Kaupunki

Näin kesytät kaupunkiaktivistin: Kerava otti Anna Evilän palkkalistoilleen ja ideointi rajoittui heti

”On paljon sellaisia asioita, joihin ei tule ryhdyttyä, jos tietää etukäteen, kuinka raskaita niistä voi tulla.”

Voisi väittää, että näin käy harvoin: asukkaalla on visio lähialueen parantamisesta ja hän pääsee toteuttamaan sitä kaupungin laskuun. Anna Evilälle tapahtui juuri niin.

Evilä siirtyi Keravan kaupungin palkkalistoille noin puolitoista vuotta sitten. Sitä ennen hän oli toiminut kaupunkiaktivistina ainoastaan vapaa-ajallaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pestin alkamisen jälkeen Keravalla on nähty arkisia uudistuksia. Evilän kädenjälki näkyy esimerkiksi Keravan kaupungin yhteiskäyttöauto­kokeilussa. Lisäksi Evilä on järjestänyt käyttämättöminä oleviin tiloihin toimintaa.

Ehkä merkittävin uudistuksista on Evilän ideoima kiertotalouskeskus ja kestävän elämän yhteisö Jalotus, joka on perustettu vanhaan navettaan Keravan kartanon viereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Evilä istuu luomansa kiertotalouskeskuksen sohvalla vaatimattomana.

”Eihän kukaan yksin saa mitään aikaiseksi. Voidaanko ottaa ryhmäkuva?” hän ehdottaa kuvaajalle.

Täällä Keravanjoen tuntumassa sijaitsevassa vanhassa navetassa eli kiertotalouskeskuksessa kaikki on – luonnollisesti – valmistettu kierrätysmateriaaleista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seinillä roikkuu vanhoja juustomuotteja. Takaseinustalla on rivi vanhoja ompelukoneita työpisteineen. Tänne voi esimerkiksi tulla korjaamaan omia vaatteitaan. Viereisessä tilassa on puuverstas, jota saa käyttää tavaroiden kunnostukseen. On työpajoja, opastusta ja luentoja. Yhdessä huoneessa on myynnissä kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita.

Tavaraa kiertotalouskeskus ottaa vastaan vain hallitusti ja erikseen pyytämällä. Se ei siis ole perustettu ratkaisuksi kotitalouksiin kertyvälle roinalle. Ei, Evilän tavoite on toisaalla.

”Tämähän on vain välivaihe”, Evilä tarkentaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tarkoitan, että ennen pitkää prismat ja muut elävät kiertotaloudessa. Sen jälkeen tällaiset tulevat tarpeettomiksi, mutta nämä ovat hyviä tässä välivaiheessa.”

”Kun tätä paikkaa perustettiin ja ideoitiin, ajattelin aikaa ennen nykyistä kertakäyttökulttuuria. Sitä aikaa, kun vaatteet vielä maksoivat jotain, ja niitä pystyi korjaamaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskus vetää Evilän mukaan puoleensa mitä hämmästyttävämpiä ideoita.

”Tänne tulee pellepelottomia ja kiertotaloudesta kiinnostuneita ovista ja ikkunoista. Ihmiset ovat saattaneet nikkaroida kaikessa hiljaisuudessa pesukoneen osista tuuligeneraattoria, mutta eivät ole kertoneet kenellekään, kun ovat pelänneet viherpiipertäjäksi leimaamista. Täällä on sellaiseen valmiiksi tasoitettua maaperää.”

Juuri nyt navetan pihalla poltetaan biohiiltä eli keinotekoisesti biomassasta tuotettua hiiltä omaan käyttöön, viereisellä kasvimaalla on yhteisöviljelmä. Lisäksi keskuksesta saa lainata kodin käyttötavaroita. Vaihtotapahtumiin voi tuoda teeman mukaisesti omia tavaroita tai ottaa mukaansa itselleen uusia.


Kaupunkiaktivistina Evilän ura on jo pitkä. Hän aloitti perustamalla partiolippukunnan 19-vuotiaana. Matkan varrella on syntynyt muun muassa Hyvä kasvaa Keravalla -liike 2010-luvun alkupuolella.

Kaupungin leipiin Evilä päätyi sattumalta. Hän teki listan kaupunkilaisia hiertävistä asioista ja esitti samassa listassa ongelmiin ratkaisuja. Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu päätyi palkkaamaan Evilän toteuttamaan listan ideoita Keravan kaupungin nimissä.

Listalla oli erilaisten kaupungin tyhjien tilojen käyttöön liittyviä ehdotuksia sekä kaupunkilaisten osallisuutta lisääviä toimia.

”Oli sellainen olo, että täällä ei ole keinoja huomioida kaupunkilaisten ideoita”, Evilä sanoo. Hän on ehtinyt työsuhteensa aikana järjestää monenlaisia osallistavia tapahtumia. Merkittävin niistä oli keravalaisten innovaatiokilpailu, jonka seurauksena Keravalle viritellään yhteissaunaa sekä ollaan siirtymässä muovipussittomuuteen.

Vuodenvaihteessa määräaikainen pesti päättyy ja keskuksen toiminnan on tarkoitus pyöriä yhdistyksen varoin. Kerava siis auttoi keskuksen alkuun. Tämän jälkeen paikan on tarkoitus tuottaa riittävästi rahaa, jotta se pysyy pystyssä.

”Tavoitteena on olla energian osalta omavarainen ja jätteetön sekä tehdä huoltotöitä itse. Se tulee laskemaan kustannuksia.” Lisäksi tilojen toiminnassa on mukana muutamia yrityksiä.

Omaan työhönsä keskuksen parissa Evilä parhaillaan etsii rahoitusta.

Tulevaisuuden haaveena olisi, että kiertotalouskeskuksen toiminta leviäsi muualle. Siksi toimintaa kehitetään sellaiseksi, että malli on helppo kopioida myös pienemmässä mittakaavassa.

”Ihanteellisinta olisi, että osan toiminnasta voisi siirtää vaikka kerhohuoneisiin niin, että tällainen olisi mahdollisimman lähellä asukkaita. Siis taloyhtiön tiloissa voisi olla vaikka ompelukoneita ja ruokahävikkiä varten jääkaappi.”

Keravalle hanke muuttuu myös todennäköisesti kannattavaksi, sillä se saa omistamastaan navetasta pian vuokraa. Tilat toimivat aiemmin varastoina.

Pian Evilä siirtyy takaisin kaupunkiaktivistin rooliin, sillä työpaikka kaupungilla on ollut määräaikainen projekti. Paluu kaupunkiaktivistin rooliin tuntuu kotoisalta – ja vapauttavalta. Kaupungin palkkalistoilla olo on avartanut mieltä, mutta toisaalta myös rajoittanut ideointia.

”Ymmärrän nyt paljon paremmin toista näkökulmaa ja huomaan vältteleväni sellaisia ajatuksia, joista tiedän jo etukäteen, kuinka monimutkainen luparumba niistä tulee.”

”Oikein odotan, että voin antaa kunnolla palaa. On paljon sellaisia asioita, joihin ei tule ryhdyttyä, jos tietää, miten raskaita niistä voi tulla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kerava
 • Kierrätys
 • Kaupunkiaktivismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  6. 6

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää