Kaupunki

Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

”Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään”, vasemmistolaiset mielenosoittajat huusivat marssiessaan kohti Töölöä. Keskeneräisen kieltoprosessin takia sallittu uusnatsien kulkue nostatti vastareaktion.

Lakkautettavaksi määrätyn uusnatsijärjestön marssi Kallion kaupunginosan kautta Töölöön kiristi tunnelmia Helsingissä itsenäisyyspäivänä torstaina ja johti neljän ihmisen pidätyksiin.

Joukko uusnatsien mielenosoittajia kantoi alkuillasta kolmea hakaristilippua, jotka poliisi otti pois pitkänsillan Hakaniemen puoleisessa päässä, HS:n toimittaja Juho Jokinen kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi yritti ensin saada liput pois puhumalla, mihin mielenosoittajat eivät suostuneet. Sen jälkeen tilanne äityi käsirysyksi ja mielenosoittajien pidättämisiksi, näkyi Aamulehden julkaisemasta videosta.

Ylikomisario Juha Hakola kertoi torstai-iltana HS:lle, että neljää miestä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. ”Hakaristin esittämisessä on voimakas rasistinen ja syrjivä viesti”, Hakola sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakaristilippu oli muun muassa juutalaisten joukkotuhoon pyrkineen natsi-Saksan symboli.

Hakolan mukaan hakaristilipun näyttäminen ”ei suoranaisesti” ole rikos Suomessa, mutta hänen mukaansa sen kantaminen torstaina ”vaaransi järjestystä provokatiivisen luonteensa takia”.


Uusnatsien mielenosoitus sai vastaansa äänekkään vastamielenosoituksen, kertoi HS:n Jokinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei natseja Kallioon! Painukaa v---uun!” huusivat vastamielenosoittajat uusnatseille.

Vastamielenosoittajat heiluttivat ilmassa rauhanmerkkejä ja keskisormia, Jokinen kertoi.

Mielenosoittajien väliseltä nujakoinnilta kuitenkin vältyttiin. Paikalla oli runsaasti poliiseja, Jokinen laski nähneensä ainakin kahdeksan poliisin hevosta ja ainakin kymmenen ajoneuvoa jo ennen kuin marssi pääsi alkamaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) tuomitsi Twitter-viestissään hakaristin heiluttelun. Hänen mukaansa ”veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”.

Uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen reitti itsenäisyyspäivänä Kallion kautta Töölöön herätti jo ennalta vastarintaa. Ihmisiä kehotettiin menemään Hakaniemen torille ”tekemään selväksi, ettei natsimarsseja kaivata Kallioon eikä koko Helsinkiin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakaniemeen kehkeytyi luvatta järjestettävä mielenilmaus. Itse mielenosoittamista varten ei kokoontumislain mukaan tarvita lupaa poliisilta. Mielenilmauksista tulee kuitenkin ilmoittaa poliisille kuusi tuntia ennen kokoontumista.

”Tiedossani ei ole, että Hakaniemen kokoontumisesta olisi ilmoitettu poliisille. Olemme tässä samojen tietojen varassa kuin mediakin”, sanoi Helsingin poliisin yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala.

Kohti vapautta -kulkueesta sitä vastoin oli yksityinen ihminen ilmoittanut poliisille. Kulkueen taustalla on Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), joka hakee valituslupaa saamastaan lakkauttamismääräyksestään korkeimmalta oikeudelta. Koska oikeusprosessi on kesken, kulkue sallittiin.

Natseja vastustavan kokoontumiskehotuksen taustalla oli Facebookiin merkitty Kallio ilman natseja -tapahtuma.

Kehotuksen oli allekirjoittanut ”joukko nykyisiä ja entisiä kalliolaisia”. Tapahtuman nimessä on yhtymäkohta vasemmistolaiseen Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen, jonka järjestäjiksi on nimetty anarkistinen A-ryhmä ja Helsingin vasemmistonuoret.

Poliisin mukaan Helsinki ilman natseja -kulkue lähti liikkeelle Narinkkatorilta noin kello 16.30.

Paikalla ollut HS:n toimittaja Kaisu Moilanen kertoi, että kyseisen mielenosoitukseen osallistui runsaasti ihmisiä. ”Rummut soivat. Näitä on arvioni mukaan tuhansia”, Moilanen kertoi.

”Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään”, mielenosoittajat huusivat marssiessaan kohti Töölöä.

Poliisi ilmoitti hieman kello 17 jälkeen, että mielenosoitus sujui rauhallisesti ja päättyi Taivallahden kentälle. Kulkueessa oli poliisin arvion mukaan noin 1 800 ihmistä.

”Täällä pidetään puheita, mutta monet myös jo lähtevät. Ainakin kolmannes väestä on lähtenyt”, Moilanen kertoi kello 17.15.
Myös anarkistien aktiivisesti käyttämällä Takku.net-sivustolla oli tieto, että kalliolaisia kehotetaan kokoontumaan natsimarssin vastustamiseksi kello 15.15. Hakaniemen torilla ja sen ympäristössä. Kohti vapautta -kulkue alkoi lähellä Hakaniemeä Kaisaniemenrannassa noin kello 15.40.

Noin kello 15.30 maissa paikan päällä Ravintola Kaisaniemen tuntumassa oli rauhallista, kertoi HS:n toimittaja Juho Jokinen.

Paikalle oli kerääntynyt 200–300 mielenosoittajaa, muuta väkeä ja poliiseja. Jokisen mukaan paikalla näkyi ”ehkä kymmeniä” Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä.

Kun kulkue oli siirtynyt Kallion läpi kohti Töölöä, Jokisen silmiin ei ollut osunut minkäänlaista nujakointia.

”En ole havainnut rähinöintiä. Huutelua ja iskulauseita kuuluu”, Jokinen kertoi, kun kulkue ja vastamielenosoittajat sekä poliisit kulkivat Helsinginkatua pitkin kohti Töölöä.

Kulkue päätyi kisahallin tuntumaan, jossa uusnatsit pitivät puheitaan ja sytyttivät soihtuja palamaan. Sen jälkeen tilaisuus julistettiin päättyneeksi noin kello 17.45.


Osa uusnatseista ja heidän vastustajansa suuntasivat seuraavaksi Töölöntorille. Siellä kokoontui 612-soihtukulkue. Kyse on äärioikeistolaiseksi profiloituneesta marssista, johon on aiempina vuosina osallistunut muun muassa PVL:n jäseniä.

Myös tänä vuonna PVL ilmoitti oman mielenosoitusmarssinsa kutsussa, että ”halukkaiden on mahdollista siirtyä yhdessä porukassa Töölöntorille, josta alkaa 612-soihtukulkue”.

612-kulkueen päätepiste oli edellisvuosien tapaan Hietaniemen hautausmaa. Kulkueeseen osallistui viime itsenäisyyspäivänä poliisin arvion mukaan noin 2 800 ihmistä.


Juho Jokisen mukaan Töölöntorille valui väkeä tasaiseen tahtiin ja ihmisiä oli paikalla ensin satoja, sitten ”karkeasti arvioiden pari tuhatta”. Kulkue lähti liikkeelle hieman puoliseitsemän jälkeen ja kasvoi kello 19 jälkeen Jokisen mukaan tuhansien osallistujien tapahtumaksi.

Hieman ennen puolikahdeksaa kulkueen kärki oli saapunut hautausmaalle. ”Ei tappeluja tai rähinöintiä”, Jokinen kuvaili marssin sujumista.

Poliisi tiedotti kuitenkin myöhemmin, että kaksi ihmistä oli otettu kiinni, kun he yrittivät häiritä 612-kulkuetta. Ylikomisario Juha Hakola kertoi, että kyseiset henkilöt eivät suostuneet poistumaan ja lopettamaan häirintäänsä poliisin käskystä.

Hakola arveli, että kaksikko päästetään vapaaksi ennen puoltayötä.

Poliisin tiedossa ei ole, että kukaan olisi torstain mielenosoituksissa loukkaantunut.
Noin 19.45 612-tilaisuus Hietaniemen hautausmaalla alkoi olla ohi ja ihmiset poistuivat paikalta. Poliisi arvioi väkimääräksi 1 800.

Poliisin Twitter-tilillä kiinnostus alkoi siirtyä kohti presidentinlinnan juhlahumua.
Kalliossa asuvia ihmisiä oli ennen iltapäivän kulkuetta kannustettu osoittamaan vastustustaan uusnatseja kohtaan ripustamalla ikkunoihin rasisminvastaisia viestejä, jättämään esimerkiksi julisteita, lippuja ja banderolleja kadulle ja ilmaisemaan vastustusta ”natsien vihasanomaa” kohtaan.

Iskulauseet ikkunoissa tai rauhallinen kokoontuminen Hakaniemessä eivät haittaa poliisia, Seppo Kujala kertoi aiemmin.

Helsingin kaduilla oli itsenäisyyspäivänä huomattava määrä sekä paikallisia että muualta Suomesta tulleita poliisivahvistuksia. Merkittävä osuus poliiseista on niin sanottuun joukkojenhallintaan erikoistuneita.

Tarkkaa poliisien määrää ei kerrottu julkisuuteen.

”Hakaniemen ja Kallion tapahtumalla ei ole järjestäjää. Poliisilla ei ole luksusta päättää tästä vaan lähdemme siitä, että nyt vastustettu kulkue saa käyttää kokoontumisvapauttaan kohtuullisesti”, Kujala sanoi.


Poliisilla ei Seppo Kujalan mukaan ollut tiedossa esimerkiksi tahallista provokaatiota päätöksessä kuljettaa uusnatseja Kallion läpi.

Helsingin kolme suurta mielenosoitusta on ohjattu erilleen toisistaan. Ne kulkevat toistensa läheisyydessä Kallion ohella esimerkiksi Töölössä ja lähellä Hietaniemen hautausmaata.

”Tässä kaupungissa on rajallisesti maantieteellisiä paikkoja järjestää kulkueita. Ennakkoon ilmoitettu kokous ei väistä, mutta meillä ei ole ehdoin tahdoin tarvetta sijoittaa mielenosoituksia päällekkäin”, Kujala sanoi.

Käytännössä poliisi siis neuvottelee kulkueiden järjestäjien kanssa reiteistä. Yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvin perustein poliisilla on valtaa ohjata vastakkaisia ideologioita edustavia mielenosoittajia erilleen toisistaan.

”Uskon, että tässäkin Hakaniemen tilanteessa löytyy järkevä tapa toimia”, Kujala sanoi ennalta.
Samalla kun Helsingissä oli poliittisten tuntojen sävyttämiä kulkueita, ylioppilaat kuljettivat soihtukulkuettaan Hietaniemestä kohti Senaatintoria, poliisi tiedotti.

Oikaisu 6.12.2018 kello 18.40: Pohjoismainen vastarintaliike hakee valituslupaa saamastaan lakkauttamismääräyksestä korkeimmalta oikeudelta, ei korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Oikaisu 6.12.2018 kello 20.00: Kuvassa, jossa mielenosoittajat pitävät ”siltoja, ei muureja” -banderollia, kuvateksti väitti aiemmin virheellisesti, että kuva olisi otettu Hakaniemessä. Kuva otettiin Töölössä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  2. 2

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  3. 3

   Punaisten hiusten syy selvisi

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  6. 6

   Pohjolan Liikenne luopuu kokonaan kaukoliikenteen pikavuoroista – kymmeniä uhkaavat potkut, yli 50 päivittäistä bussivuoroa perutaan

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, miten Venäjä loi ”propagandan ekosysteemin” vaikuttaakseen amerikkalaisiin äänestäjiin – Facebook ei olekaan trolli­tehtaalle tärkein väline

  8. 8

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  9. 9

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  10. 10

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  4. 4

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  5. 5

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  6. 6

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  7. 7

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  8. 8

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  9. 9

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  10. 10

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää