Kaupunki

Moni kauppakeskus kärsii kävijäkadosta pääkaupunkiseudulla, silti keskuksia nousee enemmän kuin koskaan

Pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa käytetyn rahan määrä on pienentynyt tällä vuosikymmenellä parilla eurolla kävijää kohden. Silti alalle on enemmän tulijoita kuin koskaan aiemmin. Nyt kauppakeskukset jännittävät, miten ruoan verkkomyynti kehittyy.

Pääkaupunkiseudun kauppakeskus­johtajilla riittää mietittävää. Kauppakeskusten vuokrattava liikepinta-ala on kasvanut tämän vuosikymmenen aikana tuntuvasti myyntiä nopeammin, käy ilmi HS:n selvityksestä.

Pääkaupunkiseudun 20 suurimman kauppakeskuksen vuokrattavien neliöiden määrä on lisääntynyt 25 prosenttia vuodesta 2010. Samaan aikaan myynti on kasvanut viisi prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kilpailu kiristyy, se on ihan selvää”, sanoo Suomen kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Aho.

”Yleisin näkemys tuntuu olevan, että suuret keskukset pärjäävät.”

Tältä kehitys näyttää:


Tällä viikolla on keskusteltu vuolaasti Kalasatamaan avatun kauppakeskus Redin käynnistysvaikeuksista. HS kertoi yrittäjien ahdingosta sunnuntaina. Tiistaina julkaistussa jutussa alan asiantuntijat arvioivat, että Redi on väärässä paikassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pääkaupunkiseudun liiketilatarjonta ylittää tällä hetkellä merkittävästi tarpeen”, sanoi kauppakeskusten kehittämiseen erikoistuneessa Prometheus Partners -yrityksessä työskentelevä Henrik Winberg HS:n tiistaisessa jutussa.

Nykyisten lisäksi valmistumassa on myös uusia, merkittävimpänä niistä Pasilan Tripla.


Kauppakeskusten kovenevasta kilpailusta yksi hyvä esimerkki on Itäkeskuksena aiemmin tunnettu kauppakeskus Itis.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itis oli pitkään Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, mutta tällä vuosikymmenellä sekä sen myyntiluvut että kävijämäärät ovat pienentyneet tuntuvasti. Nykyisin Itis on myynnin määrällä mitattuna pääkaupunkiseudun kolmanneksi suurin kauppakeskus.

Näin keskusten keskinäinen järjestys on muuttunut:


”Kävijät ja myyntimäärät ovat hyviä kauppakeskusten menestyksen mittareita. Jos kävijät ja myynnit vähenevät, niin sitten voidaan kysyä, että miksi”, toiminnanjohtaja Aho sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itiksen kohdalla selitys, ainakin osittainen sellainen, on tilastointitavassa. Vuodesta 2016 Itiksen kävijämäärää, myyntiä tai vuokrapinta-alaa koskevissa luvuissa ei ole raportoitu naapurikiinteistöjen Hansasillan ja Citymarketin lukuja. Aiemmin ne tilastoitiin Itiksen yhteydessä. Esimerkiksi vuonna 2015 Itiksen myynti oli 376 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 vastaava lukema oli 451 miljoonaa euroa.

”Itis on yhä menestyvä kauppakeskus. Se on tehnyt vastikään isoja satsauksia, ja sinne avataan ensi viikolla uusi leffateatteri, joten en olisi siitä huolissani.”


Itis ei suinkaan ole ainut kauppakeskus, jonka kävijämäärät ovat olleet laskussa tällä vuosikymmenellä. Saman kohtalon ovat kokeneet myös Vuosaaren Columbus, Ruoholahti, Malmin Nova, Entresse sekä jo purettu Lippulaiva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta miten kauppa vastaa kovenevaan kilpailuun? Tarjoamalla huomattavasti lisää liikeneliöitä.

Aalto-yliopisto laski alkuvuodesta HS:lle, että pääkaupunkiseudulla on vuoteen 2030 mennessä liiketilaa yli 1,2 miljoonaa kerrosneliötä. Nyt vastaava luku on vajaat 0,8 miljoonaa neliötä.

Asukaslukuun suhteutettuna luvut tarkoittavat sitä, että vuonna 2030 jokaista helsinkiläistä, espoolaista ja vantaalaista kohden tarjolla on noin 0,9 kauppakeskusneliötä. Vuonna 2010 vastaava luku oli 0,6 ja viime vuonna noin 0,7.


Miten asiakkaita riittää jatkossa kaikille kauppakeskuksille, jos myyntiluvut eivät ole nytkään pysyneet lisääntyneen liiketilan perässä?

”Pääkaupunkiseudun asukasmäärä kasvaa koko ajan, joten periaatteessa täällä on tilaa ja kysyntää kaikille”, vastaa Suomen kauppakeskusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Petri Anttalainen. Hän on myös NCC:n kauppapaikkajohtaja.

”Selvää on, että ala on juuri nyt suuressa murroksessa. Kukin toimija muuntuu tilanteen mukaisesti, ja viime kädessä kilpailu hoitaa markkinat kuntoon.”

Hetkinen. Onko alalle odotettavissa jonkinlaista luovaa tuhoa?

”Markkinat hoitavat parhaiten monet asiat, niin tämänkin.”

Kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Aho arvioi, että jatkossa vaikeuksissa ovat etenkin pienet lähiöostoskeskukset.

”Olen ollut nykyisessä tehtävässä noin neljä ja puoli vuotta. Tuona aikana on purettu 2–3 ostaria vuodessa.”

Muutoksia on luvassa myös suurempien kauppakeskusten konseptiin. Etenkin erilaisilla vapaa-ajanviettopaikoilla ja julkisilla palveluilla on jatkossa suuri rooli kauppakeskuksissa.

”Uudet keskukset eivät ole enää pelkkää myymälätilaa, vaan siellä on päiväkotia, kirjastoa, hoplopia ja muita erityyppisiä palveluja”, Aho sanoo.


”Kauppakeskuksen pitää olla viihtyisä. Sitä ei voi johtaa sillä periaatteella, että kaikki rahat meille. Mutta toisaalta raha on tärkeää, sillä jos rahaa ei pyöri, niin vuokria ei saada maksettua.”

Ahon mielestä koveneva kilpailu vaatii kauppakeskuksilta entistä tarkempaa pohdintaa siitä, mitä keskus haluaa olla ja mitä ei.

”Tässä on juuri se kysymys, että miten keskus konseptoidaan niin, että siellä on kaikille jotain, mutta se on kuitenkin omaleimainen.”

Nykymuotoisten kauppakeskusten kannalta oleellinen kysymys on, miten ruoan verkkokauppa kehittyy. Esimerkiksi Suomen ja pääkaupunkiseudun suurimman kauppakeskuksen, Sellon, vuokrattavasta liikealasta lähes viidesosa on vähittäiskaupan käytössä. Kaikissa keskuksissa vähittäiskaupalla ei ole lähellekään näin suurta roolia, sillä esimerkiksi Kampissa sen osuus on noin kahdeksan prosenttia liiketilasta.


Nopeasti ajateltuna ruokakaupan poistuminen tai sen roolin merkittävä pieneneminen olisi kuitenkin kauppakeskuksille kova isku. Ala itse haluaa nähdä siinä myös mahdollisuuksia.

”Itse en usko, että ruokakauppa siirtyisi nopeasti verkkoon, mutta toisaalta isot murrokset tapahtuvat joskus todella nopeasti. Jos ruokakauppa siirtyisi nykyistä merkittävämmin verkkoon, ihmisille jäisi huomattavasti enemmän aikaa käyttöönsä. Iso kysymys on, mitä sillä ajalla tehtäisiin”, Aho pohtii.

”Yksi mahdollisuus on, että se loisi tällaisen kaupunkikeskuksien renessanssin, jossa ihmiset kävisivät kahvilla ja ravintoloissa. Mahdollista on myös, että aika kuluisi töihin. Silloin käsissämme olisi kaikkien aikojen kiky-loikka.”

Muokkaus 23.11. klo 16:41: Juttua muokattu Itiksen tilastointitavan muutosta koskien.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppakeskukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää