Kaupunki

Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

Kivistön kauppakeskuksen rakentamista ollaan vihdoin aloittamassa. Ensimmäisen vaiheen 60 000 neliön kerrosala on supistumassa 15 000 neliöön.

Vantaan uuden Kivistön asuinalueen kauppapalvelut ovat pitkän odottelun jälkeen kenties paranemassa.

Toiveikkuutta lisää nyt se, että kaupunki ja kaupan keskusliikkeet yrittävät hanketta pilkkomalla saada ison kauppakeskuksen rakenteille ensi vuonna. Kauppakeskukselle on kaavoitettu oma kortteli kehäradan aseman viereen.

Ruokakesko ja Helsingin Osuusliike Elanto ehdottavat yhdessä kahden rakennusliikkeen NCC:n ja Skanskan kanssa, että kauppakeskuksen ensimmäinen osa toteutettaisiin alkuperäistä vaatimattomampana. Alkuperäisiin sopimuksiin kirjattu 60 000 neliön kerrosala on supistumassa 15 000 neliöön.


Osapuolet pyytävät myös puolen vuoden lykkäystä toteutukselle siten, että ne ostaisivat keskukselle tarvittavan tonttialueen viimeistään ensi kesäkuun loppuun mennessä. Jo kertaalleen siirretty nykyinen takaraja on päättymässä vuoden lopussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kivistön asukkaat asennoituvat uutiseen varovaisesti. He ovat nähneet jo monta väärää aamunkoittoa, kun kauppakeskusta on ylioptimistisesti ennakoitu.

”Aluksi täällä odotettiin kauppakeskusta kovasti, mutta kun se on viivästynyt, odotukset ovat laantuneet”, luonnehtii lähikaupassa piipahtanut Jonna Kahi koleana perjantaipäivänä.

Kahin perhe käy tekemässä isot ostokset autolla Tikkurilassa tai kauppakeskus Jumbossa.

Moni muukin Kivistön aseman viereen muuttanut autoilee kauppapalveluiden perässä. Tämä on vastoin Vantaan kaupungin ideaa kehäradan joukkoliikennekaupungista.

Kaksi vuotta Kivistössä asuneen Joni Kaasisen toiveissa on, että kävelymatkan päässä olisi enemmän kauppapalveluita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Juna-aseman läheisyys on tietysti hyvä, mutta kyllä me joudutaan ottamaan auto, kun on isompia ostoksia”, Kaasinen sanoo.

Hän arvelee, että nykytilanne ilahduttaa Kivistön kahta lähikauppaa. Asukkaita palvelee yksi K-market ja Kivistön pientaloalueen tuntumassa Alepa.


Kehäradan juna-aseman ympäristöön on kolmessa vuodessa noussut runsaasti kerrostaloja, joten asukasluku hipoo jo 7 000:tta. Se on silti kaupallisesti liian pieni määrä alkuperäisille hypermarketsuunnitelmille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensi vuonna uusia asuntoja valmistuu juna-aseman kupeeseen liki 2 000 asukkaalle.

Kauppakeskuksen ensimmäiseen vaiheeseen on kaavoitettu yhteensä 80 000 neliötä, josta 20 000 neliötä voisi olla muuta kuin liiketilaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisen vaiheen laajennusosaan on suunniteltu lisää kauppoja, pysäköintilaitosta sekä mahdollisesti hotellirakennusta tai asuntoja.

K-ryhmän Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä uskoo, että puolen vuoden lisäajalla kauppakeskuksen aloitus saadaan soviteltua kokoon. Aloitusneliöiden pienentäminen aiheuttaa muutoksia.

”Me joudumme miettimään eri vaihtoehtoja, jotta palvelut saadaan syntymään”, Heikkilä muotoilee.

Vantaan kaupunki on sijoittamassa rakennuksen toiseen kerrokseen terveysasemaa sekä tiloja kirjastolle, kulttuurille, nuorisotoimelle ja asukaspalveluiden käyttöön. Julkisia palveluita tulisi vuokralle yhteensä 2 500 neliötä.

Rakennusyhtiöt NCC ja Skanska uskovat, että puolen vuoden lisäaika riittää. Taloustilanteen lievä hyytyminen saa puheet kuitenkin varovaisiksi.

”Jos asiat menevät suunnitellusti, niin puoli vuotta on niihin riittävä aika”, vastaa Skanskan hankekehitysjohtaja Antti Tuomainen sähköpostitse.

NCC Kiinteistökehityksen kauppapaikkajohtaja Petri Anttalainen arvioi, että kesään mennessä aloituskonsepti on selvillä.

”Kun markkinatilanne alalla on mitä on, hankkeen vaiheistaminen on ihan tyypillinen ratkaisu”, Anttalainen sanoo.

Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ilmoittaa ilahtuvansa, jos puolen vuoden jälkeen asiat alkavat lutviutua.

Kaupunki on yrittänyt vauhdittaa hanketta käytettävissä olevilla keinoilla. Parhaillaan kauppakeskuskorttelin läheisyydessä tehdään katu- ja vesijohtotöitä.

”Ajatus on, että infra saadaan tehtyä valmiiksi keväällä, joten päättäessään osapuolet pääsevät heti rakentamaan kauppakeskusta.”

Hän pitää myönteisenä merkkinä sitä, että jatkoaikaa on haettu vain puoli vuotta. Tosin tonttikaupan toteutumisen jälkeenkin osapuolilla on mahdollisuus viivästyttää rakennustöiden aloitusta vuoden 2020 huhtikuulle ennen kuin sopimussakot alkavat juosta.

Kauppakeskuksen rakentamista voi vauhdittaa se, että Vantaa on suunnittelemassa kokonaan uutta asuinaluetta kehäradan tuntumaan Kivistön itäpuolelle. Uusi Lapinkylän asema toisi kilometrin päähän asemista yhteensä 45 000 asukasta.

Nyt neuvoteltu 15 000 neliön kauppakiinteistö ei vielä täytä laaja-alaisen kauppakeskuksen roolia, mutta joitakin erikoisliikkeitä sinne jo sopii odottaa. Vuokraneuvottelut ratkaisevat toteutuksen.

Erityistoiveena alueen asukkailla on apteekki. Lastenvaunujen kanssa perjantaina ulkoilleet Jenni Lehtelä ja Marjo Perälä sanovat, että lapsiperheille apteekki olisi ensiarvoisen tärkeä.

Molemmat ovat hakeneet ruokaostoksiin lisäpalvelua kaupan kotiinkuljetusten kautta.

”Ongelma on se, että ainoa vaihtoehto ruokakuljetuksille on Kartanonkosken Alepa, ja hinnat ovat sen mukaiset”, sanoo Perälä.

Perälän perhe on sinnitellyt ilman autoa, mutta Lehtelä hakee autolla täydennystä Jumbosta ja Espoon Sellosta, joka on hänen työmatkansa varrella.

”Kivistön kauppojen valikoimat ovat kuitenkin rajalliset, ja tietyt lapsiperheiden tavarat loppuvat kesken”, Perälä sanoo.

Oikaisu 18.12. kello 13.44.: Toiseksi viimeisessä kappaleessa olivat haastateltavien nimet vaihtaneet paikkaa. Perälän perhe on sinnitellyt ilman autoa, ei Lehtelän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  3. 3

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  4. 4

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  5. 5

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään odotettua Kansakunnan tila -puhetta

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  8. 8

   Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat

  9. 9

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  10. 10

   Khatab Alsamarrae myy ulkomaanmatkoja ja tekee rahansiirtoja kontista torilla Espoon Leppävaarassa – ”Ei me tarvita tämän isompaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään odotettua Kansakunnan tila -puhetta
  3. Helsinki näyttää selvinneen lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina joskin raitiovaunuliikenne sekaisin – HS seuraa liikennettä pääkaupunki­seudulla
  4. Mikko Rantanen rikkoi jo 70 pisteen rajan – tahti lupaa mahtisaldoa kauden päätteeksi
  5. Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020
  6. Torstain lumipyry jää lähinnä Etelä-Suomen ilmiöksi – ennustettuja 20 senttimetrin kinoksia ei tule
  7. Kokaiinikohussa ryvettyneen Jori Lehterän ongelmat jatkuvat – lensi suihkuun rumasta taklauksesta
  8. Norjassa lumivyöryuhreista kaksi on paikannettu – etsinnät keskeytettiin eilen sääolojen takia
  9. ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista? Tilaajille
  10. Vakoilusta syytetty jalkapallonero Marcelo Bielsa veti maton syyttäjiensä jalkojen alta ja osoitti olevansa urheilun pakkomielteisimpiä valmentajia
  11. Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat
  12. Näytä lisää