Kaupunki

Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

Högnäsin maanomistajien piti pyytää lupa saadakseen raivata rauhoitetusta tammesta irronneen haaran pois tieltä.

Espoon Högnäsissä sijaitseva ikivanha tammi on aiheuttanut alueen maanomistajille aika lailla kiusaa. Tammi on viralliselta nimeltään Koivurannan tammi ja sijaitsee yksityisellä tiellä kahden tontin välissä.

Tammi on komeillut paikallaan todennäköisesti noin 400 vuoden ajan. Näin vanhoilla päivillään siitä on tullut osittain ontto ja oksistoltaan harva. Lisäksi tammesta on koitunut melkoisesti päänvaivaa ja fyysistä työtä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maria Ahlgren on yksi tammen rauhoituksen purkua hakeneista maanomistajista. Tieto hakemuksesta herätti runsaasti huomiota aiemmin tällä viikolla.

Ahlgrenin mukaan naapurusto ei haittaa se, että puu on ruma. Tärkein syy hakea rauhoituspäätöksen purkua ei Ahlgrenin mukaan johdu rumuudesta vaan siitä, että puu on vaarallinen. Rumakin puu kyllä on, Ahlgren myöntää.

”Se oli aiemmin kaunis, mutta nyt siinä on lehtiä vain aivan puun yläosassa.”


Ahlgren omistaa Högnäsissä sijaitsevan mökin, joka on ollut hänen suvullaan jo 70 vuoden ajan. Rakennus on ollut suvun kesänviettopaikka ja yksi alkuperäisen rauhoituspäätöksen hakijoista oli Ahlgrenin isoisä Toivo Nurminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puu on alkanut viime vuosina osoittaa merkkejä hitaasta kuolemasta. Tammi saattaa tehdä kuolemaa vuosikymmeniä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen rysähdys valtavassa puussa tapahtui kesämyrskyssä vuonna 2016. Silloin puusta irtosi kokonainen haara. Rytäkässä tammen runkoon tuli halkeama, joka paljasti kuinka ontto sen runko todellisuudessa onkaan.

Noin kymmenen metrin mittainen haara kaatui keskelle rantaan johtavaa tietä ja tukki sen.

”Me jouduimme pyytämään lupaa haaran pilkkomiseen ja siirtämiseen, kun siihen ei rauhoituspäätöksen vuoksi olisi saanut ollenkaan koskea. Luvalla leikkasimme sen ja raivasimme tielle aukon.”

Vuoden kuluttua rysähti uudelleen. Syysmyrskyssä vuonna 2017 tammi luovutti maahan toisen ison haaran. Osa puusta kaatui naapurin tontille. Rytäkässä tammen runkoon tuli halkeama, joka paljasti kuinka ontto sen runko todellisuudessa onkaan.

”Tässä vaiheessa puusta oli tullut jo puolet alas ja aloimme miettiä voisiko sen kaataa kokonaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ahlgren naapureineen päätti hakea lupaa kaataa puu, sillä asukkaat epäilivät tammen tekevän vielä tuhoa. He pelkäsivät joutuvansa vastuuseen vahingoista, jos eivät ole yrittäneet kaataa puuta.

”Olkoon rumilus siinä jos sitä ei saa kaataa, mutta haluamme tietää vastuuasiat, jos joku jää sen puun alle.”

Hakemuksessa mainitaan, että puu on menettänyt kauneutensa ja on siksi menettänyt rauhoituspäätöksen mukaiset arvot.

”Me olemme ymmärtäneet, että puun vaarallisuus ei riitä rauhoituspäätöksen kumoamiseen. Hakemukseen oli pakko laittaa maininta sen ulkonäöstä tästä syystä.”

On totta, että puun vaarallisuutta arvioidaan tapauskohtaisesti rauhoitettujen luontokappaleiden kohdalla, kertoo tarkastaja Esa Niinivirta ympäristöministeriöstä. Vaarallisuus ei siis aina kelpaa perusteeksi. Asiaa arvioi Espoon kaupunki.

”Katsotaan onko siinä lähellä asuinrakennuksia tai ihmistoimintaa ja arvioidaan sen mukaan.”

Toinen peruste rauhoituspäätöksen purkaminen olisi luonnonarvojen menettäminen. Tämä ei siis oikeastaan tarkoita sitä, onko puu kaunis vai ei. Tammen kohdalla nuo arvot ovat puu itsessään, sen merkittävä ikä sekä sen hyöty muille lajeille.

”Ne lajit, jotka hyötyvät tammesta ovat kovakuoriaiset, jäkälät, sammaleet ja käävät.” Nuo lajit saattavat hyötyä tammesta olipa se haljennut tai ei.

Samalla alueella sijaitseva Leinon tammi säilytettiin Korkeimman hallinto-oikeiden päätöksellä vuonna 2006 kovakuoriaisten vuoksi.

Högnäsin tammen suojelupäätöksen purkaminen oli alun perin Espoon ympäristölautakunnan listalla torstain kokouksessa, mutta Espoon kaupunki poisti asian viime tingassa, koska asiassa tehdään vielä lisäselvityksiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  5. 5

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  7. 7

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisyrityksiä on siirtymässä kovaa vauhtia ulkomaiseen omistukseen – Muutaman viikon aikana neljä pörssiyhtiöitä on saanut tarjoukset, joiden hintalappu on yli kuusi miljardia euroa

  9. 9

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää