Kaupunki

Ulkomaisia äärioikeistolaisia odotettiin Helsinkiin, poliisi vastassa jo laivaterminaalilla – ”Että he näkevät, että poliisi on hereillä”

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen edustajien tiedetään osallistuneen mielenilmauksiin Helsingissä. Tänä itsenäisyyspäivänä otettiin kiinni yhteensä 20 ihmistä, ulkomailta tulleiden mielenosoittajien ei tiedetä aiheuttaneen vakavaa häiriötä.

Helsingin poliisi oli itsenäisyyspäivän aamuna näyttävästi esillä ainakin Olympiaterminaalissa Helsingin Eteläsatamassa. Tallink Siljan aluksen saapuessa Tukholmasta useita poliisin virka-autoja oli sekä pysäköintialueella että kierteli lähikatuja.

Poliisi oli vastassa Ruotsista Helsingin mielenosoituksiin mahdollisesti tulossa olleita ihmisiä. Muista yhteyksistä on tiedossa, että esimerkiksi uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen edustajia on tullut Helsinkiin osallistumaan mielenilmauksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin poliisin viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola on haluton täsmentämään, keitä poliisi ennakoi tuleviksi ruotsinlaivalla.

”Katselemme päälle ja tarkastelemme. Ollaan estävästi näkyvillä jos sieltä sattuu tulemaan joitain. Että he näkevät poliisin olevan hereillä”, Hakola sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsenäisyyspäivän aamuna Helsingissä ei Hakolan mukaan otettu ketään kiinni ennakoivasti.

Poliisilla on poliisilain mukaan oikeus ottaa rikosten tai vakavien häiriöiden estämiseksi kiinni ihmisiä, jotka todennäköisesti häiriköisivät aiemman toimintansa perusteella mielenosoituksissa.

Esimerkiksi Ruotsin kautta saapuviin jalkapallohuligaaneihin sovelletaan Hakolan mukaan samaa käytäntöä. Jos laivamatkustajien joukosta tunnistetaan mahdollinen häiriön aiheuttaja, poliisi tarkkailee mahdollisten lyömäaseiden kuljettamista maihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Katsotaan, ettei ole astaloita, ja jos on, pannaan ne takaisin”, Hakola sanoo.

Tänä vuonna Helsingin suurten mielenosoitusten joukosta ei erottunut Ruotsista tai muualta tulleita ihmisiä.

Kolme suurinta mielenilmausta olivat Pohjoismaista vastarintaliikettä edustava Kohti vapautta -kulkue, äärikansallismielinen 612-soihtukulkue sekä vasemmistolaisia ja anarkisteja koonnut Helsinki ilman natseja -mielenosoitus.

”Takavuosina oli ruotsalaisia ja heitä on varmaan vuosittain mukana. Mutta kulkueisiin ei ole ilmoittautumista eikä poliisi voi tunnistaa heitä kaikkia”, Hakola sanoo.


Itsenäisyyspäivänä otettiin varsinaisesti kiinni kuusi ihmistä. Pikkuparlamentin edustalta vietiin myös sakotettaviksi 14 ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisille oli ilmoitettu eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin luona järjestettävistä 612-leirin iltajuhlasta sekä Itsenäisyys takaisin -nimellä järjestettävästä tapahtumasta.

Oli sovittu, että tilaisuudet päättyvät kello 23:een mennessä. Kun näin ei tapahtunut, poliisi puuttui kokoontumisiin.

”Emme ala sakottaa sellaista joukkoa taivasalla. Siksi heidät vietiin asemalle sakotettaviksi”, Hakola sanoo.

Kaikki kiinniotetut vapautettiin puoleenyöhön mennessä.

Neljä kiinniotoista tapahtui Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen kytkeytyvässä Kohti vapautta -kulkueessa, jossa muutama uusnatseista kantoi hakaristilippua. Kun poliisi kehotti mielenosoittajia luopumaan lipuista, tilanne muuttui käsirysyksi.

Neljää miestä epäillään tapauksen johdosta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä haitanteosta virantoimituksessa olleita poliiseja vastaan.

Kaksi kiinniotoista tapahtui äärikansallismielisten 612-kulkueen yhteydessä. Kaksi ihmistä häiriköi Hakolan mukaan kulkuetta ja kieltäytyi tottelemassa poliisin käskyä poistua paikalta.

Kaksi kiinniotettua eivät syyllistyneet rikokseen vaan poliisi poisti heidät paikalta rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi.

”He ilmaisivat hyvin voimakkaasti ajatuksiaan kulkuetta kohtaan”, Hakola sanoo.


Helsingin Hakaniemeen kehkeytyi itsenäisyyspäivänä myös ennalta ilmoittamaton mielenilmaus.

Kalliolaisia kehotettiin tekemään kaupunginosan kautta kulkeneelle Kohti vapautta -kulkueelle selväksi, ettei ”natsimarsseja kaivata Kallioon eikä koko Helsinkiin”.

Vastamielenilmaus ei Hakolan mukaan aiheuttanut merkittävää häiriötä. Poliisi mahdollisesti vielä selvittää, kuka Kallio ilman natseja -vastamielenilmauksen järjesti.

Kyseinen järjestäjä rikkoi kokoontumislakia, sillä mielenilmauksista tulee ilmoittaa poliisille kuusi tuntia ennen kokoontumista.

”Hyvin rauhallisesti meni kaikki eilen. Äänenkäytöstä varmasti aiheutui mielipahaa mutta se on pienempi paha kuin henkeä tai terveyttä vaarantavat tapahtumat tai vahingonteot”, Hakola sanoo.

Kolmeen suureen mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan runsaat 4 000 mielenosoittajaa: Kohti vapautta -kulkueeseen noin 300, 612-kulkueeseen runsaat 1 800 ja Helsinki ilman natseja -mielenilmaukseen 1 800–2 000 ihmistä.

Lisäksi Hakaniemen ennalta ilmoittamattomaan vastamielenosoitukseen tuli noin 100–150 ihmistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää