Kaupunki

Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Tuomarinkylän historialliselle kartanoalueelle ei voi rakentaa uutta asuinaluetta ilman, että alueen kulttuurihistoriallinen arvo vahingoittuu. Päätös katkaisi hevos- ja koiraharrastajien vuosien huolen.

Victoria Palmgren astelee valkoisen Botero-orinsa kanssa pellonreunaa Tuomarinkylässä. Marraskuinen sade ei haittaa, sillä ratsastajien tunnelmat ovat korkealla.

Viime viikon torstaina korkein hallinto-oikeus KHO hylkäsi Helsingin kaupungin suunnitelmat kaupunkibulevardeista ja Keskuspuiston asuinrakentamisesta. Samalla KHO vahvisti, että Tuomarinkylän kartanoalue peltoineen on valtakunnallisesti sekä kulttuurillisesti että historiallisesti merkittävä alue, jolle ei voi rakentaa uutta asuinaluetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin kaupunki suunnitteli yleiskaavassaan kartanoalueen pellolle koteja jopa 7 500 asukkaalle. KHO kumosi päätöksen.


Kun korkeimman hallinto-oikeuden päätös Tuomarinkylän kartanoalueen säästymisestä tuli, tieto levisi heti ratsastajien Facebook-ryhmässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki olivat todella iloisia. On mahtavaa, että näin upea alue säilyy. Sekä hevosten että ihmisten mielelle tekee hyvää päästä ulos liikkumaan hienoihin maisemiin”, Palmgren sanoo.

Risto Suominen ja Anu Heinonen istuvat Tuomarinkylän tallirakennuksessa huojentuneina. KHO:n päätös pani ainakin toistaiseksi pisteen neljän vuoden työlle. Heinonen ja Suominen edustavat Pro Tuomarinkylä -liikettä. Liike syntyi puolustamaan aluetta, kun yleiskaavan suunnitelmat Tuomarinkylän rakentamiseksi selvisivät vuonna 2015.

KHO:lle antamassaan lausunnossa liike perusteli, että yleiskaavassa suunniteltu uusi asuinalue uhkasi kartanoalueen lisäksi näivettää ratsastuskeskuksen toiminnan. Rakentaminen olisi lopettanut myös alueen koiraharrastuksen, sillä pellolla sijaitseva vinttikoirakeskus olisi pitänyt purkaa.

”Olen iloinen ja onnellinen. Kerrankin sitkeys palkittiin”, liikkeen puheenjohtaja Heinonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pro Tuomarinkylä on asukkaiden sekä koira- ja hevosharrastajien yhteinen voimannäyte.

”Alusta asti oli selvää, että teemme työtä yhdessä, sillä Tuomarinkylä on tärkeä ulkoilualue asukkaille. Koira- ja hevosharrastajille se on ainoita paikkoja harrastaa Helsingissä”, Heinonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan aktiivit epäilevät, että kyseessä oli vasta erävoitto.

 

Ratsastus on yksi tyttöjen ja naisten suosituimmista harrastuksista.

”Kaupunki palaa kaavoitukseen varmasti vielä”, Heinonen toteaa.

Tuomarinkylä on Helsingin suurin hevoskeskittymiä. Neljässä tallissa asuu yhteensä noin 155 hevosta.

Vuonna 2013 Tuomarinkylän alueelle tuli voimaan asemakaava, jonka mukaan aluetta voidaan kehittää hevosurheilulle, sen hevosmäärää voidaan lisätä ja alueelle rakentaa kilpailumaneesi. Asemakaavan turvin talliyrittäjät tekivät 3,6 miljoonan euron tallilaajennukset vuosina 2013–2014.


Yleiskaava olisi tehnyt ratsastusurheilun kehittämisen ja yrittäjien investoinnit turhiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”KHO:n päätös oli tärkeä myös liikunnan tasa-arvolle. Ratsastus on yksi tyttöjen ja naisten suosituimmista harrastuksista ja olympialaji. On hyvä, että ratsastajat voivat tulevaisuudessakin harrastaa ja kilpailla Helsingissä”, Heinonen sanoo.

Anne Virkkunen ravaa Celju-hevosen kanssa ratsastushallin kaviouralla. Hänen oma hevosensa Kekkonen odottaa tallissa, mutta nyt ratsastuksessa on hoitohevonen. Ratsastajat ovat olleet huolissaan viime vuodet, mitä harrastukselle tapahtuu. Virkkunen iloitsee, että asiaan saatiin ratkaisu.

Tuomarinkylässä risteilee viisi kilometriä ratsastusreittejä, joista rakentaminen olisi katkaissut puolet. ”Tulevaisuudessa olisi joutunut miettimään, muuttaako hevosen kanssa toiselle tallille, jos maastoreitit olisivat menneet,” Virkkunen sanoo.

Victoria Palmgrenin Botero-ori muutti Tuomarinkylään toukokuussa. Palmgren pääsee tallille kotoaan noin 15 minuutissa.

 

Ainoa keino vaikuttaa kaavaan oli lain kautta. Se on huolestuttavaa.

”Asukasmäärä kasvaa Helsingissä väistämättä, mutta on hyvä, että täällä on alue, jossa myös hevoset voivat olla”, Palmgren toteaa.

Pro Tuomarinkylä -liikkeen noin kymmenen aktiivin ydinporukassa on paljon osaamista muun muassa viestinnästä, arkkitehtuurista ja juridiikasta. Liikkeen edustajat ovat tehneet tuhansia tunteja vapaaehtoistöitä: vaikuttaneet poliitikkoihin, tehneet kaavaehdotuksia ja valittaneet hallinto-oikeuteen.

Liikkeen varapuheenjohtaja Risto Suominen on yleisesti huolissaan tilanteesta, jossa vaaditaan korkeimman hallinto-oikeuden päätös asukkaiden äänen kuulemiseksi.

”Perustuslain mukaan kaikilla on vastuu elinympäristöstään. Yleiskaavan kohdalla kaupunki ei kuitenkaan huomioinut asukkaiden kuulemisia. Ainoa keino vaikuttaa kaavaan oli lain kautta. Se on huolestuttavaa.”

Nyt suurimmat muutokset yleiskaavaan tehtiin pääosin alueilla, joissa toimi aktiivinen ja osaava vaikuttajaryhmä.

”Miten käy tulevaisuudessa niiden alueiden, joilla ei ole tällaista vaikuttajaryhmää?” Suominen kysyy.

Fakta

Valtakunnallisesti merkittävä alue


 Tuomarinkylän kartano ja sen piharakennukset ovat peräisin vuodelta 1790. Kartanoalue peltoineen on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

 Alue on kaikille avoin virkistys- ja ulkoilualue.

 Kartanon alueella sijaitsee Tuomarinkartanon vinttikoirakeskus, joka järjestää vinttikoiraratakilpailuja, koiranäyttelyitä ja muita koiratapahtumia.

 Tuomarinkylässä asuu yhteensä noin 155 hevosta kahdessa ratsastuskoulussa ja kahdessa yksityistallissa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaavoitus
 • Helsinki
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Ratsastus
 • Tuomarinkylä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  4. 4

   Slushissa todettiin jälleen seksuaalista häirintää – Toimitusjohtajan mukaan ongelmat ulottuvat teknologia-alalla yhtä juhlaa laajemmalle

  5. 5

   Venäjän yliääni­pommittajien lento Venezuelaan nostatti sanasodan Moskovan ja Washingtonin välille

  6. 6

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Kanadalaiskolumnisti sai yllätysviestin Twitterin lakitiimiltä: ”Sisältö rikkoo Pakistanin rikoslakia”

  9. 9

   Helsingin poliisi sai kiinni kaksi ”aamupalavarasta” – Aasialaisturistien laukkuja katoili viikonloppuna hotelliaamupaloilla

  10. 10

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  6. 6

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  7. 7

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  8. 8

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää