Kaupunki

Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

Pääkaupunkiseudulla toimivan tanssikoulun StepUpin entiset oppilaat ovat kertoneet, että heidän entinen tanssiopettajansa lähenteli oppilaitaan ja joi humalahakuisesti alaikäisten kanssa tanssikoulun tiloissa.

Pääkaupunkiseudulla toimivan tanssikoulun StepUpin entiset oppilaat ovat kertoneet STT:lle ja Ylelle, että heidän entinen tanssiopettajansa lähenteli oppilaitaan ja joi humalahakuisesti alaikäisten kanssa tanssikoulun tiloissa.

Opettajaa epäillään myös koulun ulkopuolisesta, yli kaksi vuotta kestäneestä seksisuhteesta 17-vuotiaan oppilaan kanssa. Poliisi epäilee asiassa seksuaalista hyväksikäyttöä. Syyttäjä ei ole vielä päättänyt, nostetaanko asiassa syyte.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS tavoitti StepUpin hallituksen puheenjohtajan Marco Bjurströmin sekä Helsingissä ja Espoossa toimivan DCA-tanssikoulun omistajan Anitra Ahtolan kommentoimaan tapausta.

Opettajan epäasiallisesta käytöksestä kertoi STT:lle 12 StepUpin entistä oppilasta. Heistä puolet kertoi nähneensä tai kokeneensa lähentelyä, ja loputkin olivat kokeneet muuta opettajan epäasiallista käytöstä. Opettaja itse ei ole kommentoinut tilanteita mitenkään julkisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haastateltujen entisten oppilaiden mukaan Marco Bjurström on ollut tietoinen ainakin osasta tapauksista.

Yksi entinen oppilas kertoi Ylelle olleensa Bjurströmiin suoraan yhteydessä vuonna 2016, kun opettaja oli yllyttänyt häntä seksiin huoneessaan tanssikoulun vuotuisella leirillä. Osa haastatelluista sanoi, että he kokivat Bjurströmin yrittäneen lakaista asioita maton alle. Hän oli haastateltujen mukaan myös kehottanut oppilaita olemaan julkaisematta huhuja siitä, että miesopettajalla oli ollut suhde koulun oppilaaseen.

Marco Bjurström suostuu pyynnöstä huolimatta vastaamaan HS:n kysymyksiin ainoastaan sähköpostitse, ei puhelimessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n Bjurströmille lähettämässä yksityiskohtaisessa kysymyslistassa kysyttiin muun muassa, miten Bjurström toimi oppilaan tullessa kertomaan hänelle opettajan toiminnasta tanssileirillä vuonna 2016. Ottiko Bjurström opettajan puhutteluun ja saiko opettaja varoituksen?

Lisäksi kysyttiin, kokiko Bjurström toimineensa oikein sen jälkeen kun hän sai kuulla opettajaan liittyvistä häirintäsyytöksistä, ja oliko vuoden 2016 tapaus ainut kerta, kun joku oppilas oli ollut Bjurströmiin henkilökohtaisesti yhteydessä liittyen opettajan häirintään?

Nähtyään kysymyslistan Bjurström totesi HS:lle, että hän on kertonut asiasta sen, mitä voi julkisuudessa sanoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yleisellä tasolla voin ja haluan edelleen todeta, että meillä on nollatoleranssi kaikenlaiselle epäasialliselle toiminnalle. Kun epäily opettajan epäasiallisesta käytöksestä tuodaan tietoomme, siihen puututaan heti niillä keinoin, joita työnantajalla on.”

”Näitä toimia voivat olla esimerkiksi kirjallinen varoitus, työntekovelvoitteesta vapauttaminen asian tarkemman selvityksen ajaksi tai työsuhteen purkaminen. Jos on syytä epäillä, että opettaja on syyllistynyt rikokseen, teemme rikosilmoituksen”, Bjurström kirjoittaa toistaen pitkälti muillekin medioille sanomiaan asioita.

DCA-tanssikoulun omistaja ja tanssiopettaja Anitra Ahtola kommentoi, ettei Ylen ja STT:n jutussa kuvailtu tanssinopettajan käytös ole hyväksyttävää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En hyväksyisi tällaista omassa koulussani. Järjestämme taiteen perusopetusta, joten meillä on tärkeä kasvatusvelvollisuus.”

Ahtolan mukaan jokaiselta DCA:lle töihin tulevalta tanssiopettajalta tarkistetaan rikosrekisteriote. Lisäksi opettajien kanssa keskustellaan opettajan ja oppilaan välisestä asiallisesta suhteesta. Opettajia koulutetaan ammattimaiseen käytökseen ja kasvatukselliseen tehtävään.

Ahtolalla on erittäin pitkä oma tanssitausta. Hän on aloittanut tanssiharrastuksen 4-vuotiaana ja työskennellyt myös mallina. Omien kokemustensa pohjalta Ahtola ei ole tähän mennessä pitänyt seksuaalista häirintää tanssialalla erityisen suurena ongelmana.

”Minä en ole henkilökohtaisesti tanssipiireissä kokenut koskaan epäasiallista käytöstä, mallin töissä sen sijaan joskus. Mutta yksikin tapaus on liikaa.”

Tanssi on fyysinen laji, johon liittyvät tunteet ja ilmaisu. Opettajat ovat kontaktissa oppilaisiin esimerkiksi korjatessa näiden tanssiasentoja.

”Kontakti on tanssissa todella tärkeää, mutta sen täytyy olla luonnollista ja turvallista. Toivon todella, että jokainen tanssija ja opettaja erottaa, onko koskettamisen tavassa jotain sopimatonta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • #metoo
 • Seksuaalinen häirintä
 • Tanssi
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  2. 2

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Vantaa purkaa taloja uusien tieltä – samalla jopa 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa

  4. 4

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  5. 5

   Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – epäillyn jäljille päästiin poliisin saatua vinkin käteen haavoittuneesta miehestä

  6. 6

   Maan uumeniin kairatut reiät paljastivat kokonaisen uuden maailman – suurin osa elämästä onkin maan alla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  8. 8

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  9. 9

   Tuhkimo-baletin pullukan pilkkaaminen ei ole ainoa ongelma – klassikko-oopperoissa on nähty raiskaus­kohtauksia ja seksi­turismia

  10. 10

   Riidan hävinnyt Aalto-pankkiiriliike ei ole maksanut korvausta iäkkäälle asiakkaalle – Sijoittajien korvaus­rahastostakaan ei ole ollut apua pien­sijoittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  8. 8

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  9. 9

   Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  10. 10

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tuhkimo-baletin pullukan pilkkaaminen ei ole ainoa ongelma – klassikko-oopperoissa on nähty raiskaus­kohtauksia ja seksi­turismia
  3. Vantaa purkaa taloja uusien tieltä – samalla jopa 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa
  4. Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – epäillyn jäljille päästiin poliisin saatua vinkin käteen haavoittuneesta miehestä
  5. Kasperi Kapanen nöyryytti ensin NHL:n kärkijoukkueen ruotsalaistähteä, sitten venäläistä ja iski lopulta kiekon yläkulmaan
  6. Nukketeatteri on monen jouluperinne – selvitimme, mistä suosio johtuu
  7. Mikä on suurin asia, joka on löytynyt hain mahasta?
  8. Patrik Laine tykitti kuivan putkensa poikki – Mikael Granlundilta hävyttömän hieno maalisyöttö
  9. Jabaar Edmond ei ole koskaan saanut äänestää, mutta ensi vaaleissa hän saa – Hänen kaltaisensa saattavat ratkaista Yhdysvaltojen seuraavan presidentin valinnan
  10. Ruotsalainen SEB on tarjonnut Aalto-pankkiiri­liikkeen entisille asiakkaille korvauksia – SEB:n vakuutukset saivat aiemmin poikkeukselliset moitteet
  11. Riidan hävinnyt Aalto-pankkiiriliike ei ole maksanut korvausta iäkkäälle asiakkaalle – Sijoittajien korvaus­rahastostakaan ei ole ollut apua pien­sijoittajalle
  12. Näytä lisää