Kaupunki

Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

Kalasataman uuden kauppakeskuksen keskeisin ongelma on ollut opastus, johtaja sanoo. Monien ravintoloitsijoiden lähtöaikeita hän ei kommentoi.

Kauppakeskus Redin johtaja Pia Svensk myöntää, että Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskuksen alkutaipaleeseen on liittynyt vaikeuksia. Hän vakuuttaa kuitenkin, että ongelmiin puututaan tehokkaasti ja tavoitteena on kaikkia hyödyttävä liiketoiminta.

HS uutisoi sunnuntaina, että lukuisat yrittäjät ovat ajautuneet vaikeuksiin vain kaksi kuukautta sitten avatussa kauppakeskuksessa huonojen kävijämäärien vuoksi. Ainakin kaksi yritystä on jo lopettanut toimintansa, moni harkitsee lähtöä ja jo yli kymmenen ravintolaa on myynnissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrittäjien ongelmista kertoi aikaisemmin Yle.

”Loka–marraskuussa kävijöitä oli arkipäivinä noin 20 000 päivässä, sunnuntaisin kävijämäärät ovat puolestaan jonkin verran arkipäiviä pienemmät”, Svensk kertoo HS:lle sähköpostilla lähettämissään vastauksissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä tarkoittaisi noin 600 000 kävijää kuukausitasolla. Tavoitteena on puhuttu 12 miljoonasta kävijästä vuodessa eli noin miljoonasta kuukautta kohden.

Svenskin mukaan kauppakeskuksen johto ei ole kuullut yhdestäkään konkurssista ”varsinaisen toiminnan aikana”. Yrittäjät sanoivat Ylelle kuulleensa jopa viiden yrityksen kaatumisesta.

Katso tästä, kuinka yrittäjät kuvailevat ahdinkoaan:


HS:lle yrittäjät kertoivat, että yli kymmenen ravintolaa on pantu myyntiin, mutta tätä Svensk ei halua kommentoida.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan ja sitä koskevista päätöksistä. En voi lähteä kommentoimaan vuokralaisten liiketoimintaa heidän puolestaan”, Svensk kertoo.

HS:n haastattelemat yrittäjät soimasivat kauppakeskuksen suunnittelua, joka poikinut valituksia ja kielteistä julkisuutta. Rediin eksymistä kerrotaan jo yleisenä vitsinä – ja joskus totenakin.

Millaisia virheitä kauppakeskuksen alkuvaiheissa on käynyt, Pia Svensk?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun kerralla avataan yli 60 000 neliömetriä kaupallista tilaa, ja vasta varsinaisen avauksen jälkeen päästään kiinni todelliseen asiakaskokemukseen, tulee aina esiin asioita, joita voimme kehittää. Redin osalta keskeisin näistä on opastus. Sekä Redin sisällä että ulkopuolella.”

Svenskin mukaan sisällä on tehty jo monia korjausliikkeitä ja työtä jatketaan erikseen palkatun palvelumuotoilijan kanssa. Ulkopuolisiin opastusongelmiin on haettu parannusta neuvotteluissa kaupungin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrittäjien esittämiä huolia taloudellisesta selviämisestään Svensk toteaa, että ”ymmärrämme hyvin, että kauppakeskuksen ensihetket herättävät huolta joissain yrittäjissä”.

”Olemme parantaneet ja parantamassa kauppakeskuksen opastusta, tehostaneet markkinointia, tapaamme vuokralaisia jatkuvasti yksilötasolla löytääksemme yhdessä ratkaisuja vuokralaisen ja kauppakeskuksen toiminnan parantamiseksi sekä tietenkin pidämme koko kauppakeskusta koskevia vuokralaisinfoja”, Svensk luettelee.

Hänen mukaansa Redin ja vuokralaisten tavoitteet ovat samat: ”Mahdollisimman hyvin kaupunkilaisia palveleva keskus, jossa vuokralaisilla on mahdollisuus harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa.”

Svensk uskoo, että Kalasataman voimakas kasvu takaa sen, että asiakasmäärä tulee myöhemmin kasvamaan.

”Useita kauppakeskuksia avanneena tiedämme, että uuden ylösajo kestää 2–3 vuotta. Kestää aikansa, että ihmiset löytävät uuden kauppakeskuksen”, hän sanoo.

Svenskin mukaan on harvinaista, että ”mikään yritys tekee ensimmäisinä kuukausina positiivista tulosta”.

Millaista myönteistä palautetta kauppakeskus on saanut yrittäjiltä ja asiakkailta?

”Redin tunnelma on hyvä, palvelu – ja tuotevalikoima – erinomainen, ja Redissä on erilaista, kansainvälistä otetta sekä totuttua enemmän myös pientoimijoita”, Svensk luettelee.

Yrittäjät ovat kritisoineet Redin vuokria kalliiksi toteutuneisiin kävijämääriin nähden. Svenskin mukaan ”lähtökohtaisesti vuokrat ovat pääkaupunkiseudun markkinatasoa”.

”Luonnollisesti vuokrat vaihtelevat riippuen toimialasta, sijainnista kauppakeskuksessa, sekä liikkeen koosta.”

Svensk huomauttaa, että pääkaupunkiseudulla on parhaillaan rakenteilla ja uudistettavana lukuisia kauppakeskuksia ja ne neuvottelevat päivittäin uusista vuokrasopimuksista.

”Tällä hetkellä on ehkä paremminkin vuokralaisen kun vuokranantajien markkinat.”

Hänen mukaansa sopimusta tehtäessä vuokralaisen on pohdittava, miten liiketoiminta toimii tilassa.

”Tässä asiassa varmasti vuokralainen on omassa liiketoiminnassaan paras asiantuntija”, Svensk sanoo.

Redi pyrkii hänen mukaansa vuokranantajana tekemään kaikkensa, että liiketoiminta olisi mahdollisimman kannattavaa.

”Tämä on niin vuokralaisen kuin kauppakeskuksen pyörittäjän mutta lopulta ennen kaikkea kauppakeskuksessamme asioivien etu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kalasatama
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  4. 4

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Yllätystarkastus paljasti, miten lapsia nöyryytetään koulukodissa – Apulaisoikeusasiamies: Pohjolakoti saa jatkaa, korjaustoimet riittävät

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Varoitus tsunamista peruttiin ja se osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi – tutkijoilla on uusi teoria siitä, miksi tsunami pääsi yllättämään Indonesiassa

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Amazon osti kolme tonttia Ruotsista ja pitää tiedotustilaisuuden keskiviikkona – Nytkö verkkokauppajätin Pohjoismaiden-valloitus alkaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  8. 8

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  9. 9

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  10. 10

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää