Kaupunki

Satavuotias tennishalli revittiin liki maan tasalle Helsingin Tähtitorninmäellä

Tennishalli muutettiin Yleisradion tv-studioksi vuonna 1963.

Tähtitorninmäen puiston kupeessa Helsingissä on menossa mielenkiintoinen rakennuksen käyttötarkoituksen muutos. Auratum Asunnot rakennuttaa asuntoja vuonna 1916 valmistuneeseen tennishalliin ja sen viereiseen 1800-luvun alkupuolen piharakennukseen, joka oli alun perin osa Merisotakoulua.

Tennishalli muutettiin Yleisradion tv-studioksi vuonna 1963. Ylen jälkeen hallissa oli vielä muita vuokralaisia. Hallirakennuksen omistava taloyhtiö käynnisti ensimmäiset neuvottelut viranomaisten kanssa muutoshankkeesta vuonna 2009.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rakennus oli sortumisvaarassa, minkä takia taloyhtiö halusi pysyvän ratkaisun talolle. Ulkojulkisivu oli kallistunut viisi astetta ulospäin, ja kattokaaret olivat painuneet 20 senttiä”, alusta asti hankkeessa mukana ollut pääsuunnittelija, arkkitehti Sebastian Cedercreutz kertoo.

Kuten yleensä muutoshankkeissa, eteneminen on vienyt aikaa. Rakennustyöt pääsivät alkamaan vasta maaliskuussa 2017.


Oman aikakautensa huippuarkkitehtien Armas Lindgrenin ja Bertel Liljeqvistin suunnittelema tennishalli on suojelukohde, mutta huonon kunnon takia sitä on jouduttu suurelta osin purkamaan. Ulkoseinistä jäivät pystyyn vain kahden alimman kerroksen seinät pihan puolella ja kadun puolella läntisin osa katutason seinästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cedercreutzin mukaan Yle oli muokannut tennishallia kovalla kädellä.

”Tennishallin seinät olivat vain niin sanottuja puolen tiilen seiniä. Yle oli peittänyt seinät yli puolen metrin ääneneristyskerroksella, joten mekään emme olleet ennen purkutöitä kunnolla nähneet, miten huonokuntoinen talo oli. Aikoinaan, kun Ylen piti ottaa talo käyttöön, rakennusvalvonta keskeytti työmaan, koska talo oli jo silloin sortumassa. Sen jälkeen Yle teki tuentoja kattoon ja ulkoseinille”, Cedercreutz sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan piharakennuksen parhaimmillaan jopa metrin paksuiset seinät jäävät pystyyn. Tennishallin ja piharakennuksen välinen läpikulkukäytävä on ainoa melko alkuperäisenä säilynyt sisätila. Se kunnostetaan ennalleen.

Katutason asunnoista kaksi saa pihat kadun puolelle.

”Etupiha palautetaan alkuperäiseen tarkoitukseensa eli puutarhapihaksi. Yle oli asfaltoinut sen ja nostanut sen katutasolle. Talon etu­alue oli parkkipaikkoina”, Cedercreutz toteaa.

Rakentajat halusivat myös tehdä katolle alkuperäisten arkkitehtipiirrosten mukaiset kattolyhdyt. Alkuvaiheen neuvotteluissa museoviran­omaiset kuitenkin epäilivät, oliko kattolyhtyjä koskaan ollut ja oliko siten perusteltua antaa lupa niiden tekemiseen. Hufvudstadsbladetin arkistovalokuva vuodelta 1935 sekä Cedercreutzin ruodelaudoista ottama valokuva, josta näkyi vanhan kattolyhdyn paikka, lopulta todistivat talossa olleen kattolyhdyt, ja lupa heltisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa uudistetun talon ikkunoista on vanhoja ja osa uu­sia. Koska vanhojen ikkunoiden karmit ja puitteet maalataan pensselillä, samat maalarit maalaavat myös uudet ikkunapokat käsin, jotta tyyli säilyy kautta linjan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vanhojen ikkunoiden syvä profiili mahdollisti sen, että taitava puuseppämme sai laitettua lämpölasin sisäpuitteisiin. Niihin pystyi ajamaan jyrsimellä muutaman millin lisää, jotta lämpölasit mahtuivat niihin.”

Yle oli myös poistanut alkuperäisen tiilikaton ja vaihtanut sen umpinaiseen peltikattoon. Nyt katto katetaan kadun puolelta yksiaaltoisilla savikattotiilillä.

”Pihan puolella on niin monimuotoiset terassit ja liittymät pihasiipeen, että siellä ei olisi ollut mitään mieltä lähteä tekemään kattotiilillä. Pihapuolen katolle tulee savitiilen värinen pellitys.”

Myös koko kattoharjan pituinen kattoikkuna oli pellitetty. Nyt kattoikkunakin tekee paluun.

Rakennuksen alle tulee kolmikerroksinen autohalli, johon mennään autohissillä.

”Autohallin louhinta oli vaativa työ. Vanha sisäpihan tiiliseinä piti pitää pystyssä sillä aikaa kun louhimme autohallin monttua”, vastaava mestari Ilkka Paukkeri pääurakoitsija Peabilta sanoo.

Tiiliseinän tukemiseen käytettiin rautakehikkoa.

”Myös autohallin rungon nosto oli haastavaa. Kahden olemassa olevan rakennuksen välissä piti säilyttää vanhat rakenteet pystyssä, ja kaikki piti tehdä pienestä aukosta”, työpäällikkö Ilkka Laakeristo Peabilta kertoo.

Yksilölliset asuntopohjat ovat osaltaan hankaloittaneet talotekniikan reitittämistä.

”Kaikelle talotekniikalle on vähän uniikit reitit. Mitään kerroksia ei pysty ko­pioimaan niin kuin normaalissa kerrostalossa”, Auratumin rakennuttajapäällikkö Pasi Savolainen toteaa.

Myös ulkoarkkitehtuuri luo vaateensa talotekniikalle.

”Kaupungin ehtojen mukaan katolla ei saa näkyä kadun puolelle mitään talotekniikkaa. Eli kaikki iv- ja savuhormit jouduttiin tuomaan väkisin pihan puolelle. Sielläkin niiden piti olla hallitusti, symmetrisesti muutamissa piipuissa. Meillä on sisäpihalla neljä piippua kahtena piippuparina, ja jokainen katolle tuleva ilmanvaihto- ja savuhormi on jouduttu tuomaan niihin”, Cedercreutz sanoo.

Hänen mukaansa myös kattoterassien etäisyysmääräykset likaa ja ääntä tuottaviin hormeihin aiheuttavat omat haasteensa.

Vaikka alussa rakentajilla oli vääntöä museoviranomaisten kanssa muun muassa kattolyhdyistä, Cedercreutz kehuu yhteistyön toimineen hyvin. Kohteen suojelusta vastaavat kaupunginmuseo ja rakennusvalvonta yhdessä.

Helsingin rakennusvalvonta on ottanut hankkeen pilotiksi uudelle arvokohteiden erityismenettelylle.

”Menettelyssä ulkopuolinen erityisasiantuntija toimii ikään kuin rakennusvalvonnan tarkkailijana. Tässä kohteessa hän on arkkitehti Merja Härö. Kaikki ulkoarkkitehtuuriin ja rakennusluvassa mainittuihin suojelukohtiin liittyvät asiat pitää hyväksyttää hänellä ennen toimiin ryhtymistä. Pidän hänen kanssaan säännöllisesti katselmuksia ja palavereita”, Cedercreutz sanoo.

Hän kehuu systeemiä hyväksi, jos vain erityisasiantuntija on hyvin valittu. Samaan hengenvetoon Cedercreutz kiittelee Härön osaamista.

Fakta

Tähtitornin ­Flygel


 Käyttötarkoituksen muutoshanke, jossa on vuonna 1916 valmistunut tennishalli ja sen viereinen 1800-luvun alkupuolelta oleva piharakennus muunnetaan asunnoiksi.

Yhdeksän asuntoa ja 24 autopaikan autohalli

Rakennuttaja: Auratum Asunnot Helsinki

Pääurakoitsija: Peab

Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Cedercreutz Arkkitehdit (Sebastian ja Tuua Cedercreutz)

Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Lauri Mehto

Lvi- ja sähkösuunnittelu: Optiplan

Rakentamisaikataulu: maaliskuu 2017 – elokuu 2019

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja

  4. 4

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   CNN julkaisi murhatun sauditoimittajan viimeiset sanat: ”En pysty hengittämään”

  8. 8

   Nick Ayers kieltäytyi Valkoisen talon kansliapäällikön virasta – Trump ilmoittaa valintansa vuoden loppuun mennessä

  9. 9

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  10. 10

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  9. 9

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa Tilaajille
  3. Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita
  4. Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille Tilaajille
  5. Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan Tilaajille
  6. Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”
  7. Poika saunoo vain kauden päätteeksi – joukkueiden saunaillat ovat jo tilasto­harvinaisuus
  8. Avolouhokset uhkaavat luontoa jopa Saimaan rannoilla ja Lapin arvokkaimmilla matkailu- ja tunturialueilla
  9. Marsa Perttula haluaa opettaa niitä, joiden kohdalla aiemmat opettajat ovat luovuttaneet – Suomesta pitää löytyä työ­paikkoja luku­taidottomillekin, hän sanoo Tilaajille
  10. Onko ihmisoikeuksien julistuksella arvoa? Olisi helppo vastata ei
  11. 70 vuotta sitten Pariisissa kirjoitettiin ihmis­oikeuksien aakkoset, joita ilman maailma näyttäisi toisenlaiselta
  12. Näytä lisää