Kaupunki

Helsingin poliisi ottaa joka vuosi kiinni tuhansia ihmisiä, jotka eivät ole syyllistyneet rikokseen – ”Kiinni otetut ovat enemmän tai vähemmän pahapäisiä”

Poliisilla on oikeus korjata ennakolta säilöön ideologista vastapuolta uhkailevia tai aiemmin vakaviin häiriöihin syyllistyneitä ihmisiä. Viime vuonna heitä oli Helsingissä noin 5 600.

Uhoaminen netissä tai ideologisen vastapuolen uhkailu voi johtaa poliisin kiinniottoon jo ennen kuin mitään ehtii tapahtua. Helsingissä poliisi ottaa vuodessa tuhansia ihmisiä kiinni estääkseen mahdollisen rikoksen tapahtumisen.

Esimerkiksi viime itsenäisyyspäivänä pääkaupunkiseudulla otettiin ennakoivasti kiinni kymmenkunta ihmistä, kuten antifasistiksi itsensä määrittävä Jari Laine ja oululainen valtuutettu Junes Lokka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingissä otettiin viime vuonna ennalta ehkäisevästi säilöön yhteensä noin 5 600 ihmistä. Kiinniottoja perustellaan esimerkiksi mielenosoituksiin mahdollisesti osallistuvien ihmisten rikollisten tekojen estämisellä.

”Yleensä on melko välitön vaara, että henkilö olisi tekemässä rikoksen”, sanoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinniotot tapahtuvat poliisilain perusteella. Säilöön otettava ihminen on mahdollisesti uhonnut netissä vahingoittavansa mielenosoituksessa tai muussa tapahtumassa ideologista vastapuoltaan. Tai sitten hänen aiempi käytöksensä on poliisin arkistojen perusteella niin uhkaavaa, että kiinniottoa voidaan perustella riittävästi.

Esimerkiksi Laineen tiedettiin pahoinpidelleen itsenäisyyspäivänä 2016 uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) ruotsalaista edustajaa poliisiautossa. Vuonna 2015 hän oli saanut silmäänsä poliisin paineilma-aseella ampuman ammuksen osia.

”Uhan pitää olla todennäköistä. On harvinaista, että pitkän ajan takaa oleva käytös vaikuttaisi kiinniottoon”, Kujala sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkkä uhkaavaksi tai väkivaltaiseksi tiedettyyn ryhmään kuuluminen ei riitä kiinniottoon.

Esimerkiksi viime itsenäisyyspäivänä poliisi salli Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä sittemmin hovioikeudessa tuomitun Jesse Torniaisen osallistua mielenosoitukseen.

Torniainen on ollut mukana PVL:ssä, jonka hovioikeus on tällä haavaa määrännyt lakkautettavaksi. Järjestö on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.


Tulevanakin itsenäisyyspäivänä torstaina Helsingissä on odotettavissa sekä äärikansallismielinen 612-kulkue että vasemmistolais-anarkistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin poliisi on saanut myös ilmoituksen Kohti vapautta -kokoontumisesta ydinkeskustassa Senaatintorilla. Tämän yksityisen ihmisen ilmoittaman mielenosoituksen taustalla on PVL.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikista poliisilain perusteella Helsingissä tapahtuvista kiinniotoista valtaosa on tehty nimenomaan rikoksilta ja häiriöiltä suojaamisen takia.

Saman lain perusteella voidaan korjata poliisin säilöön myös esimerkiksi päihtymyksen takia sammuneet ihmiset. Yhteensä näitä kiinniottoja oli viime vuonna Helsingissä noin 10 300, joista siis yli puolet uhkaavan käytöksen perusteella.

Päihteiden vaikutuksen alaisia tai asunnottomia ei yleisjohtaja Kujalan kokemuksen mukaan enää ole Helsingin kaduilla sellaisia määriä kuin aiempina vuosikymmeninä. Yhteiskunnan tukiverkot ovat hänen mukaansa parantuneet niin, ettei kadulle enää sammuta yhtä paljon.

”Kiinni otetut ovat enemmän tai vähemmän pahapäisiä. Päihtyneitä viedään mieluummin koteihin, vaikkei siihen aina ole aikaa, koska emme ole taksipalvelu.”


”Pahapäisten” mielenosoittajien kiinniottoihin ei Kujalan mukaan ole vakiintuneita sääntöjä.

Laista kumpuaa perustelu, että kiinni otettu olisi todennäköisesti syyllistymässä henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen tai aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

”Yleisellä tasolla voi todeta, että kiinnioton perusteet ovat sitä paremmat, mitä lähempänä tapahtumaa kiinniotto tapahtuu”, Kujala sanoo.

Säilössä voi lain mukaan pitää, kunnes rikoksen, häiriön tai vaaran todennäköisyys on ohi. Enimmäispituus on kuitenkin vuorokausi kiinniottohetkestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Rikokset
 • Helsinki
 • Turvallisuus
 • Mielenosoitukset
 • Katja Kuokkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  10. 10

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  4. Tunti sitten
  5. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  6. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  7. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  8. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  9. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  10. 2 tuntia sitten
  11. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  12. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  13. Helsinki on valmis myymään Lapinlahden sairaalan – alueelle on mahdollista myös rakentaa
  14. Näytä lisää