Kaupunki

Peliyhtiö Supercell perustaa Helsinkiin koodauskoulun – ”Ollaan oltu superonnekkaita”, Ilkka Paananen selittää miljoonien eurojen lahjoitusta

Ohjelmointi levittäytyy kaikille yhteiskunnan eri osa-alueille, joten lahjakkaista koodareista on Suomessa jatkuva pula. Helsingin koulun mallina toimii ilmiöksi noussut Pariisin koodauskoulu. Ensimmäinen vuosikurssi aloittaa ensi kesänä.

Peliyhtiö Supercell perustaa Helsinkiin koodauskoulun. Yhtiön mukaan koulusta saatavan koulutuksen taso rinnastuu korkeakoulutukseen.

Koodauskoulusta kertoi Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kasvuyritystapahtuma Slushissa keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koulun on tarkoitus vastata Suomea piinaavaan koodaripulaan. Ensimmäinen vuosikurssi aloittaa ensi kesänä. Alkuvaiheessa kouluun otetaan 100 opiskelijaa.

Koululle on jo vuokrattu tilat Sörnäisistä osoitteesta Haapaniemenkatu 5. Kadun toisella puolella sijaitsee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu.


Supercell on valmistautunut investoimaan kouluun 8–10 miljoonaa euroa seuraavan viiden vuoden aikana, Paananen kertoo. Koulun toiminnasta vastaa säätiö. Rahaa kuluu paljon jo siihen, kun kouluun ostetaan 180 Applen tietokonetta..
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse ei Paanasen mukaan ole sijoituksesta vaan hyväntekeväisyydestä. Koulusta valmistuvien koodareiden toivotaan työllistyvän laajasti eri puolille ohjelmistoalaa.

”Me ollaan oltu superonnekkaita. Kiva, jos päästään antamaan takaisin yhteisölle, josta itsekin olemme ponnistaneet”, Paananen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouluun voi hakea kuka tahansa 18–30-vuotias henkilö. Pääsykoe mittaa loogista päättelykykyä. Aiempaa koodauskokemusta ei tarvita.

Supercellin toiveena on lisätä koodarien määrää, mutta ennen kaikkea tuoda alalle ihmisiä erilaisista, nykyistä monimuotoisemmista taustoista, Paananen sanoo. Kärjistetysti: tällä hetkellä koodarit ovat usein suhteellisen hyvin toimeentulevissa perheissä kasvaneita miehiä.


Ohjelmointi levittäytyy kuitenkin kaikille yhteiskunnan osa-alueille, joten yritysten tarpeetkin ovat monipuolisia. Siinä missä tarvitaan matemaattisesti lahjakkaita koodareita, tarvitaan myös taiteellisesti suuntautuneita koodareita. Kantasuomalaisten miesten lisäksi uuteen koodauskouluun halutaan myös naisia ja maahanmuuttajia.

”Koodaaminen nähdään helposti matemaattisorientoituneena insinööritieteenä. Siksi moni, joka voisi olla loistava koodaaja, ei hakeudu alalle”, Paananen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koodauskoulun nimeksi tulee Hive Helsinki, siis mehiläispesä tai -parvi. Supercellin mukaan nimen on tarkoitus kuvata kouluun toivottua energistä tunnelmaa ja opiskelua yhdessä tekemisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiven esimerkkinä toimii Pariisiin vuonna 2013 perustettu École 42 -koodauskoulu.

Lue lisää: Tällainen on Supercellin koodauskoulun esikuva: Opettajia ei ole, tutkinto perustuu peliin ja oppilaat korjaavat toistensa kokeet

Pariisin koulusta on tullut it-maailmassa pieni ilmiö. Sen mallin mukaan on perustettu eri puolille maailmaa jo yli 10 koodauskoulua. Koulut hyödyntävät opetuksessaan Pariisissa kehitettyä opetussuunnitelmaa ja oppimateriaaleja. Näin tehdään myös Helsingissä.

Hive Helsinki on ensimmäinen École 42 -tyyppinen koulu Pohjoismaissa.

Hive Helsingin johtajaksi on valittu Minna Kivihalme. Hän on toiminut viimeksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ohjelmajohtajana ja tehnyt pitkän uran koulutuksen ja ohjelmistokehityksen parissa.


Kivihalme kertoo, että Hive on opetusteknisesti hyvin poikkeuksellinen koulu. Koulussa ei esimerkiksi ole lainkaan opettajia. Opiskelijat opettelevat ratkaisemaan annettuja tehtäviä itsenäisesti ja oppivat toisiltaan. Lähes kaikki tehtävät tehdään ryhmissä, koska työelämäkin on usein ryhmätyötä. Arviot töiden onnistumisestakin tehdään pääsääntöisesti opiskelijoiden keskuudessa.

Metodi on vastakkainen perinteiselle ajatukselle opetuksesta tilanteena, jossa opettaja kertoo, miten asiat ovat, ja opiskelijat yrittävät imeä tiedon itseensä. Kivihalme sanoo, että tarkoituksena on kehittää ennen kaikkea luovaa ongelmanratkaisutaitoa.

”Tämä on järjettömän hieno juttu.”

Hän korostaa, ettei metodivalinta ole kommentti perinteisille ammattikorkeakouluille ja yliopistoille. Hiven tarkoitus on täydentää koulutustarjontaa ja houkutella alalle sellaisia ihmisiä, jotka eivät perinteisten korkeakoulujen haaviin osu.

 

Tarkoituksena on selvittää, ketkä hakijoista ovat riittävän lahjakkaita, yrittäjäluonteisia ja motivoituneita.

Kivihalme sanoo, että huippukoodariksi oppiminen on lopulta pitkälti tekemällä oppimista.

”Ei niin, että kuuntelet luennot ja toistat mekaanisesti tehtävät.”

Hive Helsingin koulutusohjelma on kolmevuotinen. Koulun tilat ovat aina auki oppilaille, joten projekteja voi suorittaa milloin vain.

Kivihalme kuvaa opintoja vaativiksi.

Pääsykokeen läpäisseet pääsevät kuukauden mittaiselle rankaksi suunnitellulle intensiivijaksolle. Intensiivijakson tarkoituksena on selvittää, ketkä hakijoista ovat riittävän lahjakkaita, yrittäjäluonteisia ja motivoituneita koulun opiskelijoiksi.

Intensiivijakson läpäisee noin joka kolmas hakija. He pääsevät virallisesti koulun opiskelijoiksi.

Koulussa opiskellaan monipuolisesti erityyppisiä koodaukseen liittyviä taitoja. Näistä esimerkiksi erilaiset koodauskielet ovat vain pieni osa.

”Olennaisinta on oppimaan oppiminen.”


Hive Helsingillä ei tule olemaan virallista asemaa Suomen korkeakoulujärjestelmässä, eikä sen suorittamisesta siis saa tutkintoa. Supercellin näkemyksen mukaan tällä ei työnsaantinäkökulmasta kuitenkaan ole merkitystä. Esimerkiksi Pariisin koulusta valmistuneista kaikki ovat saaneet oman alansa töitä. 80 prosenttia opiskelijoista on itse asiassa siirtynyt työelämään jo ennen valmistumistaan.

Kivihalme sanoo uskovansa, että tarvittaessa koulussa tehtyjä opintoja voitaisiin kuitenkin hyväksyä myös osaksi perinteistä ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa.

Hive Helsinki on suomalaisten korkeakoulujen tavoin lukukausimaksuton. Opiskelijoiden saamaan opintotukeen liittyy kuitenkin vielä epävarmuustekijöitä ainakin koulun ensimmäisen vuoden osalta.

”Uskoisin, että se ratkeaa parhain päin.”

Supercellin tarkoituksena ei ole jäädä Hive Helsingin pyörittäjäksi. Ilkka Paananen kertoo, että yritys on lähtökohtaisesti valmistautunut pyörittämään koulua ensimmäiset viisi vuotta. Sinä aikana mukaan yritetään saada muita yrityksiä ja julkista rahaa.

Paanasen mukaan tieto koulusta on vastaanotettu innostuneesti. Yrityskentältä tarjotaan opiskelijoille opintoihin kuuluvia harjoittelupaikkoja. Myös julkinen valta, muiden muassa opetusministeriö ja Helsingin kaupunki pormestari Jan Vapaavuoren (kok) johdolla, on pyrkinyt tasoittamaan tietä koulun perustamisen edellä.

Paananen kuvailee Supercellia kouluhankkeen ”käyntiin potkaisijaksi”.

”Toivoisin, että tätä ei nähtäisi Supercellin vaan koko suomalaisen yhteiskunnan hankkeena.”

Fakta

Koodauskoulu ja koodaripula


 Peliyhtiö Supercell perustaa Suomeen uuden koodauskoulun. Sörnäisiin sijoittuvan koulun nimeksi tulee Hive Helsinki.

 Suomessa toimivien yritysten mukaan maassa ei ole tarpeeksi koodareita. Pulan hälyyttävyyttä on vaikea arvioida tarkasti. Yhden määrällisen arvion koodareiden tarpeesta julkaisi viime keväänä Elinkeinoelämän valtuuskunta. Evan arvion mukaan ohjelmistoalalla olisi töitä jo tällä hetkellä jopa 9 000 työntekijälle.

 Hiveen otetaan ensimmäisenä vuonna 100 opiskelijaa. Tästä seuraavina kahtena vuotena opiskelijoita otetaan lisää 150 vuodessa. Opiskelijoiden toivotaan tulevan erilaisista taustoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietotekniikka
 • Supercell
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  5. 5

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  6. 6

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  8. 8

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  9. 9

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  10. 10

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää