Kaupunki

Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

”Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään”, vasemmistolaiset mielenosoittajat huusivat marssiessaan kohti Töölöä. Keskeneräisen kieltoprosessin takia sallittu uusnatsien kulkue nostatti vastareaktion.

Lakkautettavaksi määrätyn uusnatsijärjestön marssi Kallion kaupunginosan kautta Töölöön kiristi tunnelmia Helsingissä itsenäisyyspäivänä torstaina ja johti neljän ihmisen pidätyksiin.

Joukko uusnatsien mielenosoittajia kantoi alkuillasta kolmea hakaristilippua, jotka poliisi otti pois pitkänsillan Hakaniemen puoleisessa päässä, HS:n toimittaja Juho Jokinen kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi yritti ensin saada liput pois puhumalla, mihin mielenosoittajat eivät suostuneet. Sen jälkeen tilanne äityi käsirysyksi ja mielenosoittajien pidättämisiksi, näkyi Aamulehden julkaisemasta videosta.

Ylikomisario Juha Hakola kertoi torstai-iltana HS:lle, että neljää miestä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. ”Hakaristin esittämisessä on voimakas rasistinen ja syrjivä viesti”, Hakola sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakaristilippu oli muun muassa juutalaisten joukkotuhoon pyrkineen natsi-Saksan symboli.

Hakolan mukaan hakaristilipun näyttäminen ”ei suoranaisesti” ole rikos Suomessa, mutta hänen mukaansa sen kantaminen torstaina ”vaaransi järjestystä provokatiivisen luonteensa takia”.


Uusnatsien mielenosoitus sai vastaansa äänekkään vastamielenosoituksen, kertoi HS:n Jokinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei natseja Kallioon! Painukaa v---uun!” huusivat vastamielenosoittajat uusnatseille.

Vastamielenosoittajat heiluttivat ilmassa rauhanmerkkejä ja keskisormia, Jokinen kertoi.

Mielenosoittajien väliseltä nujakoinnilta kuitenkin vältyttiin. Paikalla oli runsaasti poliiseja, Jokinen laski nähneensä ainakin kahdeksan poliisin hevosta ja ainakin kymmenen ajoneuvoa jo ennen kuin marssi pääsi alkamaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) tuomitsi Twitter-viestissään hakaristin heiluttelun. Hänen mukaansa ”veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”.

Uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen reitti itsenäisyyspäivänä Kallion kautta Töölöön herätti jo ennalta vastarintaa. Ihmisiä kehotettiin menemään Hakaniemen torille ”tekemään selväksi, ettei natsimarsseja kaivata Kallioon eikä koko Helsinkiin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakaniemeen kehkeytyi luvatta järjestettävä mielenilmaus. Itse mielenosoittamista varten ei kokoontumislain mukaan tarvita lupaa poliisilta. Mielenilmauksista tulee kuitenkin ilmoittaa poliisille kuusi tuntia ennen kokoontumista.

”Tiedossani ei ole, että Hakaniemen kokoontumisesta olisi ilmoitettu poliisille. Olemme tässä samojen tietojen varassa kuin mediakin”, sanoi Helsingin poliisin yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala.

Kohti vapautta -kulkueesta sitä vastoin oli yksityinen ihminen ilmoittanut poliisille. Kulkueen taustalla on Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), joka hakee valituslupaa saamastaan lakkauttamismääräyksestään korkeimmalta oikeudelta. Koska oikeusprosessi on kesken, kulkue sallittiin.

Natseja vastustavan kokoontumiskehotuksen taustalla oli Facebookiin merkitty Kallio ilman natseja -tapahtuma.

Kehotuksen oli allekirjoittanut ”joukko nykyisiä ja entisiä kalliolaisia”. Tapahtuman nimessä on yhtymäkohta vasemmistolaiseen Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen, jonka järjestäjiksi on nimetty anarkistinen A-ryhmä ja Helsingin vasemmistonuoret.

Poliisin mukaan Helsinki ilman natseja -kulkue lähti liikkeelle Narinkkatorilta noin kello 16.30.

Paikalla ollut HS:n toimittaja Kaisu Moilanen kertoi, että kyseisen mielenosoitukseen osallistui runsaasti ihmisiä. ”Rummut soivat. Näitä on arvioni mukaan tuhansia”, Moilanen kertoi.

”Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään”, mielenosoittajat huusivat marssiessaan kohti Töölöä.

Poliisi ilmoitti hieman kello 17 jälkeen, että mielenosoitus sujui rauhallisesti ja päättyi Taivallahden kentälle. Kulkueessa oli poliisin arvion mukaan noin 1 800 ihmistä.

”Täällä pidetään puheita, mutta monet myös jo lähtevät. Ainakin kolmannes väestä on lähtenyt”, Moilanen kertoi kello 17.15.
Myös anarkistien aktiivisesti käyttämällä Takku.net-sivustolla oli tieto, että kalliolaisia kehotetaan kokoontumaan natsimarssin vastustamiseksi kello 15.15. Hakaniemen torilla ja sen ympäristössä. Kohti vapautta -kulkue alkoi lähellä Hakaniemeä Kaisaniemenrannassa noin kello 15.40.

Noin kello 15.30 maissa paikan päällä Ravintola Kaisaniemen tuntumassa oli rauhallista, kertoi HS:n toimittaja Juho Jokinen.

Paikalle oli kerääntynyt 200–300 mielenosoittajaa, muuta väkeä ja poliiseja. Jokisen mukaan paikalla näkyi ”ehkä kymmeniä” Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä.

Kun kulkue oli siirtynyt Kallion läpi kohti Töölöä, Jokisen silmiin ei ollut osunut minkäänlaista nujakointia.

”En ole havainnut rähinöintiä. Huutelua ja iskulauseita kuuluu”, Jokinen kertoi, kun kulkue ja vastamielenosoittajat sekä poliisit kulkivat Helsinginkatua pitkin kohti Töölöä.

Kulkue päätyi kisahallin tuntumaan, jossa uusnatsit pitivät puheitaan ja sytyttivät soihtuja palamaan. Sen jälkeen tilaisuus julistettiin päättyneeksi noin kello 17.45.


Osa uusnatseista ja heidän vastustajansa suuntasivat seuraavaksi Töölöntorille. Siellä kokoontui 612-soihtukulkue. Kyse on äärioikeistolaiseksi profiloituneesta marssista, johon on aiempina vuosina osallistunut muun muassa PVL:n jäseniä.

Myös tänä vuonna PVL ilmoitti oman mielenosoitusmarssinsa kutsussa, että ”halukkaiden on mahdollista siirtyä yhdessä porukassa Töölöntorille, josta alkaa 612-soihtukulkue”.

612-kulkueen päätepiste oli edellisvuosien tapaan Hietaniemen hautausmaa. Kulkueeseen osallistui viime itsenäisyyspäivänä poliisin arvion mukaan noin 2 800 ihmistä.


Juho Jokisen mukaan Töölöntorille valui väkeä tasaiseen tahtiin ja ihmisiä oli paikalla ensin satoja, sitten ”karkeasti arvioiden pari tuhatta”. Kulkue lähti liikkeelle hieman puoliseitsemän jälkeen ja kasvoi kello 19 jälkeen Jokisen mukaan tuhansien osallistujien tapahtumaksi.

Hieman ennen puolikahdeksaa kulkueen kärki oli saapunut hautausmaalle. ”Ei tappeluja tai rähinöintiä”, Jokinen kuvaili marssin sujumista.

Poliisi tiedotti kuitenkin myöhemmin, että kaksi ihmistä oli otettu kiinni, kun he yrittivät häiritä 612-kulkuetta. Ylikomisario Juha Hakola kertoi, että kyseiset henkilöt eivät suostuneet poistumaan ja lopettamaan häirintäänsä poliisin käskystä.

Hakola arveli, että kaksikko päästetään vapaaksi ennen puoltayötä.

Poliisin tiedossa ei ole, että kukaan olisi torstain mielenosoituksissa loukkaantunut.
Noin 19.45 612-tilaisuus Hietaniemen hautausmaalla alkoi olla ohi ja ihmiset poistuivat paikalta. Poliisi arvioi väkimääräksi 1 800.

Poliisin Twitter-tilillä kiinnostus alkoi siirtyä kohti presidentinlinnan juhlahumua.
Kalliossa asuvia ihmisiä oli ennen iltapäivän kulkuetta kannustettu osoittamaan vastustustaan uusnatseja kohtaan ripustamalla ikkunoihin rasisminvastaisia viestejä, jättämään esimerkiksi julisteita, lippuja ja banderolleja kadulle ja ilmaisemaan vastustusta ”natsien vihasanomaa” kohtaan.

Iskulauseet ikkunoissa tai rauhallinen kokoontuminen Hakaniemessä eivät haittaa poliisia, Seppo Kujala kertoi aiemmin.

Helsingin kaduilla oli itsenäisyyspäivänä huomattava määrä sekä paikallisia että muualta Suomesta tulleita poliisivahvistuksia. Merkittävä osuus poliiseista on niin sanottuun joukkojenhallintaan erikoistuneita.

Tarkkaa poliisien määrää ei kerrottu julkisuuteen.

”Hakaniemen ja Kallion tapahtumalla ei ole järjestäjää. Poliisilla ei ole luksusta päättää tästä vaan lähdemme siitä, että nyt vastustettu kulkue saa käyttää kokoontumisvapauttaan kohtuullisesti”, Kujala sanoi.


Poliisilla ei Seppo Kujalan mukaan ollut tiedossa esimerkiksi tahallista provokaatiota päätöksessä kuljettaa uusnatseja Kallion läpi.

Helsingin kolme suurta mielenosoitusta on ohjattu erilleen toisistaan. Ne kulkevat toistensa läheisyydessä Kallion ohella esimerkiksi Töölössä ja lähellä Hietaniemen hautausmaata.

”Tässä kaupungissa on rajallisesti maantieteellisiä paikkoja järjestää kulkueita. Ennakkoon ilmoitettu kokous ei väistä, mutta meillä ei ole ehdoin tahdoin tarvetta sijoittaa mielenosoituksia päällekkäin”, Kujala sanoi.

Käytännössä poliisi siis neuvottelee kulkueiden järjestäjien kanssa reiteistä. Yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvin perustein poliisilla on valtaa ohjata vastakkaisia ideologioita edustavia mielenosoittajia erilleen toisistaan.

”Uskon, että tässäkin Hakaniemen tilanteessa löytyy järkevä tapa toimia”, Kujala sanoi ennalta.
Samalla kun Helsingissä oli poliittisten tuntojen sävyttämiä kulkueita, ylioppilaat kuljettivat soihtukulkuettaan Hietaniemestä kohti Senaatintoria, poliisi tiedotti.

Oikaisu 6.12.2018 kello 18.40: Pohjoismainen vastarintaliike hakee valituslupaa saamastaan lakkauttamismääräyksestä korkeimmalta oikeudelta, ei korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Oikaisu 6.12.2018 kello 20.00: Kuvassa, jossa mielenosoittajat pitävät ”siltoja, ei muureja” -banderollia, kuvateksti väitti aiemmin virheellisesti, että kuva olisi otettu Hakaniemessä. Kuva otettiin Töölössä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Espoo kielsi kalliit lahjat opettajille, koulu­luokissa kerätty jopa 500 euron lahja­kortteja – OAJ: ”Virka­miehen lahjominen on kiellettyä”

  10. 10

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää