Kaupunki

”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

Suomen arkkitehtuurimuseon säätiön hallitus on päättänyt käytännössä luovuttaa rakennuksen Helsingin kaupungille.

Helsingin Kaivopuistossa sijaitseva entinen Suomen rakennustaiteen museon rakennus on ajautunut lähes käyttökelvottomaan kuntoon, koska sen omistavalla Suomen arkkitehtuurimuseon säätiöllä ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvorakennuksen korjaamiseen. Kyseessä on kulttuurihistoriallisesti arvokas uusrenessanssihuvila.

Suomen arkkitehtuurimuseon säätiön hallituksenpuheenjohtaja Pirjo Sanaksenaho kertoo, että säätiö on yrittänyt jo kolmen vuoden ajan löytää talolle ostajaa tai muuta ratkaisua tilanteeseen. Tämä ei kuitenkaan ole onnistunut, suurelta osin siksi, että rakennuksen käyttötarkoitus on määritelty asemakaavassa kulttuuritoimintaa palvelevaksi rakennukseksi. Kaavamerkinnän vuoksi taloa ei voi muuttaa esimerkiksi asunnoiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin kaupunki taas ei ollut ainakaan toistaiseksi halukas muuttamaan kaavamerkintää.

Sanaksenaho kertoo, että tarvittavien korjausten on arvioitu maksavan noin kolme miljoonaa euroa. Korjaustoimenpiteisiin olisi pitänyt hänen mukaansa tarttua jo 1980-luvulla.

”Toimimme opetus- ja kulttuuriministeriön avustusten varassa. Rahaa korjauksiin ei ole ollut.”


Sanaksenaho kertoo, että Helsingin kaupunki on määrännyt säätiölle 10 000 euron uhkasakon patistellakseen vauhtia korjaustoimenpiteisiin. Talon naapuritkin ovat valittaneet sen kunnosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt säätiön hallitus on päättänyt käytännössä luovuttaa rakennuksen Helsingin kaupungille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rakennus sijaitsee kaupungin vuokratontilla ja se siirtyy Sanaksenahon mukaan kaupungin haltuun, jos säätiö purkaa tontin vuokrasopimuksen. Sopimus on tarkoitus purkaa vuoden lopulla.

”Jos ei tule pikaisesti jotain toista ratkaisua.”

Talo on ollut museosäätiön omistuksessa vuodesta 1959.


Suomen arkkitehtuurimuseon säätiö on teettänyt talosta rakennushistoriallisen selvityksen. Selvityksessä taloa luonnehditaan renessanssipalatsiksi, joka olisi pikaisen korjauksen tarpeessa. Talon julkisivu rapistuu ja yläpohja on paikoin romahtanut. Kellarin tilaa kuvaillaan selvityksessä pöyristyttäväksi.

Ilma on ummehtunutta, monet tiloista ovat täynnä rakennusjätettä, ja varoa saa sekä rotanmyrkkyä että asbestia, selvityksessä todetaan.

Osa talon ovista roikkuu selvityksen mukaan ”hädin tuskin” paikoillaan ja rossilaudoitus on repsahtanut monesta kohtaa lahovaurioiden takia. Vettä ja kosteutta tulee taloon sisään useammasta kohtaa. Vesikaton rakenteiden pelätään pysyvän kosteina myös sisään päässeiden lintujen jätösten vuoksi.


Pirjo Sanaksenahon mukaan välttämättömiä korjauksia on tehty rakennushistoriaselvityksen jälkeen. Esimerkiksi katto on korjattu ja talon paloturvallisuutta on parannettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Talon historia on kiinnostava. Ennen kuin talosta tuli 1950-luvulla Rakennustaiteen museo se toimi esimerkiksi kouluna ja asuinrakennuksena. Talossa on asunut muun muassa fennomaanina tunnettu asianajaja Lauri Kivekäs puolisonsa, näyttelijä Ida Aalbergin kanssa.

Suomen rakennustaiteen museo muutti talosta 1980-luvulla Kasarmikadulle. Sen jälkeen talossa ollut muun muassa työtiloja, mutta sen käyttö on ollut viime vuosina vähäistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  6. 6

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  7. 7

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  8. 8

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää