Kaupunki

Miljoona­lahjoittajat valitsivat arvostetun osaajan johtamaan Lasten­sairaalan taide­hankintoja, mutta ministeri Berner ottikin yhteyttä toiseen ihmiseen – ”Olin monttu auki”, sanoo lahjoittaja

Taidekasvattaja Marjatta Levanto odotti turhaan taidekuraattorin työn alkua, sillä ministeri Anne Berner valitsi tehtävään toisen henkilön. ”Levannon yli ei ole kävelty”, Berner sanoo.

Helsingin uudelle Lastensairaalalle tehtyyn taidelahjoitukseen liittyy ministeritason sekaannus ja runsaasti mielipahaa.

Kaksi merkittävää ruotsinkielistä säätiötä, Svenska Kulturfonden ja Brita Maria Renlundin muistosäätiö, päättivät vuosia sitten lahjoittaa miljoona euroa uuden sairaalan taidehankintoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulturfondenin tuolloinen johtaja Leif Jakobsson suositteli miljoonahankkeen taidekuraattoriksi ansioitunutta taidekasvattajaa Marjatta Levantoa. Levannolle on myönnetty esimerkiksi Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto.

”Levanto on maan tunnetuimpia toimijoita kuvataiteen ja taidekasvatuksen saralla”, Jakobsson sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten tapahtui sekaannus. Taidehankinnassa oli aktiivisesti mukana myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk), joka on toiminut puheenjohtajana Uusi Lastensairaala 2017 -yhdistyksessä ja sairaalahanketta varten perustetussa säätiössä.

”Bernerin organisaatio oli mennyt hyvin kiireisesti eteenpäin asiassa eikä ilmeisesti laittanut Levannon sukunimeä talteen. Siksi se otti yhteyttä erääseen toiseen taidealalla toimivaan Marjattaan”, Jakobsson sanoo.

Brita Maria Renlundin muistosäätiön johtaja Gun Sandberg-Wallin vahvistaa olleensa tietoinen kömmähdyksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miljoonalahjoittajien oikeaksi taidekuraattoriksi tarkoittama Marjatta Levanto odotti turhaan työnsä käynnistymistä. Hän kertoo olleensa aluksi Kulturfondenin kokouksessa ja soittaneensa lopulta Jakobssonille varmistaakseen tilanteen.

”Miljoona euroa museoihmiselle, se oli kerran elämässä -juttu. Minun oli määrä vastata yksin siitä, ketkä taiteilijat Lastensairaalaan valitaan”, Levanto sanoo.

Jakobssonille oli ennättänyt sattua erään tilaisuuden avajaisissa niin, että Bernerin taidetoimikuntaan erheellisesti valittu toinen taidealan ihminen oli tullut kiittämään yllättävästä valinnastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olin monttu auki, että mistä on kyse. Sanoin sitten Bernerin organisaatiolle, että olette puhuneet aivan eri ihmisen kanssa”, Jakobsson sanoo.

Seuraavaksi Levanto kertoo osallistuneensa Bernerin kokoaman taidetoimikunnan kokoukseen. Hän kuvaa ensimmäistä tapaamista vaivaannuttavaksi eikä muista Bernerin pahoitelleen tilannetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Bernerin suhtautuminen minuun oli jäätävä, koska tulin ulkopuolisena työnnettynä muiden taholta toimikuntaan”, Levanto sanoo.

Berner kiistää aluksi erehtymisen henkilössä. Kuultuaan lisää asian yksityiskohtia Berner täsmentää, että Levannon sijasta mukaan kutsuttu henkilö oli mukana ensi alkuun hänen pyynnöstään, mutta sittemmin ei ollut tarvetta kahdelle taidealan edustajalle.

Ministeri korostaa, että Levanto oli Kulturfondenin valinta ja että hänen palkkionsa maksettiin Kulturfondenin lahjoituksesta.

”Levannon yli ei ole kävelty siltä osin, kun hän on ollut päättämässä miljoonarahoituksesta. Taidetta on kuitenkin sairaalassa laajemmin kuin yksi kokonaisuus”, Berner sanoo.

Hän nostaa esimerkeiksi muumitarinat, peliteollisuuden graafikoiden työt ja äänimaailman.

Taiteilijoiden pudottaminen tyrmistytti, Bernerin mukaan rahat eivät riittäneet

Runsas kolme vuotta sitten keväällä taidetoimikunnassa käsiteltiin Levannon kokoamaa esitystä taiteilijavalinnoista. Levanto kertoo esittäneensä 18 taiteilijan ryhmää mutta sanoo, ettei toimikunnan päätöksestä tehty pöytäkirjaa.

”Jaoimme miljoona euroa kokouksessa ilman, että siitä tehtiin mitään paperia”, Levanto sanoo.

Seuraavana syksynä Levanto sanoo ottaneensa Berneriin yhteyttä. Ilmeni, ettei taiteilijoista viittä otetakaan mukaan hankkeeseen. Levanto sanoo ymmärtäneensä, ettei Berner olisi pitänyt kyseisistä taiteilijoista.

Kyse oli ulkoveistosta varten valitusta kolmen taiteilijan ryhmästä ja kahdesta videoteosta varten valitusta taiteilijasta.

”Oli helvetillinen tilanne kertoa jo valituille taiteilijoille, etteivät he tulekaan mukaan. Bernerin vaikutus oli niin suuri, että jäin tilanteessa yksin hylättyjen taiteilijoiden kanssa”, Levanto sanoo.

Kyseistä viittä taiteilijaa ei Bernerin mukaan hylätty. Kyse oli hänen mukaansa siitä, ettei Kulturfondenin, Brita Maria Renlundin muistosäätiön ja myöhemmin mukaan tulleen Suomen Kulttuurirahaston lahjoitus riittänyt ulkoveistokseen ja videoteokseen.

”Emme voineet ottaa riskiä, koska ei ollut rahoitusta ulkoveistoksen hankkimiseen, emmekä saaneet lahjoitusta sen toteuttamiseksi”, Berner sanoo.

Kulturfondenin Jakobsson kertoo Levannon raportoineen säätiölle asiallisesti ja säännöllisesti hankkeen etenemisestä. Hän kertoo tietävänsä, että alkuperäiseen taiteilijalistaan on tullut muutoksia.

”Se on totta kai vaikeaa. Odotamme, että kun hanke on valmis, saamme Lastensairaalasta hyvän raportin sekä rahankäytöstä että muusta hankkeen sisällöstä”, Jakobsson sanoo.

Kuraattori kokee menettäneensä asemansa

Lastensairaalaan on tullut muitakin taidelahjoituksia. Yksi niistä on ulkoveistos, jossa on ruusuja maljakossa.

Kyseisen työn on tehnyt kuvanveistäjä Pekka Jylhä. Sen lahjoitti pääomasijoittaja Capman.


Ulkoveistos nousi esiin myös professori Helena Rannan arviossa, kun hän päätti, että Lastensairaalan suunnitteluryhmä sai arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon.

Ranta kertoi vierastaneensa sairaalan julkisivun ”räikeitä värilevyjä” ja ”tyrmistyneensä” pääsisäänkäynnin edustalla olevasta veistoksesta. Samalla kannalla on Levanto.

”Ruusut maljakossa oli minulle täydellinen järkytys, Olin menettänyt asemani kuraattorina, ja teos ilmestyi sinne niin, etten tiennyt siitä mitään.”

Berner korostaa, että teos on taidetta ja että jos lahjoituksia saadaan, ne pyritään ottamaan vastaan ja olemaan niistä kiitollisia.

Brita Maria Renlundin säätiön osuus lahjoituksista kasvoi lopulta runsaaseen kahteen miljoonaan euroon. Rahoja ei käytetty kokonaan taiteeseen vaan osa lahjoituksesta kului akvaarioon ja lasten interaktiiviseen piirustusseinään.

Säätiöltä pyydettiin vielä lahjoitusta Lastensairaalan muumisisustukseen. Tästä pyynnöstä säätiön hallitus kuitenkin kieltäytyi.

”Emme ole maksaneet muumeista”, Sandberg-Wallin sanoo.

Miljoonalahjoitus on Kulturfondenin Jakobssonin mukaan jäänyt erilaisissa avajaistilaisuuksissa ”muiden asioiden varjoon”. Hänestä olisi ollut hyvä, jos lahjoitusta olisi tuotu enemmän esiin, kun sairaala avattiin.

”Suurlahjoittajan edustajana olisi hyvä, että vapaaehtoisten lahjoitusten merkitys tuodaan esiin. Silloin muutkin tahot voivat olla tulevaisuudessa kiinnostuneita lahjoituksista”, Jakobsson sanoo.

Taidetöiden esiin nostamiseksi on päätetty pitää tilaisuus ensi keskiviikkona.

”Meillä on tahtoa tuoda taidetta esiin. Tilaisuus on haluttu järjestää, kun lähes kaikki saadut lahjoitukset on varmasti asennettuina paikoilleen”, Berner sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusi lastensairaala
 • Helsinki
 • Taide
 • Katja Kuokkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  7. 7

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  8. 8

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää