Kaupunki

”Suuruudenhullu tohtori” sai päähänsä kitkeä muovipussit pois suomalaisesta pikkukaupungista – Ja nyt tavoite näyttää ihme kyllä toteutuvan

Perjantaina Keravalla aloitetaan muovipussittomuus, ja mukaan kokeiluun näyttää lähteneen koko kaupunki.

Roskapussi herättää suomalaisissa suuria tunteita. Näin väittää nainen, joka on päättänyt tehdä omasta kotikaupungistaan kokonaan muovipussittoman.

Aihe on herättänyt paljon keskustelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Siihen liittyy niin paljon outoja uskomuksia. Roskapussi on suomalaisille suuri tunteita herättävä asia.”

Nainen on Mari Granström, kansainvälistä uraa biokemian parissa tehnyt tohtori, keravalainen kaupunkiaktiivi ja intohimoinen kierrättäjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen hieman suuruudenhullu”, Granström nauraa. Se on helppo uskoa.

Granström on ryhtynyt – päivätöidensä ohella – tekemään kotikaupungistaan kokonaan muovipussitonta.

Mahdottomalta kuulostava ajatus on muuttumassa todeksi. Perjantaina Keravalla aloitetaan muovipussittomuus ja mukaan kokeiluun näyttää lähteneen koko kaupunki. Keskustassa näkyy arkiaamuna vain oman kassinsa kanssa kauppaan saapunutta kansaa.


Granström kutsuu itseään suuruudenhulluksi. Hän on tehnyt asian eteen paljon työtä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on saanut villitykseen mukaan lähes tulkoon kaikki Keravan yritykset mukana myös isoja toimijoita kuten Kesko, Alko, Hok-Elanto ja Sinerbrychoff. Grundström on tavannut henkilökohtaisesti jokaisen keravalaisen kauppiaan ja sopinut siitä, miten muovipussittomuudessa edetään. Joillakin yrityksillä on pidempi siirtymäaika kuin toisilla. Esimerkiksi Keravan Alko on ollut muovipussiton jo viikkokausia.

Asukkaita tiedottaakseen Granström pitää neuvontaa kaupoissa ja on opetellut tekemään kierrätyskankaista kaikille yhteisiä lainakasseja. Lisäksi muovipussittomuuteen jaetaan vinkkejä muovipussiton Kerava -verkkosivuilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taktiikkana tavoitteen saavuttamisessa on ystävällinen neuvonta.

”Tässä on kyse silkkihansikkain suostuttelusta. Me emme ole kertomassa, miten kuuluu toimia tai tuomitsemassa.”

Hankkeen aikana Granström on oppinut paljon ihmisistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi kuinka paljon ilmaisia tavaroita hamstrataan. Kierrätyspajoissa vapaaehtoistyönä valmistetut lainakassit tuntuvat katoavan parempaan käyttöön, vaikka ne olisi tarkoitus palauttaa muita käyttäjiä varten kasseille tehtyihin puihin.

”No on ne [kassit] myös aika makeita”, Granström perustelee eikä näytä olevan pahoillaan.

Persous ilmaistavaroille näkyy myös kauppojen hedelmä- ja vihannesosastojen hedelmäpussipisteellä.

”Monet ovat kertoneet ottavansa hedelmä- ja vihannespusseja kahmalokaupalla ihan vain siksi, että ne ovat ilmaisia. Ovathan paperipussitkin ilmaisia, mutta sitä ei tiedetä.”

Ohuet hedelmäpussit ovat kertakäyttöisiä eikä niitä yleensä kierrätetä.

Niistä suomalaiset kuitenkin pitävät, niitä käytetään kolme kertaa enemmän kuin tavallisia muovipusseja: 900 miljoonaa kappaletta joka vuosi.

Muovipussista on tullut lyhyessä ajassa hyvin tärkeä, Granström sanoo. Se ei ole täysin harmitonta, vaikka suurin osa ihmisistä tuntuu luulevan niin.

Yksi harhaluulo koskee juuri muovipussien hävittämistä, joka tapahtuu uusissa jätteenpolttolaitoksissa.

Monella kuluttajalla tuntuu olevan sellainen mielikuva, että on melko yhdentekevää käyttääkö kertakäyttömuovia vai ei - sehän hävitetään polttamalla joka tapauksessa.

Muovipussi ei kuitenkaan pala mutkattomasti ja kevyesti, päinvastoin.

”Muovipussi ei koskaan pala puhtaasti niin, että se palaisi loppuun asti. Se jättää jälkeensä aina tervamaista öljyä ja lisäksi siitä irtoaa haitallisia kaasuja kun se palaa.”

Tämän lisäksi muovipussin tekoon on kulunut valtava määrä luonnonvaroja.

”Suurin syy siihen, ettei niitä mielestäni kannata käyttää on se, että ne ovat täysin turhia. Emme oikeasti tarvitse niitä.”

Toinen yleinen harhaluulo on Granströmin mukaan se, että jätteenpolttolaitokset olisivat ratkaisu kasvavaan jätevuoreen.

Jätteenpolttolaitoksen jäljiltä jää yhdyskuntajätteestä jäljelle 300 000 tonnia kuonaa vuodessa. Luku on kuonaa käsittelevän Suomen Erityisjäte Oy:n tilastoista.

Siellä on mukana muovin polttamisesta syntynyttä lietettä sekä muuta palamatonta: metalliesineitä ja tuhkaista hyhmää.

Kolmas harhaluulo koskee muovipussin ja paperipussin ympäristöystävällisyyttä. Paperipussi on ehdottomasti ympäristöystävällisempi, Granström sanoo.

Syy harhaluuloon löytyy eräästä tanskalaisesta tutkimuksesta, jota on Suomessa tulkittu väärin.

”Ensinnäkin paperipussi palaessaan palaa kokonaan loppuun puhtaasti. Lisäksi se on mahdollista kierrättää, ja me olemme Suomessa todella hyviä paperin kierrätyksessä, toisin kuin muovin kierrätyksessä.”

Paperipussin valmistus ei myöskään ole Granströmin mukaan Suomessa niin suuri ympäristöongelma kuin muualla, sillä puunjalostuslaitokset ovat meillä energian suhteen omavaraisia. Tämä tarkoittaa, että prosessi tuottaa saman verran energiaa kuin kuluttaa. Lisäksi laitokset valmistavat samalla muitakin tuotteita.

Muovipussittomuudesta tulee edelleen paljon palautetta joka päivä, vaikka toteuttaminen ja tiedottaminen alkoi jo keväällä.

Ihmiset soittavat Granströmille kysyäkseen mihin ihmeeseen sekajäte nyt oikein laitetaan, jos ei ole muovipusseja.

Vastaus on: ei juuri mihinkään.

”Jos kierrätät muovipakkaukset, pahvin, biojätteen ja metallin, ei sekajätettä juurikaan muodostu. Siihen riittää pieni paperikassi. Silloin kun kierrättää kaiken, jätteen muoto myös muuttuu, se ei ole enää kosteaa.”

Kaiken muun voi Granströmin oppien mukaan kantaa jäteastiassa jätteenkeräykseen. Kauppaan taas otetaan kotoa mukaan kassi.

”Ei ole kovin kauan aikaa siitä kun kaikilla ihmisillä vielä oli eteisessä kauppakassi tai pärekori odottamassa kauppaan menemistä. Tämän kertakäyttökulttuurin myötä olemme ehkä unohtaneet sen.”

Granströmin opeilla Keravasta on tulossa paitsi lähes tulkoon muovipussiton, myös melko tunnettu maailmalla.

”Meillä jätepiireissä puhutaan tästä jutusta ja Keravaa hehkutetaan niissä piireissä todella paljon juuri nyt. Tämä on edelläkävijäkaupunki.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Jätteet
 • Kerava

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  5. 5

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  6. 6

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  7. 7

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  9. 9

   Tieto jäljellä olevasta taloyhtiölainasta maksaa asukkaalle 65 euroa – Ovatko isännöintitoimistojen maksut kohtuullisia?

  10. 10

   Kun verkkokeskustelu kiihtyy, jostain ilmestyy sydämetön sivaltaja – Sellainen on Matti, ja nyt hän kertoo, mikä muiden pahassa olossa kiehtoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  9. 9

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  10. 10

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  11. Näytä lisää