Kaupunki

Pyykinkuivaus ja varastointi aiheuttavat tuhoisia paloja – Palomestari: Jos sähkösauna ei ole käytössä, niin kiukaan sulake pitää ottaa irti

Vantaalla syttyi viime torstaina kaksi saunapaloa alle kahden tunnin välein. Jos sähkösauna ei ole saunomiskäytössä, sulake pitää ottaa pois päältä.

Vantaalla syttyi tällä viikolla kaksi saunapaloa alle kahden tunnin välein. Krakantielle kerrostaloon tuli hälytys torstaina puoli kahdeksan jälkeen illalla ja Iltatähdenkujalle pientaloon yhdeksän maissa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Tommi Luhtaniemi kertoo, että molemmissa paikoissa sammutettiin saunasta alkunsa saanutta tulipaloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kummatkin paloivat kunnolla”, Luhtaniemi kuvailee.

Poliisi tutkii palojen syttymissyytä.Näissä tapauksissa ei onneksi henkilövahinkoja sattunut. Saunapaloja syttyy Suomessa vuosittain noin 400 eli sauna palaa käytännössä joka päivä jossain päin Suomea. Pelastustoimen tilastojen mukaan vuonna 2016 saunapaloissa kuoli kaikkiaan kahdeksan ihmistä, joista neljä kuoli Helsingin Vuosaaressa tulipalossa, jossa kiuas sytytti saunassa säilytetyt vaatteet tuleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koko 20-vuotisen urani ajan on puhuttu näistä samoista asioista, mutta siitä huolimatta näitä on säännöllisesti”, harmittelee palomestari Luhtaniemi.

Saunoista alkunsa saavia paloja voi ennaltaehkäistä helposti. Yksi tyypillisimmistä saunapaloista on sellainen, että saunaa käytetään vaatteiden ja tavaroiden kuivaamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yleistä on, että saunaan jätetään kuivumaan vaatteita, pyyhkeitä tai jotain muuta ja sitten laitetaan kiuas päälle, jolloin kuivattava kuivuu epätasaisesti ja valahtaa kiukaalle”, kertoo Luhtaniemi.

Palomiehet törmäävät usein myös tilanteeseen, jossa saunaa ei käytetä saunana vaan varastona ja sitten saunassa olevat tavarat syttyvät tuleen.

Luhtaniemen mielestä vähintä, mitä pitää tehdä, jos ei käytä saunaa saunana, on ottaa kiukaan sulake pois.

”Tällöin se ei voi mennä päälle vahingossa. Kun sauna otetaan käyttöön, mihin sitä ei ole tarkoitettu, niin sulakkeet irti.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä pitäisi Luhtaniemen mukaan muistaa myös vaikka saunaa käyttäisi varastona tilapäisesti ja vain lyhyen aikaa kuten remontin aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pari tapausta lyhyen ajan sisältä on ollut sellaisia, missä remonttimiehet ovat nostelleet tavaraa saunaan ja olettaneet, että saunaa ei laiteta päälle”, Luhtaniemi kertoo.

”Eli sauna, minkä ei kuuluisi olla käytössä onkin ollut etäohjauksella käynnistettävissä.”

Jos sauna on pysyvästi pois käytöstä, kannattaa pyytää sähkömies käymään ja kytkeä kiuas kokonaan pois.

Sähkökiukaiden vastusten kärähtäminen ei yleensä aiheuta käryä pahempaa, ellei kiukaalla tai sen lähellä ole jotain sellaista, mikä ei siihen kuulu.

”Vuokranantajille voisi olla hyvä toimintamalli luovuttaa vuokra-asunnot siten, että kiukaan sulakkeet olisi aina irrotettu. Eli saunan käyttöön ottaminen edellyttäisi sulakkeiden kytkentää.”

 

”Valitettavasti tuhkia kipataan muoviastiaan tai muovipussiin ja nostetaan terassille.”

Puilla saunaa lämmittäviä koskevat Luhtaniemen mukaan samat säännöt siitä, että saunassa ei saisi kuivata ja varastoida mitään.

”Polttopuita ei tulisi säilyttää saunan sisällä tulipesän lähellä mahdollisten kipinöiden takia.”

Pakkaskauden kynnyksellä palomestari haluaa muistuttaa myös takkojen polttajia tuhkan turvallisesta säilytyksestä.

”Valitettavasti tuhkia kipataan muoviastiaan tai muovipussiin ja nostetaan terassille, eikä ymmärretä, että tuhka voi olla vielä seuraavana päivänä ja pitempäänkin kuumaa.”

Kannellinen metalliastia on turvallinen säilytyspaikka tuhkalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulipalot
 • Vantaa
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  2. 2

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  5. 5

   Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  4. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  5. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  6. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  7. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  8. Lato tuhoutui Vantaalla – video näyttää tulipalon rajuuden
  9. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  10. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  11. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  12. Näytä lisää