Kaupunki

Mitä on henkinen ensiapu? Kun elämä suistuu raiteiltaan, yksinkertaiset asiat muuttuvat ylitsepääsemättömän vaikeiksi

Ruhje polvessa tai ampiaisen pisto voivat saada pasmat sekaisin. Henkinen ensiavun antaminen on yhtä tärkeämmässä roolissa hätätilanteissa, SPR:n vapaaehtoiset kertovat.

Pää lyö tyhjää. Onko puhelimessa kenenkään numeroa, jolle voisi soittaa? Mikä puhelimen PIN-koodi nyt olikaan?

Olisipa joku, joka kertoisi asioiden järjestyvän.

Tällaiset ajatukset saattavat risteillä mielessä vaikkapa silloin, kun jotakin yllättävää on sattunut.

Ikävän asian ei tarvitse olla kovinkaan suuri, jotta se saisi pasmat sekaisin, Suomen Punaisen Ristin Keski-Espoon ensiapuryhmän vetäjä Juhana Päivärinta tietää. Esimerkiksi ampiaisen piston aiheuttama reaktio voi olla viimeinen pisara, joka suistaa itsensä hädin tuskin kasassa pitäneen ihmisen raiteiltaan.

SPR tarjoaa usein ensiapua erilaisissa tapahtumissa, kuten vaikkapa festivaaleilla tai konserteissa.

”Jollekin ruhjevamma ei ole mitenkään big deal, toiselle se voi olla pahinta, mitä on sattunut. Ihminen voi olla todella hukassa hetkellisesti ja käy läpi kaikkea maan ja taivaan väliltä”, Päivärinta tietää.

”Joskus pieneltä ulospäin näyttävä asia voi olla juuri se viimeinen niitti: takana voi olla ero, työpaikan menetys tai asunto-ongelmia. Silloin vaikkapa kaatuminen festivaaleilla saa paljon suuremmat mittasuhteet”, Päivärinta kertoo.

Päivärinta on tehnyt vapaaehtoistöitä SPR:n osastoissa ensiavun parissa yli 20 vuoden ajan. Sinä aikana henkisen ensiavun merkitys on noussut työtehtävissä.

”Festarijärjestäjät saattavat kysyä, osaammeko antaa henkistä ensiapua sosiaalisissa hätätilanteissa”, Päivärinta kertoo.

SPR kouluttaakin vapaaehtoisiaan antamaan henkistä ensiapua sosiaalisissa hätätilanteissa.


Mitä sitten ovat sosiaaliset hätätilanteet ja miten niissä kuuluu toimia?

Psykiatrinen sairaanhoitaja Laura Ahlgren on pitänyt luentoja sosiaalisista hätätilanteista SPR:n vapaaehtoisille. Ahlgren muistuttaa, ettei kyse ole rakettitieteestä, vaan sosiaalisia hätätilanteita saattaa tulla eteen kenelle tahansa, jolloin henkisten ensiaputaitojen tiedostamisesta voi olla apua.

”Henkinen ensiapu kulkee käsikädessä kaiken auttamistyön kanssa”, Ahlgren sanoo.

1. Huomio ihminen

Sosiaaliset hätätilanteet tulevat usein yllättäen ja voivat koskettaa syvältä. Henkinen ensiapu voi olla tarpeen, jos kohdalle sattuu esimerkiksi autokolari, läheisen menehtyminen, avioero tai sairastuminen.

Haavoittuneessa tilanteessa olevan ihmisen kohtaaminen saattaa tuntua vaikealta, mutta ei Ahlgrenin mukaan vaadi erityistaitoja. Läsnäolo riittää.

”Kaikki alkaa ihmisen huomioimisella ja sillä, että hänelle tulee turvallinen olo”, Ahlgren sanoo.

”Silloin voi sanoa, että tässä ei ole enää mitään hätää, minä olen tässä sinua varten.”

2. Ole rauhallinen

Tilanteet, joissa henkistä ensiapua tarvitaan, ovat usein herkkiä. Toisinaan apua saatetaan tarvita esimerkiksi onnettomuuspaikalla, jolloin tilanne voi tuntua järkyttävältä myös auttajasta.

Silloin Ahlgren kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota omiin sanoihin ja äänenpainoihin.

”Itse tulee olla rauhallinen, sillä tunne tarttuu helposti autettavaan. Jos olet hätääntynyt, toinenkin hätääntyy. Ihminen lukee herkästi ilmeistä ja eleitä”, Ahlgren sanoo.

Autettavalle voi antaa hieman tietoa tapahtuneesta, mutta erityisen tarkkoja tai yksityiskohtaisia asioita ei kannata selostaa.

”Kriisin kokenut ihminen ei pysty ottamaan hirveästi informaatiota vastaan. Samaan aikaan hän on kuitenkin herkkä arvelemana ja tekemään tulkintoja. Siksi kannattaakin olla selkeä sanomassaan. Se lisää turvallisuutta”, Ahlgren sanoo.

3. Tiedosta taitosi

Ahlgren kehottaa etukäteen miettimään, miten itse voisi toimia sosiaalisen auttamistilanteen sattuessa kohdalle.

”Kun tiedostaa etukäteen, mitä saa ja voi tehdä, on taidot helpompi ottaa hetkessä käyttöön”, Ahlgren sanoo.

Suurin osa ihmisistä osaa lohduttaa ja kuunnella toista, kun tilanne sattuu kohdalle.

”Silloin pitää vain pysähtyä ihmisen äärelle”, Ahlgren sanoo.

Joskus koskettaminen lohduttaa. Toista voi siis taputtaa olalle, silittää tai halata, jos se tuntuu luontevalta.

”Jos se tuntuu vaikealta, voi ajatella, että tähän on tässä hetkessä lupa. Se yleensä rauhoittaa toista ihmistä. Mutta vain, jos se on luontevaa itselle ja toiselle”, Ahlgren sanoo.

4. Ole konkreettinen

Jos koskettaminen tai puhuminen tuntuvat vaikeilta, voi tilannetta lähestyä myös konkretian kautta. Järkyttyneeltä ihmiseltä voi kysyä hyvinkin konkreettisia kysymyksiä kuten:

- Onko sinulla joku, kenelle voisit soittaa?

- Onko sinulla puhelinta?

- Muistatko puhelimesi pääsykoodin?

- Voinko auttaa sinua soittamaan?

Ahlgrenin mukaan hätääntynyt ihminen ei välttämättä ymmärrä, miten tilanteessa tulisi toimia. Silloin tärkeintä on, ettei häntä lähetetä yksin kotiin.

”Silloin on tärkeää varmistaa, että siellä on joku ihminen, joka voi ottaa tilanteesta koppia”, Ahlgren sanoo.

Päivärinta on kohdannut vapaaehtoisvuosiensa aikana paljon erilaisia sosiaalisia hätätilanteita. Tärkeintä on osata lukea tilannetta: vaikka toisen ongelma vaikuttaisi omasta mielestä pieneltä, ei sitä tule väheksyä.

”Vaatii tilanneherkkyyttä ymmärtää, milloin ihminen tarvitsee huomiota ja apua”, Päivärinta sanoo.

”Ihminen saattaa olla kavereidensa parissa, mutta olla silti yksinäinen, ahdistunut ja stressaantunut. Avun antaja ei tiedä sitä, kun hän kohtaa apua tarvitsevan ihmisen”, Päivärinta sanoo.

Siksi jokaiseen tuleekin suhtautua lempeästi ja ymmärtävästi.

”Koskaan ei pidä myöskään sanoa, että tietää, mitä toisesta tuntuu. Sillä eihän sitä voi tietää. Samoin, jos kummin kaimalle on sattunut jotakin samanlaista, ei se siinä hetkessä lohduta lainkaan”, Päivärinta jatkaa.

Päivärinta kehottaa olemaan rehellinen ja selkeä, sillä hädän hetkellä loukkaantunut ottaa kuulemansa asiat usein hyvinkin vakavasti ja todesta.

”Silloin voi sanoa, että kyseessä on paha juttu, mutta sä selviät. Me laitetaan jalkaan nyt lasta ja olemme jo soittaneet ambulanssin. Pääset pian sairaalahoitoon”, Päivärinta kuvailee.

Messukeskuksessa järjestettiin taannoin musiikkitapahtuma, jossa Päivärinta oli mukana ensiapupäivystäjänä, SPR:n vapaaehtoistyöntekijänä. Kesken konsertin nuori poika tuli juttelemaan ensiapupisteelle.

Keskustelu ei käsitellyt maata mullistavia asioita, eikä poika kertonut suuria salaisuuksia. Hän halusi vain jutella.

Vartin keskustelun jälkeen poika kiitti Päivärintaa kädestä pitäen.

”Hän kertoi, että hänellä on nyt paljon parempi mieli. Henkistä ensiapua onkin vaikea määrittää. Se voi tulla tarpeeseen koska tahansa”, Päivärinta sanoo.

”Tärkeintä onkin olla läsnä ja kuunnella.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  2. 2

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  3. 3

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  4. 4

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  5. 5

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  7. 7

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  8. 8

   Autojen päälle ropisi hiekkaa Britanniassa, Suomessa ihasteltu poikkeuksellisen upeita auringon­laskuja – kumpaakin ilmiötä selittää ilma­kehään noussut hiekka­pöly

  9. 9

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  10. 10

   WHO:lta tiukka linja ruutu­aikaan: Alle viisivuotiaille lapsille enintään tunti päivässä, alle vuoden ikäisiä ei pitäisi altistaa äly­laitteille lainkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  8. 8

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää