Kaupunki

Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

Tuore sairastavuusindeksi paljastaa, että helsinkiläiset ovat terveempiä kuin suomalaiset keskimäärin.

Helsingin eri alueiden väliltä löytyy merkittäviä eroja siinä, kuinka terveitä tai sairaita niiden asukkaat ovat.

Kelan tuoreesta, vuotta 2017 käsittelevästä sairastavuusindeksistä ilmenee, että Helsingissä sairastetaan eniten Jakomäessä. Terveimmät ihmiset löytyvät selvityksen mukaan puolestaan Länsi-Pakilasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sairastavuusindeksi perustuu kolmeen muuttujaan: kuolleisuuteen, työkyvyttömyyseläkkeellä olevien osuuteen työikäisistä ja erityiskorvattaviin lääkkeisiin oikeutettujen osuuteen väestöstä.

Jos Helsinkiä tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena, voi terveystilannetta pitää verrattain hyvänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Helsinkiläiset ovat terveempiä kuin suomalaiset keskimäärin. Täytyy kuitenkin muistaa, että meillä on alueita, joissa tilanne on erilainen”, kertoo tutkija Hanna Ahlgren-Leinvuo Helsingin kaupungilta.

Helsinki on laatinut Kelalta tilatun aineiston pohjalta oman raporttinsa, jossa tarkastellaan myös peruspiireille laskettuja sairastavuusindeksejä. Peruspiirit ovat eri asia kuin kaupunginosat, joskin joissakin tapauksissa niiden rajat menevät yksi yhteen.

Sairastavuusindeksi ilmaisee miten tervettä tai sairasta väestö on suhteessa koko maan väestön keskiarvoon, joka on 100. Helsingin peruspiirienkin vertailukohtana on koko maan tilanne.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä pienemmäksi indeksin lukema jää, sitä terveemmästä alueesta on kyse.

 

”Ovathan nämä merkittäviä eroja, jos ajattelee tasa-arvon näkökulmasta.”

Koko Helsingin indeksiluku on tuoreiden tilastojen mukaan 89, mikä kertoo sen, että helsinkiläiset sairastavat vähemmän kuin suomalaiset keskimäärin.

Jakomäen peruspiirissä sairastavuusindeksi on kuitenkin 111:ssä, ja Länsi-Pakilassa mitattiin positiivisella tavalla pohjalukemat, eli 57 pistettä. Mistään kosmeettisista eroista ei siis alueellisten ääripäiden välillä ole kyse, ja omaa kieltään puhuu kyseisten alueiden kuolleisuusindeksikin: Länsi-Pakilassa se on 60, Jakomäessä 123.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sairastavuudessa yli koko maan keskiarvon Helsingin peruspiireistä yltävät Jakomäen lisäksi Alppiharju (109), Pasila (105), Vanhakaupunki (105), Pukinmäki (105) ja Vallila (101).

Eniten terveitä helsinkiläisiä asuu Kelan aineiston mukaan paitsi Länsi-Pakilassa myös Kulosaaressa (58), Vironniemessä (62), Ullanlinnassa (64), Lauttasaaressa (65) ja Tuomarinkylässä (65).


Kelan luvut ovat ikä- ja sukupuolivakioituja, mikä mahdollistaa vertailun alueiden välisistä ikä- ja sukupuolirakenteen eroista huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ovathan nämä merkittäviä eroja, jos ajattelee tasa-arvon näkökulmasta”, tutkija Ahlgren-Leinvuo arvioi.

Pelkästään sairastavuusindeksin perusteella ei kuitenkaan Ahlgren-Leinvuon mukaan ryhdytä tekemään mitään yksittäisiä toimenpiteitä.

”Tämä on osa taustamateriaalia, jota hyödynnetään ylipäätään siinä, kun mietitään, millä tavalla eriarvoisuuteen, segregaatioon ja muihin tällaisiin isojen kaupunkien ongelmiin tartutaan.”

Mistä eri peruspiirien mittavat erot sairaiden ja terveiden määrässä sitten kumpuavat? Yksiselitteistä vastausta ei Ahlgren-Leinvuon mukaan ole olemassakaan, mutta erot syntyvät pitkälti väestörakenteeseen liittyvistä asioista.

 

Terveyserot säilyneet ennallaan tai jopa kasvaneet.

”Erityisesti koulutus, ammattiasema ja tulot näyttävät useiden tutkimusten perusteella olevan yhteydessä terveyteen ja sairastavuuteen. Helsingin peruspiirien välillä on huomattavia eroja näiden sosioekonomisten taustatekijöiden suhteen.”

Vaikka suomalaisten terveydentila on keskimääräisesti kohentunut, ovat sosioekonomiset terveyserot säilyneet ennallaan tai jopa kasvaneet.

Koko Helsingin sairastavuusindeksi on ollut jo pitkään selvästi koko maan keskiarvoa pienempi. Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) tiedostaa kuitenkin hyvin, että pinnan alta löytyy vähemmän miellyttävä totuus.

”Keskiarvoa katsomalla ei saa oikeaa kuvaa. Meillä on erittäin hyvinvoivia ja sitten heitä, jotka eivät voi niin hyvin”, Vesikansa sanoo.

Eriarvoistumisen kitkeminen on asia, jota kaupunki yrittää Vesikansan mukaan harjoittaa vanhoin ja uusin keinoin.

”Emme halua, että tämä kehitys jatkuu tai tästä laajenee. Se on sanottu hyvin suoraan myös valtuustostrategiassa.”

Yhtenä korjausvälineenä kaupungin työkalupakissa on positiivinen diskriminaatio, joka tarkoittaa toimia, joilla eriarvoiseen asemaan jäämässä olevaa henkilöä tai ryhmää tuetaan erityistoimin. Yksinkertaistetusti kyse on siis siitä, että lisäresursseja ohjataan eri tilastoja tarkkaillen alueille, joissa eriarvoistumisen uhka on korkein.

”Siitä on hyviä kokemuksia kouluista ja päiväkodeista Helsingissä. Otamme sen nyt käyttöön myös sosiaali- ja terveystoimen palveluissa”, Vesikansa kertoo.

Käynnistymässä on siis ”tarveperusteinen lisäresursointi”. Se kohdistuu erityisesti lasten palveluihin, koska terveysasioidenkin saralla ennalta ehkäisevät toimenpiteet kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorista.

”Tarkoitus on jakaa resursseja eri indikaattorien mukaan enemmän alueille, joilla on enemmän niitä tarvitsevia lapsia. Niissä siis neuvoloihin sekä koulu- ja oppilasterveydenhuoltoon tulee lisää henkilöstöä.”

Uudistukseen liittyvät käytännön järjestelyt ovat vielä pöydällä sosiaali- ja terveyslautakunnassa, ja asiasta on määrä päättää ensi tiistaina.

Jo käytössä olevista keinoista Vesikansa nostaa esiin esimerkiksi hammashoidossa vuosia tehdyn etsivän työn.

”Eli pyrimme löytämään niitä riskiryhmiä, jotka eivät käy koskaan hoidattamassa hampaitaan ja suutaan. On tiedossa, että se on yhteydessä moniin muihin sairauksiin.”

Liikkuva hammashoitoryhmä operoi muun muassa mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä maahanmuuttajien parissa.

Vesikansan mukaan ehkäpä kaikista tärkeintä on kuitenkin pyrkiä vaikuttamaan ihmisen elintapoihin jo ennen kuin esimerkiksi sepelvaltimotauti tai joku muu kansantauti ehtii iskeä päälle. Tässä liikunta on avainasemassa.

”Meillähän on kaupunkistrategiassa liikkumisen edistämisen ohjelma, joka hyväksyttiin kaupungin­hallituksessa viikko sitten.”

Sen ideana lisätä arkiliikunnan mahdollisuuksia keinoin, jotka huomioidaan niin kaupunkisuunnittelussa kuin kaupungin palveluissakin. Liikkumisohjelmallaan kaupunki pyrkii siis kasvattamaan ihmisten jokapäiväistä fyysistä aktiivisuutta.

”Lisätään kaupunkilaisten liikkumista ja vähennetään istumista”, ohjelman tavoitteisiin on kirjattu ytimekkäästi.

 

”Voisivatko terveemmät ja hyvinvoivemmat helsinkiläiset hoitaa asioitaan enemmän sähköisesti ja digitaalisesti?”

Helsingin tai minkään muunkaan suomalaiskaupungin rahakirstut eivät tunnetusti ole pohjattomia, joten ylimääräiset panostukset vaativat herkästi säästötoimia jossain muualla. Pelko siitä, että vaikkapa kouluterveydenhuollon henkilöstöä siirrettäisiin parempiosaisten alueilta toisaalle, on kuitenkin Vesikansan mukaan aiheeton.

”Neuvolapalveluissa ja kouluterveydenhuollossa on hyvin vankka lakisääteinen pohjakin, että kaikille lapsille kuuluu tietyt tarkastukset.”

Sen sijaan aikuisista ne, joilla riittää ”toimintakykyä ja sosiaalista pääomaa”, voisivat Vesikansan mukaan mahdollisesti hoidattaa itseään tietyiltä osin nykyistä omatoimisemminkin.

”Tietenkin todella monessa asiassa joudumme pohtimaan sitäkin, voisivatko terveemmät ja hyvinvoivemmat helsinkiläiset hoitaa asioitaan enemmän sähköisesti ja digitaalisesti.”

Tällä tavoin resursseja voisi ohjata enemmän siihen, että riskiryhmiä hoidettaisiin entistä kattavammin jopa kotiin asti ulottuvilla palveluilla.

Fakta

Kansantaudit harvinaisempia


 Kela on laatinut aineistostaan myös kansantauti-indeksin, jossa keskityttiin lääkekorvausoikeuksien yleisyyden perusteella astmaan, psykoosiin, diabetekseen, nivelreumaan, sydämen vajaatoimintaan, verenpainetautiin sekä sepelvaltimotautiin.

 Kansantauteja esiintyy Helsingissä vähemmän kuin Suomessa keskimäärin. Vakioitu kansantauti-indeksi oli 80 vuonna 2017, kun koko maan keskiarvo on 100.

 Yksittäisistä kansantaudeista vain psykoosit olivat helsinkiläisten keskuudessa koko väestön tasolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  9. 9

   Iivo Niskaselta myrskyvaroitus – MM-kisojen lempimatkalta irtosi ylivoimainen maailmancupvoitto

  10. 10

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää