Kaupunki

Maanomistaja haluaa kaataa 400 vuotta vanhan tammen Espoossa, koska se on ”menettänyt kauneutensa” – Kaupunki pitää puuta kansallisaarteena

Bodominjärven läheisyydessä kasvava rauhoitettu tammi on tyvestä laho. Päättäjät ottavat kantaa sen kohtaloon.

Tammivanhus on noussut kiistakapulaksi Espoossa. Kiistan keskiössä on vieläpä puun kauneus tai pikemminkin sen puute.

Kiistanalainen puu sijaitsee Högnäsin kannaksella Bodominjärven läheisyydessä. Puu on todennäköisesti noin 400 vuotta vanha, mutta puun iästä ei ole tehty tarkkaa arviota. Se on kuitenkin Espoon isoimpia tammia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valitettavasti puu ei enää miellytä maanomistajan silmää, ja hän haluaa päästä siitä eroon. Espoon kaupunki haraa vastaan.

Puu on rauhoitettu samoin kuin alueen monet muut ikivanhat ja kookkaat lehtipuut. Tammen rauhoituspäätös on vuodelta 1988, ja silloin sitä on hakenut maanomistaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt maanomistaja hakee kaupungilta rauhoituspäätöksen purkamista. Asia on käsiteltävänä ympäristölautakunnan torstain kokouksessa.

Espoon kaupunki vaikenee asian yksityiskohdista eikä paljasta tammen tarkkaa sijaintia tai muitakaan yksityiskohtia, kuten kaupungin puunhoitajan puusta tekemää arviota. Kaupunki haluaa suojella maanomistajan yksityisyyttä.

”Tämä asia on herkkä ja tulee varmasti herättämään keskustelua. Emme toistaiseksi anna tästä enempää tietoa”, kertoo Espoon ympäristöasiantuntija Laura Ahopelto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia on kieltämättä kimurantti.

Maanomistajan mukaan puun kauneus on rapistunut puun vanhetessa, sillä puu on menettänyt oksiaan. Hakemuksessa perustellaan puunkaatoa näin: ”puu on harvennuttuaan menettänyt myös kauneutensa ja näin ollen perusteet, joiden pohjalta puu oli luonnonmuistomerkiksi aikoinaan rauhoitettu”.

Espoon kaupunki ei kannata puun rauhoituspäätöksen purkamista. Siihen ei ympäristökeskuksen mukaan ole perusteita. Se kävi tarkastamassa puun kuntoa elokuussa ja totesi, että puussa on vielä kaksi elinvoimaista ja lehtevää latvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rauhoituspäätöstä ei alun pitäen ole tehty puun kauneuden vuoksi vaan siksi, että satojen vuosien ikäiset tammet ovat perin harvinaisia näillä leveysasteilla. Helsingissä vastaavanlaisia puita on harvassa, Espoossakin vain hieman enemmän.

Vanhalla tammella on maisemallinen arvo osana Högnäsin kannaksen arvokasta luonnonmaisemaa, päätöstekstissä todetaan. Puu on ikänsä puolesta harvinaisuus Espoossa ja yksi kookkaimmista tammista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nämä [Högnäsin tammet] ovat Espoon mittapuulla erittäin arvokkaita, kansallisaarteita. Pitää olla erittäin vakavat perusteet, että voidaan purkaa rauhoitus”, Ahopelto sanoo.

Ison tammen kukoistusvaiheen saavuttaminen vie yleensä noin sata vuotta. Sen jälkeen se saattaa kukoistaa vielä useita satoja vuosia, kun monet muut lehtipuulajit kuolevat jo noin sadan ikävuoden tienoilla.

Tyvestä Högnäsin tammi on laho, mutta se on puulle tyypillistä, kertoo Ahopelto.

”Se ei ole mitenkään poikkeuksellista. On myös tavallista, että puusta putoaa oksia, se ei aiheuta välitöntä vaaraa omaisuudelle”, Ahopelto sanoo.

”Siitä ei ole vaaraa, ellei sitten seiso myrskyssä puun alla odottamassa, että oksa putoaa päähän. Mutta niinhän voi käydä myös metsässä.”

Tammen välittömässä läheisyydessä ei ole rakennuksia, mutta maanomistajan mukaan sen alle pysäköidään usein autoja läheisellä tiellä. Maanomistaja haluaakin vahvistuksen sille, ettei joudu vastuuseen, jos puuvanhus aiheuttaa jotain tuhoja tulevaisuudessa.


Ahopelto arvelee tammea koskevan kiistan olevan uusi ennakkotapaus, jossa linjataan kaupungin kanta arvokkaisiin puuvanhuksiin. Hän povaa samansuuntaisia kysymyksiä lisää tulevaisuudessa.

”Useimmat näistä rauhoituspäätöksistä on tehty 50–70-luvuilla, ja kun puiden elinikä pitenee, tulee enemmän näitä kysymyksiä.”

Edellinen puuta koskeva suuri riita käytiin Espoossa 2000-luvun alussa. Tuolloin kiisteltiin vuosikausia Leinon tammen kohtalosta. Myös Leinon tammi on satoja vuosia vanha ja tyvestä laho.

Tapaus eteni lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka päätti suojella puun, koska siitä löytyi harvinaista jäkälää ja harvinainen kuoriaislaji.

Espoon Högnäsin puuvanhuksen kohtaloa käsitellään Espoon ympäristölautakunnassa torstaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Luonnonsuojelu
 • Puut
 • Tammi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  6. 6

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  8. 8

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää