellisestä pysäköinnistä 60–80 euron pysäköintivirhemaksun.

 Jollei maksua makseta määräajassa, se korottuu 14 eurolla.

 Pysäköintivirhemaksuun on mahdollista hakea maksuajan pidennystä, jos tähän on pakottavia syitä.

Lähde: Helsingin pysäköinninvalvonta

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pysäköinti
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  7. 7

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Niinistö IS:lle: Haravoinnista ei ollut puhetta

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  10. 10

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  8. 8

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää