Kaupunki

Kielletty uusnatsi­järjestö osoittaa mieltään Helsingin keskustassa itsenäisyys­päivänä – Ylimmän poliisi­johdon kantaa mielen­ilmaukseen odotetaan vielä

Itsenäisyyspäivän mielenilmauksista on Helsingissä sukeutumassa viime vuosien kaltainen vastakkainasettelu. Kokoontumisia on tällä haavaa tiedossa seitsemän.

Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) osoittaa mieltään Helsingissä itsenäisyyspäivänä, vaikka hovioikeus on määrännyt sen lakkautettavaksi.

Helsingin poliisin saaman ilmoituksen mukaan Kohti vapautta -kokoontuminen olisi ydinkeskustassa Senaatintorilla. Ilmoitusta ei kuitenkaan ole tehty järjestön nimissä.

”Kokoontuminen on ainakin nimeltään samanlainen kuin PVL:n mielenosoitus oli viime vuonna. Siitä on ilmoittanut yksityinen ihminen”, sanoo Helsingin poliisin yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala.


Lopullista kantaa Helsingin poliisilla ei vielä ole Kohti vapautta -mielenosoituksen toteutumiseen. Sen taustalla vaikuttava PVL on Turun hovioikeuden päätöksellä määrätty lakkautettavaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uusnatsijärjestön tavoitteet kansallissosialistisesta yhteiskunnasta ovat hovioikeuden mukaan yhdistyslaissa tarkoitetulla tavalla lain ja hyvien tapojen vastaisia. Järjestö on kuitenkin hakenut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa tuomioon.

Lakkauttamista puolestaan on ajanut aktiivisesti Poliisihallitus. Siksi Helsingin poliisi on aikeissa neuvotella itsenäisyyspäivän mielenosoituksesta Poliisihallituksen edustajien kanssa.

”Poliisihallitus on myös poliisin paikallistasoa ohjaava viranomainen. Senaatintorilla on Tuomaanmarkkinat, ja siksikin katsomme vielä tapahtumien askelmerkkejä yhdessä”, Kujala sanoo.

Itsenäisyyspäivän mielenosoituksista on Helsingissä sukeutumassa viime vuosien kaltainen vastakkainasettelu. Tähän mennessä tiedossa on äärikansallismielinen 612-kulkue Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle.


Kulkueen vastavoimana toimii vasemmistolainen ja anarkistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Sen on ilmoitettu kokoontuvan Narinkkatorilla ja marssivan Taivallahden kentälle. Päätepiste osuu äärioikeistolaisten 612-kulkueen liepeille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisjohtaja Kujalan näkemys on, että vastapuolet pyrkivät tietoisesti pääsemään liki toisiaan. Poliisi puolestaan käyttää joukkojenhallintaan tarkoitettuja varusteita sekä ajoneuvoja, jotta eri ryhmittymien mielenosoittajat pysyisivät riittävän kaukana toisistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emme rajoita kenenkään perusoikeutta kokoontua tai oikeutta ilmaista mielipidettään, mutta valvomme ja olemme läsnä. Poliisi toimii tässä erotuomarina”, Kujala sanoo.

Helsingin poliisi on viime vuosina neuvotellut mielenosoitusten järjestäjien kanssa tilanteen pitämiseksi rauhallisena varsinaisten tapahtumien aikana.

Yksittäisiä välikohtauksia lukuun ottamatta Kujala katsoo neuvotteluyhteyden auttaneen järjestelyissä.


Yhteensä mielenosoituksia on tällä haavaa tiedossa seitsemän. Edellä käsiteltyjen kolmen suuren ohella on neljä muutaman kymmenen hengen mielenilmaisua. Tilanne tosin voi elää itsenäisyyspäivään asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vielä kuusi tuntia ennen mielenosoitusta on lain mukaan mahdollista ilmoittaa siitä”, Kujala sanoo.

Tätä kokoontumislain määrittelemää aikataulua tosin ollaan mahdollisesti tiukentamassa. Oikeusministeriö on esittänyt lakiluonnoksessaan, että ilmoitus olisi tehtävä poliisille viimeistään kolme vuorokautta ennen kokoontumisen alkua.

Perusteluna on esimerkiksi se, ettei vastakkaisten mielenosoittajien kesken syntyisi ennakoimattomia väkivaltaisuuksia.


Helsingin muutos väkivaltaa huokuvien mielenosoitusten kentäksi juontuu Linnan juhlista

Itsenäisyyspäivästä on sukeutunut erityisesti Helsingissä väkivaltaisiksikin yltyvien mielenosoitusten päivä. Muutos on tapahtunut noin 20 vuodessa.

Erilaisten äärikansallismielisten ja niiden vastapuolena toimivien anarkistiryhmien kulkueet ovat yleistyneet sen jälkeen, kun Kuokkavieraiksi itseään kutsunut ryhmä alkoi häiritä Linnan juhlia.

Ensimmäisiä Kuokkavieraiden mielenosoituksia järjestettiin Presidentinlinnan edustalla 1990-luvun puolivälissä. Mielenosoittajat yrittivät estää kutsuvieraiden pääsyä presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Nykyisiä mielenilmauksia edelsi siis Helsingin poliisin yleisjohtajan Seppo Kujalan sanoin ”eliitin juhliin” kohdistuva kritiikki.

Nykyisin äärioikeistolaisiksi luonnehditut ryhmät käyttävät juhlintaa mahdollisuutena ilmaista omia kantojaan. Vasemmistolaisiksi määrittyvät ja anarkistiset ryhmät taas osoittavat Kujalan mukaan mieltään oikeiston läsnäoloa vastaan.

Viime vuonna vietettiin Suomen satavuotisjuhlaa. Kulkueiden ohella Helsingissä sattui useita kahnauksia. Pisimpään puitiin lasten alpakkatapahtumaa Taka-Töölössä.

Alpakkatapahtuman järjestäjät olivat keskustelleet pyrkimyksistään siirtää ihmisten ja median huomio pois Töölöntorille levittäytyvästä ja äärioikeistolaiseksi luonnehditusta 612-soihtukulkueesta. Lopulta alpakat joutuivat väistymään Töölön jalkapallostadionille. Tapausta pui sittemmin myös Poliisihallitus.

Keskusteluun nousi myös joidenkin mielenosoituksiin mahdollisesti osallistuvien ihmisten kiinni ottaminen etukäteen. Poliisi otti pääkaupunkiseudulla kiinni kymmenkunta ihmistä.

Antifasistiksi itsensä määrittelevä Jari Laine haettiin kotoaan poliisin säilöön kotoaan itsenäisyyspäivän aamupäivällä. Oululainen kaupunginvaltuutettu Junes Lokka kertoi tulleensa otetuksi kiinni iltapäivällä Kaisaniemenkadulta.

Sitä vastoin poliisi antoi asema-aukion pahoinpitelystä sittemmin hovioikeudessa tuomitun Jesse Torniaisen osallistua mielenosoituskulkueeseen. Torniainen on ollut mukana Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa.

Itsenäisyyspäivänä tapahtui Kampin sekä Etu- ja Taka-Töölön kaupunginosissa kulkevalla Runeberginkadulla pahoinpitely. Pahoinpitelystä epäillyt olivat menossa Kampista uusnatsien mielenosoituksesta kohti 612-kulkuetta Töölöntorilla.

Uhri heilutti poliisin mukaan miehille natseja vastustavaa paitaa, ja mielenosoitukseen matkalla olleet pahoinpitelivät paidanheiluttajan.

Lisäksi helsinkiläinen pyöräilyaktiivi Marjut Ollitervo otettiin kiinni sen jälkeen, kun hän oli jäänyt ottamaan valokuvaa jalkakäytävälle pysäköidystä poliisiautosta. Tapahtumasarja sai alkunsa mielenosoitustapahtuman aikana tapahtuneesta pullon heitosta.

Poliisin mukaan Ollitervo pysäytettiin, koska hän sopi pullon heitosta epäillyn tuntomerkkeihin.

Lauttasaarelaisessa taloyhtiössä puolestaan havahduttiin itsenäisyyspäivänä kymmenien Suomen lippujen katoamiseen. Sittemmin anarkistisella Takku.net-sivustolla julkaistiin video, jossa poltettiin yli 30 lippua.

Korjaus maanantaina 3. joulukuuta kello 15.27: Itsenäisyyspäivänä 2017 kiinni otettua Jari Lainetta kutsuttiin uutisessa anarkistiksi. Hän kuitenkin määrittelee itsensä antifasistiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  6. 6

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, miten Venäjä loi ”propagandan ekosysteemin” vaikuttaakseen amerikkalaisiin äänestäjiin – Facebook ei olekaan trolli­tehtaalle tärkein väline

  8. 8

   Pohjolan Liikenne luopuu kokonaan kaukoliikenteen pikavuoroista – kymmeniä uhkaavat potkut, yli 50 päivittäistä bussivuoroa perutaan

  9. 9

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  10. 10

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  4. 4

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  6. 6

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  8. 8

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  9. 9

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  10. 10

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää