Kaupunki

Tikkurila rakennetaan uusiksi – Harva asukas näyttäisi jäävän kaipaamaan betoni­kuutioita

HS:n haastattelemat tikkurilalaiset hyväksyvät keskustansa muutoksen tai jopa iloitsevat siitä.

Tihkusateisena marraskuun päivänä Tikkurila näyttää niin harmaalta, että pieni kasvojenpesu voisi olla paikallaan.

Sitä on luvassa runsain mitoin seuraavan vuoden aikana. Työmaa-alueita on rajattu, taloja on tyhjennetty ja uusia visioita viritetty kivenheiton päässä rautatieasemasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liioittelematta voi sanoa, että juuri nyt Tikkurilan ydintä rakennetaan uusiksi.

Jos vastaavan kokoluokan muutos tapahtuisi esimerkiksi Helsingissä, suuri joukko kansalaisia luultavasti protestoisi oikopäätä tuttujen kulmien muuttumista vastaan. Toisin on Vantaalla.

HS:n haastattelemat tikkurilalaiset hyväksyvät keskustansa muutoksen tai jopa iloitsevat siitä. Vanhoja 1960–1970-luvun betonikuutioita ei ilmeisesti jää kaipaamaan kukaan.


Runsaan vuoden aikana Vantaa on hyväksynyt tai ottanut valmisteluun tusinan verran kaavamuutoksia Talvikkitien ja pääradan välisissä kortteleissa.

Suurin muutos näkyy jo katukuvassa, kun kaupungintaloa 1950-luvulta lähtien vartioinut kirkko katoaa. Kirkkokortteliin on luvassa 300 uutta asuntoa, toimistoja, hieman liiketilaa ja näyttävä pyramidimainen pyhättö.Kävelykatu Tikkuraitilla harppovaa Tapio Karvista ei hirvitä edes kirkon purku. Hän on asunut kolme vuotta Tikkurilassa ja sitä ennen 25 vuotta Tikkurilan vieressä Viertolassa, joten maisemat ovat tuttuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Asukkaille on kyllä tullut informaatiota muutoksista. Eikä tätä kaikkea jää kaipaamaan.”

Karvisen ainoa toivomus on, että rakennusurakat saataisiin valmiiksi rivakasti. Kirjastopuistoakin myllättiin lopulta kolme vuotta.

Ainakin Tikkuraitin työmaalla maansiirtokoneet ovat täydessä vauhdissa. Matalan liikekiinteistön tontille on tulossa vanhoja asuinrakennuksia korkeampia kerrostaloja ja yhteensä 185 asuntoa. Uudet liiketilat sijoittuvat kävelykadun suuntaisesti.Tikkuraitin ja Kielotien risteyksestä pohjoiseen avautuu jykevien toimistotalojen rivistö. Valtion virastotalo Kielotie 15:ssä ammottaa jo tyhjyyttään ja odottaa purkuporukoita.

Viereisellä tontilla Kielotie 13:ssa kaupungin toimistotalo elää viimeisiä aikojaan, sillä uuden toimistotalon suunnittelu etenee. Kaupunkisuunnittelulautakunta palautti liki valmiin toimistotalokaavan valmisteluun kesäkuussa, kun kortteliin haluttiin sovitella myös asumista.

Vantaa aikoo keskittää kaupungintalon viereen noin 800 eri alojen työntekijää.Kumpikaan vanhoista toimistorakennuksista ei ole ulkonäöltään mikään ilopilleri. Rakennuksia ei jää kaipaamaan ainakaan Raija Kokkonen, jonka päivittäinen kauppatie kulkee niiden ohi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ai tähänkin on tulossa uusia asuntoja”, hän sanoo kiinnostuneena valtion virastotalon kohtalosta.

Jo 48 vuotta Tikkurilassa asuneen Kokkosen mielestä alueen mullistus on perusteltu, jos kylään saadaan uusia kohtuuhintaisia asuntoja.

Nykymenolla vuokrat vain nousevat ja nousevat. Kun Kokkonen muutti kuusi vuotta sitten silloisen VVO:n eli nykyisen Kojamon vuokra-asuntoon, hän maksoi 50 neliöstä vuokraa 700 euroa kuussa. Nyt vuokra on noussut jo 940 euroon.

”Aivan hirvittäviä vuokria nykyään pyydetään”, Kokkonen puuskahtaa.


Vaikka Tikkurilan ydin Kielotien ja pääradan välissä on pyhitetty kaupoille ja toimistoille, Tikkurilan suuralueelle on kaupungin tietopalvelun mukaan valmistunut viime vuonna 874 asuntoa eli eniten kaikista Vantaan suuralueista. Vantaalle valmistui viime vuonna 3 400 asuntoa.

Tikkurilan suuralue ulottuu itä-länsisuunnassa Tuusulanväylältä Lahdenväylälle. Väylän toiselta puolelta Tikkurilaan on muuttanut kokoomusyhdistyksen puheenjohtaja Vallu Novanto, jonka lapsuudenkoti on jäänyt hotelli Flamingon alle.

”Kun kuusivuotiaana juttelin naapurin tytön kanssa, että tähän tulee joku iso tie, ei kumpikaan meistä voinut kuvitella, että samalle tontille ulottuu yksi Suomen suurimmista hotelleista”, Novanto hymähtää.

Tikkurila oli Novannolle pikkupojasta lähtien se iso kauppapaikka. Siellä oli kunnanlääkäri, apteekki, radioliike, urheiluliikkeet ja kirjakaupat.

Kaikki kaupat olivat samoilla sijoilla kuin nytkin. Ne olivat ensin matalissa puutaloissa, jotka vaihtuivat vähitellen mataliksi kerrostaloiksi. Novanto soisi, että matala liikesiipi saisi kyytiä ajankohtaisessa Asematie 1:n muutossuunnitelmassa.

”Asemalta kun tulet, niin ensimmäisenä näkyy niiden takapiha ja roska-astiat. Se on yksi pääkaupunkiseudun kalleimmista tonteista”, Novanto miettii.

Asematie 1:n kaavamuutos on vielä kesken, mutta kaavoittaja on hahmotellut 1950-luvun matalan liikerakennuksen säilyttämistä. Sen sijaan naapurirakennukset korvattaisiin uusilla rakennuksilla.

Tikkurilassa kasvu on kertynyt nimenomaan vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista. Asuntokannasta runsas neljännes on nyt vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Tikkurilassa syntynyt työväenyhdistyksen sihteeri Hans Markelin sanoo, että hänen listansa säilyttämisen arvoisista rakennuksista on lyhyt. Markelinin mielestä arvokkaita ovat Vernissan rakennus padon vieressä ja väritehtaan tehdaspalokunnan letkujen kuivaushuone, samoin vanha asemarakennus.

Tikkurilan kirkkoa tai kaupungintaloakaan Markelin ei jäisi kaipaamaan, vaikka hän on tehnyt pitkän uran kaupungin palveluksessa.

”Olen pikkupoikana fillaroinut kirkon tontilla ja nähnyt myöhemmin, miten kirkkoa ja vanhaa kunnantaloa rakennettiin.”

Markelinin mielestä Tikkurilaa kuvaa jatkuva muutos eikä tuorein rakennusbuumi poikkea siitä mitenkään. Hän on erittäin tyytyväinen, että rakennuskantaa uusitaan juuri nyt.

”Tässä oli vaihe, että Tikkurilan asukasluku jopa väheni. Eihän täällä ollut mitään elämää sen jälkeen kun me virkamiehet menimme kotiin.”

Markelin uskoo, että Tikkurilan keskustasta tulee muutosten jälkeen upea. Vantaalle muuttaa joka vuosi tuhansia ihmisiä, joille pitää hänen mielestään tehdä uusia koteja.

Tikkurilan suuralueen runsaasta 42 000 asukkaasta noin 6 000 asuu nimenomaan Tikkurilassa. Asunnoista suuri osa on vuokra-asuntoja.

Työpaikkoja Tikkurilassa on noin 7 000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  2. 2

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  3. 3

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä

  6. 6

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  7. 7

   Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta

  8. 8

   Tyytymättömät venäläiset vitsailevat nyt ”kadonneesta” munasta – ankea taloustilanne syö jo Putininkin kannatusta

  9. 9

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  10. 10

   Sipoon kunta varoittaa: Koululaisten keskuudessa levinnyt lapsiporno­videoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  6. 6

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  7. 7

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  10. 10

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. KKO ottaa tutkiakseen HS:n toimittajan kotietsintätapauksen
  3. Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä
  4. Raahessa äitinsä ja 25-vuotiaan naisen murhista syytetty mies ei ymmärtänyt tekojaan
  5. Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta
  6. ”Isä olen todella peloissani” – jalkapalloilija Emiliano Sala lähetti läheisilleen tuskaisen ääniviestin ennen kuin häntä kuljettanut lentokone katosi Englannin kanaalin yllä
  7. Eveliina Piipon suusta pääsi tuttu sana, kun nuorten MM-kulta karkasi vain kahden sekunnin päähän: ”Aikalailla kaikkeni jätin ladulle”
  8. Muistatko, miten Timo Mäkisestä tuli lentävä suomalainen? Monte Carlon ralli avaa jälleen rallikauden, mutta legendaarinen voitto Mini Cooperilla oli käsittämätön
  9. Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”
  10. Trumpin hallinnon arjesta tuli julki uusi paljastuskirja, joka kuvaa Valkoisen talon selkäänpuukottajien pesänä – kirjailijan mukaan juonittelu oli kuin Game of Thrones -sarjasta
  11. Tunti sitten
  12. Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa
  13. Näytä lisää