Kaupunki

Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

”Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään”, vasemmistolaiset mielenosoittajat huusivat marssiessaan kohti Töölöä. Keskeneräisen kieltoprosessin takia sallittu uusnatsien kulkue nostatti vastareaktion.

rac
Lakkautettavaksi määrätyn uusnatsijärjestön marssi Kallion kaupunginosan kautta Töölöön kiristi tunnelmia Helsingissä itsenäisyyspäivänä torstaina ja johti neljän ihmisen pidätyksiin.

Joukko uusnatsien mielenosoittajia kantoi alkuillasta kolmea hakaristilippua, jotka poliisi otti pois pitkänsillan Hakaniemen puoleisessa päässä, HS:n toimittaja Juho Jokinen kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi yritti ensin saada liput pois puhumalla, mihin mielenosoittajat eivät suostuneet. Sen jälkeen tilanne äityi käsirysyksi ja mielenosoittajien pidättämisiksi, näkyi Aamulehden julkaisemasta videosta.

Ylikomisario Juha Hakola kertoi torstai-iltana HS:lle, että neljää miestä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. ”Hakaristin esittämisessä on voimakas rasistinen ja syrjivä viesti”, Hakola sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakaristilippu oli muun muassa juutalaisten joukkotuhoon pyrkineen natsi-Saksan symboli.

Hakolan mukaan hakaristilipun näyttäminen ”ei suoranaisesti” ole rikos Suomessa, mutta hänen mukaansa sen kantaminen torstaina ”vaaransi järjestystä provokatiivisen luonteensa takia”.


Uusnatsien mielenosoitus sai vastaansa äänekkään vastamielenosoituksen, kertoi HS:n Jokinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei natseja Kallioon! Painukaa v---uun!” huusivat vastamielenosoittajat uusnatseille.

Vastamielenosoittajat heiluttivat ilmassa rauhanmerkkejä ja keskisormia, Jokinen kertoi.

Mielenosoittajien väliseltä nujakoinnilta kuitenkin vältyttiin. Paikalla oli runsaasti poliiseja, Jokinen laski nähneensä ainakin kahdeksan poliisin hevosta ja ainakin kymmenen ajoneuvoa jo ennen kuin marssi pääsi alkamaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) tuomitsi Twitter-viestissään hakaristin heiluttelun. Hänen mukaansa ”veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”.

Uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen reitti itsenäisyyspäivänä Kallion kautta Töölöön herätti jo ennalta vastarintaa. Ihmisiä kehotettiin menemään Hakaniemen torille ”tekemään selväksi, ettei natsimarsseja kaivata Kallioon eikä koko Helsinkiin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakaniemeen kehkeytyi luvatta järjestettävä mielenilmaus. Itse mielenosoittamista varten ei kokoontumislain mukaan tarvita lupaa poliisilta. Mielenilmauksista tulee kuitenkin ilmoittaa poliisille kuusi tuntia ennen kokoontumista.

”Tiedossani ei ole, että Hakaniemen kokoontumisesta olisi ilmoitettu poliisille. Olemme tässä samojen tietojen varassa kuin mediakin”, sanoi Helsingin poliisin yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala.

Kohti vapautta -kulkueesta sitä vastoin oli yksityinen ihminen ilmoittanut poliisille. Kulkueen taustalla on Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), joka hakee valituslupaa saamastaan lakkauttamismääräyksestään korkeimmalta oikeudelta. Koska oikeusprosessi on kesken, kulkue sallittiin.

Natseja vastustavan kokoontumiskehotuksen taustalla oli Facebookiin merkitty Kallio ilman natseja -tapahtuma.

Kehotuksen oli allekirjoittanut ”joukko nykyisiä ja entisiä kalliolaisia”. Tapahtuman nimessä on yhtymäkohta vasemmistolaiseen Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen, jonka järjestäjiksi on nimetty anarkistinen A-ryhmä ja Helsingin vasemmistonuoret.

Poliisin mukaan Helsinki ilman natseja -kulkue lähti liikkeelle Narinkkatorilta noin kello 16.30.

Paikalla ollut HS:n toimittaja Kaisu Moilanen kertoi, että kyseisen mielenosoitukseen osallistui runsaasti ihmisiä. ”Rummut soivat. Näitä on arvioni mukaan tuhansia”, Moilanen kertoi.

”Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään”, mielenosoittajat huusivat marssiessaan kohti Töölöä.

Poliisi ilmoitti hieman kello 17 jälkeen, että mielenosoitus sujui rauhallisesti ja päättyi Taivallahden kentälle. Kulkueessa oli poliisin arvion mukaan noin 1 800 ihmistä.

”Täällä pidetään puheita, mutta monet myös jo lähtevät. Ainakin kolmannes väestä on lähtenyt”, Moilanen kertoi kello 17.15.
Myös anarkistien aktiivisesti käyttämällä Takku.net-sivustolla oli tieto, että kalliolaisia kehotetaan kokoontumaan natsimarssin vastustamiseksi kello 15.15. Hakaniemen torilla ja sen ympäristössä. Kohti vapautta -kulkue alkoi lähellä Hakaniemeä Kaisaniemenrannassa noin kello 15.40.

Noin kello 15.30 maissa paikan päällä Ravintola Kaisaniemen tuntumassa oli rauhallista, kertoi HS:n toimittaja Juho Jokinen.

Paikalle oli kerääntynyt 200–300 mielenosoittajaa, muuta väkeä ja poliiseja. Jokisen mukaan paikalla näkyi ”ehkä kymmeniä” Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä.

Kun kulkue oli siirtynyt Kallion läpi kohti Töölöä, Jokisen silmiin ei ollut osunut minkäänlaista nujakointia.

”En ole havainnut rähinöintiä. Huutelua ja iskulauseita kuuluu”, Jokinen kertoi, kun kulkue ja vastamielenosoittajat sekä poliisit kulkivat Helsinginkatua pitkin kohti Töölöä.

Kulkue päätyi kisahallin tuntumaan, jossa uusnatsit pitivät puheitaan ja sytyttivät soihtuja palamaan. Sen jälkeen tilaisuus julistettiin päättyneeksi noin kello 17.45.


Osa uusnatseista ja heidän vastustajansa suuntasivat seuraavaksi Töölöntorille. Siellä kokoontui 612-soihtukulkue. Kyse on äärioikeistolaiseksi profiloituneesta marssista, johon on aiempina vuosina osallistunut muun muassa PVL:n jäseniä.

Myös tänä vuonna PVL ilmoitti oman mielenosoitusmarssinsa kutsussa, että ”halukkaiden on mahdollista siirtyä yhdessä porukassa Töölöntorille, josta alkaa 612-soihtukulkue”.

612-kulkueen päätepiste oli edellisvuosien tapaan Hietaniemen hautausmaa. Kulkueeseen osallistui viime itsenäisyyspäivänä poliisin arvion mukaan noin 2 800 ihmistä.


Juho Jokisen mukaan Töölöntorille valui väkeä tasaiseen tahtiin ja ihmisiä oli paikalla ensin satoja, sitten ”karkeasti arvioiden pari tuhatta”. Kulkue lähti liikkeelle hieman puoliseitsemän jälkeen ja kasvoi kello 19 jälkeen Jokisen mukaan tuhansien osallistujien tapahtumaksi.

Hieman ennen puolikahdeksaa kulkueen kärki oli saapunut hautausmaalle. ”Ei tappeluja tai rähinöintiä”, Jokinen kuvaili marssin sujumista.

Poliisi tiedotti kuitenkin myöhemmin, että kaksi ihmistä oli otettu kiinni, kun he yrittivät häiritä 612-kulkuetta. Ylikomisario Juha Hakola kertoi, että kyseiset henkilöt eivät suostuneet poistumaan ja lopettamaan häirintäänsä poliisin käskystä.

Hakola arveli, että kaksikko päästetään vapaaksi ennen puoltayötä.

Poliisin tiedossa ei ole, että kukaan olisi torstain mielenosoituksissa loukkaantunut.
Noin 19.45 612-tilaisuus Hietaniemen hautausmaalla alkoi olla ohi ja ihmiset poistuivat paikalta. Poliisi arvioi väkimääräksi 1 800.

Poliisin Twitter-tilillä kiinnostus alkoi siirtyä kohti presidentinlinnan juhlahumua.
Kalliossa asuvia ihmisiä oli ennen iltapäivän kulkuetta kannustettu osoittamaan vastustustaan uusnatseja kohtaan ripustamalla ikkunoihin rasisminvastaisia viestejä, jättämään esimerkiksi julisteita, lippuja ja banderolleja kadulle ja ilmaisemaan vastustusta ”natsien vihasanomaa” kohtaan.

Iskulauseet ikkunoissa tai rauhallinen kokoontuminen Hakaniemessä eivät haittaa poliisia, Seppo Kujala kertoi aiemmin.

Helsingin kaduilla oli itsenäisyyspäivänä huomattava määrä sekä paikallisia että muualta Suomesta tulleita poliisivahvistuksia. Merkittävä osuus poliiseista on niin sanottuun joukkojenhallintaan erikoistuneita.

Tarkkaa poliisien määrää ei kerrottu julkisuuteen.

”Hakaniemen ja Kallion tapahtumalla ei ole järjestäjää. Poliisilla ei ole luksusta päättää tästä vaan lähdemme siitä, että nyt vastustettu kulkue saa käyttää kokoontumisvapauttaan kohtuullisesti”, Kujala sanoi.


Poliisilla ei Seppo Kujalan mukaan ollut tiedossa esimerkiksi tahallista provokaatiota päätöksessä kuljettaa uusnatseja Kallion läpi.

Helsingin kolme suurta mielenosoitusta on ohjattu erilleen toisistaan. Ne kulkevat toistensa läheisyydessä Kallion ohella esimerkiksi Töölössä ja lähellä Hietaniemen hautausmaata.

”Tässä kaupungissa on rajallisesti maantieteellisiä paikkoja järjestää kulkueita. Ennakkoon ilmoitettu kokous ei väistä, mutta meillä ei ole ehdoin tahdoin tarvetta sijoittaa mielenosoituksia päällekkäin”, Kujala sanoi.

Käytännössä poliisi siis neuvottelee kulkueiden järjestäjien kanssa reiteistä. Yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvin perustein poliisilla on valtaa ohjata vastakkaisia ideologioita edustavia mielenosoittajia erilleen toisistaan.

”Uskon, että tässäkin Hakaniemen tilanteessa löytyy järkevä tapa toimia”, Kujala sanoi ennalta.
Samalla kun Helsingissä oli poliittisten tuntojen sävyttämiä kulkueita, ylioppilaat kuljettivat soihtukulkuettaan Hietaniemestä kohti Senaatintoria, poliisi tiedotti.

Oikaisu 6.12.2018 kello 18.40: Pohjoismainen vastarintaliike hakee valituslupaa saamastaan lakkauttamismääräyksestä korkeimmalta oikeudelta, ei korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Oikaisu 6.12.2018 kello 20.00: Kuvassa, jossa mielenosoittajat pitävät ”siltoja, ei muureja” -banderollia, kuvateksti väitti aiemmin virheellisesti, että kuva olisi otettu Hakaniemessä. Kuva otettiin Töölössä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  2. 2

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  3. 3

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  4. 4

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  5. 5

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  6. 6

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  7. 7

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  8. 8

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  9. 9

   Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan”

   Tilaajille
  10. 10

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  9. 9

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan” Tilaajille
  3. Asiat paranevat äänestämällä, eivät Twitterin kautta
  4. Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu
  5. Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”
  6. Saara Turunen ei halua nähdä enää yhtään miesten tekemää klassikko­näytelmää, jossa naiset tarjoilevat teetä tai kahvia – Niinpä hän teki näytelmän, joka käsittelee naisten hiljentämistä ulkonäköä haukkumalla
  7. Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita
  8. Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta Tilaajille
  9. Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene
  10. Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon
  11. Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan Tilaajille
  12. Näytä lisää