Kaupunki

Itsenäisyyspäivän tapahtumat Helsingissä aiheuttivat vaatimuksia hakaristilipun kieltämiseksi – ”Kansallissosialististen tunnusten esittämisestä rangaistava kovalla kädellä”

Kolme eri tahoa esitti perjantaina kansallissosialististen tunnusten esittämistä rangaistavaksi tai kiellettäviksi Helsingissä.

Torstaisen itsenäisyyspäivän tapahtumat johtivat vaatimuksiin muun muassa hakaristilipun kieltämiseksi. Holokaustin uhrien muisto -yhdistys esittää oikeusministeriölle, että se selvittäisi mahdollisuuden hakaristilippujen kieltämisestä.

Yhdistys lähetti asiasta tiedotteen julkisuuteen perjantaina. Se esittää oikeusministeriölle perjantaina jättämässään aloitteessa, että ministeriö selvittää muissa Euroopan unionin jäsenmaissa hyväksytyt säännökset, ”joilla kielletään vihaan, kansanmurhaan ja rasismiin liittyvien tunnusten käyttö”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoin Holokaustin uhrien muisto -yhdistys esittää, että oikeusministeriö valmistelisi tarvittaessa ehdotuksen säädöksiksi, joilla yllä mainittujen poliittisten tunnusten käyttö kiellettäisiin yhteiskuntarauhan turvaamiseksi.

Holokaustin eli juutalaisten toisen maailmansodan aikaisen kansanmurhan uhrien muistoa vaalivan yhdistyksen tiedotteen on allekirjoittanut yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Sasi. Hän sanoo, etteivät hakaristit kuulu Suomen kaduille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tähän asiaan on mahdollista saada selvyys oikeuskäytännön kautta. Monessa maassa asiasta on säädetty selkeästi rikoslaissa. Olennaista on, että kaikille tulee täysin selväksi, että hakaristilippujen heiluttaminen mielenosoituksissa ei ole Suomessa sallittua”, Sasi sanoo tiedotteessa.

Lue HS:n itsenäisyyspäivänä julkaistu uutinen: Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

Sdp:n kansanedustaja Joona Räsänen puolestaan on jättänyt maan hallitukselle toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittämistä asetettavaksi laissa rangaistaviksi teoiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiasta tiedotettiin puolueen eduskuntaryhmän sivulla perjantaina. ”Itsenäisyyspäivän viettoa varjostivat Helsingin kaduilla kansallissosialistiset mielenilmaukset, joissa nähtiin hakaristilippuja”, Räsänen sanoo tiedotteessa. Hän painottaa, ettei tällaiselle pidä olla sijaa Suomessa.

Myös Räsänen muistuttaa Holokaustin uhrien muisto -yhdistyksen tapaan, että monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Saksassa, hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen on säädetty lailla rangaistavaksi teoksi.

”Suomessa näin ei kuitenkaan ole, eikä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä natsilippuja kantaneita mielenosoittajia voida asettaa vastuuseen kansallissosialististen tunnusten esittämisestä”, Räsänen perustelee tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Räsänen ehdottaa, että eduskunta tekisi vielä meneillään olevan vaalikauden aikana tarpeelliset muutokset lainsäädäntöön. ”Meidän on annettava vahva viesti siitä, että kansallissosialististen symbolien esittäminen ei ole hyväksyttävää ja toiminnasta rangaistaan kovalla kädellä”, hän sanoo.

”Sotiemme veteraanit, omakaan isoisäni, eivät taistelleet Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta siksi, että hakaristiliput voisivat liehua tänä päivänä itsenäisessä Suomessa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) tiedotti perjantaina jättäneensä valtuustoaloitteen hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien kieltämiseksi Helsingissä.

”Kun Suomessa ei ole vielä natsitunnusten esittämisen kieltävää lainsäädäntöä, aloitteessa esitetään niiden kieltämistä Helsingissä järjestettävissä mielenilmaiuksissa erikseen”, Hussein kirjoittaa tiedotteessaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itsenäisyyspäivä
 • Mielenosoitukset
 • Holokausti
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Winnipeg on lähes lopettanut ylivoiman harjoittelemisen Patrik Laineen vuoksi: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  5. 5

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

  8. 8

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  9. 9

   Upseeriliitto ja Aliupseeriliitto erikoisessa sanasodassa – ”Toisten osaamisen vähättely ja oman oikeutuksen perustelu sotilasarvolla ei ole enää tätä päivää”

  10. 10

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  8. 8

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää