Kaupunki

Tutkimuslaitteita haittaava ratikoiden tärinä voi pakottaa Raide-Jokerin uudelle reitille Viikissä – Edessä voi olla kaava­muutos sekä hitaampi ja kalliimpi reitti

Laitokset esittivät toisenlaista linjausta uudelle pikaraitiotielle. Raide-Jokerin organisaatio on laskenut, että tärinää vaimentavat rataratkaisut maksaisivat Viikin kampuksella noin seitsemän miljoonaa euroa. Tutkijat epäilevät, riittävätkö suojaustoimet häiriöiden minimoimiseen.

Pikaraitiotie Raide-Jokerin reitti Viikin yliopistokampuksella on joutunut uuteen tarkasteluun, koska aiemmin suunnitellun reitin pelätään aiheuttavan häiriöitä tieteelliselle tutkimukselle.

Helsingin yliopiston Viikin toimijat sekä alueen valtiolliset tutkimuslaitokset ovat esittäneet vaihtoehtoista reittiä, jossa ratikat kulkisivatkin Pasteurinkadun kautta. Myös Helsingin yliopisto on kiinteistöjohtaja Jaana Ihalaisen mukaan edellyttänyt Raide-Jokerin linjausvaihtoehdon tarkastelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme esittäneet, voisiko vielä tarkastella vaihtoehtoa, jossa reitti kulkisi Viikinkaaren pysäkiltä Pasteurinkadulle, mutta kaavoittajan mukaan se ei ole mahdollista”, Ihalainen sanoo.

HS kertoi joulukuun alussa, että tutkijat Viikin tiedeyhteisössä ovat jo pitkään yrittäneet viestittää huoltaan raskaiden raitiovaunujen tärinä- ja magneettikenttävaikutuksista, joista voi olla haittaa esimerkiksi elektronimikroskoopeille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella tutkijat ovat olleet huolissaan kalliiden erikoislaitteiden mahdollisista toimintahäiriöistä.

Yliopisto on palkannut konsultin tutkimaan, millaisia suojaustoimia voitaisiin tehdä sen omissa kiinteistöissä miljoonien eurojen arvoisille herkille tutkimuslaitteille.

Selvityksessä katsotaan, riittävätkö nämä suojaukset ja mitä ne maksaisivat. Vastaavanlaista selvitystä tekee Otaniemessä Aalto-yliopistokiinteistöt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raide-Jokerin organisaatio on jo laskenut, että tärinää vaimentavat rataratkaisut maksaisivat Viikin kampuksella noin seitsemän miljoonaa euroa. Tutkijat ovat kuitenkin epäilleet, riittävätkö suojaustoimet häiriöiden minimoimiseen.

Ihalainen arvioi, että tieteellisen tutkimustyön varmistamiseksi on ehkä tarpeen tehdä suojaustoimia sekä laitteille rakennuksissa että ratarakenteelle, jollei Raide-Jokerin reittiä voi muuttaa.

Reittimuutos tässä vaiheessa edellyttäisi kaavamuutosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viikissä reittimuutos on ollut esillä muun muassa kampuksen johtajien kokouksessa viime lokakuussa. Kokoonpanoon kuuluvat kaikkien neljän tiedekunnan dekaanit sekä Viikin valtiollisten tutkimuslaitosten johto. Puheenjohtajana kokouksessa oli Luonnonvarakeskus Luken kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila.

Lokakuun kokouksessa oli puheenaiheena linjaus Pasteurinkadun kautta, jolloin Viikinkaarta reunustavien biokeskusten elektronimikroskoopit ja NMR-laitteet jäisivät riittävän kauas pikaraitiotien reitiltä. NMR:llä tarkoitetaan ydinmagneettista resonanssispektroskopiaa, molekyylitutkimuksessa käytettävää menetelmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös tässä vaihtoehdossa alkuperäisen linjauksen mukainen pysäkki Viikin kampuskirjastolla jäisi käyttöön, koska Pasteurinkadulta linja kääntyisi Viikinkaarelle ja kohti Pihlajamäentietä.

”Me olemme esittäneet tätä jo aiemmin, mutta yhteinen kokemus on, ettei Viikin toimijoiden esittämää vaihtoehtoa ole otettu kunnolla tarkasteluun”, sanoo yliopiston biokemian instituutin johtaja Olli Silvennoinen.

Myös muut toimijat ovat tämän reittivaihtoehdon kannalla, vahvistaa johdon kokouksen puheenjohtaja Laurila.

Neuvotteluja yliopiston kanssa on käynyt Helsingin kaupunginkanslian projektijohtaja Ari Karjalainen, joka vastaa aluerakentamishankkeista. Karjalaisen mukaan ratikkakaupungin kannalta nykyinen reitti on oikein valittu.

”HKL ja kaavoittaja ovat sen noin katsoneet. Heidän ymmärryksensä on, ettei linjausta enää voi muuttaa”, Karjalainen sanoo.

Kaupunginkanslian tavoitteena on, että hankkeessa päästään kokonaisedulliseen ratkaisuun.

”Kun me saamme yliopiston selvityksen, tiedämme, mitä suojausratkaisut kiinteistöissä maksavat. Nyt tiedetään vain se, mitä ne maksavat raiteissa. Näiden tietojen perusteella tehdään sitten päätöksiä”, Karjalainen sanoo.

Suojauskulut eivät nosta Raide-Jokerin varsinaista urakkahintaa, vaan kaupunki ja yliopisto sopivat kulujen maksamisesta erikseen. Karjalainen tähdentää, että kaikki osapuolet ovat yksimielisiä siitä, että Viikin kampus on saatava pikaraitiotien reitille.

Helsingin asemakaavoituksen pohjoisen yksikön päällikkö Antti Varkemaa vahvistaa, ettei kaavoittaja katso hyvällä reittimuutoksia Viikissä. Hän epäilee koukkauksen Pasteurinkadun kautta hidastavan Raide-Jokerin kulkua.

”Reittiin tulisi lisää risteyksiä ja mutkia, raitiovaunu kulkisi hitaammin, jolloin operointikustannukset nousevat.”

Varkemaa myös muistuttaa, että pysäkki kampuskirjaston tuntumassa Viikinkaarella on tulevan pikaraitioverkon tärkeimpiä vaihtopysäkkejä. Viikistä Malmille kulkevan pikaraitiotien esiselvitys on juuri alkamassa, ja Viikin kirjastopysäkistä on tulossa vilkas vaihtopysäkki.

”Pelkästään Viikintietä kulkeva linjaus olisi tästä syystä äärimmäisen huono ajatus”, Varkemaa sanoo.

Viikin tutkijayhteisössä on ihmetelty, miksei Raide-Jokeri voisi kulkea suorinta reittiä Viikintietä pitkin. Toinen tutkijayhteisön väläyttämä vaihtoehto kulkisi laitosten pohjoispuolitse kohti kampuskirjastoa.

Raide-Jokerin tilaajaorganisaation projektijohtaja Juha Saarikoski haarukoi Pasteurinkadun viiveen useiksi kymmeniksi sekunneiksi. Viivettä syntyy muun muassa ylimääräisistä jarrutuksista kahdessa 90 asteen käännöksessä Pasteurinkadun liittymissä.

”Se voi kuulostaa vähäiseltä, mutta olemme tehneet paljon töitä, jotta matka-aika saataisiin mahdollisimman sujuvaksi. Kyse on sekuntipelistä.”

Suunnitteluorganisaatiossa on optimoitu ratageometriaa koko reitillä. Yhdenkin minuutin poistaminen kiertoajasta on ollut Saarikosken mukaan kovan työn takana.

Raide-Jokerin nopeus voisi olla Viikinkaarella suoralla osuudella 40 kilometriä tunnissa ja kiertoliittymässä 20 kilometriä tunnissa. Viikinkaarella ratikka ajaa samassa katutilassa autojen kanssa, mikä rajoittaa todellista nopeutta.

Raide-Jokerille tavoitellaan 25 kilometrin keskituntinopeutta eli yksi ratikka ajaisi 25 kilometrin mittaisen reitin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen tunnissa. Suunnittelijat arvioivat, että 2,5 minuutin lisäys matka-ajassa edellyttäisi yhden ylimääräisen yli kolmen miljoonan euron arvoisen pikaraitiovaunun hankintaa.

Yhden raitiovaunun elinkaarikustannukset nousevat sen kymmenien vuosien käyttöiällä jo merkittäväksi kulueräksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  6. 6

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  10. 10

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää