Kaupunki

Ortodoksinen seura­kunta luovuttaa: Itäkeskuksen suur­kirkon työmaa on myynnissä

Ortodoksikirkon tontti Itäkeskuksessa noin 300 metriä metroasemalta on ollut työmaana kuusi vuotta, mutta itse kirkko ei ole edes rakenteilla.

Helsingin Itäkeskukseen piti tulla kolmenkymmenen metrin korkuinen ortodoksikirkko, mutta vuosia rakennustyömaana ollut tontti on pantu myyntiin.

Pyhän Nikolauksen seurakunta on rakennuttanut todella pitkään kirkkoa Helsingin Vartiokylän kaupunginosassa kaupungin vuokratontille lähellä kulttuurikeskus Stoaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2012 syyskuussa seurakunta teki tonttivuokrasopimuksen Helsingin kaupungin kanssa.

”Tälle paikalle tullaan pystyttämään Nikolauksen ja ylösnousemuksen kirkko”, luki graniittisessa kivilaatassa alueella, jonka seurakunta siunasi vuonna 2012.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ortodoksikirkon tontti Itäkeskuksessa noin 300 metriä metroasemalta on ollut työmaana kuusi vuotta, mutta itse kirkko ei ole edes rakenteilla. Tämä käy ilmi Oikotiellä olevasta myynti-ilmoituksesta.

Keskeneräisiä ovat asuinrakennus ja monitoimitalo. Kaupungin vuokramaalla olevasta kiinteistöstä keskeneräisine rakennuksineen pyydetään 1 950 000 euroa. Käyttämätöntä rakennusoikeutta on 852 neliötä.

Moskovan patriarkaattiin kuuluva Pyhän Nikolauksen seurakunta on perustettu vuonna 1927.

Tähän seurakunnan Itäkeskukseen suunnittelemaan kirkkoon oli tarkoitus mahtua 470 ihmistä. Sen piti valmistua vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.


Rakennushankkeen taustalla on inkerinsuomalaisten paluumuutto. Presidentti Mauno Koiviston päätöksellä Suomeen on muuttanut 1990-luvun alusta lähtien noin 30 000 –35 000 inkerinsuomalaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän seurauksena Itäkeskuksen ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta on saanut uusia jäseniä. Seurakunnassa on rovasti Orest Tchervinskin mukaan yli 3 000 ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seurakunnalla on vain pieni kirkkotila Hietaniemessä.

Itäkeskuksen kirkkohankkeella on ollut rahoitusvaikeuksia koko ajan.

Tchervinskin mukaan Nordea on antanut lainaa hankkeelle 400 000 euroa, mutta enempää ei Tchervinskin mukaa pankilta heru.

”Normaali perhe ottaa lainaa itselle 400 000 ja ostaa talon. Meillä on 3 500 seurakuntalaista, mutta kun ei ole pysyvää tuloa, vaan he lahjoittavat, niin lainaa ei saa.”


Tchervinski kertoo, että seurakunta on maksanut lainanlyhennystä ja korkoja pankille kuukausittain 12 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seurakunta suunnitteli kirkon rahoittamiseksi kansalaiskeräystäkin, mutta ei saanut poliisilta keräyslupaa.

Se on hakenut avustusta niin opetus- ja kulttuuriministeriöltä kuin Raha-automaattiyhdistykseltäkin mutta on saanut kielteiset päätökset.

Seurakuntatalossa valmiina ovat kantavat seinät, vesi- ja viemäriputket sekä kaukolämpö. Sen sijaan ikkunat, ovet, rappaukset ja peltikatto puuttuvat.

Oikotie kuuluu Helsingin Sanomien tavoin Sanoma-konserniin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  5. 5

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  7. 7

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  8. 8

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Suomalaisyrityksiä on siirtymässä kovaa vauhtia ulkomaiseen omistukseen – Muutaman viikon aikana neljä pörssiyhtiöitä on saanut tarjoukset, joiden hintalappu on yli kuusi miljardia euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää