Kaupunki

Loputon karaoke pitää asukasta hereillä Etelä-Haagassa – ”Kotiviini-laulua hyvinkin nuotin vierestä”, kuvailee asukas vuosien piinaansa

Helsingin kaupunki on valittamassa karaokemelukiistaan liittyvästä hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

”Ennen kuin tajusin ottaa käyttöön korvatulpat, kuuntelin monet kerrat Anna Hanskin Kotiviiniä duettona sekä Ranskalaisia korkoja ja muita tällaisia klassikoita nuotin vierestä – hyvinkin nuotin vierestä”, kertoo asukas, jonka koti sijaitsee karaokebaarin yläpuolella Helsingin Etelä-Haagassa.

Asukas on pakkokuunnellut kodissaan viikonloppuisin karaokea muutaman vuoden ajan, mutta Lemon-baarin ja Helsingin kaupungin välinen melukiista ulottuu vieläkin pidemmälle. Helsingin ympäristökeskus otti asuintiloihin kantautuneen karaokemökän käsittelyynsä ensimmäisen kerran jo vuonna 2012.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2017 keväällä ympäristölautakunta määräsi, että Lemonin omistajan pitää hiljentää häiriötä aiheuttava karaoketoiminta. Vaatimusta tehostettiin 10 000 euron uhkasakolla.

Baariyrittäjä ei ratkaisua hyväksynyt vaan vei asian Helsingin hallinto-oikeuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Karaoken lopettaminen tai sen esitysajan lyhentäminen olisivat liiketaloudellisesti kestämättömiä ratkaisuja, jotka johtaisivat mahdollisesti koko liiketoiminnan loppumiseen”, valitusta perusteltiin.

Hallinto-oikeus päätyi baarinpitäjän kannalta suotuisaan lopputulokseen eli kumosi ympäristölautakunnan päätöksen tämän vuoden lokakuussa.

Karaokea lauletaan siis entiseen malliin Lemonissa perjantaisin ja lauantaisin kello 1.30:een asti yöllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Myös karaokeisännän ääni esitysten välissä on kuulunut asuntoon.”

Helsingin kaupunki on valittamassa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Esitys valituksen tekemisestä on kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston käsittelyssä perjantaina 9. marraskuuta.

”Mikäli hallinto-oikeuden ratkaisu pysyy voimassa, tarkoittaa se sitä, ettei viranomainen voi välttämättä puuttua terveyshaittaa aiheuttavaan toimintaan, vaikka kuulohavaintojen perusteella olisi selvää, että asunnossa esiintyy terveydensuojelulain 27 pykälän tarkoittamaa terveyshaittaa”, ympäristö- ja lupajaoston tulevan kokouksen esityslistatekstissä kerrotaan.

Tällä viitataan siihen, ettei hallinto-oikeuden tutkimien tarkastuspöytäkirjojen mukaan yhdenkään mittauksen yhteydessä keskiäänitaso ylittänyt 25 desibelin ohjearvoa. Ympäristökeskus teki vuosina 2013–2017 neljästi mittauksia karaokebaarin yläpuolella sijaitsevan asunnon makuuhuoneessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei hallinto-oikeuden mielestä riittänyt perusteeksi karaoketoiminnan tiukkaan suitsimiseen, että aistinvaraisesti makuuhuoneessa pystyi kuitenkin kuulemaan jokaisella tarkastuskäynnillä lauluesityksiä.

”Karaoke-esityksistä on ollut mahdollista tunnistaa esitettävä kappale. Myös karaokeisännän ääni esitysten välissä on kuulunut asuntoon”, hallinto-oikeuden päätöksessä kerrotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallinto-oikeuden mukaan ”on ilmeistä, että ravintolasta kuuluvan karaokemusiikin erityinen laatu lisää sen kiusallisuutta asunnossa oleskelevalle”.

Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että melusta asuinhuoneistoon aiheutuva terveyshaitta pitää pystyä toteamaan lähtökohtaisesti mittauksin. Näin ollen se kumosi ympäristölautakunnan päätöksen.

 

”En vastusta ravintolaa sinänsä, mutta olisi kuitenkin kiva nukkua.”

Erittäin hyvä käsitys karaoke-esitysten kuuluvuudesta on asukkaalla, jonka kotiviikonloppuihin enemmän tai vähemmän humalaiset laulusuoritukset ovat tunkeneet jo vuosia.

”Pahimmillaan se on ollut sellaista, että ihan kuin seinän takana omassa asunnossa olisi [karaokelaulaja]. Minun on ollut silloin pakko lähteä ulos yöhön kuuntelemaan hiljaisuutta”, asukas kertoo.

Asukas esiintyy tässä artikkelissa nimettömänä, koska hän on joutunut meluprosessin aikana vihamielisen nettikirjoittelun kohteeksi.

Asukas kertoo, ettei hän olisi koskaan ostanut kyseistä asuntoa, mikäli olisi tiennyt makuuhuoneeseen asti raikuvasta karaokesta.

”Minulta pimitettiin meluhaitta kokonaan.”

Asuntokauppaa käsiteltiin kuluttajariitalautakunnassa, joka antoi suosituksen hyvityksen maksamisesta. Asunnon aiempi omistaja ei ole kuitenkaan palauttanut vapaaehtoisesti euroakaan.

Asiaa ei ole puitu tuomioistuimessa.

Karu karaoketodellisuus iski heti muuttopäivänä.

”Tottumattomana ensimmäiset viikonloput olivat järkyttäviä.”

Asukas kertoo pyrkineensä ratkomaan ongelmaa baarin omistajan ja karaoken vetäjien kanssa, ja ajoittain tilanne kohentuikin. Lopulta keskusteluyhteys kuitenkin tyrehtyi, minkä jälkeen asia on ollut virkamiesten ja viranomaisten hoidossa.

Korvatulppien ja ajan kanssa tapahtuneen siedättymisen ansiosta asukas pystyy jo elämään hieman normaalimpaan tapaan kodissaan. Sitä, että baaritoiminnan sallitaan jatkuvan äänekkäänä vanhassa asuinkerrostalossa, hän ei kuitenkaan ymmärrä vieläkään.

”En vastusta ravintolaa sinänsä, mutta olisi kuitenkin kiva nukkua”, hän sanoo.

Karaoke itsessäänkään ei saa täystyrmäystä asukkaalta.

”En harrasta karaokea, enkä ole karaoken ystävä muutenkaan, mutta se on varmaan parhaimmillaan todella hyvä ja kiva harrastus.”

Lemon-baarin omistaja on vaihtunut hiljattain. Asukas ei ole enää yrittänyt setviä meluongelmaa suoraan uusien omistajien kanssa.

 

”Jos joku tulee valittamaan, niin sitten katsotaan, mitä pystymme tekemään.”

Ravintolatoimintaa kolme kuukautta yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa pyörittänyt Kumar Rakesh kertoo, että hän on tietoinen karaokemeluun liittyvästä vuosien kiistasta.

”Vanha omistaja kertoi”, Rakesh toteaa.

Rakesh sanoo kuitenkin olevansa siinä käsityksessä, että karaoken äänet pysyvät nykyisin baarin tiloissa.

”Kukaan ei ole tullut kolmen kuukauden aikana sanomaan mitään. Jos joku tulee valittamaan, niin sitten katsotaan, mitä pystymme tekemään.”

Uudet omistajat ovat Rakeshin mukaan jo parantaneetkin Lemonin äänieristystä ja hiljentäneet äänenvoimakkuutta. Hän vakuuttaa, ettei ole millään tavalla baarinkaan etu, jos melua pääsee karkaamaan asuntoihin.

Vanhan omistajan tavoin Rakesh nostaa esiin toisaalta myös sen puolen, että karaoke on erittäin tärkeää ohjelmaa, mikäli korttelibaarista haluaa tienata elantonsa.

Fakta

Yli 15 vuotta samoissa tiloissa


 Lemon-niminen korttelibaari on toiminut yli 15 vuoden ajan samoissa tiloissa Kauppalantie 22:ssa Etelä-Haagassa.

 Helsingin rakennusvalvonta on myöntänyt luvat käyttötarkoituksen muutokseen ravintolatoiminnalle vuonna 1997 sekä laajennukselle vuonna 2011.

 Baarissa lauletaan karaokea perjantaisin ja lauantaisin kello 20–1.30.

 Helsingin ympäristölautakunta katsoi kuitenkin vuoden 2017 keväällä tekemässään päätöksessä, että Kauppalantie 22 on rakennettu äänieristyksen suhteen normaaliin asumiskäyttöön.

 Tästä syystä Lemon-baarin yöaikainen karaoketoiminta kohtuullisellakin äänenvoimakkuudella aiheuttaa lautakunnan mukaan liian suuren meluhaitan yläpuolisiin asuintiloihin.

 Valitusaika korkeimpaan hallinto-oikeuteen päättyy 15. marraskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Asuminen
 • Karaoke
 • Oikeudenkäynnit
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää