Kaupunki

Poliisihallitus: Kielletylle uusnatsijärjestölle turvataan samat oikeudet kuin kaikille muillekin – Helsingin poliisi sai ohjeet itsenäisyyspäivän mielenosoituksia varten

Suomessa järjestetään itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia eri puolella maata.

Poliisihallitus on laatinut poliisille valtakunnallisen ohjeistuksen itsenäisyyspäivän mielenosoitusten varalle. Sen on tarkoitus ohjeistaa poliisia toimenpiteistä itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa, jotta jokaisen perus- ja ihmisoikeudet sekä yleinen järjestys ja turvallisuus tulevat turvatuiksi.

Suomessa järjestetään itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia eri puolella maata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi mielenosoittajista on uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), joka osoittaa mieltään Kohti vapautta -mielenosoituksessa Helsingissä itsenäisyyspäivänä, vaikka Turun hovioikeus on määrännyt sen lakkautettavaksi. Järjestö on hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

”Kokoontuminen on ainakin nimeltään samanlainen kuin PVL:n mielenosoitus oli viime vuonna. Siitä on ilmoittanut yksityinen ihminen”, Helsingin poliisin yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala kertoi Helsingin Sanomille aiemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää aiheesta: Kielletty uusnatsijärjestö osoittaa mieltään Helsingin keskustassa itsenäisyyspäivänä – Ylimmän poliisijohdon kantaa mielenilmaukseen odotetaan vielä

Poliisihallitus on ollut aktiivisesti ajamassa PVL:n kieltämistä. Koska PVL:n oikeusprosessi on vielä kesken, Poliisihallitus on laatinut ohjeistuksen poliiseille itsenäisyyspäivän mielenosoituksia varten.

Poliisi toimii tulevana itsenäisyyspäivänä mielenilmaisujen valvonnassa kuten tähänkin asti, Poliisihallituksen kirjeessä kerrotaan.

”Poliisi huolehtii kaikkien osalta, että kokoontumisvapaus ja sananvapaus toteutuvat. Tämä koskee myös Pohjoismaista vastarintaliikettä”, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä tarkoittaa paitsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä myös heidän kannattajiaan heidän osallistuessaan itsenäisyyspäivän yleisiin kokouksiin ja mielenosoituksiin, Poliisihallituksen kirjeessä todetaan.

Poliisitarkastaja Arvelin kertoo, että Poliisihallituksen ohjeistus on kolmitasoinen. Tasot on määritelty rauhallisimmasta tilanteesta rauhattomimpaan.

Ensimmäisessä tasossa poliisi turvaa kaikkien perus- ja ihmisoikeudet, mikäli häiriöitä ei ole, eikä kukaan tee rikoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Itsenäisyyspäivän teemaan liittyen poliisi turvaa kaikille myös oikeuden kokoontua, järjestää yleisiä kokouksia ja mielenosoituksia ja käyttää siellä myös sananvapautta”, Arvelin sanoo.

Kolmannessa tasossa poliisi puuttuu pakkokeinoin tekoihin, joissa on kyse rikoksista, rikosepäilyistä tai teoista, jotka ovat johtamassa rikoksen tekemiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen taso on Arvelinin mukaan kriittisin. Tässä tasossa yleinen järjestys häiriintyy tavalla, joka uhkaa yleistä turvallisuutta, mutta ei kuitenkaan ole rikos.

Tällaisissa tapauksissa poliisin pitää Arvelinin mukaan pohtia, millaista käytöstä voi yhteiskunnassamme ylipäätään pitää hyväksyttävänä.

Arvelin kertoo, että Poliisihallitus ei ole konkreettisesti ohjeistanut poliiseja siitä, milloin hyväksyttävyyden raja ylittyy.

”Se selvitetään huomenna yksittäisissä tapauksissa kokonaisharkinnan kautta.”

”Kun retoriikka rupeaa olemaan sellaista, että siinä esiintyy esimerkiksi muukalaisvihaa, syrjintää tai ehkä voimakasta natsi-ideologiaa natsitervehdyksineen, niin siinä hyvin vakavasti harkitaan, miten poliisi puuttuu siihen.”

”Ei sitä pysty suoralta kädeltä sanomaan missään tapauksessa, mitä ei varmasti saa itsenäisyyspäivänä tehdä. Kyllä siellä saa olla poliisi kieli keskellä suuta.”

Miten Poliisihallitus näkee esimerkiksi rasistiset huudot, ylittyykö niissä hyväksyttävyyden raja?

”Se on selkeästi sellainen asia, mitä ei kenenkään tarvitse kenenkään tässä yhteiskunnassa kuunnella. Elämme moniarvoisessa oikeusvaltiossa, jossa yhdenvertaisuus on keskeisimpiä perusoikeuksia”, Arvelin sanoo.

Arvelinin mukaan on selvää, että poliisi puuttuu rasistiseen huuteluun. Epäselvää kuitenkin on, miten huuteluun puututaan. Arvelinin mukaan tällaisessa tilanteessa poliisi aloittaa lievimmistä keinoista eli käskee lopettamaan turvallisuutta häiritsevän toiminnan.

”Jos se ei ole riittävä toimenpide, niin sitten keinot vaihtelevat aina paikalta poistamisesta kiinniottoon.”

Itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa vapauden menetys on Arvelinin mukaan aina rajuin toimenpide, minkä poliisi tekee häiriön aiheuttajan kohdalla.

Poliisi joutuu itsenäisyyspäivänä ottamaan huomioon myös sen, että mielenosoitukset saattavat olla hyvin runsaslukuisia, Arvelin sanoo.

”Voimat punnitaan aina sen suhteen, mitä poliisi pystyy konkreettisesti tekemään. Tapahtuuko siinä laumaälyn käyttöä, että yhtäkkiä sadat ihmiset ovat poliisia vastaan?”

Arvelin korostaa, että tilanteita, joissa poliisi ei ole pystynyt puolustautumaan, on ollut hyvin harvoin.

”Poliisille Suomen 101. itsenäisyyspäivä on itsenäisyyspäivä muiden joukossa. Mitään tavallisuudesta poikkeavaa ei poliisi huomenna odota.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Grönlannin jäätiköiden sulaminen kiihtyy, ja Etelä­mantereen uinuva jättiläinenkin alkaa heräillä

   Tilaajille
  8. 8

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää