Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi on avattu yleisölle. Ensimmäiset kävijät astuivat rakennukseen keskiviikkona kello 8.

HS lähettää iltapäivällä alkavat viralliset avajaiset suorana lähetyksenä. Hetki hetkeltä -seuranta on käynnissä koko päivän.

HS seuraa Oodin avajaispäivää

Oodin virallinen avajaisohjelma päättyy tältä päivältä, samoin HS:n seuranta. Oodin avajaisjuhlat jatkuvat huomenna torstaina. Kiitos seurasta.

Oodin avajaispäivä huipentuu musiikkiesityksiin

Oodin avajaispäivä huipentuu ulkolavalla ja kirjaston sisällä. Avajaisjuhlan huipentuma tapahtuu kello 20.20 kun ulkolavalla esitetään Oodi Oodille.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori: Oodi on paljon enemmän symboli kuin pelkkä rakennus

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kuvasi puheensa alkuun nykymaailmaa ja teknologian kehitystä ja sen tuomia seurauksia. "Olemme enemmän yhdessä ja enemmän yksin kuin koskaan." Hän muistutti, ettei meillä ole varaa unohtaa ketään.

"Suomi on maa, jossa arvoja puolustetaan kirja, ei ase kädessä", Vapaavuori sanoi. Oodi on Vapaavuoren mukaan todistus siitä, että otamme tehtävämme vakavasti. Oodi on Vapaavuoren mukaan myös ylistys sille maailmalle, jota haluamme edistää. Oodi on lupaus paremmasta maailmasta, Vapaavuori päätti puheensa raikuviin suosionosoituksiin.

Oodissa ihmisen astuu leikin maailmaan. "Viivytte täällä paljon pidempään kuin luulitte", presidentti lopetti puheensa ja sai yleisöstä kannustushuutoja.

Presidentti Sauli Niinistö kehui Oodia uuden ajan toriksi ja lukutaidon ylistykseksi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Oodi on kunnianosoitus itsenäiselle maalle ja sen sivistykselle. Niinistö muisteli puheessaan esikoisensa ensimmäistä kirjastokäyntiä sekä omaa ensimmäistä kokemustaan kirjastossa. Vaikeinta on yleensä kirjastosta lähteminen, Niinistö kuvaili.

Niinistö myös onnitteli upean monumentin tekijöitä ja suunnittelijoita. Oodi osoittaa kuinka kirjaston tulee muovautua ajan hengessä, Niinistö sanoi. "Kaiken ytimessä on luovuus."

Presidentti Sauli Niinistö pitää puheen kello 16

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhe kuullaan kello 16.

Lisäksi avajaisissa esiintyy tasavallan presidentin puolisonakin tunnettu runoilija Jenni Haukio. Kello 14.45 Haukiota haastattelee kirjailija Sirpa Kähkönen ja näyttelijä Ella Pyhältö lausuu Haukion valitsemia runoja.

Iltapäivän ja alkuillan taideohjelmasta muutama poiminta:

Oodin avajaisissa nähdään kaksi tilausteosta. Toinen on koreografi Hanna Brotheruksen Oodi metsälle -teos. Teoksen ydinteemoina ovat siementen kasvu taimiksi, puiden taival paperiksi ja kirjoiksi sekä ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus. Oodi metsälle -teos etenee ulkolavalta 16.30 alkaen pitkin iltaa Oodin kolmeen kerrokseen kuvastaen sivistyksen ja lukutaidon syntyä.

Toinen tilausteos on harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen sävellys Ultra Organ Oodille, jossa Musiikkitalo tervehtii uutta naapuriaan. Urut soivat Musiikkitalon Organo-salissa ja harmonikka muutaman sadan metrin päässä Oodin ulkolavalla. Tämä esitys alkaa kello 20 ulkolavalla.

Näiden lisäksi keskiviikkona eri puolilla kirjastorakennusta ja sen edustalla on monipuolista ohjelmaa. Voit seurata Oodin 2. kerroksessa työskentelevää Aku Ankan toimitusta kello 14–20.

Nykypäivän trubaduuriyhtye Kalevauva.fi esiintyy 18.30 alkaen ulkolavalla.

Kolmannessa kerroksessa on kirjallisuusesityksiä kuten 17.30 kirjailija Anja Snellman kertomassa uusimmasta romaanistaan Kaikkien toiveiden kylä.

Kello 18.30 alkaa Merete Mazzarellan ja Peter Sandströmin kirjailijahaastattelu.

Avajaiset alkavat pian

Tervetuloa takaisin seuraamaan Oodin avajaisia. Aamusta alkaen kaupunkilaiset ovat käyneet tutustumassa uuteen kulttuurirakennukseen, mutta nyt on virallisten avajaisten aika.

Luvassa on taidetta ja puhetta. Puhepuolelta mainittakoon apulaispormestari Nasima Razmyar ja Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara klo 14.15 jälkeen sekä pormestari Jan Vapaavuori ja presidentti Sauli Niinistö klo 16.

Kierrä Oodissa arkkitehtien kanssa

Oodin avautuminen oli talon suunntelleille ALA- toimiston arkkitehdeillekin jännä paikka.

”Nyt voimme nähdä, mitä ihmiset haluavat tehdä rakennuksessa”, sanoi Antti Nousjoki HS:n haastattelussa. Katso kierros talossa videolta tästä.

Sosiaalisessa mediassa Oodia on pääosin ylistetty keskiviikkoaamuna. Skeptisiäkin ääniä tosin löytyy.

Huomenna on erityisesti lasten päivä Oodissa

Itsenäisyyspäivänä eli torstaina avajaisohjelmaa on aamukymmenestä iltakuuteen. Torstain ohjelma on suunnattu erityisesti perheille.

Oodiin voi tulla kuuntelemaan esimerkiksi päiväsatua kello 10.30 alkaen. Kirjantekijät Kaisa Happonen ja Anne Vasko kertovat talvikarhun tarinoita kirjoista Mur, eli karhu sekä Mur ja mustikka.

Kello 14 kirjailijahaastattelussa ovat Tatun ja Patun luojat kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen.

Ensimmäisen kerroksen Leikkipuisto Lorussa tehdään yhteistä taideteosta ohjaajien kanssa: osallistu jatkotarinan tekemiseen ja jätä sana. Pihalla on vaunujumppaa ja metsän eläimet leikittävät lapsia Perhekirjastossa kello 11, 12 ja 13.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Helsingin keskustakirjasto
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  2. 2

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  3. 3

   Punaisten hiusten syy selvisi

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Pohjolan Liikenne luopuu kokonaan kaukoliikenteen pikavuoroista – kymmeniä uhkaavat potkut, yli 50 päivittäistä bussivuoroa perutaan

  6. 6

   Tutkijat selvittivät, miten Venäjä loi ”propagandan ekosysteemin” vaikuttaakseen amerikkalaisiin äänestäjiin – Facebook ei olekaan trolli­tehtaalle tärkein väline

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  8. 8

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  9. 9

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  10. 10

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  4. 4

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  6. 6

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  8. 8

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  9. 9

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  10. 10

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää