Kaupunki

Ison Omenan kirjastossa 3D-tulostettiin klitoris, eikä dildonkaan valmistamiselle ole esteitä – ”Tulosteella voi havainnollistaa anatomiaa”, kirjasto ohjeistaa

Ison Omenan kirjastossa tulostettiin ystävänpäivänä klitoriksia. Se herätti keskustelua Twitterissä. Mitä kirjastossa saa tulostaa?

”Täysi-ikäiset voivat toki tulostaa dildoja, mutta epätasaisen pinnan takia emme suosittele käyttämään tulosteita tarkoituksiin, joissa hygienia on tärkeää. Eläviä malleja meillä ei ole tarjota, mutta esim. savesta voi muotoilla mieluisan dildon, jonka voi 3D-skannata kirjastossa.”

Näin Espoon Ison Omenan kirjasto twiittasi tiistaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjasto kertoi, ettei se kannusta dildojen tulostamiseen sillä 3D-tulosteet ovat biohajoavia, eikä niiden peseminen ole suotavaa. Näin ollen hygieniatason takaaminen dildon kaltaisessa tuotteessa ei välttämättä ole mahdollista.

”Emme kuitenkaan ole kieltäneet dildojen tulostamista”, kirjaston työtekijä Topias Salonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustelu dildojen 3D-tulostamisesta sai alkunsa, kun Ylen toimittaja julkaisi tekstin, jossa hän kertoi tulostaneensa klitoriksen Ison Omenan kirjaston 3D-tulostimella. Klitoriksen tulostaminen oli osa kirjastossa järjestettyä työpajaa, jossa kirjaston käyttäjillä oli mahdollisuus kokeilla 3D-tulostusta.

Aihe herätti nopeasti keskustelua Twitterissä.

Mitä kaikkea kirjastossa saa tehdä ja mistä siellä saa keskustella? Osa keskustelijoista mietti, olisiko esimerkiksi dildojen tulostaminen mahdollista, jos kerran klitoriksiakin saa tulostaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä, lähes kaikkea saa tulostaa, Salonen sanoo.

Tiettyjä rajoituksiakin toki on: Aseita tai niiden kopioita ei saa tulostaa. Myös huumausaineisiin liittyvät tulostukset on kielletty.

Muuten asiakkailla on hyvin vapaat kädet, Salonen kertoo. Vain alaikäisten tulostuksia tarkkaillaan enemmän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Selkeästi asiattomat ja päihteisiin liittyvät tulosteet on kielletty alaikäisiltä”, Salonen kertoo.

Salosen mukaan linjauksia tehdään kirjastossa sitä mukaa, kun tilanteita tulee eteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rajavetoa hetkessä. Missä menee asiattomuuden tai alatyylisyyden raja? Missä vaiheessa jokin muuttuu opettavaisesta mallista törkeäksi? Sitä pohditaan jatkuvasti” Salonen sanoo.

 

”3D-tulosteella voi havainnollistaa anatomiaa.”

Esimerkiksi juuri klitoriksen tulostamisen tarkoituksena oli esitellä ihmisen anatomiaa ja välittää tietoa. Olla siis opettavaisena mallina, Salonen kuvailee.

Klitoriksen 3D-tulostaminen, josta keskustelu alun perin lähti liikkeelle, oli osa Ison Omenan kirjastossa järjestettyä Erilainen ystävänpäivä -tapahtumaa. Se oli paja-askartelun osalta kielletty alaikäisiltä. Yksi tapahtuman vetonauloista oli työpaja, jossa tulostettiin 3D-tulostimella ihmisen anatomiaan liittyviä osia.

Yksi tulostettavista osista oli klitoris.

”Meillä oli esimerkkinä klitoriksen anatominen malli. Klitorishan jatkuu ihmisen sisällä ja on suurempi kuin yleensä ajatellaan. Tulostamisella olikin informatiivinen tarkoitus: 3D-tulosteella voi havainnollistaa anatomiaa, joka voidaan kuvitella itsestään selväksi, mutta ei välttämättä olekaan”, Salonen kuvailee.

Työpajassa tulostettuja klitoriksia tuunattiin muun muassa eri värisillä helmillä ja niistä taiteiltiin koruja ja pinssejä, Salonen kertoo.

”Tapahtuma sai suuren suosion ja hyvää palautetta”, Salonen kertoo.

”Kirjaston asiakkaat olivat selvästi kaivanneet, että kirjastossa olisi laidasta laitaan palveluita ja tapahtumia. On mahtavaa, että voimme tarjota tietoa useammasta näkökulmasta ja aiheesta”, Salonen sanoo.

Tapahtuman aikana kirjastossa oli lisäksi luentoja ja keskusteluja, jotka käsittelivät seksuaalisuutta eri näkökulmista.

Askartelun lomassa kirjaston palvelut tulivat tutuiksi asiakkaille.

Salonen on työskennellyt kahden vuoden ajan Ison Omenan kirjaston asiakaspalvelijana. Iso osa työstä sijoittuu palvelutorille, jossa kirjaston asiakkailla on mahdollisuus käyttää 3D-tulostimien lisäksi puutyöverstasta, vinyylileikkuria, vinyylitulostinta ja mediatyöpistettä.

Iso Omenan kirjastossa on peräti yhdeksän 3D-tulostinta.

”Ne ovat todella suosittuja”, Salonen sanoo.

Osa tulostimista on käytöltään hieman kalliimpia, sillä niissä materiaalina käytetään nestemäistä hartsia, Salonen kuvailee. Tällaisilla tulostimilla tulostetaan esimerkiksi varaosia, joiden teknisen vaatimukset ovat kovempia.

Edullisemmilla 3D-tulostimilla tulostetaan usein esimerkiksi kännykänkuoria.

Myös lapset käytävät 3D-tulostimia. Tällä hetkellä suuressa suosiossa olivat Fortnite-peliin liittyvät avaimenperät, Salonen kertoo.

 

”Kaikki halusivat tulostaa fidget spinnerin.”

Kesällä 2017 suosiossa olivat puolestaan sormihyrrät.

”Lapsia tulvi kirjastoon ja he kaikki halusivat tulostaa fidget spinnerin”, Salonen kertoo.

Todellisuudessa sormihyrriä oli helpompi valmistaa laserleikkurilla, joten kirjaston työntekijät päättivät järjestää lapsille työpajan, jossa he valmistivat sormihyrriä yhdessä.

”Leikkasimme laserleikkurilla fidget spinnerin rungot. Lisäksi autoimme lapsia kiinnittämään laakereita hyrriin”, Salonen kuvailee.

Asiakkaiden ei tarvitse etukäteen kertoa kirjaston henkilökunnalle, mitä he ovat tulostamassa tai mihin tarkoitukseen osaa käytetään.

”Jos huomaamme, että asiakas on tulostamassa jotain kiellettyä, kuten esimerkiksi perhosveitsen kahvaa, keskeytämme tulostuksen”, Salonen sanoo.

Asiakas hyväksyy säännöt varatessaan tulostuksen.

Kaikkien kirjaston laitteiden käyttö on asiakkaille maksutonta.

Salonen onkin iloinen, kuinka kaikki kirjaston asiakkaat pääsevät halutessaan kokeilemaan uutta teknologiaa.

”On hienoa nähdä, kuinka monet innostuvat, kun pääsevät kokeilemaan esimerkiksi 3D-tulostusta. Kirjastossa se on kaikille mahdollista ja tasavertaista”, Salonen sanoo.

Klitoristen ja dildojen 3D-tulostamisesta herännyt keskustelu oli Salosen mielestä mielenkiintoista ja avartavaa.

”On mukavaa, että syntyy keskustelua, jossa on eri näkökulmia”, Salonen kertoi.

 

”Kaiken ei tarvitse olla tabu.”

Salosen mukaan on hienoa, että monista aiheista, joista on aiemmin vaiettu, uskalletaan nyt keskustella avoimemmin.

”On aihepiirejä, joista on hävetty keskustella, mutta nyt ne nousevat puheenaiheeksi. Voimme sivistyä laajemmin eri aiheista ja asioista. Kaiken ei tarvitse olla tabu”, Salonen sanoo.

Hän ei osaa sanoa, onko vastaavanlaisia klitoriksen tulostamiseen liittyviä 3D-työpajoja tulossa tulevaisuudessa.

”Positiivisen vastaanoton mukaan niille on ainakin kysyntää”, Salonen sanoo.

Oikaisu 13.11. kello 21.15: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, Erilainen ystävänpäivä -tapahtuma ei ollut kokonaan kielletty alaikäisiltä. Sormihyrriä leikattiin laserleikkurilla, ei vinyylileikkurilla, ja ne olivat suosiossa kesällä 2017, eivät kesällä 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Kauppakeskus Iso Omena
 • Kirjasto
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Strasbourgin ammuskelussa kolme kuolon­uhria ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Miten masentunut muka jaksaa lähteä Linnan juhliin? Se on kova ponnistus, ja siksi Touko Aaltoa tulisi juhlia

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Britannian kriisi syvenee silmissä, koska May ei voi voittaa brexit-haastettaan

  8. 8

   Valkoiset heteromiehet eivät saa senttiäkään – Pääomasijoittaja Arlan Hamilton sijoittaa vain vähemmistöjen omistamiin yrityksiin

  9. 9

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Strasbourgin ammuskelussa kolme kuolon­uhria ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää