Kaupunki

Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen

Ruotsissa Tukholman lähijunaliikenteen hongkongilaiselle yhtiölle hävinnyt SJ tähyää nyt Helsingin seudun liikenteen kumppaniksi.

Helsingin lähijunaliikenteen kilpailuttaminen on aiheuttanut vipinää kaikkiin keskeisiin junaliikenteen toimijoihin. Seitsemän jatkoon päässeen junaoperaattorin johtajat vierailevat nyt Helsingissä peräkanaa ja käyvät markkinavuoropuhelua kilpailuttajan eli Helsingin seudun liikenteen (HSL) kanssa.

Seitsemän listalle on kurkottanut myös Ruotsin valtion rautatieyhtiö SJ (Statens Järnvägar), joka tähän mennessä on hoitanut lähijunaliikennettä vain ruotsalaisilla kiskoilla. Kaukojunia SJ operoi muihin pohjoismaisiin pääkaupunkeihin.

Katseen suunta on saattanut kääntyä Suomeen, koska SJ hävisi Tukholman lähijunaliikenteen hongkongilaiselle MTR-yhtiölle vuonna 2016. Tukholman lähiliikenne kattaa noin puolet koko Ruotsin matkustajakilometreistä.


Suomessa viime viikolla vieraillut SJ:n toimitusjohtaja Crister Fritzson myöntää, että niukka tappio kirveli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun häviää kymmenvuotisen kahden miljardin kruunun sopimuksen 16 miljoonalla kruunulla, kyllähän se harmittaa. Toisaalta olen iloinen siitä, että kilpailutus osoitti meidän pärjäävän laadussa maailman parhaimpien toimijoiden kanssa. Palvelun laadusta saimme parhaimmat pisteet”, Fritzson sanoo.

Lue lisää: Ruotsissa junaliikenne lisääntyi ja suosio kasvoi kilpailun avauduttua – Suomeen kaavailtu malli eroaa kuitenkin naapurimaasta

Mitä SJ on tehnyt menestyksen saavuttamiseksi? Arvioitsijoiden mukaan se on viimeksi kuluneen vuoden aikana olennaisesti parantanut sekä verkkokauppansa toimivuutta että sähköistä asiakaspalvelua.

Verkkosivusto pyörii HS:n satunnaisissa testeissä sukkelasti, ja sieltä löytyy myös reaaliaikainen tieto siitä, missä junat kulkevat.

SJ:n mobiilisovelluksella pystyy ostamaan matkaliput junamatkan lisäksi myös jatkoyhteyksiin, olivat ne sitten busseja tai lauttoja. SJ takaa jatkoyhteydet, jos esimerkiksi junan myöhästymisen vuoksi toisen yhtiön bussi ennättää lähteä.

Tämä takuu oli koetuksella viime kesänä, kun Keski-Ruotsia riivasivat metsäpalot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei ehkä kannattaisi julkisuudessa kertoa, mutta mehän kävimme hakemassa helikopterilla pariskunnan, joka oli myöhästyä jatkoyhteydestään metsäpalon vuoksi”, Fritzson hymähtää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisemmin ovat käytössä olleet taksikyydit.

Jouheva verkkopalvelu ei paljon auta, jos junat eivät kulje ajallaan. Suomessa on totuttu näkemään uutisia Ruotsin junaliikenteestä, kun talvi on jäädyttänyt junaliikenteen tuntikausiksi tai kun viime kesänä kiskot alkoivat taipua hellesäässä.

Lue lisää: Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus. Radanpitäjä Banverket (nykyisin Trafikverket) on joutunut kaksin- tai jopa kolminkertaistamaan ratojen kunnossapidon määrärahat, jotta rataverkko kestäisi lähes kaksinkertaistuneet junamäärät. Edistystä tapahtuu hitaasti, koska rataverkkoa oli lyöty laimin hyvin pitkään.

Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun selvityksen mukaan Ruotsin raiteilla kulki vuonna 2015 kaksinkertainen määrä junia vuoteen 1990 verrattuna ja ne kulkivat 20 prosenttia nopeammin. Matkustaminen junissa oli kasvanut 112 prosenttia vuosien 1991 ja 2015 välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SJ operoi edelleen valtaosaa kaukoliikenteestä. Kilpailutetusta liikenteestä sen osuus on Fritzsonin mukaan 30–40 prosenttia.

Yhtiö on kiristyneen kilpailun vuoksi kyennyt tehostamaan toimintaansa niin paljon, että se on parhaillaan keskellä historiansa mittavinta kalustoinvestointia. Viidessä vuodessa SJ peruskorjaa vanhoja junia ja ostaa uutta kalustoa yhdeksällä miljardilla kruunulla.

”Ruotsin rautateillä ei ole koskaan ollut näin paljon matkustajia, eivätkä lippujenhinnat ole olleet näin edullisia. Viime vuonna SJ:n matkustajamäärät kasvoivat seitsemän prosenttia”, Fritzson summaa.


SJ on kiristyneessä kilpailutilanteessa pienentänyt kustannuksiaan kolmessa vuodessa noin viidenneksellä eli miljardilla kruunulla. Tähän on Fritzsonin mukaan päästy laajamittaisella digitalisoinnilla. Yhtiö on myös laajentanut kuljettajien tehtäviä niin, että kuljettajat ovat yhä enemmän tekemisissä junien huollon kanssa.

Erityisen paljon säästöä on saatu organisoimalla huolto tehokkaammin. Kaluston huoltoa on jäsennelty isommiksi kokonaisuuksiksi siten, että juna on aikaavievässä ja kalliissa varikkohuollossa yhä harvemmin.

Fritzsonin mukaan SJ on pystynyt parantamaan omien juniensa täsmällisyyttä ja luotettavuutta. Hän kuitenkin aprikoi, miten tämä onnistuu tilanteessa, jossa liikenteen operaattori ei omista kalustoa.

”Vastuukysymykset täytyy pohtia tarkasti, jotta kalustohuolto sujuu kustannustehokkaasti”, Fritzson miettii.

Samaa kysymystä joutuu pohtimaan myös HSL, sillä lähijunat on yhtiöitetty erilliseen kalustoyhtiöön.

Fritzson laskee, että raiteet ovat kyenneet houkuttelemaan matkustajia sekä linja-autoista että lentoliikenteestä, kenties myös yksityisautoista. Ruotsissa toimii nyt kymmeniä eri junaoperaattoreita henkilö- ja tavaraliikenteessä.

Fakta

Helsingin seudun junakilpa ratkeaa 2020


 Helsingin seudun liikenne (HSL) on haarukoinut tarjouskilpailuun seitsemän yhtiötä, joista kaksi on valtion rautatieyhtiötä, VR Suomesta ja SJ Ruotsista.

 Muut ovat Euroopassa laajasti toimivia joukkoliikenneyhtiöitä: Arriva Sverige, hongkongilaisyrityksen ruotsalainen tytäryhtiö MTR Nordic, Transdev Sverige sekä brittiyhtiöt First Rail Holdings ja The Go-Ahead Group.

 Tarjouskilpailu ulottuu HSL:n koko tilausliikenteeseen rantaradalla, kehäradalla ja pääradalla aina Keravalle saakka. HSL:n alueen junissa kulkee päivittäin noin 200 000 matkustajaa.

 Tarjouskilpailu ratkeaa vuoden 2020 huhtikuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin junaliikenne
 • HSL
 • Kilpailuttaminen
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  5. 5

   Tekoäly saavutti uuden tason: Alpha Zero oppi lautapelien taktiikat tunneissa ja päihitti heti parhaimpina pidetyt peliohjelmat

  6. 6

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  7. 7

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  8. 8

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  3. 3

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  8. 8

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  9. 9

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää