Kaupunki

Peliyhtiö Supercell perustaa Helsinkiin koodauskoulun – ”Ollaan oltu superonnekkaita”, Ilkka Paananen selittää miljoonien eurojen lahjoitusta

Ohjelmointi levittäytyy kaikille yhteiskunnan eri osa-alueille, joten lahjakkaista koodareista on Suomessa jatkuva pula. Helsingin koulun mallina toimii ilmiöksi noussut Pariisin koodauskoulu. Ensimmäinen vuosikurssi aloittaa ensi kesänä.

Peliyhtiö Supercell perustaa Helsinkiin koodauskoulun. Yhtiön mukaan koulusta saatavan koulutuksen taso rinnastuu korkeakoulutukseen.

Koodauskoulusta kertoi Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kasvuyritystapahtuma Slushissa keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koulun on tarkoitus vastata Suomea piinaavaan koodaripulaan. Ensimmäinen vuosikurssi aloittaa ensi kesänä. Alkuvaiheessa kouluun otetaan 100 opiskelijaa.

Koululle on jo vuokrattu tilat Sörnäisistä osoitteesta Haapaniemenkatu 5. Kadun toisella puolella sijaitsee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu.


Supercell on valmistautunut investoimaan kouluun 8–10 miljoonaa euroa seuraavan viiden vuoden aikana, Paananen kertoo. Koulun toiminnasta vastaa säätiö. Rahaa kuluu paljon jo siihen, kun kouluun ostetaan 180 Applen tietokonetta..
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse ei Paanasen mukaan ole sijoituksesta vaan hyväntekeväisyydestä. Koulusta valmistuvien koodareiden toivotaan työllistyvän laajasti eri puolille ohjelmistoalaa.

”Me ollaan oltu superonnekkaita. Kiva, jos päästään antamaan takaisin yhteisölle, josta itsekin olemme ponnistaneet”, Paananen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouluun voi hakea kuka tahansa 18–30-vuotias henkilö. Pääsykoe mittaa loogista päättelykykyä. Aiempaa koodauskokemusta ei tarvita.

Supercellin toiveena on lisätä koodarien määrää, mutta ennen kaikkea tuoda alalle ihmisiä erilaisista, nykyistä monimuotoisemmista taustoista, Paananen sanoo. Kärjistetysti: tällä hetkellä koodarit ovat usein suhteellisen hyvin toimeentulevissa perheissä kasvaneita miehiä.


Ohjelmointi levittäytyy kuitenkin kaikille yhteiskunnan osa-alueille, joten yritysten tarpeetkin ovat monipuolisia. Siinä missä tarvitaan matemaattisesti lahjakkaita koodareita, tarvitaan myös taiteellisesti suuntautuneita koodareita. Kantasuomalaisten miesten lisäksi uuteen koodauskouluun halutaan myös naisia ja maahanmuuttajia.

”Koodaaminen nähdään helposti matemaattisorientoituneena insinööritieteenä. Siksi moni, joka voisi olla loistava koodaaja, ei hakeudu alalle”, Paananen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koodauskoulun nimeksi tulee Hive Helsinki, siis mehiläispesä tai -parvi. Supercellin mukaan nimen on tarkoitus kuvata kouluun toivottua energistä tunnelmaa ja opiskelua yhdessä tekemisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiven esimerkkinä toimii Pariisiin vuonna 2013 perustettu École 42 -koodauskoulu.

Lue lisää: Tällainen on Supercellin koodauskoulun esikuva: Opettajia ei ole, tutkinto perustuu peliin ja oppilaat korjaavat toistensa kokeet

Pariisin koulusta on tullut it-maailmassa pieni ilmiö. Sen mallin mukaan on perustettu eri puolille maailmaa jo yli 10 koodauskoulua. Koulut hyödyntävät opetuksessaan Pariisissa kehitettyä opetussuunnitelmaa ja oppimateriaaleja. Näin tehdään myös Helsingissä.

Hive Helsinki on ensimmäinen École 42 -tyyppinen koulu Pohjoismaissa.

Hive Helsingin johtajaksi on valittu Minna Kivihalme. Hän on toiminut viimeksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ohjelmajohtajana ja tehnyt pitkän uran koulutuksen ja ohjelmistokehityksen parissa.


Kivihalme kertoo, että Hive on opetusteknisesti hyvin poikkeuksellinen koulu. Koulussa ei esimerkiksi ole lainkaan opettajia. Opiskelijat opettelevat ratkaisemaan annettuja tehtäviä itsenäisesti ja oppivat toisiltaan. Lähes kaikki tehtävät tehdään ryhmissä, koska työelämäkin on usein ryhmätyötä. Arviot töiden onnistumisestakin tehdään pääsääntöisesti opiskelijoiden keskuudessa.

Metodi on vastakkainen perinteiselle ajatukselle opetuksesta tilanteena, jossa opettaja kertoo, miten asiat ovat, ja opiskelijat yrittävät imeä tiedon itseensä. Kivihalme sanoo, että tarkoituksena on kehittää ennen kaikkea luovaa ongelmanratkaisutaitoa.

”Tämä on järjettömän hieno juttu.”

Hän korostaa, ettei metodivalinta ole kommentti perinteisille ammattikorkeakouluille ja yliopistoille. Hiven tarkoitus on täydentää koulutustarjontaa ja houkutella alalle sellaisia ihmisiä, jotka eivät perinteisten korkeakoulujen haaviin osu.

 

Tarkoituksena on selvittää, ketkä hakijoista ovat riittävän lahjakkaita, yrittäjäluonteisia ja motivoituneita.

Kivihalme sanoo, että huippukoodariksi oppiminen on lopulta pitkälti tekemällä oppimista.

”Ei niin, että kuuntelet luennot ja toistat mekaanisesti tehtävät.”

Hive Helsingin koulutusohjelma on kolmevuotinen. Koulun tilat ovat aina auki oppilaille, joten projekteja voi suorittaa milloin vain.

Kivihalme kuvaa opintoja vaativiksi.

Pääsykokeen läpäisseet pääsevät kuukauden mittaiselle rankaksi suunnitellulle intensiivijaksolle. Intensiivijakson tarkoituksena on selvittää, ketkä hakijoista ovat riittävän lahjakkaita, yrittäjäluonteisia ja motivoituneita koulun opiskelijoiksi.

Intensiivijakson läpäisee noin joka kolmas hakija. He pääsevät virallisesti koulun opiskelijoiksi.

Koulussa opiskellaan monipuolisesti erityyppisiä koodaukseen liittyviä taitoja. Näistä esimerkiksi erilaiset koodauskielet ovat vain pieni osa.

”Olennaisinta on oppimaan oppiminen.”


Hive Helsingillä ei tule olemaan virallista asemaa Suomen korkeakoulujärjestelmässä, eikä sen suorittamisesta siis saa tutkintoa. Supercellin näkemyksen mukaan tällä ei työnsaantinäkökulmasta kuitenkaan ole merkitystä. Esimerkiksi Pariisin koulusta valmistuneista kaikki ovat saaneet oman alansa töitä. 80 prosenttia opiskelijoista on itse asiassa siirtynyt työelämään jo ennen valmistumistaan.

Kivihalme sanoo uskovansa, että tarvittaessa koulussa tehtyjä opintoja voitaisiin kuitenkin hyväksyä myös osaksi perinteistä ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa.

Hive Helsinki on suomalaisten korkeakoulujen tavoin lukukausimaksuton. Opiskelijoiden saamaan opintotukeen liittyy kuitenkin vielä epävarmuustekijöitä ainakin koulun ensimmäisen vuoden osalta.

”Uskoisin, että se ratkeaa parhain päin.”

Supercellin tarkoituksena ei ole jäädä Hive Helsingin pyörittäjäksi. Ilkka Paananen kertoo, että yritys on lähtökohtaisesti valmistautunut pyörittämään koulua ensimmäiset viisi vuotta. Sinä aikana mukaan yritetään saada muita yrityksiä ja julkista rahaa.

Paanasen mukaan tieto koulusta on vastaanotettu innostuneesti. Yrityskentältä tarjotaan opiskelijoille opintoihin kuuluvia harjoittelupaikkoja. Myös julkinen valta, muiden muassa opetusministeriö ja Helsingin kaupunki pormestari Jan Vapaavuoren (kok) johdolla, on pyrkinyt tasoittamaan tietä koulun perustamisen edellä.

Paananen kuvailee Supercellia kouluhankkeen ”käyntiin potkaisijaksi”.

”Toivoisin, että tätä ei nähtäisi Supercellin vaan koko suomalaisen yhteiskunnan hankkeena.”

Fakta

Koodauskoulu ja koodaripula


 Peliyhtiö Supercell perustaa Suomeen uuden koodauskoulun. Sörnäisiin sijoittuvan koulun nimeksi tulee Hive Helsinki.

 Suomessa toimivien yritysten mukaan maassa ei ole tarpeeksi koodareita. Pulan hälyyttävyyttä on vaikea arvioida tarkasti. Yhden määrällisen arvion koodareiden tarpeesta julkaisi viime keväänä Elinkeinoelämän valtuuskunta. Evan arvion mukaan ohjelmistoalalla olisi töitä jo tällä hetkellä jopa 9 000 työntekijälle.

 Hiveen otetaan ensimmäisenä vuonna 100 opiskelijaa. Tästä seuraavina kahtena vuotena opiskelijoita otetaan lisää 150 vuodessa. Opiskelijoiden toivotaan tulevan erilaisista taustoista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Redin kävijäkato ei ole hellittänyt – Ravintolan omistaja: ”Toivo on loppumassa”

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman arvokkain yhtiö Amazon on noussut asemaan, jossa se voi kilpailuttaa kaupunkeja kuin Rooman imperiumi gladiaattoreita – New Yorkissa yhtiö sai arvostelijat kimppuunsa

  5. 5

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  6. 6

   Karo Hämäläinen luuli voivansa kontrolloida kaikkea itsessään mutta sairastuikin syömishäiriöön – Nyt perfektionistinen kirjailija rentoutuu juoksemalla jopa 160 kilometrin matkoja

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  8. 8

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  9. 9

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  10. 10

   Arkkitehti Jan Gehl keksi jo 1960-luvulla, miten ihmisen kaupunki luodaan – Salaisuus on biologiassa ja uudet opit ovat jo käytössä Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää