Kaupunki

Tallinnan tunnelijunaan myydään jo lippuja, vaikka reitti ei ole vielä tiedossa – ”Ei kannata hirttäytyä detskuihin!”

Tähän asti hanketta on edistetty omarahoitteisesti.

Tallinna-tunneli on saanut ensimmäisen ulkopuolisen rahoittajansa.

Pelikonkari Peter Vesterbackan luotsaama kehitysyhtiö Finest Bay Area Development on saanut 100 miljoonan euron sijoituksen dubailaiselta ARJ Holding LLC:ltä. Yhtiö on erikoistunut vesi-, energia- ja infrateknologioihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sopimuksen mukaan rahoitus on määrä käyttää Tallinnan-tunneliprojekin suunnitteluun ja luvitusvaiheeseen.

Tähän asti hanketta on edistetty omarahoitteisesti eli Vesterbackan ja sijoittaja Kustaa Valtosen varoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tavoitteena on, että junat liikkuisivat tunnelissa jouluaattona vuonna 2024. Tunneleita on kaksi, joista toinen keskittyisi rahtiliikenteeseen ja toinen henkilöliikenteeseen.

Ajatuksena on, että rakennuskustannukset saadaan maksettua lippu- ja rahtikuluilla. Takaisinmaksuaika voisi olla 17 vuotta, jos esimerkiksi edestakainen matka junalla Helsingistä Tallinnaan maksaisi 100 euroa.

Finest Bay Area laittoikin jo maanantaina myyntiin vouchereita, joilla voi ostaa junalippuja etukäteen. Ensimmäiset matkat myytiin lehdistötilaisuuden aikana.

”Meidän lipputuotteemme on lähinnä alusta, jonka avulla haemme uusia ideoita. Ajatus on, ettei matkustajan tarvitse hankkia mitään konkreettista lippua, vaan matkustusoikeus voitaisiin todentaa esimerkiksi kasvojentunnistusohjelmalla”, Vesterbacka sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnelihanke on edennyt myös ympäristö- ja lupa-asioissa. Tallinnan-tunnelia on soviteltu Uudenmaan maakuntakaavaehdotukseen.

Vesirakennuslupahakemus on jätetty Virossa ja ympäristövaikutusten arvioinnin (yva) ohjelmaehdotus jätetään Uudenmaan ely-keskukselle tammikuun alussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yva-tarkastelussa Suomen päässä on kolme eri reittivaihtoehtoa, joista yksi kulkee Helsinki-Vantaan lentoasemalta Otaniemeen, toinen lentoasemalta Ilmalan aseman kautta Otaniemeen ja kolmas lentoasemalta Helsingin rautatieaseman kautta Tallinnaan.

Tähän mennessä Vesterbacka kumppaneineen on pitänyt tiukasti kiinni Espoon Otaniemi-Keilaniemi -linjauksesta. Maanantaina Vesterbacka asennoitui pääkaupungin läsnäoloon lunkisti.

”Se on ihan jees! Ei kannata hirttäytyä detskuihin! Lopputulos voi olla myös reittivaihtoehtojen kombinaatio”, Vesterbacka kommentoi yva-selvityksen sisältöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lupaprosessi voisi teoreettisesti valmistua vuoden 2020 kesällä, arvioi projektipäällikkö Karoliina Jaatinen konsulttiyhtiö Pöyrystä.

Käytännössä tahti lienee hitaampi, koska ympäristövaikutusten arvioinnin eri vaiheista tai lupaprosessista voidaan valittaa.

Tallinna-tunnelista on Vesterbackan johtaman yksityisrahoitteisen Finest Bay Area Development -kehitysyhtiön lisäksi tehty myös julkisyhteisöjen valmistelutyötä.

Suomen ja Viron sekä Helsingin ja Tallinnan yhteistyöliittymä Finest Linkin virallisessa esiselvityksissä tunnelin rakennuskustannuksiksi arvioitiin 13–20 miljardia euroa. Esiselvitys julkaistiin helmikuussa, ja siinä toivottiin noin 40 prosentin rahoitusta Euroopan unionilta.

Peter Vesterbackan yksityisrahoitteinen tunnelihanke on herättänyt kiinnostusta, koska julkisen rahoituksen kerääminen noin 20 miljardin rautatietunneliin on vaikeata. Suomen ja Viron pääministerit totesivat kokouksessaan toukokuun alussa Tallinnassa, etteivät maiden varat eivät siihen yksin riitä eikä Euroopan unioni ole heti avaamassa rahakirstua.

Liikenneministeri Anne Berner totesi perjantaina tiedotustilaisuudessa, ettei voi olla kahta erillistä Tallinna-tunnelihanketta. Berner neuvotteli perjantaina kollegansa Viron liikenneministeri Kadri Simsonin kanssa. Molemmat oli kutsuttu myös maanantaiseen tilaisuuteen, mutta he olivat työmatkalla Brysselissä.

Perjantaina Berner ja Simson kertoivat, että Suomen valtio on lähdössä osakkaaksi Baltian maiden yhteisomistuksessa olevaan RB Rail -yhtiöön. Yhtiö valmistelee toista suurprojektia, Varsovasta Tallinnaan kulkevaa tuhannen kilometrin mittaista raideyhteyttä, Rail Balticaa.

Sata miljoonaa euroa on hyvin pieni osa tunnelihankkeen kokonaishinnasta. Vesterbackan yksityisrahoitteisessa mallissa on lähdetty 15 miljardin rakennuskustannuksista.

Kehitysyhtiön tavoitteena on ollut koota 70 prosenttia rahoituksesta aasialaisilta rahoitusyhtiöiltä, loput 30 prosenttia kertyisi muun muassa pohjoismaisilta vakuutusyhtiöiltä.

Vesterbackan mukaan kansainväliset rahoitusneuvottelut ovat koko ajan käynnissä. Seuraava iso rahoitustarve voisi tulla runsaan vuoden kuluttua, jos hankkeeseen jo silloin halutaan tilata jättimäisiä tunnelinporauskoneita. Koneiden toimitusaika on puolesta vuodesta vuoteen.

Yhden yksittäisen tunnelinporauslaitteen on hinta on noin 50 miljoonaa euroa, ja projektissa on laskettu, että niitä tarvittaisiin kahden satakilometrisen tunnelin rakentamiseen 16, jotta porausta voidaan tehdä eri suunnista. Pöyryn arvio tässä vaiheessa on, että Suomen alueella joudutaan turvautumaan hitaampaan, mutta koeteltuun räjäytyslouhintaan.

Vesterbackan visioon kuuluu myös lennokkaita rakennushahmotelmia, joita on tehnyt Firan ”ilmiörakentaja” Tero Vanhanen. Hän on sekä kaavaillut Helsingin edustalle tekosaarta että visioinut Keilaniemen alueelle pilvenpiirtäjiä.


Myös viranomaisselvityksessä koottiin uusia tekosaaria Helsingin ja Tallinnan edustan matalikoille. Kahden halkaisijaltaan noin 17,5 metrin tunneliputken louhimisesta syntyy arviolta 80 miljoonaa kuutiota kiviainesta.

Yva-selvityksessä katsotaan, mitkä olisivat ympäristön kannalta vähiten haittaa aiheuttavat läjityskohteet. Tekosaarille on hahmoteltu uutta asutusta.

Käytännössä Finest Bay Area tekee niitä viranomaisselvityksiä, joita joka tapauksessa jouduttaisiin tekemään, jos Suomen ja Viron valtiot olisivat viemässä hanketta eteenpäin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tallinna-tunneli
 • Viro
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  2. 2

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  3. 3

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  4. 4

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Pääministeri May vahvisti, että tärkeää brexit-äänestystä lykätään – Mayn lausunnon suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  7. 7

   Nainen kuoli Turussa, kun kuorma-auton kuljettaja peruutti hänen päälleen

  8. 8

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Hilpeydellään ihmetyttänyt Räikkönen kommentoi menoaan F1-kauden päätöstilaisuudessa: ”Kyllä, minulla oli hauskaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  7. 7

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  8. 8

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  9. 9

   Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää