Kaupunki

Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

Moni yrittäjä harkitsee lähtöä vain pari kuukautta toimineesta Redistä. Yli kymmenen ravintolan kerrotaan olevan myynnissä. Esimerkiksi 308 neliömetrin tilassa toimiva Robert’s Coffee -kahvila laskee rahojen riittävän vain kevääseen.

Ravintoloitsija Ismail Mutlu nojaa kauppakeskus Redin kaiteeseen, ja yhtäkkiä kesken puhetta miehen silmiin nousevat kyyneleet. Hän kertoo, ettei ole vielä saanut sanottua vaimolleen ja kahdelle lapselleen, että perheeltä saattaa mennä kaikki.

”Mitä, jos joku tulee koputtamaan ovelle ja sanoo, että meidän pitää lähteä kodistamme?” 52-vuotias turkkilaistaustainen Mutlu kysyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutlu on epätoivoinen, sillä hänen ja hänen yhtiökumppaninsa pari kuukautta sitten avaama italialaisravintola Pomo D’or Helsingin Kalasataman uudessa kauppakeskuksessa ei ole vetänyt asiakkaita lainkaan siihen tahtiin kuin he odottivat.

Lue tästä, kuinka Redin johtaja vastaa yrittäjille.

Noin 250 neliön ravintolassa työskentelee viisitoista ihmistä, mutta kaupaksi on saatu keskimäärin vain 20–30 ruoka-annosta päivässä. Kannattava toiminta edellyttäisi ainakin 300:aa annosta, sillä yksistään vuokraan menee lähes 20 000 euroa kuussa.

Mutlu sanoo pantanneensa kotinsa lainoja vastaan päästäkseen pyörittämään ravintolaansa. Hän myi myös aiemman yrityksensä, Ravintola Käpygrillin Helsingin Käpylässä


Hän pani kaikki panokset Rediin, koska kauppakeskuksen piti olla ”satavarma” vetonaula, jonne vaeltaa 12 miljoonaa asiakasta vuosittain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luvatusta väenpaljoudesta ei ainakaan vielä näy mitään merkkejä, kertovat muutkin Redin yrittäjät. Kauppakeskuksen vaisusta suosiosta ja yrittäjien ahdingosta uutisoi aiemmin tällä viikolla Yle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki pelkäävät, kaikilla on kauhu päällä”, Mutlu sanoo.

”Haastattele muitakin, haastattele vaikka kaikki.”

HS kysyi lauantaina yrittäjien ja työntekijöiden ajatuksia kymmenessä eri yrityksessä. Tunnelmat olivat kauttaaltaan pettyneet ja huolestuneet, joissakin suoranaisen paniikin sävyttämät.

Esimerkiksi Fitfit-baarissa smoothieita myyvällä Rolf Bauerilla, 26, ei ollut käynyt lauantai-iltapäivänä kello 13:een mennessä yhtään asiakasta, kun baari oli ollut kolme tuntia auki. Hiljaisina päivinä smoothieita menee Bauerin mukaan kaupaksi vain viidestä kuuteen, ja usein asiakkaat ovat kauppakeskuksen työntekijöitä.

”Olen ollut viisi vuotta ravintola-alalla ja tämä on hiljaisin työpaikkani”, Bauer kertoo.


Baarin omistaja ja Bauer ovat ”ihan ääneen” pohtineet, pitäisikö toiminta lopettaa Redissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viereisessä Gelato Fantasia -jäätelöbaarissa työskentelevä Vilma Myllymäki, 18, kertoi, että ”aamuisin menee 6–7 jäätelöannosta, iltaisin yli kymmenen”. Haastatteluhetkellä asiakkaita ei ollut.

Vaikka tämän viikon lauantai oli monen yrittäjän mielestä poikkeuksellisen vilkas päivä, jokainen kertoi uuden kauppakeskuksen taipaleen alkaneen tahmeasti ensimmäistä kymmentä päivää lukuun ottamatta. Yli 200 liiketilan Redi avattiin suuren julkisuuden siivittämänä 20. syyskuuta.

”Alku on mennyt todella huonosti. Kaikilla on pinna kireällä”, sanoo 27-vuotias yrittäjä Bettina Parvikoski, jonka Sesonkipuodin vaikeuksista myös Yle kertoi.


HS:n haastattelemat yrittäjät arvostelevat Rediä huonosti suunnitelluksi ja sekavaksi kauppakeskukseksi, joka on joutunut vaaralliseen negatiiviseen kierteeseen.

Redin sokkeloisuus ja puutteelliset opasteet ovat saaneet paljon julkisuutta. Lisäksi alussa ilmaista pysäköintiaikaa oli tarjolla vain tunti (nyt neljä tuntia), mikä raivostutti asiakkaita.

Lue myös: Pakohuoneeksikin tituleerattu kauppakeskus Redi veistelee jo itsekin sokkelomaisista käytävistään

Lue myös: Palvelumuotoilija teki Helsingin uuden kauppakeskus Redin sokkeloisuudesta tarkan analyysin – ja eksyi tehdessään sitä

Parvikoski on joutunut hakemaan myyntipaikkoja muualta Porvoon joulumarkkinoita myöten, sillä ihmisiä ei Redissä riitä ostojen, vuokran ja palkkojen kattamiseksi. Hän ei ole varma, kuinka pitkään pystyy Redissä tällä menolla toimimaan. Ehkä ensi kesään asti, yrittäjä arvelee.

Hän ja myymälävastaavana toimiva sisko Mikaela Sundholm, 29, kertovat huhuista, joiden mukaan viisi yrittäjää olisi jo tehnyt konkurssin tai joutunut muuten lopettamaan Redissä.

Saman huhun on kuullut ravintoloisija Mutlu, jota HS haastatteli paikassa, jossa aloitti syksyllä luksussalaatteja valmistava Eat Your Greens! -ravintola. Nyt paikalla ei ole enää edes balsamico-vinegretten tuoksuista läikkää.

Kauppakeskuksen tiedossa ei ole, että Redissä olisi ”tapahtunut yhtään konkurssia varsinaisen toiminnan aikana”.

”Tietojemme mukaan muutamalla Redin kanssa vuokrasopimuksen tehneellä yrittäjällä on ollut rahoitusvaikeuksia tai muita syitä, joiden takia yritykset ovat jo ennen avajaisia päättäneet olla avaamatta liikettä Rediin.– – Näiden lisäksi kahdessa liiketilassa on lopetettu toiminta kauppakeskuksen avauksen jälkeen”, sanotaan Redin vastineessa Ylen uutiseen.


Yhdenlainen minikonkurssi sattui iranilaiselle Babak Roodsarille, 38, joka joutui jo sulkemaan Lähi-idän ruokaa tarjonneen buffet-ravintolan Dayan K1-kerroksessa.

”Se ei myynyt yhtään, hävisimme 40 000 euroa”, sanoo Roodsari, joka myi ravintolatilan naapurissa olleelle Wok Wok -ravintolalle.


Roodsari ja kaksi hänen bisneskumppaniaan yrittävät nyt pitää pystyssä päähankettaan, 308 neliömetrin Robert’s Coffee -kahvilaansa, joka sijaitsee Redin kakkoskerroksessa ja johon on satsattu noin 300 000 euroa. Mutta se ei ole helppoa.

Tunnettua nimeä kantava franchise-kahvila vetää asiakkaita vain noin 500 euron päivämyynnin verran. Myynti ei riitä edes 20 000 euron vuokraan, saatikka neljän työntekijän palkkoihin.

”Ennusteemme on, että tätä menoa pystymme jatkamaan ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen loppuun asti”, sanoo Roodsari, jolla on partnereidensa kanssa toinen ja paremmin kannattava Robert’s Coffee Vantaan Martinlaaksossa.

Kaksi vuotta sitten Suomeen muuttanut Roodsari kertoo työskennelleensä yrityksissä Dubain loisteliaissa ostoskeskuksissa. Sen kokemuksen pohjalta hän väittää, että Rediä johdetaan surkeasti etenkin asiakkaiden houkuttelemisen näkökulmasta.

Vastaavanlaista arvostelua kuulee myös muilta yrittäjiltä ja työntekijöiltä. Ostoskeskus on monelle kuikuilu- tai läpikulkupaikka, ei paikka jonne tullaan ”ostohousut jalassa”, kuten Bettina Parvikoski asian ilmaisee.

”Tästä on tullut ihmettelykeskus”, sanoo Parvikoski, Lohjalta kotoisin oleva torikauppias viidennessä polvessa.

Redin vastineen mukaan kauppakeskuksessa vierailee päivittäin yli 20 000 kävijää. Sitä pidetään odotettuna tasona, sillä keskus on vasta avattu ja ”uuden kauppakeskuksen ylösajo kestää noin 2–3 vuotta”.


Tunnelmaa ei yrittäjien joukoissa ole kohottanut sekään, että Kalasataman suurista tornitaloista ensimmäisen valmistuminen näyttää viivästyvän. Alueelle on määrä rakentaa kaikkiaan kahdeksan tornitaloa seuraavan puolen vuosikymmenen aikana, minkä uskotaan tuovan runsaasti paikallista asiakaskuntaa.

Yleinen toteamus on, että uudet kauppapaikat ottavat aikansa ennen kuin ihmiset löytävät ne. Runsas vuosikymmen sitten HS kertoi, kuinka Kampin kauppakeskuksessa moni yritys kuukahti jo ensimmäisinä kuukausina vähäisten asiakasmäärien vuoksi.

Maltti on valttia – mutta kaikilla ei ole varaa tai tulevaisuudenuskoa jäädä odottelemaan.

Esimerkiksi Crazy Chicken -ravintolan omistaja Tariq Sheikh, 50, on jo pannut ravintolansa myyntiin, koska ajattelee, että Redissä on liikaa ravintoloita ja kilpailua asiakasmääriin nähden. Hän pyörittää kahta kannattavaa Namaskaar-ravintolaa Kampin ja Itiksen kauppakeskuksissa.

Pakistanilaistaustainen Sheikh ei usko tilanteen Redissä paranevan lähitulevaisuudessa.

”Jos tämä näin etenee, niin luuletko, että olemme vuoden päästä tehneet vähemmän tappiota kuin lokakuun aikana teimme?”


Lähtöaikeita on myös muilla ravintoloitsijoilla. Vantaan valtuustossa istuva demari ja tappiollista Haweli-ravintolaansa Redissä pyörittävä Ranbir Sodhi, 53, sanoo yli kymmenen yrittäjän panneen ravintolansa myyntiin.

Intialaistaustainen Sodhi itse ei ole vielä aloittanut virallista myyntiä. ”Mutta jos hyvä ostaja ilmaantuu, siinä ei mietitä hetkeäkään.”


Käsityötarvikkeita kauppaavan Figulus-kaupan myyjä Anneli Erwe, 52, oli tyytyväinen lauantaihin: puodissa riitti kyselijää ja ostelijaa.

”Jos kaikki päivät olisivat tällaisia, tämä kannattaisi. Tänään on kehdannut olla töissä. Mutta joinain päivinä ei tapahdu yhtikäs mitään.”

Erwe toivoo silti, että Redistä kerrottaisiin mediassa myös positiivisia tarinoita. Kuten että siellä on Figuluksen tapaisia erikoiskauppoja, joita ei muualta löydy. Sellainen vetäisi uusia uteliaita asiakkaita puoleensa.

Hän sanoo ymmärtävänsä murheitaan julkisesti purkavia yrittäjiä. Erwen aiempi työpaikka oli käsityötarvikeliike, joka meni konkurssiin, koska ei päässyt irti liian kalliiksi käyneestä vuokrasopimuksesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppakeskukset
 • Kalasatama
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Vain neljä vuotta vanhasta Malmin sairaalasta löytyi kosteusongelmia – Korjaukset aloitetaan kuudessa tilassa, mutta kosteutta on koko talossa

  5. 5

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  6. 6

   Tanskalaispari kiipesi Kheopsin pyramidille ja poseerasi alasti – Egypti tutkii, onko ”pornografinen” materiaali aitoa

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   NHL testaa väriä muuttavaa kiekkoa – pelkästään pakastettu kiekko ei riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vain neljä vuotta vanhasta Malmin sairaalasta löytyi kosteusongelmia – Korjaukset aloitetaan kuudessa tilassa, mutta kosteutta on koko talossa
  3. Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä Tilaajille
  4. Vuoden kokin luotsaama Nude voi nousta aivan parhaiden ravintoloiden joukkoon – pienten annosten makumaailma on parhaimmillaan vangitseva
  5. NHL testaa väriä muuttavaa kiekkoa – pelkästään pakastettu kiekko ei riitä
  6. Tanskalaispari kiipesi Kheopsin pyramidille ja poseerasi alasti – Egypti tutkii, onko ”pornografinen” materiaali aitoa
  7. Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita
  8. Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa
  9. Tunti sitten
  10. Lauri Markkanen teki 13 pistettä, kolmen pisteen heitoista vain yksi upposi – katso Markkasen kaikki korit maanantai-illan ottelusta
  11. F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton
  12. Säästöpankki: Suomen talouskasvun hidastumisesta on selviä merkkejä – myös Sipilän työllisyystavoitteen saavuttaminen epätodennäköisempää
  13. Näytä lisää