Kaupunki

HS sai haltuunsa poliisin sisäisen ohjeen: Valtaosa rikos­ilmoituksista jätettävä tutkimatta – Johto selittää, mitä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen linjaus merkitsee

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kiistää rikosten esikäsittelyn olevan mitenkään esitutkintalain vastaista Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Tutkinnanjohtajien vastuulla on, että jutut jäävät pääsääntöisesti esikäsittelyyn”, kuuluu määräys Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella rikostutkinnassa työskenteleville tutkinnanjohtajille osoitetussa linjanvedossa.

HS sai lokakuussa 2014 annetun, poliisin sisäiseen käyttöön tarkoitetun aineiston haltuunsa tämän vuoden joulukuussa. Tämä oli jatkumoa rikostutkinnan tilasta käydylle julkiselle keskustelulle, joka on poreillut viime kuukausina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrittääkö poliisi tutkia lainkaan niin sanottuja pieniä rikoksia eli massarikoksia? Lakaistaanko valtaosa rikosilmoituksista viipymättä maton alle? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä on virinnyt viime aikoina paitsi Itä-Uudenmaan poliisin myös muun muassa Helsingin poliisilaitoksen toiminnasta.

Lue lisää: Hanna Graeffe ratkaisi reilussa vuorokaudessa rikoksen ja selvitti ”tyypistä” lähes kaiken – Poliisi: Tutkinta on keskeytetty

Lue lisää: Lukijan mielipide: Kansalaisille ei kerrota avoimesti rikostutkinnan tilasta – niin sanotut massarikokset jäävät ainakin Helsingissä käytännössä tutkimatta resurssipulan vuoksi

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen neljä vuotta sitten tekemä linjaus kertoo varsin suorasanaisesti, että rikosilmoituksia on kehotettu lakaisemaan maton alle – vähintään väliaikaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esikäsittely toimii siten, että perusrikostutkintaan ohjautuu mahdollisimman vähän juttuja. Vähäiset omaisuus- ja muut rikokset keskeytykseen. Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamiset, lievät pahoinpitelyt ja muut vastaavat rikokset rajoitukseen”, listataan tutkinnanjohtajille Sektorin neuvottelupäivä -nimisessä tilaisuudessa Järvenpäässä 30.10.2014 annetuissa päätoimintalinjoissa.

Kyseistä toimintaa kutsutaan ruohonjuuritasolla poliisissa ”juttujen tappamiseksi”. Virallisissa puheissa poliisi tarkoittaa tutkinnan keskeytykseen panemisella sitä, että kaikki aktiiviset toimenpiteet rikosasian selvittämiseksi sysätään jäihin. Tämä voi tulla kyseeseen tapauksissa, joissa ei ole epäiltyä tiedossa eikä rikoksen selvittämiseen liittyvä todistusaineisto ole riittävä.

Rikoksen rajoittamisessa on puolestaan kyse siitä, että syyttäjä lopettaa poliisin esityksestä tutkinnan kokonaan. Rajoittaminen on esitutkintalain mukaan mahdollista esimerkiksi silloin, jos tutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhdassa tutkittavana olevan asian laadun kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linjanvedon oli tutkinnanjohtajille annetun materiaalin mukaan määrä olla voimassa neljä kuukautta eli helmikuun 2015 loppuun asti.

 

”En lähtenyt poliisiuralle sen takia, että voisin toimia pelkästään hyvävaraisten poliisina.”

Itä-Uudenmaan poliisissa vuosia rikostutkintaa tehnyt mutta tänä vuonna irtisanoutunut mies kertoo HS:lle, että vuonna 2014 annettujen linjausten mukainen juttujen tappo -käytäntö on kuitenkin todellisuutta yhä edelleen.

”Ei tilanne ole siitä mihinkään muuttunut. Sitä ei vain ole kehdattu antaa kirjallisena toista kertaa”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisiuransa jälkeen yksityiselle sektorille työskentelemään siirtynyt mies suostuu kommentoimaan rikostutkinnan tilaa vain nimettömästi. Entinen poliisi pelkää, että nimen julkaiseminen voisi aiheuttaa ongelmia hänen nykyisessä työssään.

Mies kertoo kokeneensa lokakuussa 2014 annetun linjauksen selkeäksi käskyksi viitata kintaalla valtaosalle rikosilmoituksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäisenä heräsi ajatus, että se on lainvastaista”, hän toteaa ja viittaa esitutkintalakiin.

Lisäksi linjaus oli miehen mielestä kaikkea muuta kuin poliisin etiikan mukainen. Hänen mukaansa esimerkiksi omaisuusrikostutkinta on mennyt poliisin hallintorakenneuudistuksen jälkeen sellaiseksi, että käytännössä vain arvotavaraa pitkäkyntisille menettäneet ihmiset voivat realistisesti odottaa rikoksen selviävän mahdollisesti joskus.

”Sotii omaa filosofiaani vastaan. En lähtenyt poliisiuralle sen takia, että voisin toimia pelkästään hyvävaraisten poliisina.”

Mies ei nähnyt lopulta muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa poliisin työt kokonaan.

Pora III:ksi kutsuttu poliisin hallintorakenneuudistus tuli voimaan 1. tammikuuta 2014. Sen vuoksi muun muassa rikosten esikäsittelyä organisoitiin uudelleen.

Uudistus ei johtanut menestykseen ainakaan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Rikostutkinnan osalta poliisilaitoksen rikoslakirikosten selvitysprosentit, läpivirtausajat sekä tutkinta-ajat näyttivät heikkenevän koko ajan vuodesta 2014 lähtien. Sopeuttamistoimien julkaisemisella oli myös selkeitä vaikutuksia negatiiviseen työilmapiiriin ja johtamiseen”, rikoylikomisario Petri Eronen kertoo Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella viime syyskuussa hyväksytyssä pro gradu -tutkielmassaan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevän Erosen opinnäytetyö käsitteli rikosten esikäsittelyprosessia hänen omassa työpaikassaan.

Vuodesta 2016 lähtien rikosten esikäsittely on keskitetty kokonaisuudessaan laitoksen pääpoliisiasemalle Vantaalle, eikä sitä siis tehdä enää lainkaan paikallisesti pienemmillä poliisiasemilla.

Tutkinnanjohtajien lokakuussa 2014 saama linjaus juttujen keskeyttämisestä ja rajoittamisesta tapahtui poliisin rakenneuudistuksen tuoksinassa.

Linjauksen antoi rikosylikomisario Timo Nyyssönen. Hän ei ole enää rikostutkijoiden esimiehenä vaan toimii Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tuki- ja suunnitteluyksikön johtajana.

Linjaus ei Nyyssösen mukaan tarkoittanut sitä, että valtaosa rikosilmoituksista pitäisi kategorisesti heittää tutkimatta roskikseen. Hän kertoo, että kyse oli laillisesta priorisoinnista, jota tehtiin pakon edessä.

”Silloin oli jo näkyvissä se, että henkilöstö suhteessa juttumäärään ei riittänyt millään”, Nyyssönen sanoo.

”Tuo [linjaus] ajoittui kriisiajankohtaan. Avoimien juttujen määrä nousi yhtäkkiä sellaiseksi, että niitä oli lähemmäs 10 000. Tilanne olisi ollut muuten ihan hallitsematon.”

Nyyssösen mukaan se, että jokainen rikosilmoitus päätyisi erikseen aktiiviseen tutkintaan, ei ole ”nykyaikaa millään tavalla”. Sen vuoksi esitutkintalaki tarjoaakin poliisille mahdollisuuksia rikosten selvittämisen keskeyttämiseen tai rajoittamiseen. Myös rikosasioiden sovittelu on keino, jota käyttämällä poliisi välttyy tekemästä varsinaista tutkintaa.

”Paperin tarkoituksena oli se, että tutkinnanjohtajat joutuvat itsekin linjaamaan asioita eivätkä vain ajelehdi virran mukana. Jonkun pitää peräsintä pitää”, Nyyssönen sanoo.

 

”Esitutkintalaki suo nämä keinot.”

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kiistää rikosten esikäsittelyn olevan mitenkään esitutkintalain vastaista Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Esitutkintalaki suo nämä keinot. Tätä kautta me olemme pystyneet raivaamaan tutkintaan tilaa jutuille, joissa on epäilty [tiedossa] ja jotka ovat vakavuudeltaan sellaisia, että ne on tutkittava”, Karvonen toteaa.

Poliisin prioriteettilistan kärjessä ovat henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset, seksuaalirikokset, perheväkivalta, lapsiin kohdistuvat rikokset sekä huumausainerikokset.

Itä-Uudenmaan poliisille ilmoitetaan Karvosen mukaan vuosittain noin 95 000 rikoksesta. Poliisilla on esitutkintapakko, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tapaukset vähintään kirjataan poliisin järjestelmiin.

”Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että poliisi lähtee aina tutkimaan, jos asianosainen epäilee rikosta”, Karvonen sanoo.

Karvonen muistuttaa, että poliisi toimii niillä resursseilla, jotka päättäjät sille antavat.

”On täysin selvä asia, että meitä on liian vähän. Tarvitsemme lisää poliiseja, että pystymme kunnialla selviytymään tehtävästämme. Näiden asioiden kanssa me kamppailemme joka päivä.”

Vaikka kaikki rikosilmoitukset eivät johda aktiiviseen poliisitutkintaan, kannustaa Karvonen tekemään pienimmistäkin rikoksista ilmoituksen.

”Se luo poliisille tilannekuvaa kokonaisuutena. Emme missään nimessä halua ihmisten ajattelevan, että ’eivät ne tutki’ – ja jättävän ilmoittamatta sen takia.”

Yksittäinen vähäinen rikos voi myös olla osa laajempaa rikossarjaa. Tämä on tyypillistä esimerkiksi pyörävarkauksissa.

”Tapauksia selviää, joskin viiveellä”, Karvonen sanoo.

Karvonen kaipaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, tehdäänkö Suomessa nykyisellään oikealla tavalla rikostutkintaa.

”Poliisi on tämän asian kanssa vähän yksin, ja sitten meitä arvostellaan, että me vain tapetaan juttuja. Se ei ole koko totuus.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  3. 3

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  8. 8

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  9. 9

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  10. 10

   EU-virasto päätti: McDonald’silla ei ole yksinoikeutta maailman suosituimman hampurilaisen nimeen – Pieni kilpailija voitti yllättäen Big Mac -kiistan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  10. 10

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää