Kaupunki

HS:n valokuvaaja Mika Ranta kuvasi kolmen vuoden ajan Oodin rakentamista – Ainut­laatuinen video näyttää, miten kirjasto kohosi Helsingin keskustaan

Kuvia kertyi noin miljoona ja ne näyttävät Oodin rakentamisen vaiheet hetki hetkeltä.

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi aukeaa keskiviikkona.

Helsingin Sanomien valokuvaaja Mika Ranta on kuvannut keskustakirjaston valmistumista kolmen vuoden ajan marraskuusta 2015 saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranta on ottanut rakennustyömaasta pitkän sarjan valokuvia, jotka on yhdistetty nopeutetuksi noin parin minuutin videoksi.

”Kamera kuvasi Oodin rakentamista Musiikkitalon kulmalta viidennen kerroksen korkeudelta”, kertoo valokuvaaja Ranta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvaus on tehty valvontakameralla. ”Malli on sama, mitä Paavi käyttää Vatikaanissa”, Ranta kertoo.

Kun hän aloitti time lapse -kuvausprojektin ainoastaan pintamaata oli kaivettu ja työmaa-aidat ympäröivät kirjaston paikkaa.

Nyt kuvia on kertynyt noin miljoona ja ne näyttävät Oodin rakentamisen vaiheet hetki hetkeltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvia on kuvattu joka päivä minuutin välein yhteensä 1 020 kappaletta. Videoon on sitten valittu kuvia kuvatun jatkumon mukaan.

”Arkipäiviltä on keskimäärin viisi kuvaa päivässä ja ideana oli, että jos tänään kuvattiin kello 6.01–6.05, niin seuraavana päivänä kuvausaika alkoi 6.05”, Ranta kuvailee.

Ranta on käsitellyt kuvia ohjelmalla, jonka on itse ohjelmoinut tähän tarkoitukseen, sillä miljoonan kuvan selaaminen ei olisi fyysisesti edes mahdollista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valokuvaaja Mika Rantaa kiinnostaa visuaalisen tarinan luominen time lapse -videoilla. Hän on kuvannut esimerkiksi Lauttasaaren vesitornin purkamisen.

”Olen aina halunnut tehdä time lapse -videoita, ja varsinkin vuosia kestävät projektit ovat haastavia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rannan mukaan keskustakirjaston rakentumista kuvaavasta videosta tuli kuta kuinkin sellainen kuin hän etukäteen ajattelikin.

”Viime keväänä tosin kamera jämähti pariksi kuukaudeksi, mutta työt olivat jo sellaisessa vaiheessa, että ei siihen tullut huomattavaa taukoa.”

Oodissa on kolme erilaista kerrosta. Alin taso kytkeytyy Kansalaistoriin. Ensimmäinen kerros on tehty kohtaamispaikaksi ihmisille. Siellä on kahvila, Helsinki-info, EU-tiedotus ja kirjojen palautuspiste. Tammikuussa avautuu myös elokuvasali.

Keskimmäinen kerros on suunniteltu monenlaiseen toimintaan ja sieltä löytyy muun muassa ryhmätyötiloja, musiikkistudioita ja ompelupiste.

Ylin kerros kurottaa lasiseinäisenä Eduskuntatalon suuntaan ja täältä löytyy 100 000 kirjan kirjasto.

Lue myös: Tässä on Oodi – HS:n erikoisartikkeli kertoo, millainen uusi keskustakirjasto on, miten siellä liikutaan ja mistä löytyvät kirjat, kahvilat ja ajanviettopaikat

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oodi
 • Helsingin keskustakirjasto
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  8. 8

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  9. 9

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  10. 10

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää