Kaupunki

Oodin avaaminen Töölönlahdelle sulkee kaksi historiallista ympyrää: Helsingin keskeisin kirjasto palaa keskustaan, ja keskusta siirtyy kohti Pasilaa

Pääkirjaston 1980-luvulla saanutta Pasilaa markkinoitiin tavoitettavuudella, mutta väite jäi todellisuudelle vieraaksi, kirjoittaa HS:n kaupunkitoimittaja Kimmo Oksanen.Satuin olemaan töissä Helsingin kaupunginkirjastossa Rikhardinkadulla eli ”Rikussa” vuonna 1986, kun pääkirjasto muutti sieltä Kellosilta 9:ään Itä-Pasilaan. En muista, että kukaan työntekijöistä olisi halunnut lähteä.

Rikhardin­kadun kirjasto sijaitsi ja sijaitsee yhä vanhassa Kaartin­kaupungin kulttuuri­ympäristössä Helsingin keskustassa. Itä-Pasila sijaitsi ja sijaitsee yhä ydin­keskustasta katsoen kaukana pohjoisessa, johon mennään junalla ja joskus ratikalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edesmenneen arkkitehdin Kaarlo Leppäsen suunnittelema pääkirjastorakennus oli ja on hieno. Harmi vain, ettei sitä näe oikein mistään suunnasta, kun se on upotettu syvälle harmaiden naapuriensa syliin.

En muista monenkaan ajatelleen, että Itä-Pasila olisi pääkirjastolle sopiva paikka. Puhuttiin kyllä, että maantieteellisesti Pasila sijaitsee keskellä Helsinkiä. Samalla lupailtiin, että tulevaisuudessa Helsingin keskusta siirtyy väkisinkin sinne, kun kaupunki kasvaa ja tila loppuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin johtavat virkamiehet sanailivat 1980-luvun loppupuolen Itä-Pasilasta kauniisti kaiken liikenteen solmukohtana. Pasilaa markkinoitiin keskustana tavoitettavuudella: sinne on helppo saapua eri ilmansuunnista junilla, raitiovaunuilla ja busseilla.

Väite jäi todellisuudelle vieraaksi. Itä-Pasilaan ei päässyt helposti muuten kuin naapurialueilta kävellen. Melkein mistä tahansa pääkaupunkiseudulta lähtikin liikkeelle, Pasilaan pääsi vain koukkaamalla Vironniemen kautta.

Pasilaan sijoitettiin valtion ja Helsingin seudun julkishallinnon virastoja, jollainen kirjastokin oli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asuintalojakin Pasilaan rakennettiin. Perin kuolleilta kulmat kuitenkin yhä vaikuttivat ollakseen Helsingin keskusta. Jonkun ylitöihin jääneen työhuoneesta saattoi yksinäinen valonlähde pilkahtaa elämän merkiksi, mutta siinä kaikki.

Pääkirjaston siirtoa surevia lohduteltiin lupauksella, että Pasilaan seuraisivat pian perässä myös Teatterikorkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Sibelius-Akatemia. Taidekorkeakouluille piirreltiin yhteistä kampusta jotakuinkin Keski-Pasilan kohdalle. Kuten tiedetään, suunnitelma ei toteutunut.

Nyt Helsingin keskusta venyy kolmeen ilmansuuntaan: lännessä kohti Lapinlahden, Ruoholahden, Jätkäsaaren ja Hernesaaren muodostamaa Länsisataman kaupunginosaa, idässä kohti Sörnäisten kaupunginosan Sompasaarta, Hanasaarta, Kalasatamaa ja Hermanninrantaa sekä pohjoisessa Pasilaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ydinkeskusta sentään pysyy suurin piirtein kohdallaan jossakin Aleksin ja Mannerheimintien kulmauksen ympäristössä Kampin ja Kluuvin kaupunginosissa.

Ennen Pasilaan rakentamista pääkirjastoa oli jo soviteltu muuallekin. Vuonna 1912 aloitettu rakennuspaikan etsiskely päättyi ensiksi vuoden 1930 arkkitehtikilpailussa Museokadun ja Dagmarinkadun kulmatontille Etu-Töölössä ja sittemmin vuonna 1935 Eläintarhanlahden huvila-alueelle. Hankkeen keskeytti sota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinki kasvoi etenkin alueliitosten seurauksena. Syntyi sivukirjastoja, kirjastoautot kiertelivät pääkaupungin mantuja, ja laitoskirjastojakin perustettiin. Pääkirjasto pysyi kuitenkin Rikhardinkadulla, kunnes se muutti Pasilaan.

Pasilan kirjasto säilyy edelleen Helsingin kaupunginkirjaston pääkirjastona. Kun Oodi avataan Töölönlahdelle kivenheiton päähän tuosta vuonna 1930 suunnitellusta Etu-Töölön tontista, historialliset ympyrät sulkeutuvat: Helsingin keskeisin kaupunginkirjasto palaa keskustaan, ja keskusta siirtyy kohti Pasilaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Venäjän yliääni­pommittajien lento Venezuelaan nostatti sanasodan Moskovan ja Washingtonin välille

  4. 4

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  5. 5

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Yllätystarkastus paljasti, miten lapsia nöyryytetään koulukodissa – Apulaisoikeusasiamies: Pohjolakoti saa jatkaa, korjaustoimet riittävät

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Kanadalaiskolumnisti sai yllätysviestin Twitterin lakitiimiltä: ”Sisältö rikkoo Pakistanin rikoslakia”

  10. 10

   Amazon osti kolme tonttia Ruotsista ja pitää tiedotustilaisuuden keskiviikkona – Nytkö verkkokauppajätin Pohjoismaiden-valloitus alkaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  6. 6

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  7. 7

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  8. 8

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää