Kaupunki

Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta

Kanadalainen Carmen Pekkarinen keräsi tuhansia tupakantumppeja huomatakseen, ettei kaupungeissa ole riittävästi roskakoreja ja tuhkakuppeja.

10 000. Niin monta tupakantumppia espoolainen Carmen Pekkarinen, 46, päätti poimia luonnosta elokuun aikana.

Hän poimi tumppeja ulkoiluttaessaan perheen Niku-koiraa Espoon Mikkelän alueella. Päivässä lenkillä mukaan tarttui parhaimmillaan 916 tumppia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Keskimäärin poimin hieman yli 300 tupakantumppia päivässä. Pidin tarkkaa kirjaa siitä, paljonko minulla on vielä poimittavana. Laskin jokaisen poimimani tumpin.”

Kuukaudessa Pekkarisen selkä alkoi hieman vihoitella, kun uusi harrastus vaati yllättäen 10 000 kyykkyliikettä. Samalla projekti vaikutti lemmikinkin elämään: nelivuotiaan Nikun kanssa tehdyt lenkit pitenivät ja tämän oli lähdettävä lenkille säällä kuin säällä, jotta Pekkarinen ei jäänyt jälkeen tavoitteestaan.

”Onneksi oli todella kuiva kesä. Niku inhoaa sadetta”, hän sanoo ja nauraa.

Pekkarinen kirjoitti haasteestaan blogissaan. Kanadasta Suomeen muuttaneen naisen Live in Finland -blogi kertoo, kuten nimestäkin voi päätellä, elämästä Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pekkarisen tie Kanadan Ontariossa sijaitsevasta Sudburystä Espoon Mikkelään alkoi jo 20 vuotta sitten, kun hän halusi tulla katsomaan, minkälaista elämä isoisovanhempien kotimaassa on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pekkarisen isoisoisä muutti Suomesta Kanadaan vuonna 1910 ja jäi niille teilleen. Parikymppisenä Pekkarinen halusi tutustua suomalaisiin sukujuuriinsa ja matkusti Suomeen.

Muutaman kuukauden vierailu jätti jälkensä ja lopulta hän päätti palata Suomeen pysyvästi.

”Tunsin olevani täällä kotonani. Olen aina kokenut, että täällä ollessani saan olla oma itseni”, hän kertoo.

Pekkarinen aloitti blogin vuonna 2004. Ensimmäinen blogikirjoitus käsitteli sitä, kuinka puhelinkopit ja lankapuhelimet puuttuivat lähes kokonaan Suomesta. Kanadassa niitä vielä oli.

Useimmiten aiheet ovatkin nousseet maiden erilaisuudesta: terveydenhuollosta, liikenteestä tai vaikkapa urheilusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtä usein aiheet liittyvät säähän ja luontoon. Pekkarinen kuvailee itseään sääfaniksi ja hän on seurannut seurannut suomalaista luontoa tarkasto 17 vuoden ajan. Kalenterimerkintöjä on lähes jokaiselle päivälle. Kulunut syksy on ollut erikoinen: poikkeuksellisen lämmin ja kuiva.

”Nyt on ollut erittäin outo syksy. On ollut hyvin lämmintä, eikä syyssateita ole juuri näkynyt.”


Toisinaan aiheet syntyvät siitä, mikä Pekkarista ärsyttää.

Kesällä luontoa rakastava Pekkarinen harmistui, kun hän kiinnitti huomiota kotikulmiensa roskaisuuteen. Hän päätti aloittaa tupakantumppien keräämisen, jotta voisi itse vaikuttaa asiaan jollakin tavalla. Idean hän sai Kaija ja Ilkka Erkkilältä, jotka ovat keränneet elämänsä aikana jo peräti yli 700 000 tupakantumppia.

”Roskaaminen on raivostuttavaa. Haluaisin, että ihmiset ymmärtäisivät, miltä näyttää, kun ihmiset jättävät kymmeniätuhansia tumppeja luontoon”, Pekkarinen sanoo.

Roskaaminen on havahduttanut Pekkarisen lisäksi myös monia muita ulkoilijoita kuluneen vuoden aikana. Erityisesti ploggaaminen, juoksuharrastuksen ja roskien keräämisen yhdistäminen, on nostanut suosiotaan.

Roskakorien ja tuhkakuppien sijoittelu on Pekkarisen mukaan erittäin tärkeää. Lenkkeily ympäri Vanha-Espoota poiki olennaisen huomion: tupakantumppeja kertyi niihin paikkoihin, joissa ihmiset pysähtyivät usein, kuten bussipysäkeille ja parkkipaikoille.

Havainto ei sinänsä ollut hämmentävä, mutta toinen huomio oli paljon surullisempi: juuri näissä paikoissa ei usein ollut tuhkakuppeja.

”Läheisen kaupan piha on kamalan näköinen. Sinne en mennyt keräämään tumppeja, sillä mielestäni jokaisen kaupan pitäisi pitää huolta ympäristöstään. Se ei olisi liikaa vaadittu”, Pekkarinen sanoo.

Kun hän poimi 10 000. tupakantumpin, Espoon kaupunki tuli noutamaan saaliin.

Siihen asti muoviastiaan kerättyjä tumppeja säilytettiin Pekkaristen omakotitalon pihalla. Välillä karmaiseva haju leijaili pihamaalta sisälle saakka ja erityisesti Pekkarisen mies oli mielissään, kun hajuhaitoista päästiin eroon, Pekkarinen tunnustaa.

Roskakuskit olivat varautuneet tupakantumppikeikkaan sen vaatimalla vakavuudella ja saapuivat paikalle suurella autolla.

”He olivat kuvitelleet, että 10 000 tumppia olisi valtava määrä.”

Todellisuudessa tumpit mahtuivat yhteen astiaan.

”He nauroivat, että tämänhän verran me poltamme tupakkaa viikossa”, Pekkarinen kuvailee.


Pekkarinen vierailee Kanadassa säännöllisesti. Kesällä perhe reissasi äidin kotimaassa kuukauden ajan. Tuolloin Pekkarinen havaitsi, kuinka roskaaminen on samanlainen ongelma molemmissa maissa. Muovijätettä lillui merialueilla Kanadan rannikolla ja tupakantumppeja näkyi yhtä paljon kuin Espoossakin.

Myös sää käyttäytyi yhtä poikkeuksellisesti. Kuiva ja kuuma kesä oli sytyttänyt maastopaloja Pekkarisen äidin kotiseuduilla.

”Elämme outoa aikaa”, hän kuvailee.

Suomessa hän rakastaa erityisesti luonnossa oleskelua ja jääkiekkoa. Suuri osa vapaa-ajasta meneekin retkeillessä muun muassa Oittaan ulkoilualueella ja valmentaessa tyttöjen ringettejoukkuetta.

Muut harrastukset eivät estäneet toteuttamasta tupakantumppihaastetta. Pekkarinen poimi viimeisen haasteeseen kuuluneen tumpin Suomen luonnon päivänä.

”Se tuntui hienolta”, hänsanoo.

Mutta ei harrastus siihen päättynyt. Nyt Pekkarinen jatkaa tupakantumppien keräämistä ilman, että hän laskee niitä.

”Jokainen voi tehdä osansa. Se on myös paljon helpompaa, jos roskakoreja olisi enemmän. Sen ei pitäisi olla liikaa pyydetty.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  2. 2

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  3. 3

   Keskustatunneli ”ei ole mielipide­kysymys” – Helsingin liikenne­suunnittelua johtava Reetta Putkonen haluaa riisua keskustelusta tunteet

  4. 4

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  5. 5

   Erikoissyyttäjä kiisti poikkeuksellisessa ulos­tulossa uutisen, jonka mukaan Trump kehotti laki­miestään valehtelemaan – Miksi väitteet ovat niin vakavia?

  6. 6

   Maalivahdin huima yli 70-metrinen avausheitto nousi somehitiksi – ”Ali on mahtava, ei vain kokonsa vaan suuren sydämensä takia”

  7. 7

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  8. 8

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  9. 9

   Kun käteinen katoaa, pankkeja ei pääse enää pakoon millään – Siksi Ruotsin keskus­pankki suunnittelee kokonaan digitaalista kruunua, joka kiinnostaa Suomessakin

  10. 10

   Turva­tarkastamattomalle alueelle mennyt matkustaja pääsi lentokoneeseen käymättä uudelleen turva­tarkastuksessa Helsinki-Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  3. 3

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  6. 6

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  7. 7

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  8. 8

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  9. 9

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  10. 10

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat