Kaupunki

Helsingin saunabuumi jatkuu: Jätkäsaaressa aukeaa löylypaikka, joka on korttelisaunan ja baarin yhdistelmä – ”Täällä voi juhlia”

Uusi sauna aukeaa kaikille ensi viikolla, mutta HS kävi jätkäsaarelaisten kanssa löylyissä jo perjantaina.

Helsingin saunabuumi jatkuu, kun Arlan saunasta tuttu isäntä Kimmo Helistö avaa yleisen saunan ensi tiistaina myös Jätkäsaaressa.

Saunan nimi on osuvasti Uusi sauna. Marraskuun pimeydestä toppatakissaan sitä testaamaan saapuva huomaa, että paikka on moderni korttelisaunan ja baarin yhdistelmä. Paikalla ollaan sekä vaatteissa että pyyhkeisiin kietoutuneina.


Sauna sijaitsee osoitteessa Välimerenkatu 10 ja avautui ensin samassa korttelissa asuville. Helistö kutsui lähitalojen asukkaita ilmaisiin tutustumislöylyihin postilaatikosta tiputetulla kutsulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Korttelin suunnittelun perusajatus on ollut, että tämä yleinen sauna palvelee myös näitä asukkaita”, kertoo Helistö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä, että voi tulla milloin vaan, sopii minulle paremmin kuin saunavuoro”, kertoo samassa korttelissa asuva Petra Airas.

”Kyllä tätä on odotettu täällä. Ensimmäisellä aukiolotunnilla lauteilla kävi kymmenkunta henkeä”, kertoo miesten puolen tilanteesta Petri Jäske vilvoitellessaan saunatilojen sisäpihalla, johon on myöhemmin vielä tulossa kylmävesiallas.

Korttelin kuudessa kerrostalossa ei ole taloyhtiösaunoja. Jonkin verran asuntokohtaisia saunoja toki on. Korttelissa asuu 500–600 ihmistä noin 300 asunnossa.


Jäskellä oma sauna on, mutta yhdessä saunomisessa on hänestä toisenlaista tunnelmaa. Tämä on hänen mielestään yksi syy sille, että yhteissaunoja on tullut kaupunkiin paljon viime aikoina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En tunne ketään kaveria, joka ei lähtisi saunaan”, Jäske sanoo.

Hänestä on hyvä, että yleisillä saunoilla on erilaisia profiileja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kulttuurisauna on hiljainen paikka, täällä voi juhlia”, Jäske sanoo ja kohottaa tuoppinsa.

Koska paikassa on anniskeluoikeudet, omia juomia ei voi tuoda. Se tarkoittaa samalla sitä, että vaikka alkoholia voi nauttia, sen käyttöä myös valvotaan.

 

Ikkunoista näkyy Alepa.


Helsinkiin on viime aikoina tullut useita uusia yleisiä saunoja kuten Sompasauna (2011), Kulttuurisauna (2013), Löyly (2016), Allas (2016) ja Lonna (2017).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perinteisiä yleisiä saunoja ovat Helsingissä ovat Sauna Arla, Kotiharjun sauna ja Sauna Hermanni.

Jätkäsaaren Uusi sauna eroaa näistä uusimmista tulokkaista siinä, että se ei sijaitse meren rannalla. Ikkunoista näkyy Alepa.

”Päivitämme vähän sitä näkymää, mikä esimerkiksi Kotiharjun saunalta on tuttu, jossa ihmiset vilvoittelevat siinä Harjutorinkadun varressa. Tämä on korttelisaunan päivitys 2000-luvulle”, yrittäjä Kimmo Helistö kertoo.

”Välimerenkatua kulkevat näkevät väistämättä meidän toisen terassin, missä kylpytakit päällä tai saunapyyhkeet mahan ympärillä olevat ihmiset tulevat istuskelemaan”.

Vielä terassi ei ole valmis, mutta pihalle tulee massiivipuupenkit vilvoittelua varten. Sisäpihalla on jo penkkejä.


Vanhoihin perinteisiin korttelisaunoihin verrattuna Jätkäsaaren ympäristö koostuu uudisrakennuksista ja rakennustyömaista.

”Suuri osa jätkäsaarelaisista on nuorehkoja perheitä, jotka ovat jo ehkä osittain oppineet tämän kaupunkisaunomisen ihanuuden”, Helistö uskoo ja toivoo, että saunabuumi innoittaa löylyihin Jätkäsaarta kauempaakin kuten Kampin, Ruoholahden ja Kallion suunnaltakin ja toisaalta myös Lauttasaaresta ja jopa Espoosta päin.

”Tänne on Ruoholahden metrolta on runsas 400 metriä ja neljä eri ratikkalinjaa tulee ihan tähän lähelle, joista varsinkin 9-ratikka ihan tuohon korttelin kupeeseen.”

Saunamaksu on 16 euroa ilman aikarajoitusta. Korttelin asukkaat pääsevät halvemmalla. Kymmenen kerran sarjalippu maksaa 140 euroa.

Helistö uskoo, että tila riittää hyvin myös suosituimpina sauna-aikoina viikonloppuisin.

”Miesten puolella pukuhuoneessa on 54 mestaa, naisten puolella on 40 mestaa”, kertoo Helistö pukukaappien kapasiteetista.


Hei, mutta saunan tärkeimmästä asiasta ei ole mainittu vielä halaistua sanaa. Puhutaan siitä saunomassa käyneen pariskunnan Eija Rantasen ja Antti Mansikan kanssa. Saunalle sen hengen ja löylyt tuo kiuas. Molemmat kehuvat löylyjä hyviksi.


Jätkäsaaressa löylyä heitetään pelleteillä lämpiävälle suurelle kiukaalle, jossa Helistön mukaan on 1,5 tonnia kiviä. Kiukaat ovat kertalämmitteisiä. Niiden päällä on luukku, joka avataan löylyä heitettäessä.

”Hirveän hyvät, pehmeät ja kosteat löylyt ja hienot soundit”, kuvailee ensimmäistä saunomiskertaa paikassa Antti Mansikka.

Massiivinen kiuas todella kumahtaa, kun vesi osuu kuumiin kiviin.


”Meillä ei ole omaa saunaa, sillä ei haluta pientä sähkösaunaa”, kertoo Eija Rantanen.

Hän uskoo, että tulee käymään ainakin talviaikaan vasta avatussa lähisaunassa viikottain.

Mansikka arvelee, että yleisten saunojen suosio tulee jatkumaan:

”Trendi on, että asuntoihin ei enää tehdä saunoja, mutta suomalaiset haluavat saunoa ja saunalta halutaan laadukkaita löylyjä.”

 


Uusi sauna (Välimerenkatu 10) on avoinna tiistaista torstaihin kello 16–24, perjantaista sunnuntaihin kello 12–02. Maanantaisin sauna on suljettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauna
 • Helsinki
 • Kaupunkikulttuuri
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  10. 10

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Tunti sitten
  4. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  5. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  6. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  7. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  8. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  9. 2 tuntia sitten
  10. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  11. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  12. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  13. Helsinki on valmis myymään Lapinlahden sairaalan – alueelle on mahdollista myös rakentaa
  14. Näytä lisää