Kaupunki

HS sai haltuunsa poliisin sisäisen ohjeen: Valtaosa rikos­ilmoituksista jätettävä tutkimatta – Johto selittää, mitä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen linjaus merkitsee

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kiistää rikosten esikäsittelyn olevan mitenkään esitutkintalain vastaista Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Tutkinnanjohtajien vastuulla on, että jutut jäävät pääsääntöisesti esikäsittelyyn”, kuuluu määräys Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella rikostutkinnassa työskenteleville tutkinnanjohtajille osoitetussa linjanvedossa.

HS sai lokakuussa 2014 annetun, poliisin sisäiseen käyttöön tarkoitetun aineiston haltuunsa tämän vuoden joulukuussa. Tämä oli jatkumoa rikostutkinnan tilasta käydylle julkiselle keskustelulle, joka on poreillut viime kuukausina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrittääkö poliisi tutkia lainkaan niin sanottuja pieniä rikoksia eli massarikoksia? Lakaistaanko valtaosa rikosilmoituksista viipymättä maton alle? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä on virinnyt viime aikoina paitsi Itä-Uudenmaan poliisin myös muun muassa Helsingin poliisilaitoksen toiminnasta.

Lue lisää: Hanna Graeffe ratkaisi reilussa vuorokaudessa rikoksen ja selvitti ”tyypistä” lähes kaiken – Poliisi: Tutkinta on keskeytetty

Lue lisää: Lukijan mielipide: Kansalaisille ei kerrota avoimesti rikostutkinnan tilasta – niin sanotut massarikokset jäävät ainakin Helsingissä käytännössä tutkimatta resurssipulan vuoksi

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen neljä vuotta sitten tekemä linjaus kertoo varsin suorasanaisesti, että rikosilmoituksia on kehotettu lakaisemaan maton alle – vähintään väliaikaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esikäsittely toimii siten, että perusrikostutkintaan ohjautuu mahdollisimman vähän juttuja. Vähäiset omaisuus- ja muut rikokset keskeytykseen. Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamiset, lievät pahoinpitelyt ja muut vastaavat rikokset rajoitukseen”, listataan tutkinnanjohtajille Sektorin neuvottelupäivä -nimisessä tilaisuudessa Järvenpäässä 30.10.2014 annetuissa päätoimintalinjoissa.

Kyseistä toimintaa kutsutaan ruohonjuuritasolla poliisissa ”juttujen tappamiseksi”. Virallisissa puheissa poliisi tarkoittaa tutkinnan keskeytykseen panemisella sitä, että kaikki aktiiviset toimenpiteet rikosasian selvittämiseksi sysätään jäihin. Tämä voi tulla kyseeseen tapauksissa, joissa ei ole epäiltyä tiedossa eikä rikoksen selvittämiseen liittyvä todistusaineisto ole riittävä.

Rikoksen rajoittamisessa on puolestaan kyse siitä, että syyttäjä lopettaa poliisin esityksestä tutkinnan kokonaan. Rajoittaminen on esitutkintalain mukaan mahdollista esimerkiksi silloin, jos tutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhdassa tutkittavana olevan asian laadun kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linjanvedon oli tutkinnanjohtajille annetun materiaalin mukaan määrä olla voimassa neljä kuukautta eli helmikuun 2015 loppuun asti.

 

”En lähtenyt poliisiuralle sen takia, että voisin toimia pelkästään hyvävaraisten poliisina.”

Itä-Uudenmaan poliisissa vuosia rikostutkintaa tehnyt mutta tänä vuonna irtisanoutunut mies kertoo HS:lle, että vuonna 2014 annettujen linjausten mukainen juttujen tappo -käytäntö on kuitenkin todellisuutta yhä edelleen.

”Ei tilanne ole siitä mihinkään muuttunut. Sitä ei vain ole kehdattu antaa kirjallisena toista kertaa”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisiuransa jälkeen yksityiselle sektorille työskentelemään siirtynyt mies suostuu kommentoimaan rikostutkinnan tilaa vain nimettömästi. Entinen poliisi pelkää, että nimen julkaiseminen voisi aiheuttaa ongelmia hänen nykyisessä työssään.

Mies kertoo kokeneensa lokakuussa 2014 annetun linjauksen selkeäksi käskyksi viitata kintaalla valtaosalle rikosilmoituksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäisenä heräsi ajatus, että se on lainvastaista”, hän toteaa ja viittaa esitutkintalakiin.

Lisäksi linjaus oli miehen mielestä kaikkea muuta kuin poliisin etiikan mukainen. Hänen mukaansa esimerkiksi omaisuusrikostutkinta on mennyt poliisin hallintorakenneuudistuksen jälkeen sellaiseksi, että käytännössä vain arvotavaraa pitkäkyntisille menettäneet ihmiset voivat realistisesti odottaa rikoksen selviävän mahdollisesti joskus.

”Sotii omaa filosofiaani vastaan. En lähtenyt poliisiuralle sen takia, että voisin toimia pelkästään hyvävaraisten poliisina.”

Mies ei nähnyt lopulta muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa poliisin työt kokonaan.

Pora III:ksi kutsuttu poliisin hallintorakenneuudistus tuli voimaan 1. tammikuuta 2014. Sen vuoksi muun muassa rikosten esikäsittelyä organisoitiin uudelleen.

Uudistus ei johtanut menestykseen ainakaan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Rikostutkinnan osalta poliisilaitoksen rikoslakirikosten selvitysprosentit, läpivirtausajat sekä tutkinta-ajat näyttivät heikkenevän koko ajan vuodesta 2014 lähtien. Sopeuttamistoimien julkaisemisella oli myös selkeitä vaikutuksia negatiiviseen työilmapiiriin ja johtamiseen”, rikoylikomisario Petri Eronen kertoo Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella viime syyskuussa hyväksytyssä pro gradu -tutkielmassaan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevän Erosen opinnäytetyö käsitteli rikosten esikäsittelyprosessia hänen omassa työpaikassaan.

Vuodesta 2016 lähtien rikosten esikäsittely on keskitetty kokonaisuudessaan laitoksen pääpoliisiasemalle Vantaalle, eikä sitä siis tehdä enää lainkaan paikallisesti pienemmillä poliisiasemilla.

Tutkinnanjohtajien lokakuussa 2014 saama linjaus juttujen keskeyttämisestä ja rajoittamisesta tapahtui poliisin rakenneuudistuksen tuoksinassa.

Linjauksen antoi rikosylikomisario Timo Nyyssönen. Hän ei ole enää rikostutkijoiden esimiehenä vaan toimii Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tuki- ja suunnitteluyksikön johtajana.

Linjaus ei Nyyssösen mukaan tarkoittanut sitä, että valtaosa rikosilmoituksista pitäisi kategorisesti heittää tutkimatta roskikseen. Hän kertoo, että kyse oli laillisesta priorisoinnista, jota tehtiin pakon edessä.

”Silloin oli jo näkyvissä se, että henkilöstö suhteessa juttumäärään ei riittänyt millään”, Nyyssönen sanoo.

”Tuo [linjaus] ajoittui kriisiajankohtaan. Avoimien juttujen määrä nousi yhtäkkiä sellaiseksi, että niitä oli lähemmäs 10 000. Tilanne olisi ollut muuten ihan hallitsematon.”

Nyyssösen mukaan se, että jokainen rikosilmoitus päätyisi erikseen aktiiviseen tutkintaan, ei ole ”nykyaikaa millään tavalla”. Sen vuoksi esitutkintalaki tarjoaakin poliisille mahdollisuuksia rikosten selvittämisen keskeyttämiseen tai rajoittamiseen. Myös rikosasioiden sovittelu on keino, jota käyttämällä poliisi välttyy tekemästä varsinaista tutkintaa.

”Paperin tarkoituksena oli se, että tutkinnanjohtajat joutuvat itsekin linjaamaan asioita eivätkä vain ajelehdi virran mukana. Jonkun pitää peräsintä pitää”, Nyyssönen sanoo.

 

”Esitutkintalaki suo nämä keinot.”

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kiistää rikosten esikäsittelyn olevan mitenkään esitutkintalain vastaista Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Esitutkintalaki suo nämä keinot. Tätä kautta me olemme pystyneet raivaamaan tutkintaan tilaa jutuille, joissa on epäilty [tiedossa] ja jotka ovat vakavuudeltaan sellaisia, että ne on tutkittava”, Karvonen toteaa.

Poliisin prioriteettilistan kärjessä ovat henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset, seksuaalirikokset, perheväkivalta, lapsiin kohdistuvat rikokset sekä huumausainerikokset.

Itä-Uudenmaan poliisille ilmoitetaan Karvosen mukaan vuosittain noin 95 000 rikoksesta. Poliisilla on esitutkintapakko, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tapaukset vähintään kirjataan poliisin järjestelmiin.

”Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että poliisi lähtee aina tutkimaan, jos asianosainen epäilee rikosta”, Karvonen sanoo.

Karvonen muistuttaa, että poliisi toimii niillä resursseilla, jotka päättäjät sille antavat.

”On täysin selvä asia, että meitä on liian vähän. Tarvitsemme lisää poliiseja, että pystymme kunnialla selviytymään tehtävästämme. Näiden asioiden kanssa me kamppailemme joka päivä.”

Vaikka kaikki rikosilmoitukset eivät johda aktiiviseen poliisitutkintaan, kannustaa Karvonen tekemään pienimmistäkin rikoksista ilmoituksen.

”Se luo poliisille tilannekuvaa kokonaisuutena. Emme missään nimessä halua ihmisten ajattelevan, että ’eivät ne tutki’ – ja jättävän ilmoittamatta sen takia.”

Yksittäinen vähäinen rikos voi myös olla osa laajempaa rikossarjaa. Tämä on tyypillistä esimerkiksi pyörävarkauksissa.

”Tapauksia selviää, joskin viiveellä”, Karvonen sanoo.

Karvonen kaipaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, tehdäänkö Suomessa nykyisellään oikealla tavalla rikostutkintaa.

”Poliisi on tämän asian kanssa vähän yksin, ja sitten meitä arvostellaan, että me vain tapetaan juttuja. Se ei ole koko totuus.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää